Kirjoittaja Aihe: Keittiön kaappi - rungon rakenne?  (Luettu 3639 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 9
Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« : 11-02-2018, 10:18:09 »
Suunnittelen keittiöön uutta seinään kiinnitettävää yläkaappia tiskialtaan yläpuolelle. Täyspuuta, upotetut ovet. Tarkoitus olisi edetä käsityökaluilla, sillä koneita ei juuri ole käytössä ellei lasketa vannesahaa, jolla pääsen pilkkomaan höyläämätöntä tavaraa pienemmäksi. Taidot ja tiedot eivät ole laajat, mutta työkalut pysyvät kädessä ja ovat teräviä. Kiirettä ei ole.

Kysymykseni liittyy kaapin rungon rakenteeseen: Millaisilla tavoilla tällainen kaappi on laitettu kasaan sata vuotta sitten ja mikä niistä tavoista minun kannattaisi valita? Lainasin kirjastosta muutamia kirjoja, joissa esiteltiin runkorakenteita kattavasti (Joyce: The Technique of Furniture Making yms.), mutta en vieläkään ole ihan varma, millä minun kannattaisi lähteä tätä tekemään. Olen rajannut kaksi vaihtoehtoa:

1: Teen kaapin lohenpyrstöliitoksilla ja käsittelen öljyllä. Positiivista: Osaan varmasti tehdä liitokset ja tykkään niistä. Negatiivista: Pakko valita kalliimpi puulaatu, sillä en tykkää männystä tai koivusta maalaamattomana. Tammi, saarni, pyökki tms. Ei varaa mokata. Jos tekisin tällä rakenteella männystä ja haluaisin maalata, tuntuisi hölmöltä maalata lohenpyrstöjen päälle koska ovat ihan hauskan näköisiä ja päätypuun maalaaminen on aina vähän hölmöä hommaa. Vai jäisikö lohenpyrstöistä jotain näkyville maalin alta? Ajan saatossa ehkä?

2: Teen kaapin jollain toisella liitoksella, jossa päätypuuta ei jää näkyviin ainakaan kaapin reunoille, kyllästän pellavaöljyllä ja maalaan allbäckin pellavaöljymaalilla. Positiivista: Mänty kelpaa, tili kestää muutaman aloittelijan virheen. Maalaaminen Allbäckillä on varmasti kivaa, ellei ostotapahtumaa lasketa. Negatiivista: En tiedä, millä tavalla tällainen rakenne tehdään. Ruuveja en viitsisi käyttää. Jonkinlainen huuliliitos? Tappeja?
 Jyrsinhöylällä ja taltoilla saa kaikenlaista aikaan, kun vain tietäisi mitä pitäisi tehdä :).


Kiitoksia neuvoista!
« Viimeksi muokattu: 11-02-2018, 10:21:13 kirjoittanut (Piilotettu) »

Paikalla (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 893
  • Vanhanajanverstas
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #1 : 11-02-2018, 10:37:53 »
Minä tein jtn vuosia sitten yhden kaapiston jossa käytin pitkiä liukuvia lohenpyrstöjä. Myös ulkonurkissa, siitä johtuen tuo "uloke" ulkonurkissa. Ne voi kuitenkin tehdä sinkkaliitoksella jos haluaa.

 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Jokainen väliseinä myös liukuvalla lohenpyrstöllä ja jokaisessa kaapissa yksi kiinteä hylly liukuvalla lohenpyrstöllä pitämässä seinät ruodossa.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 015
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #2 : 11-02-2018, 11:09:42 »
Kyl maar se mänty sopii tuohon, vaikka näyttävät liitokset teetkin. Vähän valikoit lankkuja ja teet tiukasta tavarasta liimalevyn. Kun aikaa on, niin meet esim työväenopiston iltamiin liimalevyt tekemään. Pärjäät sitten käsivehkeillä lopun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 313
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #3 : 11-02-2018, 22:00:21 »
Perinteisiä rakenteita on 2 eri perustyyppiä. Ensinnäkin tuo edellä mainittu levyistä kasattu, jossa lohenpyrstö sivujen ja kannen välillä on tosiaan se tavallisin liitos. 100 vuotta sitten lohenpyrstöt olivat kai sen verran tavallisia, että niitä ei jätetty näkyviin koristeiksi. Kaappien ja lipastojen ylä- ja alareunojen muotolistat peittävät liitokset.

