Kirjoittaja Aihe: Nahan parkitseminen  (Luettu 51225 kertaa)

Poissa SamiPaak

  • Viestejä: 500
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #15 : 28-04-2013, 20:20:28 »
Mukava seurata hommaa ! Täällä kerrostalossa tuo kaiken kokeileminen on vain hippasen verran hankalampaa, ikävä kyllä. Tai en tiedä mitä vaimo tuumaisi jos moista lientä säilyttelisi sängyn alla..?


-Sami

Poissa Aave

  • Viestejä: 972
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #16 : 28-04-2013, 21:08:28 »

Jos joku kaipailee parkitsemiseen soveltuvaa pajun sukuisen puun kuorta (raita, salava, piilipuu, hopeapaju tai joku sellainen) niin täältä Lohjalta löytyisi.

Pari säkillistä olen jo kuorinut ja ehkä about saman verran löytyy vielä rungossa kiinni. Jo valmiiksi kuoritut luovutan nimellistä korvausta vastaan. Jos haluaa itse kuoria, niin tervetuloa hakemaan :)

/Antti
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa ismo

  • Viestejä: 676
  • kaarina
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #17 : 28-04-2013, 21:25:18 »
ihan hernekeitolta toi äkkiseltään näytti,toki noi sattumat ei sopinu kuvaan :ninja: yleensä siellä sänkynalla säilytellään kirveitä sun muita ;)

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #18 : 01-05-2013, 18:27:11 »
Eilen oli ilmeisesti sattunut liemi auringossa lämpiämään vähän, joten isäntä oli jostain syystä laittanut kovalevyn palan kattilaan kanneksi... Se tuoksuu keitetyltä puunkuorelta ja simalta yhteensä, ei mitenkään pilaantuneelta... mun mielestä. Jos haju olisi paha, olisivat nahat luultavasti pilalla.
Edelleen nahat "syövät" parkisainetta liemestä, mutta nyt jo tosi hitaasti. Kokeilin palan yhden nahan kulmasta leikata, kypsä se oli läpeensä, mutta antaa nyt vielä lilliä jos joku nahka ei ole vielä kypsä.

Mitä hitaammin parkista lisäilee, sitä helpommin pehmitettävää nahasta tulee, koska nahasta liemeen liukenee liima-aineita, jotka eivät parkitu, mutta kovettuvat kuivuessaan.

Pieni käyminen liemessä johtuu sokereista, joita puun kuoresta irtoaa, käymistuotteet edistävät parkittumista.
Mukava seurata hommaa ! Täällä kerrostalossa tuo kaiken kokeileminen on vain hippasen verran hankalampaa, ikävä kyllä. Tai en tiedä mitä vaimo tuumaisi jos moista lientä säilyttelisi sängyn alla..?

-Sami
Kalannahat eivät ole sitä tuoksuvinta kamaa mikäli ne voi putsata ennen parkitsemista jossain ulkosalla.
Koittakaas karvoa peurannahka kerrostalossa niin saatte naapurit iloisiksi... Meillä isäntä pyysi siirtämään nahat kylppäristä pois siksi aikaa kun hän käytti saunaa, eikä ne edes kovasti haisseet... mun mielestä... ;D
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Pekka Huhta

  • Ylläpito
  • Viestejä: 3 829
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #19 : 01-05-2013, 21:40:47 »
Joskus katselin videota kalannahkojen parkitsemisesta firmassa joka tekee Islannissa paikallisten perkaamoiden nahoista käyttötarvikkeita. Kuulemma lämpötilan alhaisuus oli pirun tärkeä, olivat kuulemma tehneet useampia kuutioita kalakeittoa ennen kuin älysivät että prosessilämpöä ei saa nostaa yhtään :)

Mulla on kanannahkainen kellonranneke. Kanan jaloista tulee todella näyttävää nahkaa, se näyttää joltain todella eläväiseltä liskonnahalta. Liskot vaan on nykyään niin hankalia kapistuksia että ei uskalla ostaa, kun iso osa on niin uhanalaisia. Toi kanannahkainen näyttää vaan kaunistuvan käytössä, se on mun äidin isälleni antamassa kihlajaiskellossa kiinni ja on päätynyt mun aktiivisimmaksi käyttökelloksi. Edellinen remeli oli jotain käärmeennahkaa, silloin ei vielä ollut niin tarkkaa tappaa elukoita sukupuuttoon...

