Kirjoittaja Aihe: Viimeisin hankinta  (Luettu 1569577 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 125
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6705 : 06-04-2018, 17:48:23 »
kiinan kovametalliset jyrsintapit saapui. tarttee varmaan tänään vähän koeponnistaa, että onko niistä mihinkään. pikateräksiset viipyy vielä jossain..

6mm ja 3mm tappeja. onko jollain tietoa kuinka kovaa noista uskaltaa pyörittää ihan normaali paskarauta/rakenneteräs/alumiini jyrsinnässä? veikkaisin, että saa vetää täysillä, mitä koneestani lähtee, eli jotain 2200rpm.


Täysiä ja vähän päälle.
3 millin tapille sopiva ois 10000-20000 rpm ja 6 milliselle 5000-10000rpm

Syötön kans ei kannata ahnehtia kun kierrokset jää noin pieneksi.

thänks. noin vähän aattelinkin. aika herkkiähän nuo taitaa olla. ei kestä rysäyksiä, eikä vääntöä juuri mitään vs hss työkalut.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 30
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6706 : 06-04-2018, 17:59:32 »
                    Man-Ko PTK-1 poratalttakone 80-luvulta,paljon teriä mukana.
      Satasell

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 125
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6707 : 07-04-2018, 12:45:52 »
toimii kyllä hienosti kiinanpoikien tekemät jyrsintapit. hintalaatusuhde erinomainen. testipalikkana jotain random räkärautaa. testailin vähän, että kuinka paljon voi laittaa syöttöä. manuaalisesti, kun veivasin, niin hankala antaa mitään arvoja, muutakun kierrosnopeus 2200. ensin 1mm syvyyteen, sitten kahden ja sitten vielä kolmen. enempää en uskaltanut, ettei mene poikki. yhtä hyvin uppos, otti sitten millin, tai kolme, aina koko tapin leikkaavan osan syvyyteen asti. aikaa meni ehkä parikymmentä minuuttia testin tekemiseen. huomattavasti tehokkaampia nää kovametalliset, kun hss tapit. ja mukavampia käyttää, kun saa vähän kierroksia koneeseen. ei rytkytä yhtään pienessä koneessa.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 96
 • (Piilotettu)
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6708 : 07-04-2018, 13:08:24 »
Mitäs näille "herkuille " jäi hintaa ? Onko samassa paikassa isompi halkaisijaista myös tarjolla ?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 125
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6709 : 07-04-2018, 19:15:06 »
en nyt muista ulkoa näiden hintaa, jos mua tarkotit? mutta sanotaan nyt näin, että ehkä jotain n. 30€ maksoi tuo koko setti. siinä tuli 3kpl 6mm ja 2kpl 3mm kovametallitappeja ja toisena tilauksena sarja pikaterästappeja, jotka on vielä matkalla kiinasta tampereen nurkille. olisko tuo pikaterästappisarja sisältänyt tapit n. 4,5,6,8,10 ja 12mm. tai joku tuon sorttinen setti se oli. yhteishinta siis oli tuo n. 30€. ei tosiaan hinnalla pilattuja. odotukset ei olleet kovin korkeella näitä tilatessa, mutta käytäntö osoitti jotain ihan muuta! ja noistakin maksoin muistaakseni postikuluja ehkä kokonaista pari ekee, jotta saisi vähän vikkelämmin perille. niin ja ostopaikka oli siis ebay. pistää hakuun vaan "end mill", tai jos haluaa vasitenkin näitä kovametallisia, niin "carbide end mill". sieltä tulee erilaisia ehdotuksia ja tarjouksia yms. osassa on selostuksen seassa ilmotettu kovuuslukemia, HRC jotain. esim. HRC45, tai HRC50, HRC55 yms. noita ei kannata pelästyä. ne ei kerro tuon terämateriaalin kovuutta, vaan on ilmeisesti jokin mainoslause, mikä kertoo kuinka kovaan materiaaliin kyseinen tappi vielä soveltuu. löytyi tuolta aika koviinkin pystyviä, jos noita mainoslauseita vaan on uskominen. olikohan 68, vaiko peräti vielä enemmän suurimmat lukemat, mitä löysin, kun pikaseen pläräilin. mutta ihan normaali käyttöön en ehkä valkkaisi noita kaikista kovimpia. on aina sitä hauraampia, mitä kovempia. ihan lasinkovan tapin kanssa mun käytössä voisi tulla aika äkkiä pienen pienikin virhe ja tappi olisi sen jälkeen entinen.

tänään kun, kerta tästä aiheesta niin innostuin ja totesin erittäinkin toimiviksi vekottimiski, niin tilasin toisen sarjan, 6mm kovametallitappeja 5kpl. sekä yhden vastaavan kovametallisen tapin koossa 10mm. nelileikkusia on nää kaikki kiinankovametallitapit, mitä mulla on jo nyt, ja ne, jotka on vielä tulossa..

pakko vielä pikkusen hehkuttaa, on nämä vaan niin hyviä ja hienosti leikaavia, että tuskin tulee näiden käyttöönoton jälkeen enää kovin paljoa hss tappeja käytettyä teräksen kanssa touhutessa. alumiinille nuo hss tapit sensijaan on vielä täysin käypäsiä ja toimivia. ja tietenkin vähän materiaalista ja tapinkoosta riippuen on ne hss tapitkin ihan käypäsiä. niille on vain omat käyttökohteensa. onhan ne toimineet teräksillekkin jo iät ja ajat, jälkeen hiiliteräksisten tappien. mutta tietyin rajottein noiden kaikkien tappien kanssa täytyy mennä. hss tapit kestää aika paljon enemmän vääntöä ja muita voimia, ennenkun katkee. mutta nopeutta ne ei kestä. liikaa kierroksia, niin kuumenee ja tylstyy hetkessä. samaten ne on myös huomattavasti helpommin terotettavissa vs kovametalliset. poisjättämättä sitä tosiasiaa, että terottaminen sangen vattumaista hommaa moni leikkusille tapeille ja varsinkin pienimmille tapeille.. mutta kokonaisuudessaan sen verta hienosti tuntuu pelaavan nuo kovametalliset, että suosittelen vahvasti! O0 odotellaan vielä jonkun aikaa, niin pääsen testaan noita hss tappeja. en usko, että nekään ihan sutta ja sekuntaa voi olla edellisten tappien kokemukseen perustuen. ainakin luotto on kova... :coolsmiley:

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 600
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6710 : 07-04-2018, 19:27:09 »
Millainen leikkuunopeus HSSCo tapeille perax8:n mielestä on liikaa?

Itse sanoisin että noin pienellä kokeilulla on mahdoton sanoa mitään noiden km-tappijyrsinen hinta-/laatusuhteesta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 125
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6711 : 08-04-2018, 11:03:55 »
Millainen leikkuunopeus HSSCo tapeille perax8:n mielestä on liikaa?

Itse sanoisin että noin pienellä kokeilulla on mahdoton sanoa mitään noiden km-tappijyrsinen hinta-/laatusuhteesta.

mää oon väärä henkilö kertoon numeroita, kun vedän aika pitkälti näppituntumalla.. mutta sanoisin omaan kokemukseen perustuen, että aikalailla samat arvot, kun perus HSS:llekkin. mulla ei ole ittelläni kopolttiseosteisia tappeja yhtään, mutta sorvin hss teriä on kaksi. toinen on vain hss ja toinen on hssCo 5 muistaakseni. en huomaa niissä mitään eroa. en terottaessa, enkä käytössäkään. samalla tavalla tylstyy heti, kun alkaa ahnehtiin. ja samanlaista jälkeä tekee. nuo ei edes ole mitään kiinantuonteja, vaan ihan suomesta.


leikkuunopeuteen, (täsmennän vähän, ettei mene syötöt, pyörimisnopeudet ja leikkuunopeudet sekasin. kun en ittekkään ole näistä termeistä aina ihan perillä) eli siis pöydän liikkeen nopeuteen vaikuttaa myös se onko tappi 1,2,3, vai 4, tai enempi leikkuinen. mitä enemmän leikkaavia teriä, niin sitä enemän voi ottaa. noin niinkun teoriassa. ja käytännössäkin, jos on jäähdytys kunnossa. hss tappien pyörimisnopeuksia oon pitänyt aikapitkälti samoina, kun poranterilläkin. ja minä pyöritän mielummin liian hiljaa, kun ihan siinä tapin keston äärirajoilla. ei montaa hetkeä tappi pysy terävänä, kun pyörittää pikkasen liian nopeesti. 8mm hss tappi kesti aika pitkään valurautaa jyrsiessä 2200rpm:llä ja melko kovalla syötöllä, kunhan vain oli nesteenalla kokoajan terä. mutta lopulta tylstyi sekin.