Toinen tyyppi on, hmm, frame and panel (mikä se on suomeksi?):Ei seinäkaappi mutta ymmärät idean: sivut ei ole levyjä vaan kehyksiä, tasotappiliitoksella. Keskellä urassa paneeli, jota ei liimata kehykseen.

Sivujen jälkeen molemmissa rakenne on aika lailla sama: kaapin sisään tulee vaaka- ja pysytysuuntaisia tilanjakajia.  Jos tulee laatikkoja, jakajat on myös kehyksiä, kuten kuvassa. Sekä hyllyt ja jakaja-kehykset voi liittää reunoihin tappi- tai liukuvalla lohenpyrstöliitoksella. Etureunassa oven/laatikoiden ympärillä on usein vielä erillinen kehys.

Ja viilutushan on myös vaihtoehto arvokkaan puun säästämisessä.

Suosittelen Bill Hyltonin kirjaa Illustrated Cabinetmaking: How to Design and Construct Furniture that Works. Siinä on selitetty todella hyvin erilaisten huonekalujen rakenteet ja litokset (pl. tuolit), myös moderdimmat keksi- ym. systeemit. Ei niinkään sitä miten ne tehdään.

https://books.google.fi/books/about/Illustrated_Cabinetmaking.html?id=M7UavgAACAAJ&source=kp_cover&redir_esc=y


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 332
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #4 : 12-02-2018, 15:12:25 »
Minä olen tehnyt aika paljon kaappeja suoraan vaan liimapuulevystä. En ole harrastanut mitään lohenpyrstö yms liitoksia koska kaapit on kaikki tulleet  maalatuksi. Ihan ruuveilla ja tapeilla vaan levypinnat kiinni toisiinsa liiman kera.

Toki lohenpyrstöt yms ovat  vahvoja mutta menee minusta  monessa paikassa yli

Käytitkö ihan mitä vaan liitostekniikoita, paljon tukevampi ja siistimpi siitä rungosta tulee kun kaupan moduulirungoista tehty
« Viimeksi muokattu: 12-02-2018, 15:19:20 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 230
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #5 : 12-02-2018, 20:02:46 »
Mulla on seuraavana vuorossa työkalukaapin teko. Ajattelin käyttää sinkkaliitoksia rungossa. Onko vinkkejä miten esim. liimaus onnistuisi järkevästi? Taitaa tulla kiire kun on niin monta liimapintaa jos yrittää kaikkia kulmia kerralla. Täytyy varmaan tehdä 1 kulma kerrallaan. Ajattelin jos kiristäisi liitoksen sisäpuolelta ympäriteipatulla 2x2 puulla ruuveilla piukkaan ja suoraan kulmaan kunnes liima on kuivunut.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 200
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #6 : 12-02-2018, 20:07:42 »
Minulla laatikostot ja kaapit onnistuivat huomattavasti paremmin kun hankin neljä kappaletta kulmia:

https://www.woodpeck.com/clampingsquare6.html

Liimailen isompia huonekaluja yksi kulma kerrallaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 456
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #7 : 12-02-2018, 20:20:08 »
Noita kulmiahan voi tehdä itsekin vaikka paksusta vanerista.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 230
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #8 : 12-02-2018, 20:23:18 »
Tossa vois olla kyllä järkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 9
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #9 : 15-02-2018, 09:05:14 »
Kiitos kaikille ehdotuksista ja vinkeistä!

