Kirjoittaja Aihe: Saksien teroittaminen  (Luettu 1554 kertaa)

Poissa ha

 • Viestejä: 220
Saksien teroittaminen
« : 11-12-2017, 22:15:45 »
Pitäisi muutamat sakset teroittaa. Youtubesta löytyy haulla "sharpening skissor" vaikka mitä. Siellä japanilaiset teroittaa mirkelillä ja monissa videoissa ottavat selästä kevyesti hienolla vesikivellä kierteen pois. Minulla on vain nauhakone ja mirkeli, että niillä pitää onnistua.

Vaan mitä taikuutta ja oppeja tähän liittyy? Tormekki olisi kai hyvä, vaan sitä ei ole. Onko vasta- vai myötäkarvaan teränsuuhun nähden parempi? Miten terävyys testataan, ohutta kangasta, hiustenleikkuuta?

Pitääkö teroitus tehdä kovalla kivellä, Tormek tai mirkeli, onko nauha huono ajatus?
« Viimeksi muokattu: 11-12-2017, 22:31:26 kirjoittanut ha »

Poissa liliana

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 073
 • HOLLOLA
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #1 : 11-12-2017, 22:56:01 »
Olen näitä tavallisia kodin saksia teroitellut myötäkarvaan yksihakkuisella hienolla lattaviilalla. Yleensä ei ole jäänyt poistettavaa kierrettä, jos niin hienon hienolla kivellä, saksiahan ei saisi siltä sivulta juurikaan lääppiä millään hiovalla.

Tormekilla on saksen teroituspitimiäkin, ikinä en ole sellaisia käyttänyt, mutta ei kai niitäkään ihan turhaan ole tehty.

Hiustenleikkuu ei noin teroitetuilla saksilla onnistu, parturisaksissa pitää terien suu olla hienoilla hampailla, jottei hiukset karkaa alta. Tekevät kai nykyään laserilla tuon leikkupinnan tehtaassa. Kuulemma kukaan ei osaa noita teroittaa oikein, niin parturit ostavat aina uusia tylsyneiden tilalle ja ne sitten kanssa maksaa.

Poissa Teo Pelho

 • Viestejä: 4 179
 • Kerava
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #2 : 11-12-2017, 23:09:48 »
Nämä mainostaa parturinsaksiankin teroittavan:  http://terax.fi/?sivu=huolto/saksienteroitus
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa ha

 • Viestejä: 220
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #3 : 11-12-2017, 23:13:11 »
Liliana ymmärsi asian ytimen, tästä haluan keskustella!

Poissa hangio

 • Viestejä: 57
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #4 : 11-12-2017, 23:34:08 »
Riippuu myös saksista. Tästä taloudesta löytyy muutama ei-fiskarsilainen, joissa puoliskot on ruuvilla kiinni toisissaan. Osat irti toisistaan ja hionta tasomaisella pinnalla, jolloin jopa hammastus säilyy. Ainakin meidän perheen parturin sakset on ruuvimallia ja teroitus onnistuu.

Fiskarsit menee huoltohiontana sillä omalla teroitushärpäkkeellä, harvemmin viilalla. Itse sipaisen timantilla, mutta yksihakkuinen hienoviila käynee myös, kute liliana jo totesi. Smirgelin kiveä en karkaistuille saksille näyttäisi lainkaan .. en tosin ole edes kokeillut, kun pelkkä päästön mahdollisuus ahdistaa

Poissa ha

 • Viestejä: 220
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #5 : 11-12-2017, 23:49:46 »
Osat irti toisistaan ja hionta tasomaisella pinnalla, jolloin jopa hammastus säilyy. Ainakin meidän perheen parturin sakset on ruuvimallia ja teroitus onnistuu.

Fiskarsit menee huoltohiontana sillä omalla teroitushärpäkkeellä, harvemmin viilalla. Itse sipaisen timantilla, mutta yksihakkuinen hienoviila käynee myös, kute liliana jo totesi.

