Kirjoittaja Aihe: Peruskoulun käsityö - mikä neuvoksi?  (Luettu 1213 kertaa)

Poissa Tallitimpuri

  • Viestejä: 2 464
Vs: Peruskoulun käsityö - mikä neuvoksi?
« Vastaus #15 : 11-11-2017, 09:23:25 »
Meillä oli teknisen käsityön opettajina wanhan kansan opet. Pitivät kossit herran nuhteessa  O0 ja työkalut kunnossa. Yläasteella siis metalli- ja puukässässä omat opensa, jotka todella osasivat asiansa. Samat hahmot vetivät sitten kansalaisopiston metalli- ja puutyöpiiriä.

Yläasteella teimme mm. kapiokirstun, johon muotojen jyrsinnät ihan oikealla "alajyrsimellä". Helat ja kahvat sitten pykättiin siihen metallipuolella. Metallipuolella kaverit pääsivät tuunaamaan mopojen äänenvaimentimia yms.

Jatkoin puutöitä lukioaikana kansalaisopiston puutyöpiirissä rakentaen mm. massiivikoivuiset Hifi 85B-kaiutinkotelot, jotka ovat vieläkin käytössä. Teku-opintojen aikana puutyöt jäivät käytännön syistä, mutta sittemmin olen taas viihtynyt kansalaisopiston puutöillä. Ja tietty touhunnut omatoimisesti autotallissa.

Totta on, että käsitöitä oppii vain tekemällä. Siihen on varattava riittävästi aikaa ja sopivan mielenkiintoiset aiheet. Mielellään sellaiset, että työt jäävät tekijänsä käyttöön, jolloin mielenkiintoa toteutukseen riittää. Kukapa viitsisi panostaa joutavaan tekeleeseen, jonka jo tehdessään tietää jäävän pölyttymään johonkin kaapinnurkkaan?
Elämässä kaikkein vaikeinta lie se kun hyvin tehty kaiken aikasi vie...

Poissa MasaP

  • Viestejä: 493
  • Tuusula
Vs: Peruskoulun käsityö - mikä neuvoksi?
« Vastaus #16 : 11-11-2017, 09:32:43 »
Yläkoulussa minulla oli puutyönopettaja jota vähän jopa pelättiin, mutta näin jälkeenpäin ajatellen ehkä paras opettaja mitä minulla on ollut. Myös työt, joita hän meillä alle 15v koltiaisilla teetti olivat varsin vaativia, mutta myös opettavaisia. Omista töistä on jäänyt mieleen mm. mahonkiviilutettu yöpöytä kahdella vetolaatikolla, akustinen kitara sekä sohvapöytä, jossa viilutettu pinta. Keskellä shakkilauta tummaa ja vaaleaa viilua. Vähän kaareviin reunoihin liimattu mahonkilista ja pintakäsittelynä lakkaus ja puleeraus peilipinnalle. Täytyy sanoa, että se oli kyllä hieno.
Vaikka Isäni oli köyhä mies oli hänellä aina liukkaat viilat.

Poissa Tapani Honkanen

  • Viestejä: 2 240
Vs: Peruskoulun käsityö - mikä neuvoksi?
« Vastaus #17 : 11-11-2017, 11:09:15 »
Varmaan oli hyvä opettajakin mutta kyllä luontaiset ominaisudet on ollut valettuna tähän yksilöön. Näkeehän sen jo noista auton restaurointihommistakin. Toki opettajan vaikutus on merkittävä.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika