Kirjoittaja Aihe: Teak tuolien kunnostus  (Luettu 5524 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4
Teak tuolien kunnostus
« : 31-05-2018, 10:27:37 »
Olisi muutama kysymys vanhojen teak tuolien kunnostukseen liittyen:

Vasemman puoleinen tuoli on hiottu kokonaan puhtaaksi ja öljytty teak öljyllä, mutta pinta jää silti hieman epätasaiseksi ja saisi olla hieman tummempi. Millä pintakäsittelyllä tuolin saisi parhaiten tasaiseksi ja hieman tummemmaksi?

Joku on joskus korjaillut tuolia ruuveilla ja tarkoitus olisi poistaa ruuvit ja kitata ruuvinreiät. Mikä olisi paras tapa kitata ruuvinreiät?

Osassa tuoleja liitokset löystyneet ja ne pitäisi liimata uudestaan. Yhden tuolin liimasin PU-liimalla, mutta se on hieman inhottava kun ”kuohuu”. Mikä olisi paras liima teak liitoksiin?Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 083
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #1 : 31-05-2018, 15:51:24 »
Tuollaiset maalatut pinnat kannattaisi puhdistaa ennemminkin maalinpoistoaineella kuin hiomalla. Kemikaali kun poistaa myös puun sisään imeytyneitä maalin jämiä. Todennäköisesti paras pintakäsittely syntyy veneitten teak -osien kunnostukseen tarkoitetulla aineella joka tuntee nimen "teak sealer".

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 012
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #2 : 02-06-2018, 10:58:13 »
veneitten harmaantuneita teakkeja oon putsannut painepesurilla ja liuotinpesuaineella. teräsvillallakin voi hangata, jos ei painepesuri riitä. löytyy väri taas takasin pintaan. ei liikaa painetta, ettei tuu rumaa jälkeä, muttei liian vähääkään, koska muuten ei toimi. lopuksi antaa kuivua päivän pari riippuen olosuhteista ja viimisenä teakkiöljy pintaan.

jos noissa on joku lakka, tai maali, tai muu vastaava, kun öljy pinnassa, niin sitten ei taida painepesuri piisata. joku koneellinen hionta, putsaus yms ja sitten vasta painepesua ja edellä mainitut kommervenkit.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 530
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #3 : 02-06-2018, 12:52:20 »
Tiikki on rasvainen puu, joten liitospinnat kannattaa putsata asetonilla juuri ennen liimausta. Itse olen käyttänyt liimana epoksia vaikeammissa tapauksissa ja juurikin tuollaisissa kunnostuksissa. Täyttää hieman väljempiäkin liitoksia, vaikka eihän epoksi mitään puristien restaurointiliimaa ole.

T. Kimmo

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #4 : 11-06-2018, 11:44:49 »
Sopivaa pintakäsittelyä ei oikein tahdo löytyä. Kysyin valmistajalta millä heidän tuolit on käsitelty ja heidän mukaan tuohon aikaan ne on yleensä lakattu. Mielestäni tuolit ovat kyllä olleet jollain tavalla maalattuja. Osaisiko kukaan sanoa miten pääsisi mahdollisimman lähelle kuvan mukaista lopputulosta?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 530
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #5 : 11-06-2018, 12:50:58 »
Aloitusviestin kuvassa vasemmanpuoleinen, samoin kuin viimeisen kuvan Farsrtup, ovat mielestäni selvästi lakattuja. Nitroselluloosalakka tulee ensimmäisenä mieleen ainakin 1950-60-lukujen tuoleissa. Öljylakka sopii tiikkiin myös hyvin. Tuo ekan kuvan oikea tuoli on kai sitten maalattu tai valkolakattu. Jos maalaa niin kannattaa vetää pohjamaali alle ja sen päällä sitten pysynee kaikki maalit.

