Kirjoittaja Aihe: Kukkapenkin muuri  (Luettu 1739 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 485
Kukkapenkin muuri
« : 10-06-2018, 09:37:03 »
N. 15v sitten on tehty kukkapenkille puinen muuri ympäri asti ja nyt alkaa olla ajan hammas syönyt sen aika pehmeäksi. En ole rakennetta purkanut mutta ilmeisesti siinä on muovi sisäpuolella ja kaksipuoleinen laudoitus, paksuutta rakenteella on n. 20cm. Ihan oli piirretty pihasuunnitelmiin puumuuri joten lienee suunniteltu juttu, ei vain ole ikuinen. Puinen muuri on myös kukkapenkkien ja terassin välissä.

Ilmeinen ja helppo ratkaisu olisi laittaa muurikivestä uusi, mutta tulee myös melkoisen kallis ratkaisu. Nyt on mielessä pyörinyt lecaharkko ja siihen rappaus tai sokkelipinnoite, ehkäpä piimää ja sammalta itsestään uusiutuvaksi pinnoitteeksi. Sammalhan toisaalta rapauttaa harkkoa mutta olisihan siinä paksuutta riittävästi. Mitäpä raati on mieltä tälläisestä ratkaisusta? Alustana on hiekkarinne joten routimisesta ei ole ongelmaa. Muurin sisäpintaan tulisi patolevy ja ehkäpä styroksi, mutta toisaalta pakkasesta ei ole ollut haittaa kukkapenkille nytkään ja muuri on etelään päin joten sulaa aikaisin keväällä.

Yläpinnan ajattelin viistota kuralla, mutta olisiko tähän joku muu ratkaisu parempi? Tuppaa kuitenkin pakkanen ja vesi halkomaan ajan kanssa. Toinen vaihtoehto on ollu tehdä laudoitus päälle mikä olisi ehkä paremman näköinen ratkaisu.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 398
 • (Piilotettu)
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #1 : 10-06-2018, 14:25:50 »
Kun tuossa jo on muurikivistä tehtyäkin osutta, niin nätein ratkaisu olis jatkaa niillä. Latominen on helppoa ja korjaaminenkin sitten, kun maapaine on muuria kallistellut. Legaharkkomuuri samasta syystä ajan mittaan halkeilee ja sen korjaaminen muuratusta rakenteesta johtuen on tuskaista.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 146
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #2 : 10-06-2018, 14:46:48 »
Kyllä tuo vielä vuosia kestää, ei kannata korjailla toimivaa.

Mites kivistä latoen?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 275
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #3 : 10-06-2018, 15:17:45 »
Leca harkko on siinä mielessä hyvä että siihen on helppo kiinnittää vaikka mitä; esim. koolaus ja pystyt tekemään samanlaisen pinnan kun mitä nyt on. Taakse ehdottomasti patolevy tms. joka estää juurien väliintyöntymisen.

Jossain näin sellaisen missä oli pelkästään ladottu leveää lecaharkkoa ilman muurausta ja tuettu sisältä niistä muurausaukoista. Ei tietoa miten on kestänyt ajanhammasta.

Isot muurikivet/rotvallin reunakivet kävisi kanssa hyvin mutta on niin tuurissaan mistä saa edullisesti.

Sittenhän on semmoista turveharkkoa jonka avulla voi tehdä pengertä mutta mitä tapahtuu ajansaatossa en osaa sanoa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 485
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #4 : 10-06-2018, 16:41:16 »
Paikoitellen tuo rakenne on jo niin laho että ei kestä enää astua, päältä vielä kohtuunätti.

