Kirjoittaja Aihe: Leikkuulauta  (Luettu 12873 kertaa)

Poissa äyni

  • Valvoja
  • Viestejä: 2 544
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #30 : 16-04-2011, 20:32:31 »
Näinhän se lehtinen siis sanoo:

Perusaineosat: luonnollisia
puhdistettuja kasviöljyjä ja vahoja
(auringonkukkaöljy, soijaöljy, karhiaisöljy,
carnauba- ja candelillavaha,
parafiini)
Lisäaineet: lyijytöntä kuiviketta ja
vettähylkiviä lisäaineita
Liuotin: aromaattivapaata liuotinbensiiniä
(aromaattipitoisuus < 0,5 %)

Perusosat ei kuulosta kauhean pahalta, mutta mitä on lyijytön kuivike? Eikös noi kuivikkeet juuri ole niitä myrkkyjä, mitä ei yleensä suuhunsa haluaisi saada.



Tai mitä on vettähylkivät lisäaineet? Niissäkin kun voi olla vaikka mitä.
Väinö

Poissa RJP

  • Viestejä: 236
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #31 : 16-04-2011, 21:38:30 »
Olisko se kuivike kobolttikuiviketta vai mitä...

Kai se riski on oljyämättömässä jos jotain tiettyjä elintärvikkeitä leikkelee niin pasiliskot menee puuhun. Aika vähän tarvii leikkuulautaa kun leipä on siivutettu ja lihat ja kala usein paloiteltu valmiiksi

Poissa JanneKi

  • Viestejä: 1 364
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #32 : 16-04-2011, 21:56:11 »
Olisko se kuivike kobolttikuiviketta vai mitä...
Kai se riski on oljyämättömässä jos jotain tiettyjä elintärvikkeitä leikkelee niin pasiliskot menee puuhun. Aika vähän tarvii leikkuulautaa kun leipä on siivutettu ja lihat ja kala usein paloiteltu valmiiksi
Itse asiassa se puu on antibakteerinen, siitä löytyy ihan tutkittua tietoa. Seuraavana päivänä viimeistään puun luontaiset suoja-aineet tappavat ne bakteerit pois (jos se leikkuulauta huuhtaistaan vedellä ja kuivataan sitten enimmät pois, plus annetaan sen sitten ilmavassa paikassa kuivua itsestään loppuun).

http://www.ehow.com/facts_6552732_wood-plastic-cutting-boards-bacteria.html
http://www.reluctantgourmet.com/cutting_board.htm

Tutkimusta ovat tehneet ainakin Ak, Cliver ja Kaspar.

- J

Poissa Tombe

  • Viestejä: 539
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #33 : 18-04-2011, 19:08:04 »
Tuli mieleen tuosta hanskin leikkuulaudasta jonkinlainen korvaustumisreaktio. Kun puu on tarpeeksi kauan vedessä,niin soluista liukenee jotain mömmöä veteen joka sitten korvautuu (meri)veden suoloilla.
Mulla on esim. yksi vanha pintaverkon? puinen koho joka ei enää kellu.
Sittenhän on noi soihin yms hautautuneet puut, suomenkielinen sana on varmaan myös olemassa, mutta alkuun pääsee kuukeloimalla "bog wood" tai "bog oak".
Ihan villi heitto.

Tomb

Poissa tytteli

  • Viestejä: 74
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #34 : 19-04-2011, 07:44:08 »
Suomeksi sanovat hakopuiksi näitä upokkaita. Niistä on jotkut tehneet mökkejä tai muita rakennuksia täälläpäin. Ja käsittääkseni ilman kummempia pintakäsittelyjä.
-Inkku

Poissa Rudanko

  • Viestejä: 1 130
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #35 : 19-04-2011, 08:13:46 »
Olisko se kuivike kobolttikuiviketta vai mitä...
Kai se riski on oljyämättömässä jos jotain tiettyjä elintärvikkeitä leikkelee niin pasiliskot menee puuhun. Aika vähän tarvii leikkuulautaa kun leipä on siivutettu ja lihat ja kala usein paloiteltu valmiiksi
Itse asiassa se puu on antibakteerinen, siitä löytyy ihan tutkittua tietoa. Seuraavana päivänä viimeistään puun luontaiset suoja-aineet tappavat ne bakteerit pois (jos se leikkuulauta huuhtaistaan vedellä ja kuivataan sitten enimmät pois, plus annetaan sen sitten ilmavassa paikassa kuivua itsestään loppuun).

http://www.ehow.com/facts_6552732_wood-plastic-cutting-boards-bacteria.html
http://www.reluctantgourmet.com/cutting_board.htm

Tutkimusta ovat tehneet ainakin Ak, Cliver ja Kaspar.


Koivun antibakteerisuus perustuu sen vähä-öljyisyyteen, elikkäs koivu on aika "kuivaa" .  Muovisen leikkuulaudan bakteerikanta
koivuunnähden on aina moninkertainen.  Maailmassa on aika vähän elintarvikekäyttään soveltuvia puulajeja ja koivu on niistä yksi.
Taannoin eräskin ranskalainen yrittäjä teki kebab-tikkuja suomessa ja tikuista tuli ihan hyviä ,
mutta lopetti muista syistä, ehkä työkustannukset. Vientiin ne tikut kuitenkin menivät.
pinnan öljyäminen on enämpi estetiikkaa, kun lihan nesteet, veri, värjää puuta.

Poissa MarkusB

  • Viestejä: 83
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #36 : 15-01-2018, 11:59:20 »
Sattui olemaan pähkinäpuuta (Eurooppa) ja tekasin siitä uuden leikkuulaudan. Pistin pellavaöljyä pintaan ja heti seuraavana päivänä se oli pahan hajuinen ja haju tarttui käsiin. Haju on sellanen eltaantunut vähän raudan tyypinen. Ei lainkaan siis pellavaöljyn oma haju. Voiko olla että tuo pähkinäpuun omat kemiat reagoi jotenkin sen pellavaöljyn kanssa? Sama haju tuli edellisessä projektissa kun käsittelin samaa pähkinää toisella kaupallisella öljyllä. Vai onko kyse vaan härskiintymisestä.

Voihan ton pinnan vielä höylätä pois ettei pilalle menny.

Poissa Kahimooni

  • Viestejä: 752
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #37 : 15-01-2018, 15:07:30 »
Kannattaa laittaa vain parafiiniöljyä.

-K
- Qui scribit, bis legit.

Poissa Juhani Laakso

  • Viestejä: 1 799
  • Rajamäki
Vs: Leikkuulauta
« Vastaus #38 : 15-01-2018, 18:31:10 »
Kannattaa laittaa vain parafiiniöljyä.

-K
Pellavaöljyä erehdyin minäkin vuosia sitten laittamaan, nykyisin parafiiniöljyä.
Muista; Elämä on nyt!