T. Kimmo

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 083
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #6 : 11-06-2018, 15:00:16 »
Vanhoissa teak-puisissa mööpeleissä on lähes aina lakka pinnassa. Toki joku on voinut tuolin myöhemmin maalatakin mutta se että jo tehtaalla maalattaisiin ao. puusta tehty huonekalu ei ole millään lailla järkevää. Tuollaiset maalijämät lähtee, kuten jo aijemmin mainitsin, varsin nätisti maalinpoistoaineella. Irtoavan maalin poiskaavintaan sopii hyvin ohut metallinen kittilasta ja puun syiden putsaukseen pehmeä messinkiharja (teräsharja on liian raju työkalu). Ao. käsittelyn jälkeen reipas vesipesu ja kuivatus. Ja sitten hiomalla loppuviimeistely ennen lakkausta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #7 : 11-06-2018, 15:12:09 »
Tuon ensimmäisen kuvan vasemman puoleinen on öljytty ja oikena puoleinen on puhtaaksi hiottu 220 hiomapaperilla. Mekaninen putsaus oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, koska tuolit olivat aika karussa kunnossa(pintahometta yms.). Tuolit eivät ole kuitenkaan yhtään lahot.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 083
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #8 : 11-06-2018, 16:16:04 »
Maalinpoistoaine irrottaa sekä homeet ja vanhat pintakäsittelyt ja se poistetaan kaapimalla/pesemällä. Karkea hiominen poistaa puuainesta ihan suotta ja pilaa helposti osien muotoja.

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 367
 • (Piilotettu)
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #9 : 11-06-2018, 16:36:45 »
Teak-umpipuu kestää myös vesipesun,ostin taannoin kirppikseltä hieman kuvanntapaisen,hyvin likaisen apupöydän.Purin sen osiin ja otin umpipuuosat kaveriksi suihkuun-pesu miedolla Fairyliuoksella ja karhunkielellä sai ne taas uudenveroisiksi.Kimpilevyiseen viilutettuun kanteen sitten vähävetisempia puhdistusmenetelmiä.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #10 : 11-06-2018, 19:49:49 »
Tässä vielä yksi kuva yhden tuolin takaa jossa näkyy alkuperäinen pinta. Miten puun saisi tummemmaksi kun tuntuu jotenkin, että puu on todella vaaleaa?

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 390
 • (Piilotettu)
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #11 : 11-06-2018, 20:06:05 »
Kuusikymmenluvulla, kun teak oli kovasti muotia huonekaluissa, niin kyllä ne tummenivat parissa vuodessa ihan itsestään, ainakin teak-öljytyt auringon valon avulla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #12 : 05-08-2018, 21:37:44 »
Jatkan samalla otsikolla kun on minullakin mahdollisesti teak-tuolien kunnostus käsillä. Kyseessä on kaksi kevyttä nojatuolia 60-luvulta joihin nyt ainakin pitäisi laittaa uudet fyllingit. Aloin kuitenkin pohtia, josko puuosillekin voisi/olisi syytä tehdä jotain kevyttä puleerausta ilmeen piristämiseksi (netistä löytyi hienoja ennen-jälkeen kuvia ihan vaan öljyämisestä).

Ensin pitäisi kuitenkin selvittää mikä puu on kyseessä ja miten sitä on aiemmin käsittely. Värin puolesta tuo näyttää pähkinältä mutta tuolin alla puu on tummempaa ja näyttää teakilta. Toisaalta täältä olen lukenut, että teak tummuisi auringon valossa ja näissä tuoleissa siis alapuolen varjossa olleet osat on tummempia. Googlekaan ei tuonut tähän oikein selvyyttä (pähkinää ja teakia löytyi samoissa väreissä) ja puunsyiden perusteella en osaa arvata mitään. Tietäisiköhän joku?

Toisekseen, tekisi mieli käyttää kunnostuksessa vahaa tai öljyä lakan (60-luvulla kai oltaisiin käytetty shellakkaa ainakin pöytiin) sijaan kun työt pitää tehdä olkkarissa. Tuolin alla oleva puu on himmeää, kun taas käsinojat paikoin kiiltelee. Vähän outoa mielestäni jos osa pinnoista on käsitelty eri tavalla kuin loppu tuoli. Oletettavasti mahdolliset lakat pitää kuitenkin poistaa (miten? onnaako ihan vaan hienolla hiomapaperilla käsin?) ennen kuin alkaa uusia vahoja/öljyjä (mikähän tuohon sopisi?) levittelemään.

