Kirjoittaja Aihe: Duracol 65  (Luettu 4301 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 534
Duracol 65
« : 29-09-2007, 22:35:39 »
Duracol 65 on yksikomponenttinen polyuretaani liima. Täysin sään ja veden kestävä. Liimattaviin pintoihin kannattaa pyyhkäistä
hieman kosteutta ennen liimaamista, erityisesti jos kyseessä on ns. puusepänkuiva puu. Liima vaahtoutuu kuivuessaan ja
täyttää myös koloja jos niitä sattuu jäämään. Toimii myös yhdistettäessä puuta muihin materiaaleihin esim. alumiini.
Avoin aika n. 15 min. Puristusaika + 20 asteen lämpötilassa n. 4 tuntia ja + 80 asteen lämpötilassa n. 30 min.
Liima on täysin sään ja veden kestävää.
 
Sillä voi liimata tiikkiäkin ilman sen suurempia toimenpiteitä. Yleensä kun tiikkiä liimaa niin liimapinnathan kannattais pyyhkiä
esim. tinnerillä, mutta ei Duracol 65:n tapauksessa. Ja kyllä pitää.

Olishan tästä liimasta paljonkin kerrottavaa, mutta lisää toiste jos herättää kysymyksiä kotiverstaslaisten pääkopassa.

Ja löytyyhän myös Casco:n valikoimista http://www.cascofi.dk/_upl/pdf/1809.pdf polyuretaaniliimaa.
« Viimeksi muokattu: 27-11-2007, 18:25:40 kirjoittanut (Piilotettu) »

(Piilotettu)

  • Vieras
Re: Duracol 65
« Vastaus #1 : 30-09-2007, 21:42:50 »
Hmm...onko noita PU-liimoja olemassa sellaista mikä ei vaahtoaisi? Mulla on sellaine huono tapa rakennella sälebambuisia perhovapoja, ja varsin innokkaasti etsin Sitä Ainoaa Oikeaa liimaa. Kokeiltu on mm.
- hidas Araldit (tai mikä strong epoksi se nykyisin on) - ei ole riittävän luotettava, hajoilleita on.
- Cascol 1809 PU-liima, muuten hyvä, mutta vaahtoaa. Ja se asetonilla puhdistus...yök. Yksi tunnettu delaminaatio.
- Joku vene-epoksi, olikohan se Bison tms. Rutina vain kävi kun liimaukset aukesivat.

Tällä hetkellä työn alla on jenkkien Titebond III, joka on mukavaa myrkyttömyytensä puolesta ja tuntuu pelaavan muutenkin hyvin, saas nähdä. Avoin aika saisi olla himppasen pitempi.
Jenkkikolleegoiden käyttämiä on mm. Epon, Urac, tuo Titebond, Gorrilla Glue ja wanha kunnon Resorcinol (tietääkö muuten kukaan mistä saisi Resorcinolia pienemmissä paketeissa kuin tynnyri?)

Speksit liimalle on aika hankalat, sen pitäisi olla hyvin taivutusta kestävää, muttei kumimaisesti joustavaa. Lämmönkesto kuivana pitäis olla tuolla 150 asteen hujakoilla, pitäisi kestää vettä, ei saisi vaahdota liikaa ja mielellään saisi olla näkymätöntä ja helevetin vahvaa.
Vielä kun avoin aika olisi puolisen tuntia ja kuivumisaika pari-kolme tuntia niin vot. Ja myrkytöntä tieteskin...
Ei ole helppoa kellään.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Re: Duracol 65
« Vastaus #2 : 30-09-2007, 22:32:03 »
Moi,

Fenoli-resorsinoli-formaldehydiliimaa saisi Aerodux-merkkisenä täältä: http://www.johnburn.co.uk/docs/jb-products-e.pdf Laita mailia nyt kuitenkin ensin että tuli käsitettyä koostumusasia oikein. Minulla ei ole mitään aikaisempaa kokemusta Aeroduxista.

Muuten, kunhan kyselen, pitäisiköhän tuon liiman kovettua ennen kuin laitat sen tuohon 150 lämpöön? Vaiko saisiko se vasta kovettua jossain noissa lämpötiloissa? Kauanko pidät vapaa tuossa lämmössä?

Normaaliolosuhteissa käytettynä ei saisi siis olla mekaanista vaimenemaa, mutta riittävästi elastisuutta. Rajapinnan pitää pysyä kiinni myös kosteana. "Näkymätön" ja "myrkytön"?

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

(Piilotettu)

  • Vieras
Re: Duracol 65
« Vastaus #3 : 01-10-2007, 09:49:31 »
Muuten, kunhan kyselen, pitäisiköhän tuon liiman kovettua ennen kuin laitat sen tuohon 150 lämpöön? Vaiko saisiko se vasta kovettua jossain noissa lämpötiloissa? Kauanko pidät vapaa tuossa lämmössä?

Normaaliolosuhteissa käytettynä ei saisi siis olla mekaanista vaimenemaa, mutta riittävästi elastisuutta. Rajapinnan pitää pysyä kiinni myös kosteana. "Näkymätön" ja "myrkytön"?

Nih, liiman tulisi kestää kovetuttuaan tuon ~150 astetta. Vaikkakin vapa oikaistaan mahdollisimman suoraksi ennen liiman kovettumista, niin siihen jää yleensä pieniä mutkia jopa mun jumalaisella ammattitaidolla. Nämä sitten oiotaan lämmön avulla (ja kovan manailun säestyksellä) lopuksi. Vain laserinsuora kelpaa.

Näkymätön ja myrkytön kuuluvat todellakin lainausmerkkeihin. "Näkymätön" liima on silloin, kun liimasaumaa ei näe ilman suurennuslasia ainakaan tällaisilla pirtun syömillä silmillä. Esmerkiksi tuo Resorcinol on punertavaa ja sauma näkyy selvästi, mikä ei välttämättä ole huono asia: näkeepähän kuinka hyvää jälkeä on tullut tehtyä. Kollegat kyllä sitten huomauttelevat huonoista saumoista ihan pyyteettömästi ja palkkaa vaatimatta...

"Myrkytön" taas tarkoittaa liimaa, joka ei vaadi sen erikoisempia suojavarusteita. Eihän ne mitkään ole varsinaisia terveysjuomia, mutta esmerkiksi PU-liiman putsauksen yhteydessä käytettävä asetoni on aika karmeata tavaraa sekä käsille että aivosoluille, himmennän nuppini mieluummin punaviinillä. Epoksi taas aiheuttaa meikäläiselle hiukan allergisia oireita, ja ne kuulemma pahenevat herkästi kun altistus jatkuu.
Tuo Titebond on vesiliukoista, erikeeppermäistä olemukseltaan. Liimauksen voi tehdä paljain käsin ja ilman silmien kirvelyä. Itseasiassa kuivuneen liiman kuoriminen käsistä on yhtä hauskaa kuin finnien puristelu... 8)

Poissa (Piilotettu)

  • Ylläpito
  • Viestejä: 3 772
Re: Duracol 65
« Vastaus #4 : 01-10-2007, 11:07:24 »
Menee nyt vähän Duracolista ohi, mutta kuinka pitkä avoin aika bambuhommissa pitäisi olla? Aerolite voisi käydä hyvin, mutta ainakin mun kovete on pirun nopeaa, joku kymmenkunta minuuttia. Se on urea-formaldehydiliima. Itse liima on vain jauhetta joka sekoitetaan veteen ja kovete on pääasiassa muurahaishappoa. Toiseen puolikkaaseen sipaistaan liimaa ja toiseen happo. Ymmärtääkseni happoa laimentamalla saisi pidemmän avoimen ajan.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Re: Duracol 65
« Vastaus #5 : 01-10-2007, 11:23:41 »
Moi,

Onko se oionta jossain uunissa tai IR-lämmittimellä tapahtuvaa (suoraa säteilylämmitystä ilman erityistä kiertoilmaa) vaiko lämpöpuhaltimella (kiertoilmalla) hoidettu homma?

Kuinka kauan tuo lämpökuormitus on siinä päällä, ja yltääkö se koko vaparungon lävitse?

150C oiontaprosessivaihe + hyvää parempi vedenkesto normaalilämmöissä ja olosuhteissa + sopivan elastinen mutta minimaalisesti vaimentava ei ole epokseissa mitään ihmeellistä. Mutta olemassa olevaa lievää allergiaa lisääviä komponentteja voi kyllä olla mukana, riippuu siitäkin mille epoksisysteemin osalle sattuu olemaan allerginen. Tuollaiset epoksit ovat joka tapauksessa jälkikovetettavia, kovettuvat ensin esim 4-24h huoneenlämmössä ja sitten esim 1-12h korotetussa lämmössä, joka on sitten jotain esim 90-300C välillä.

Ristisilloittuva PVA-pohjainen liima on suotava lisä puun liittämismarkkinoille. Se ei toistaiseksi ole yhtä virumaton tai luja kuin vaikkapa epoksit, mutta on suuresti parempi siinä mielessä kuin nämä aikaisemmat perusdispersioliimat. Lukaisin tässä välissä muutaman selvityksen aiheesta, ja jos tuo Titebond 3 on niiltä pohjilta kasattu niin vaikuttaa hyvältä. Se juu päästää edelleen vettä läpi, samoin muita kemikaaleja. Mutta johtuen kovettuneen liimakalvon ristisilloittuneesta rakenteesta, esim veden plastisoiva vaikutus ei korostu ollenkaan niin vahvasti kuin perinteisessä dispersioliimassa. Ristisilloittuminen tuottaisi myös tässä merkittävästi parantuneen "käyttölujuuden", kestäisi dynaamisia rasituksia mukavasti paremmin.

Ei ole tullut sukellettua Titebond 3 ämpäriin, mutta se voi olla normaalin alifaattisen PVA:n ja esmes melamiiniureaformaldehydin sekoitus, jossa ristisilloitus tapahtuisi kalvonmuodostuksen yhteydessä. Go figure.

Kerro sitten että miten kävi.

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...