Kirjoittaja Aihe: Nahan parkitseminen  (Luettu 51224 kertaa)

Poissa Tauru

  • Viestejä: 367
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #30 : 03-06-2014, 19:12:35 »
Mitä olet tästä nahkasta tekemässä?

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #31 : 03-06-2014, 20:32:31 »
Tuli niiiiin pehmeää tuolla quebracholla että siitä tulee tehtyä varmaan jotain kukkaroita ja pussukoita. Jämäkämpiä kuten kuusenkuorella parkittuja nahkoja voi käyttää sitten lompakoihin ja laukkuihin, pysyvät paremmin kuosissaan. En yleensä kyllä ehdi paljon noista mitään tehdä, mutta kun tulee se idea on hyvä jos on materiaalit kaapissa eikä järvessä.

Ajattelin kokeilla myös jossain vaiheessa puukon tuppeen tehdä kalan nahkasta jonkun kuvion, saas nähdä.

Mietin myös että jos sais tuon isännän innostumaan vaikka virvelillä haukia kalastamaan niin saisi kokeiltua sitä suomustusta painepesurilla ja sitten haukipyöryköitä sekä nahkaa... Itse kun saan virvelillä yleensä pyydystettyä vaan korvia tai aikaiseksi siimasoppaa.
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Tauru

  • Viestejä: 367
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #32 : 03-06-2014, 22:26:49 »
Minä olen tehnyt muutaman puukontupen mateen nahasta, hieno materiaali siihenkin.

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #33 : 04-06-2014, 11:33:22 »
Ihmiset täälläpäin ovat kertoneet että suutarissa olisi paksu nahka, ainakin jos niitä ovat savustaneet niin on kuulemma kuin kumia, kiinnostaisi sellainen jostain saada parkittavaksi. Siitä voisi varmasti saada tarpeeksi tukevaa nahkaa puukontuppiinkin.

Aika pieniä matikoita olen päässyt parkitsemaan, mutta niissä on ainutlaatuinen kuviointi, kun suomut saa pois vasta muokkausvaiheessa. Niihin jää siis vaaleampi pilkkukuvio suomujen kohdalle.
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Tauru

  • Viestejä: 367
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #34 : 04-06-2014, 13:05:15 »
Matikan nahka ei pelkästään ole riittävän tukevaa, ainakin minulla on ollut alla naudan nahkaa tukena kahvan kohdalla, mutta lestan kohdalla pärjää matikallakin.

Poissa Arto Ahonkivi

  • Viestejä: 2 229
  • Pori
    • www.facebook.com/puutyoahonkivi/
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #35 : 04-06-2014, 19:16:50 »
Riiviö, tosta opiskelemaan miten saat niitä suutareita  http://kalassa.net/kalapedia/index.php/Suutarin_onginta
Nahka on tosiaan aika paksua, ainakin semmosessa 1,5 kilosessa. Ota kunnon onkivehkeet käyttöön kun se pistää aika hyvin vastaan, on suasittu urheiluongintakala keskieuroopassa just voimakkuutensa tähren.
Aikaisempi nimimerkki ArtoA  - www.facebook.com/puutyoahonkivi/

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #36 : 04-06-2014, 20:29:51 »
Jep jep, tai sitten voidaan sopia että urheilukalastusta harrastavat saatuaan suutarin syövät sisällön ja lähettävät nahan suolattuna minulle...  ;)
Isännän siskonmies sanoi että kun ne aloittaa kutemisen niitä tulee hirmuisesti katiskaan, mutta ei se viime kesänä saanut niitä ilmeisesti kun ei mulle yhtään siunaantunut vaikka asiasta sovittiin. Tai sit se savusti ne nahkoineen mitä sai...
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #37 : 28-07-2014, 14:49:57 »
Aloitin taas nahan parkitsemista kuten toisaalla jo kerroin.
Ensin hain meidän kaninnahka"museosta" laatikollisen kanin nahkoja jotka oli suolattu joskus kauan sitten. Niissä oli koiyhdyskunta viettänyt orgioita joten karvat olivat lähteneet parempiin suihin.
Laitoin nahat likoon 10% suolaliemeen, koska on näin lämmin, jotta eivät heti ala pilaantua.
Vuorokauden kuluttua putsasin lihapuolet 50mm pakkelilastalla sekä pienellä veitsellä. Kyynärpää rupesi oirimaan mokomasta hommasta, ymmärrän miksi hommaan on kehitetty koneita.
Putsatut nahat punnitsin ja laitoin ne 600% vettä sekä 10% rakennushienokalkkia sisältävään likoon kahdeksi vuorokaudeksi.
Huuhtelin nahkoja hieman ja kaavin niiden karvapuolelta marraskeden ja karvan jämät pois ja vielä lihapuolelta rasvan jämiä.
Laitoin kalkinpoistoon 2% salmiakkia ja 600% vettä sisältävään liuokseen.
Neljän tunnin päästä huuhtelin nahakset pariin kertaan ja laitoin mietoon parkisliemeen, 5% quebrachouutosta, kymmenprosenttinen suolaliemi. Mitat on pääosin nahasten painoon prosentteina vertautuvia, paitsi suolaliemi joka on veden määrään.