Viimeiseksi sitten rakenteellinen ihmettely. Käsinojat on kiinnitetty selkänojan sivuihin ruuveilla, joiden päälle on laitettu tapit jotka on vielä tallella toisessa tuolissa. Mahtaakohan noita saada mitenkään irti niin, että voisi vielä käyttää uudestaan? Tai mistäköhän saisi kokonaan uudet tapit tilalle?


Tässä näyttäisi lakka valuneen käsinojan alle; myös käsinojan-selkänojan ruuvin peittävä tappi näkyy
 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Kuva jossa näkyy tuolin jalka, etureunan poikkipuu ja tummempi kannatinpuu
 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Tuolin käsinoja, jossa näkyy miten se mahdollinen lakka kiiltelee
 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

(Edit: ei mennyt kuvien lisääminen ihan putkeen...)
« Viimeksi muokattu: 05-08-2018, 21:44:46 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 390
 • (Piilotettu)
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #13 : 06-08-2018, 10:30:04 »
Noiden valokuvien perusteella puuosat ovat tiikkiä ja lakattu ainakin osin uudelleen millä lie, perustan epäillykseni noihin valumiin. Tuoli on tehdastekoinen ja hyvinkin 60-luvulta, joten pintakäsittely on ollut joko nitroselluloosalakka tai teaköljyä korvaava pikakuiva seos, nimeä en muista, mutta oli vesiohutta lakan tapaista. Shellakkaa ei enää kuusikymmenluvulla ole käytetty teollisuudessa ainakaan massatuotteissa.
Noissa käsinojissa on pintakäsittelyaine kulunut pois, keskellä vielä hieman jäljellä, muilla osin kiilto on "patinaa".
Peittotappeja tuskin saa ehjänä pois, toisaalta onhan siitä toisesta jo kadonneet, niin eihän ne tiukassa voi olla. Jos on ihan suora tappi, niin sopivalla oksatappiporalla voi tehdä uusia, toinen vaihtoehto on sorvaaminen. Pieni tiikinpalanen tappimateriaaliksi saattaapi vielä löytyä täältäkin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2
Vs: Teak tuolien kunnostus
« Vastaus #14 : 06-08-2018, 10:54:56 »
Millä tai miten tuo paikoittainen lakka kannattaisi poistaa? Täällä taisi olla suositteluna välttää teräsvillaa ettei puun kuidut nouse pystyyn, mutta oliko tämä ongelma vain jos uudelleenkäsittelyyn käytetään lakkaa? Oletettavasti hiomapaperista ei seuraa samaa ongelmaa?

Vaikka lakkaa näyttää olevan nyt vain siellä täällä, niin pitää varmaan tehdä sama "poistokäsittely" koko mööpelille, jotta sitten vaha/öljy tarttuu samalla tavalla jokapuolelle. Tosin kun eri osat tuolia ovat noinkin erivärisiä, niin onko edes mahdollista saada kaikki puuosat samanvärisiksi ainakaan ilman mitään sävytysaineita (öljyä ainakin voinee sävyttää)? Kun googlailin minkä väristä teakin pitäisi olla, niin löytyy sekä tuo auringonhaalistama vaaleampi sävy että tuo piilossa ollut melkein viininpunainen. Kumpaa tässä nyt kannattaisi edes tavoitella?
https://www.wood-database.com/wp-content/uploads/teak1.jpg
https://5.imimg.com/data5/IU/EY/MY-53422128/teak-wood-sunmic-500x500.jpeg

Tappinappuloihin palaan sitten jos/kun saan muun mööpelin kuntoon, kiitos kuitenkin tarjouksesta jo nyt  :)