Tutkailin asiaa ja perinteisellä muurikivellä saisi helpommin pyöreän muodon tuohon niin taidan kallistua muurikiveen kun ei se lopulta hirmuisen kalliskaan ole. Ompahan helppohoitoinen ja -tekoinen. Pitää vielä pähkäillä nuo terassin vieret, niihin mahtaa tulla harkko tuonne lautaverhousten alle. Itse pääliverhoukset on terassin vieressä hyväkuntoiset niin jos ne saa järkevästi purettua ja harkot sinne niin siinäpä se. :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 707
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #5 : 10-06-2018, 19:21:04 »
Muurikivistä pihafirman piti tehdä n. 1m korkea tukimuuri naapurin rajalle. Kaatoa oli niin paljon ja talo sen 4m rajasta, että muurilla sai sen kapean siivun istutuksille. No, en puuttunut tähän urakkaan (eksän vastuulla) ennen kuin tämän "pihamestarit" tai sinnepäin tekemä muuri kaatui. Ajoin tyypit pois tontilta ja sanoin että laskusta vähennätte tämän muurin. He häipyivät eikä tullut ikävä. Kasasin kivet uudelleen. Sitten löin roiloihin lekalla harjateräkset. Viimeistä edelliseen kiveen sahasin rälläkällä urat, joihin laitoin harukset harjateräksestä, joiden taivutetut päät löin lekalla tonttiin. Sitten valoin roilot täyteen betonia. Piti tehdä aika notkea massa, että sai roilot täyteen. Sitten viimeinen varvi paikalleen. On pysynyt ihan kivasti paikallaan.
« Viimeksi muokattu: 10-06-2018, 19:27:32 kirjoittanut (Piilotettu) »
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Valvoja
 • Viestejä: 2 636
 • (Piilotettu)
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #6 : 11-06-2018, 08:38:25 »
Oman kokemuksen perusteella en suosittele muuta kuin muurikiviä. Lecaharkkomuurista pinnoitteet ja laastiviisteet irtoaa 100% varmuudella ajan kanssa. Luonnonkivet vaativat betonilla juotoksen, jos ne haluaa noin korkeaksi muuriksi. Ja puuta ei maahan kannata upottaa.

Työmäärän osalta kivimuuri on kyllä helpoin ja nopein tehdä. Kivet kyllä maksaa, mutta eihän tarvitse tämän jälkeen vaihdella.

- Halpa ja hyvä on yleensä eri paketeissa -

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 752
 • (Piilotettu)
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #7 : 11-06-2018, 09:35:09 »
Kuvan perusteella tuo kyllä minun mielestäni suorastaan huutaa jatkoa muurikivillä. Voisiko samalla kukkapenkin muuria vasten tulevaa reunaa hiukan madaltaa, niin paine muuria vasten vähän pienenisi ?. Nyt samalla voisi ottaa huomioon myös mahdolliset tulevat valaistuksen tms. sähköntarpeet ja laittaa sinne muurinjuurelle sopivaa kaapelia valmiiksi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 71
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #8 : 11-06-2018, 09:37:15 »
Oman terassin perustusten teon mukana tuli tutuksi tuote nimeltä kiviliima. Normi urtsin tapaan pistoolilla turautettava vain vähän vaahtoava PU-liima. Kasailin tuolla pilariharkkoperustuksia betoni valmislaatan päälle. Tuo voisi olla hyvä tuote myös muurikiven liimaamiseen jos sementin kanssa ei halua pelata. Esim tuossa: https://www.stark-suomi.fi/fi/kiviliima-pu700-750-ml-beige

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 398
 • (Piilotettu)
Vs: Kukkapenkin muuri
« Vastaus #9 : 11-06-2018, 12:39:03 »
Olen kaikkiaan reilun kahdeksankymmentä metriä 50...70 cm korkuista tukimuuria muurikivistä latonut vuonna 2007. Silloin ei ollut kaupan tuota uretaanikiviliimaa, mutta ihan omana ajatuksena liimasin kaksi päällimmäistä varvia saumausurtsivaahdolla. Näissä muurikivissä oli matala ura kaiketi raudoitukselle, jos muurataan, siihen ohut noro vaahtoa, kiven 30 kg paino piti vaahdon nosteen kurissa. Liimaus oli välttämätön vandaalien varalta, koska muuri tuli yleisen kulkuväylän viereen.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin on muuriin tullut jo muutama pullistuma maapaineen ja/tai ehkä routimisen vaikutuksesta. Tiedän, että liimasuman purkaaminen onnistuu helposti lyömällä metalliliila muurikivien väliin. Jouduin muurin valmistumisen jälkeen vuotta myöhemmin vähän purkamaan, kun piti upottaa graniittinen "muistolaatta" muuriin.
Näinköhän sitä vielä joutuu korjaustalkoisiinkin.
Hyvin on muuri muuten kestänyt lumiauran kolhaisut kuin muutaman onnettoman autolla tönimisetkin.

Nämä käyttämäni muurikivet olivat Rakennus Betonin valamia, siis vähän suurempia kuin ketjun aloittajan kuvissa näkyvät.