Nahat ovat lionneet nyt vajaan vuorokauden parkisliemessä ja lähiaikoina meinaan käydä niitä taas sekoittelemassa. Mitä enemmän sekoittelee, sitä nopeammin liuoksen ainesosat imeytyy. Voisi kyllä rakentaa pienen puurummun jonka voisi laittaa pyörimään vaikka tuulivoimalla...  ::)
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #38 : 28-08-2014, 13:11:33 »
Nyt ne nahat on lionneet siellä paljussa ja olen vahvistanut lientä välillä joten piakkoin niiden pitäisi olla valmiita mikäli parkisainetta vaan on riittävästi ollut liemessä. Tutkailin tuossa pari päivää sitten taas niitä nahkoja näppituntumalla joko olisivat kypsiä, mutta vielä näyttäisi paksuimmissa olevan raakaa keskellä.
Nahan kypsyyden tuntee siitä, että se on muuttunut märän pahvin oloiseksi, kuituiseksi, eikä siinä tunnu puristettaessa sellaista "niljakasta" liikettä kun on ensin puristanut ylimääräisen nesteen siitä pois. Hyytelömäinen nahan kerros kovettuu kuivatessa kovaksi ja nahka kutistuu voimakkaasti, kun läpikypsä nahka säilyy venyvänä ja joustavana. Raakareuna-nahkaa puukontuppiin käyttävät tietävät että joskus ei tahdo saada puukkoa enää irti tupesta, kun nahka vetää niin tiukalle. Joskus jopa tikit irvistävät kun nahka on kutistunut niin kovasti.
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa arduino

  • Viestejä: 1 256
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #39 : 28-08-2014, 23:05:26 »
Laitan linkin,vaimoni viereen lähden ,hymyilkää  jos haluatte.https://www.youtube.com/watch?v=iZaZqx9v3dU

Poissa kari vikanti

  • Viestejä: 207
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #40 : 10-09-2014, 10:08:02 »
Meilläpäin on myös noita suutareita verkkoja sotkemassa ja ne on sen verran mutasen makuisia että menevät yleensä kompostiin. Tuo nahan hyödyntäminen olisi ihan mielenkiintoinen juttu. Mitenkä ne pitäisi suolata jotta hyvä tulisi?

Poissa kari vikanti

  • Viestejä: 207
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #41 : 10-09-2014, 10:37:53 »
Ja hetken perästä tuli toinenkin kysymys mieleen: tuossa pihalla on kauan sitten kaadetun tammen oksia ja raitoja vielä kuoret päällä, tai mitä nyt on jäljellä. Eli kysymys on kuinka tuoreita pitää kuoret olla että on parkkiaineet tallella? Ja muutenkin olisi mukava kuulla miten kuorten kanssa olisi parasta menetellä.

Poissa Arto Ahonkivi

  • Viestejä: 2 229
  • Pori
    • www.facebook.com/puutyoahonkivi/
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #42 : 10-09-2014, 14:10:23 »
Kokeileppas savustaa ne suutarit, itte ainakin teen niin. Tosin ei parhaan makuinen kala, mutta menettelee.
Aikaisempi nimimerkki ArtoA  - www.facebook.com/puutyoahonkivi/

Poissa Riiviö

  • Viestejä: 1 013
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #43 : 13-09-2014, 17:31:42 »
Rapsutetaan kaikki harmaa nahan pinnassa oleva kerros sekä kalanrippeet, evät poistetaan.
   Suolaa laitetaan kylmään veteen niin paljon kuin sulaa ja vähän ylikin, sitten nahat siihen likoon kylmään paikkaan pariksikin päiväksi. Sitten nostetaan kalat kuivumaan ja odottamaan parkitusta, tai toisaalta ne voi laittaa pakkaseen. Myös ilman suolaa. Kalan suomustamisessa ennen parkitsemista tai ennen kuivaamista on pointtinsa: kuivattava nahka kannattaa suomustaa ennen kuivausta niin se likoaa nopeammin sitten kun parkitseminen on ajankohtaista. Pakkasessa säilytettävä nahka voidaan suomustaa juuri ennen parkitsemista, tai kalan voi tietysti suomustaa myös pyöreänä, ennen nyljentää.

Parkisliemiä voi keittää vanhoistakin kuorista, itse olen keitellyt mm. puuvajan pohjalta keräämistäni kuusen kuorista parkisliemiä. Kuoret on hyvä hienontaa mahdollisimman hienoksi, olen mm. keittänyt omenapuun oksia oksasilppurilla pilkottuina. Mitä hienompaa tavaraa kattilaan laittaa sitä vahvempaa lientä sieltä saa. Samat kuoret voi ja kannattaa keittää kahteen (jopa kolmeen) kertaan, ja viimeisemmän keitoksen voi laittaa laimennettuna ensimmäiseksi liemeksi, jotta saa kuoret tarkemmin hyödynnettyä. Kuoret säilyvät osittain juuri parkkiaineen vaikutuksesta, eli yleensä niissä on parkkiaineet tallella kunnes ne lahonee. Kuitenkin liemi homehtuu helpommin ja nahat myös, jos kuoret ovat kovin vanhoja ja homeisia. Liemi kannattaa suolata muutaman prosentin jos sitä joutuu säilyttelemään. Parkinnan jälkeen nahoista pitää kuitenkin huuhdella liiat suolat pois ettei suola nouse valmiin nahan pintaan.
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa Teo Pelho

  • Viestejä: 4 118
  • Kerava
Vs: Nahan parkitseminen
« Vastaus #44 : 13-09-2014, 17:38:23 »
Jotkut intiaaniheimot tietävät jokaisella eläimellä olevan juuri oikeankokoiset aivot oman nahkansa parkitsemiseen.Joskaan aivoparkitseminen ei taida olla yleistä ?
Aiempi nimimerkki Viilari