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #20 : 02-05-2013, 22:01:27 »
Kala kypsyy jo 14 asteessa ja pilaantuu herkästi muutenkin. Siksi nahat pitää sekä suolata rankasti että parkita viileässä. Rumpukypsennyksessä nahat lämpiää helposti eli liotus viileässä on paras menetelmä, se vaan vie aikaa...
Islannissa olen perannut 18kg ruijanpaltaan, josta olisi saanut komian laukun... Ikävä kyllä nahanparkitus harrasteena alkoi vasta vuosia myöhemmin...
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #21 : 06-05-2013, 16:46:43 »
Alkaavat kalannahat olemaan kypsiä, tänään siirsin ne kokonaan uuteen liemeen jotta loputkin parkisaineen vajeet täyttyisivät. Ovat siis nelisen viikkoa lillineet vähä vähältä vahvistetussa liemessä. Tuossa tulee kuva uuden liemen väristä; uusi liemi on vahvan teen väristä ja kirkasta, vanha liemi on kun "ruunan kusta". Värin muuttumisesta ja samentumisesta näkee, mikäli nahas vielä "syö" parkisaineita liemestä.
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #22 : 28-05-2013, 23:31:59 »
Eilen lopulta nostin kalan nahat liemestä ja aloin niitä kuivattelemaan, tänään muokkasin paria nahkaa. Nahaksia oli alunperin 300g, parkiksia keittelin 3kg. Eli kuoria pitää olla noin kymmenkertainen määrä tuoreiden nahasten painosta.
Pitää laittaa rasvaa näköjään noihin nahkoihin vähän, ovat aika kuivakoita. Yksi nahka pehmeni suht helposti, toinen oli ehtinyt kuivua liian kuivaksi, pitää kostuttaa uudelleen. Samalla lisään hiukan nahkateollisuuden käyttämää rasvaa, joka sekoittuu veteen emulsioksi, teen siitä laimean liuoksen ja levitän nahasten pintaan sienellä, annan tasaantua muovipussissa tunnin-pari ja aloitan muokkaamisen sitten. Samalla kun nahka kuivuu, pehmitän sitä niin, etteivät sen kuidut kuivu yhteen vaan jäävät kuohkeaksi.
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Paikalla Tallitimpuri

  • Viestejä: 2 464
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #23 : 29-05-2013, 20:49:13 »
Parkitseminen näyttää vaativan pitkää pinnaa ja oikeat otteet. Mielenkiintoinen juttu.
Elämässä kaikkein vaikeinta lie se kun hyvin tehty kaiken aikasi vie...

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #24 : 30-05-2013, 08:07:23 »
Parkitseminen näyttää vaativan pitkää pinnaa ja oikeat otteet. Mielenkiintoinen juttu.
::) Joo... Eikun oikeasti pitää olla niin laiska, ettei haittaa, vaikka muokkaamaan ei pääse tänään, eikä huomenna...
Nahan paksuudesta riippuen kypsennys liottamalla vie parista viikosta vuoteen, ohut kalannahka-paksu naudan tai hevosen nahka. Parkisaineiden keräily vaatii aikaa, keittely ison kattilan... Helpolla pääsee kun tilaa instant-jauheena mimosaparkkia Kemin nahkatarvikkeesta.
Sopivan viileä tila on hyväksi, auringon paisteessa paahtuva parkitusastia ei tuota välttämättä kovin laadukasta nahkaa.
Nahan muokkaamiseen toivoisin jotain apuvälineitä, kun kädet ei tykkää siitä enää viidennen nahan jälkeen...
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #25 : 08-06-2013, 14:51:44 »
Olen nyt muokkaillut noita kaloja muutaman, loput ovat kuiviltaan säilytyksessä odottamassa. Kastelin kolme nahkaa haaleassa vedessä hetken, sitten laitoin muovipussiin. Pari tuntia myöhemmin ensin venyttelin nahkaa, sitten lisäsin siveltimellä vähän rasvaemulsiota lihapuolelle ja aloin muokkaamaan vähän kovakouraisemmin. Kalan nahassa on sellainen ongelma, että siihen saa helposti venytettyä hirmuiset liehureunat, jotka ovat kovat. Reunoja pitää vedellä viistosti voiveitsellä niin, että venyvät nahan leveyssuunnassa mahdollisimman paljon, samalla ne lyhenevät.

Hukkasin naskalini hyvään talteen, joten en voi ommella nyt erästä projektia joka pitäis tehdä nyt valmiiksi...
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Keitsu

  • Viestejä: 95
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #26 : 26-06-2013, 23:27:22 »
Oletko puhdistanut kalan nahat mekaanisesti ennen parkitsemista vai esim asetonilla rasvat polttaen?

Kaverilta kuulin, että vaapun tekijät polttaa kalan nahasta rasvan/lihan jäännökset asetonilla pois ja liimaavat sen jälkeen nahan vaappuun ja lakkaa päälle. Mitään parkitsemistahan tuo vaapun kalannahka päällys ei edes tarvitse, kunhan nahassa ei ole liikoja rasvaa jotta liima pysyy. Voi siinä olla muitakin syitä, mutta en ole itse kokeillut, joten en tiedä varmaksi.

