Kirjoittaja Aihe: 3D-Tulostus kotioloissa  (Luettu 62025 kertaa)

Poissa ilsaarin

  • Viestejä: 1 277
  • Valkeakoski
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #255 : 19-08-2017, 09:03:33 »
Minäkin voisin. PIstä tiedosto tänne niin saat verrokkikappaleita.

Poissa kharik

  • Viestejä: 305
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #256 : 21-08-2017, 09:22:22 »
Kiitoksia tarjouksista, meni viikonloppu muissa harrastuksissa niin ei ehtinyt foorumia lueskeleen. Koitanpa tänä iltana saada tiedoston jakoon niin pääsette testaileen.
Hyvin suunniteltu on vielä tekemättä.

Poissa kharik

  • Viestejä: 305
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #257 : 21-08-2017, 09:35:25 »
Tuota nopeutta en hoksannut kysyäkään, jotenkin oletin että kiirettä ei ollut. :D

Prusan sivuilla on lämpösuositus 220-240 astetta vaan liekkö sinulla eri tavaraa kuin tuo Prusa EasyABS? Tosin jollekin rosteri suuttimelle suositus on "up to 280", mutta tuota suutinta ei enää edes valmisteta ja on ilmeisesti ollut saatavana vain 3mm langalle. Edelleen nääs tuo kikkare näyttää siltä, että lämpöä on liikaa. Kutistuminen on ABS:n ominaisuus, ei vika. ;)

Edit: siis lämpöä JA syöttöä liikaa. Esteppien kalibrointi saattas auttaa jos ei perusasetuksilla pelaa. Ja/tai langan paksuuden mittaus muutamasta kohdasta (samasta kohdasta 2 mittausta 90 asteen käännöllä) ja tuloksista keskiarvo. Mikään kalleinkaan lanka ei ole tasan 1.75mm vaan +- 0.05 voi olla heittoa. Jos todellisuudesaa on paksumpi lanka kuin sliceriin (ainakin Kisscerissa se täytyy asettaa per lanka) asetettu arvo = tuloksena langan liikasyöttö ja silloin voi langansyöttö tökkiä ja vaatia normaalia korkeampaa tulostuslämpötilaa.

Edit2: ja nyt kun katsoin vähän tarkemmin tuota kuvaa (kännykän näytöltä tihrustan) niin ei tuossa ole liikasyötöstä kyse. Lämpötilakin varmaan aika sopiva ja epäilen edelleen, että se sun printteri näyttää ainakin 10 astetta korkeampaa lämpöä mitä se todellisuudessa on. Tuossa kikkareessa näyttää tuo yksi sivu siltä, että x tai y akselilla on liikaa vauhtia kun jotkut kerrokset on menny hiukan "ohi".

Eihän mulla kiirettä olekaan, mutta en itsekkään aluksi osannut ajatella nopeuden vaikutusta. Ensimmäisen kerroksen tulostumista tarkkailessa katsoin, ettei muovi näyttänyt ehtivän alustaan asti kun suutin oli menossa eteenpäin. Kalibrointi viivaa ajaessa taas huomasin suuttimen liikkuvan paljon hitaampaa ja viiva liimautu liiankin hyvin alustaan. Ei lähtenyt rapsuttamalla enää irti.

Prusa tarjoilee tämmösiä ohjeita eri materiaaleille ja näiden pohjalta on luotu valmiit profiilit Sliceriin. http://www.prusa3d.com/material-guides/ Tuolla on suutin 255 ja peti 90-105 C. Itsellä herää kysymys, että mistä kohtaa mitattuna, Prusan ohje on tietenkin asennetun anturin mukaan ja eikö tuon pitäisi kuvata mahdollisimman hyvin syötetävän langan ulostulolämpöä? Intternetisäs muut lähtee ohjasi ABS:lle enemmin alempia lämpöjä.  Itsellä vaan mielikuvitus loppuu minkälaisella mittarilla tuossa saisi tehtyä tarkistusmittauksia?

Langan paksuuttakin mittailin ja työntömitalla tulokset oli 1,70-1,75 välissä, sanoisin, että aavistuksen lähempänä 1,75 arvoa. manuaalimittarin tarkkuus ei parempaa tulosta anna.
Hyvin suunniteltu on vielä tekemättä.

Poissa JTa

  • Viestejä: 91
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #258 : 21-08-2017, 10:06:02 »
Tuommonen löyty ja tosiaan 255 on hälläkin aloituslämpö eli vain ensimmäisillä kerroksilla, pääosa 245. Mutta 110 oli lämpönä PEI alustalla:

http://shop.prusa3d.com/forum/original-prusa-i3-mk2-f23/success-with-printing-abs-t4921.html

Tuossa käytettiin alustan puhdistusaineena 90-100% isopropanolia. Ja oli joutunut säätämään virtalähdettä tms. että alustalle sai riittävästi jerkkua ja lämmön pysymään tasaisesti siellä oikealla tasolla.

Hassua että kuiten Prusan omalle ABS:lle on tulostuslämpöjen suositus aivan eri. Ei jymmärrä.

Tuohon lämmön mittauksen tarkistukseen käytin Fluken yleismittaria, jossa tuli mukana lämpöanturi (thermocouple K type).

Poissa ralu

  • Viestejä: 129
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #259 : 23-09-2017, 11:43:50 »
Tommoset käikäleet tuli teräksestä tulostettua. Kyseessä on muovinuppien korjaussarja; useissa kodinkoneissa, grilleissä yms. on muovinupit joissa sisällä puolikuun muotoinen hahlo joka sitten ajan myötä antaa periksi. Liimat yms. on ainakin itsellä osoittautunut huonoksi ratkaisuksi ja uudet nupit varaosana maksaa maltaita ottaen huomioon että on pelkkää muovia.

Tuo pyöreämpi toimii ajatuksella että nuppiin porataan sopiva reikä ja tuo teräshahlo painetaan reikään ja ulkosyrjässä olevat väkäset puree paremmin muoviin kiinni. Jos se ei toimi tahi nuppi särkynyt pahemmminkin niin sitten voi tulostaa tuon mutterimallin ympärille muovista uuden nupin.

Menee koekäyttöön ja aika näyttää tuliko toimiva ratkaisu.

Poissa Kipinä

  • Viestejä: 125
  • Hämeenlinna
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #260 : 24-09-2017, 00:41:49 »
Aika hyvin kotioloissa jos metallia voi tulostaa. O0
Kummasti sitä aikaa löytyy kun on kiinnostunut...

Poissa ralu

  • Viestejä: 129
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #261 : 29-10-2017, 11:53:07 »
Aika hyvin kotioloissa jos metallia voi tulostaa. O0
Niin sehän ei ole kuin kustannuskysymys; metallitulostimia saa jo alle 100k€, toi millä mä olen tulostanut on sekin ollut alle 500k€.

Ei vaites, oon tuolla aiemmin kertonut mikä on homman nimi ja raati ei silloin vastustanut joten kunnes ylläpito älähtää niin jatkan näitä spammeja.

Vaihteeksi muovitulosteita;
- työkaluteline kun halpis sarjassa ei tullut laatikoihin sopivaa telinettä.
- letkuadapteri; saa laitettua öljypullon korkkiin niin saapi peräöljyt laskettua suoraan pullosta perään ja samaten vaihteistoöljyn liruteltua mittatikun aukosta sisään
- Suomi 100 teemainen piparkakkumuotti. Muuten onnistu mutta tarttis vähän lainata käsivarteen Ruotsin ja Norjan puolelta kun on ohuen puoleiset muskelit neidolla tossa kohtaa.