Mitä pintaa hiotaan tasomaisella pinnalla niin että hammastus säilyy? Miten saat purevuuden ja pidon parturinsaksiin?
Mikä on se "härpäke" ja miten, mihin suuntaan sipaiset timantilla?

Nyt haetaan sitä, että niinkuin teräkaluissa yleensä, niin massatuotanto tekee niistä vain välttäviä, nyt tehdään niistä parempia.

Poissa AKH

 • Viestejä: 406
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #6 : 12-12-2017, 07:13:08 »
Smirkelillä olen 10 vuotta teroitellu saksia, oli ne sitten paperin, kankaan, pellin leikkaukseen. Juu ilman sähköä teen teroituksen, elikkä käsin pyöritän akselin päästä, tuollai tulee sahalaita teriin ja ei  luiskahtele materiaalista leikatessa. Monitoimi työkalujen veitset samoin, koska eipä niillä vuoltua paljon tule, vaan avataan jotain kuten nippusiteitä, ei ole sileä terä niin kätevä kuin karkea pintainen.

Poissa Janne Kärkkäinen

 • Viestejä: 845
 • Ylöjärvi
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #7 : 12-12-2017, 08:59:24 »
Parin euron "timanttiviilalla" ole sakset teroittanut, minun tarpeisiin olen niistä saanut riittävän terävät. Minun saksissa terät ovat pituussuunnassa kaarevat, joten ihan tasaiseksi taustoja ei ole syytä hioa.
Aiempi nimimerkki Janne-K

Poissa liliana

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 073
 • HOLLOLA
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #8 : 12-12-2017, 14:27:09 »
Nämä mainostaa parturinsaksiankin teroittavan:  http://terax.fi/?sivu=huolto/saksienteroitus

Täytyypä kertoa hoviparturillle tuosta, ehkä suostuu jotkut jo hylätyt lähettämään teroitukseen. Teroitushinta kaikkineen on kuitenkin pieni, kun ammattisakset maksavat useamman satasen.

Poissa Lathe

 • Viestejä: 1 456
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #9 : 12-12-2017, 20:59:30 »
Hiomakoneella hienolla laikalla olen vuosia teroittanut sakset,hiomallahan ne tehtaallakin teroitetaan ainakin Fiskarsilla ennen teroitettiin.Nykyisestä Fiskarsin nimellä myytävistä saksista ei välttämättä tiedä missä ne on tehty,eivät kaikkia kuitenkaan tee kotimaassa.Joskus tuli teroitettua pienen ompelimon kaikki sakset,kun oli tuttu siellä töissä.En usko että saksien karkaisu mihinkään hiomalla häviää jos ei tule värimuutosta teriin.Vastakarvaan kun hioo ei tule terään kierrettä,ei tarvitse millään käsipelillä poistaa sitä.Olen kokeillut myös timanttilaikkaa mutta hienolla valkoisella hiomalaikalla joka on juuri oikaistu tulee mielestäni paras teroitus ainakin kangas saksiin.Sakset ovat silloin terävät kun pystyy ohuesta paperista leikkaamaan alle 1mm leveän kaistaleen koko terien matkalla.

Poissa ha

 • Viestejä: 220
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #10 : 12-01-2018, 17:34:11 »
Tormek on asian jo miettinyt, niin lainasin mallin sieltä. Muovinen alusta käy nauhakoneeseen ja tahkoon myös, kiinnitys yhdellä ruuvilla ja alapuolella on muoto mihin alkuperäinen hiomatuki vastaa. Ohjuri on yksinkertainen, mutta toimiva. Kaikissa saksissa ei ole järkevää tasopintaa, josta saisi mitään ohjausta käsivaralla hiontaan.


Suojukset ei tähänkään toimitukseen mahdu paikalleen.

Poissa ha

 • Viestejä: 220
Vs: Saksien teroittaminen
« Vastaus #11 : 13-01-2018, 20:59:04 »
Lisätään vielä testi.


Saksilla siivutettu märkää vessapaperia.