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #27 : 27-06-2013, 10:39:32 »
Mekaanisesti olen nahat putsannut. Parkisliemi poistaa rasvat nahan sisältä, ilmeisesti kemiallisella reaktiolla. (ei lillu pinnalla) Mekaaninen työvälineeni on 60mm leveä perinteinen puukahvainen pakkelilasta, jonka kulmat olen pyöristänyt, jottei tartu nahakseen. Sillä kaapimalla ja rapsuttamalla myötäkarvaan suomut pois saa nahaksen riittävän puhtaaksi parkitsemista varten.

Jos käytetään ns raakavuotaa, rasva pitää saada pois tai se haurastuttaa vähitellen nahan, samoin liima ei tartu. Tuhkalipeällä saa rasvan pois nahasta, (rasva saippuoituu ja liukenee veteen) samoin suomut höltyy sillä. Kuitenkin ohuet kalan nahat ovat vaarassa tuhoutua mikäli lillivät turhan pitkään lipeäliemessä.

 Asetoni on siten varmaankin tuohon käyttöön hyvä vaihtoehto. Mutta jos pitää saada kilo nahasta rasvattomaksi, saattaa tarvita suhteellisen paljon asetonia... ja kaasunaamarin. :P
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #28 : 03-06-2014, 15:08:50 »
Nahan parkitseminen pullomenetelmällä.
Putsasin kuusi kuhan puolikasta pakastimesta, kaavin niistä kaikki kalan rippeet pois.

Sitten laitoin nahat rakennushienokalkin kera vesiliuokseen joka oli kaadettu LIDLin isosuiseen muoviseen litran mehupulloon (veriappelsiinimehu). Kalkkia laitetaan 2-10% nahasten painosta ja nahat saavat lilliä liemessä noin vuorokauden, jolloin niiden pitäisi olla turvonneita ja kelmeän näköisiä ja suomujen pitäisi lähteä niistä helpommin kuin normaalisti suomustamalla. Näin vältetään turhaan naarmuttamasta nahkaa. Itselläni ei kuitenkaan irronneet edellenkään ihan kauhean helposti, samalla tavalla kuin normaalisti suomustaessa...

Seuraavaksi kalkinpoisto salmiakilla eli ammoniumkloridilla eli sitä 2% nahasten painosta, vesiliuos ja taas 6 tuntia siellä pullossa.

Huuhtelun jälkeen tein quebrachoparkis-uutejauheesta ja vedestä litran parkisliuosta toiseen pulloon, 20% nahasten painosta jauhetta. Toiseen pulloon laitoin nahakset 7% suolaliuokseen. Tunnin päästä, kun nahakset olivat ehkä jo suolaantuneet, kaadoin 1/3 suolaliuoksesta pois ja tilalle parkisuutosta saman verran. Ravistelin pulloa useaan otteeseen kunnes noin viiden- kuuden tunnin kuluttua kaadoin taas pullosta 1/3 pois ja vahvistin taas parkisliuosta. Ravistelin taas aina ohi kävellessä pulloa ja puolessa vuorokaudessa nahat vaikuttivat jo valmiilta. Laitoin vielä uuden viimeisen erän sekaan yöksi ja aamulla kaadoin liemen toiseen pulloon ja huuhtelin nahat usealla huuhteluvedellä, puristin välillä kuivaksi käsissä ja taas huuhtelu.

Käytetty liemi kannattaa säästää seuraavan erän aloitusliemeksi, siitä ovat nopeimmat parkisaineet häipyneet ja miedompi liemi ei parkitse tällöin vain nahan pintakerrosta vaan imeytyy myös syvemmälle.

Lopuksi puristin nahat mahdollisimman kuivaksi ja levitin ne kuivumaan sanomalehden päälle. Lähes kuiviin nahkoihin levitin teollista nahkarasva-vesiemulsiota ja laitoin tasaantumaan muovipussiin pariksi tunniksi. Sitten nostin nahat taas kuivumaan ja muokkasin niitä sitä mukaa kun olivat lähes kuivia, ja lopulta huomasin, että rasvaa oli niissä liian vähän, joten rasvasin nahat uudelleen miedommalla vesiemulsiolla, jottei tulisi vahingossa liikaa rasvaa. Kuivaus ja muokkaus piti siis tehdä kahteen kertaan. Quebrachouutos tuottaa näköjään hyvin pehmeän nahan, jäykempää saa jos sekoittaa esim kuusen kuoresta keitettyä lientä mukaan.
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Paikalla Tallitimpuri

  • Viestejä: 2 464
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #29 : 03-06-2014, 16:49:44 »
Kiitos!  :)
Elämässä kaikkein vaikeinta lie se kun hyvin tehty kaiken aikasi vie...