Männyssä ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta isoissa kalusteissa se ei jotenkin mielestäni toimi, jos sitä ei maalaa tai sävytä. Aion tehdä samasta materiaalista keittiön pöydän ja yläkaapin, joten siinäkin on jotain ehtoja puulle: pitää kestää lapsiperheen kolaamista pöytälevynä. Saarni on parisataa kalliimpaa kuutiolta kuin parhaan laadun koivu, mutta monta sataa halvempaa kuin perustammi. Punatammi olisi saman hintaista, mutta saarni miellyttää enemmän. Jos pitäisi punertavaan lähteä niin ehdottomasti kirsikka, mutta siihen tehdyt virheet tois kyyneleet silmäkulmaan sekä hinnan että materiaalin hienouden takia.

Olen tässä lainannut lisää kirjoja, lukenut lukuisia keskusteluja ja päätynyt siihen, että ensimmäinen oma idea on se millä lähden toteuttamaan :). Avoimet sinkkaliitokset nurkkiin niin, että pyrstöt on sivuilla, jotta seinälle ripustettaessa ei valahda levyt ajan saatossa liitoksistaan. Hyllyille liukuvat peittosinkat, jotta tukevat rakennetta. Peitolla tarkoitan sitä, että sinkkaura loppuu ennen ulkoreunaa ja hyllylevy jatkaa matkaa ilman sinkkaa, jotta sinkkaliitos ei näy edestä. En tiedä tämän suomenkielistä enkä englanninkielistäkään nimeä. Peiliovet sileällä keskipaneelilla. Nämä on kuitenkin ne liitokset ja rakenteet, joita olen muutamia tehnyt ja joita uskallan lähteä tällaiseen "viralliseen" työhön koettamaan.

Hiljalleen tässä kasaan itseäni ja rahoja. Kun olen puut saanut kotiin ja hommat alulle, niin voisin laittaa jotain kuvia edistymisestä, että pääsette kertomaan mitä virheitä olen tehnyt ja mitä tulen kohta tekemään :).


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 456
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #10 : 15-02-2018, 09:10:04 »
http://www.puuproffa.fi/PuuProffa_2012/7/puusepan-liitokset/puolipeittosinkka
puolipeittosinkka ja ulkomaankieleksi half blind dovetail. On nätti, mutta vähän työläämpi kuin avosinkka.
Sopii kyllä laatikoihin kuin nenä päähän :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 530
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #11 : 15-02-2018, 10:48:00 »
Sliding dovetail = pyrstöura(-uurre)liitos
Panel and frame = kehys-/peilirakenne

Aloittajan tarkoittama liitos sivuseinään on tosiaan avosinkkaliitos, hyllyn liitos on nimenomaan (lohen)pyrstöuraliitos.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 230
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #12 : 15-02-2018, 11:29:55 »
Millaisella käsisahalla olisi hyvä sahata tuo sliding dovetail? Sahattava matka on melko pitkä kun yhdistää hyllylevyn kaapin sivuun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 530
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #13 : 15-02-2018, 11:35:47 »
Pyrstöuraliitos tehdään tavallisesti jyrsimällä, entisaikaan lykättiin höylällä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 252
Vs: Keittiön kaappi - rungon rakenne?
« Vastaus #14 : 15-02-2018, 12:13:48 »
Millaisella käsisahalla olisi hyvä sahata tuo sliding dovetail? Sahattava matka on melko pitkä kun yhdistää hyllylevyn kaapin sivuun.

Carcass saw taitaa olla perinteinen työkalu tuohon hommaan länsimaissa. Tai tenon saw. Joka tapaukses iso selkäsaha niin ei ota kahva uritettavaan levyyn. Ja jos haluaa käyttää ohjuriblokkia niin korkees terässä on enemmän ohjuripintaa blokkia vasten.
« Viimeksi muokattu: 15-02-2018, 12:35:39 kirjoittanut (Piilotettu) »