varmaan helpoin, tai yksinkertasin kattoa netistä joku taulukko poraamisen kierrosluvuille erikokosille terillä ja käyttää sitä hss tapeille. yleensähän noissa on ilmotettu esim. alumiini, teräs ja joku kolmas ja annettu niille nopeudet. pätee aikalailla samata systeemit tappien kanssa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 384
 • (Piilotettu)
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6712 : 08-04-2018, 11:54:41 »
Katkaisulehti

 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 097
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6713 : 08-04-2018, 14:03:49 »
mutta kokonaisuudessaan sen verta hienosti tuntuu pelaavan nuo kovametalliset, että suosittelen vahvasti! O0 odotellaan vielä jonkun aikaa, niin pääsen testaan noita hss tappeja. en usko, että nekään ihan sutta ja sekuntaa voi olla edellisten tappien kokemukseen perustuen. ainakin luotto on kova... :coolsmiley:

En odottais liikoja, omien kokemusten perusteella kiinalaset halpis kovametallitapit ovat hämmästtävän HYVIÄ hintaisekseen ja HSS tapit hämmästyttävän HUONOJA  >:D

Volvoeke: Mitä ite noita tilaillut niin 6mm km-tapit 3 euroa kappale ja 4 milliset 2 euroa kappale. Halvimmatkin kunnolliset HSS-CO tapit taitaa olla 3-5 kertaa ton hinnan?

Hekun kans samaa mieltä että hitaissa jyrsinkoneissa HSS tappia kestää pyörittää samoilla kierroksilla kuin näitä kovametallitappejakin paskaraudassa.
MUTTA jo nuorrutusteräksessä tai 12.9 kovuisessa pultissa 6mm HSS-Co tapin suosituskierrokset on luokkaa etana eli 800rpm 6mm tapille.  Ja noilla kiinalaisilla km- tapeilla jyrsii vielä jotain HRC55 nuorrutusterästä, pikateräkselle "sopiva" leikkuunopeus tollaseen ois luokkaa ryömimällä eikä se sittenkään kauaa kestä.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 156
 • (Piilotettu)
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6714 : 08-04-2018, 15:07:39 »
Tammea ja jalavaa pöytävärkiksi. Leveämmät 600mm

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 125
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6715 : 09-04-2018, 11:11:10 »
palaan vielä vähän noihin tappeihin. töissä piti porata 6kolopulttien kannoille upotus yhteen lautasen malliseen kappaleeseen. materiaali hardoxia, oisko ollut nelisatasta. oli vesileikattu 20mm levystä ja siitä sorvailin sitten mittoihinsa. reijätkin oli valmiiksi leikattu, mutta pultin kantojen upotukset luonnollisesti puuttui. hss upotusterällä (vai mikä sen nimi on) porasin kolmesta reijästä ekan. se meni ihan ok. tokan reijän kohdalla varmaan syöttöä oli liian vähän ja aines pääsi kovettuun. ei uponnut enää ollenkaan ja kun kovempaa paino, niin teräkin tylsty. porasin loput upotukset kovametallitapilla. aika hienosti meni, kun kuuma veitsi voihin.

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 912
  • Vanhanajanverstas
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6716 : 14-04-2018, 13:07:28 »
Muutama tuoli tuli hankittua...

 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 23
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6717 : 15-04-2018, 20:23:50 »
Näyttää ihan tuoleista ja kulmakaapista päätellen että joku muukin käy kisällissä Lahessa  :D

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 912
  • Vanhanajanverstas
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6718 : 16-04-2018, 16:38:22 »
Uusi kassakone... 100kg painaa tuommonen, ei ihan noin vaan napata kainaloon. ;D

 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 125
Vs: Viimeisin hankinta
« Vastaus #6719 : 19-04-2018, 14:23:02 »
tuli ne hss tapitkin. en oo vielä kerennyt koeponnistaan, mutta ensivaikutelma hieman romuttui. ainakaan noilla ei voi suoraan porata. aika näyttää onko noista mihinkään.