Kirjoittaja Aihe: pöytäsahan terä?  (Luettu 6275 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 74
pöytäsahan terä?
« : 07-10-2012, 12:07:35 »
Ei varmaan uusi aihe, mutta en tähän hätään löytänyt tietoja. Minulla pieni JET merkkinen pöytäsaha ja siinä 205 mm:n terä hampaita muistaakseni 24. Olen tähän saakka ollut siihen melko tyytyväinen, kunnes nyt kesällä tehtiin ammattitimpurin kanssa hommia. Hällä oli käytössa Makitan kääntöpöytäsirkkeli ja siinä muistaakseni WeWaltin terä: jälki oli siistiä, kuin höylättyä, sekä katkaisussa että halkaisussa. Ei siinä muistaakseni mikään kauhean tiheä hammasstuskaan ollut.
Eli saisinko tällä kiinan ihmeellä parempää jälkeä käyttämällä parempilaatuista terää. Ja minkä hintaluokan terä kannattaisi ostaa, kun ei se peruskone kuitenkaan muutu sen paremmaksi.
Käyttö on kuitenkin pienimuotoista, panelin halkaisua, listan sahausta isommasta tavarasta, yms pientä. Eli millaista hintaluokkaa, hammaslukua ja mahdollisesti mikä merkki . Sitten vielä, tekeekö tuo 16 mm:n akseli kiusaa valinnassa?

Pekka
Aiempi nimimerkki shiraz

Paikalla (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 980
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #1 : 07-10-2012, 12:23:07 »
Ensimmäinen oleellinen asia on varmasti se, heittääkö terä, kun pyörität terää. Itsellä on halpa rakennussirkkeli, ja siinä terä heittää sen pari milliä. En ole vielä viitsinyt purkaa tuota terälaippaa pois ja oikaista sitä. Muutenhan on turha kuvitella että hyvälläkään terällä saisi hyvää jälkeä aikaan, jos terä viipottaa puolelta toiselle. Toinen kysymys on, onko teräakselin/moottorin kiinnitys ja laakerointi tukevia. Eli jos heilutat terää, antaako mikään muu periksi kuin terä. Jos sahan runko on niin löysä että taipuilee käsin kokeillessa, niin antaa se periksi sahatessakin.

Jos saha on kunnossa noiden edellä mainittujen seikkojen osalta, niin siihen kannattaa kokeilla parempaa terää. Jos taas kone ei vaikuttanut hyvältä noiden testien osalta, niin todennäköisesti terän vaihto ei juurikaan paranna tilannetta. Toisaalta eipä noin pieni terä hyvälaatuisenakaan paljon maksa. Sanoisin että sahan rungon vaikutus jälkeen on suurempi kuin terällä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #2 : 07-10-2012, 12:35:27 »
Kleiniltä ja CMT:ltä saat hyviä teriä. Toki se riippuu juurikin siitä hammastuksesta. Hyvällä halkaisuterällä tulee hyvä jälki lankkuun ja halkaisu onnistuu helposti, kun taas tiheähampaisia käytetään levyissä ja katkaisussa, jolla taas ei kannata lankkutavaraa alkaa halkaisemaan. Sitten on yleisteriä jotka kelpaavat hieman halkaisuun, ja katkaisuun.
 CMT:n teriä löytyy useimmista rautakaupoista, Kleinin jälleenmyyjät löytyy googlesta.

Omassa Makitan flipperissä on vielä alkuperäinen terä, joka on oikeasti hyvä. Tiheähampainen terä, jolla saa tosi siistin jäljen halkaistessa ja katkaisussa.

Levysahassa käytän ainoastaan Kleiniä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #3 : 07-10-2012, 18:25:33 »
Kalliin merkkiterän laittaminen pellirunkoiseen pikkusahaan on hiukan hukkaan heitettyä investointia jos sirkelinakselin laakerit klappaa tai runko vetelee, ei se terästä enää paljoa parane. Toki jos se vanha terä vatkaa ja heittää niin ei hyvästä terästä haittaa ole. Mulla on panelisahana liidelin pöytäsirkeli ja siinä vetelä alkuperäisterä. Käytännössä tuon huomaa silloin kun kapulasta pitää ottaa ohut siivu. Terä joustaa vasteen ja puun kiilatessa eikä kavennuksesta tule mitään.
 Yleensä viimeistelen näkyviin jäävät halkaisut suosiolla kutterilla. Ei niitä sahan jäljiltä koskaan saa höylän veroiseksi. Ei edes tarkastussirkelillä ja trapetsiterällä.
 Just hiljan ostin tuohon liideliin kympin halpaterän, paketissa oli sovitusprikat eri akselimitoituksille. Vaikutti suht tukevarunkoiselta mutta en ole vielä laittanut paikalleen ja testannut miten toimii. Palailen astioille kun tietää enemmän...
 
 
 
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 387
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #4 : 07-10-2012, 18:30:56 »
Kyllä mun Kiinan sirkkelis oli niin huono alkuperäinen terä, että CMT meni kuin voihin siihen verrattuna!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #5 : 07-10-2012, 18:41:08 »
Mulla taas tuo originaali paskavetelä terä on sinänsä purrut hyvin. Ei vaan aina pysy linjassa ja nykyään repii kun hampaita on hukkunut johonkin.. Noita paremmuuksia pitäisi vähän yksilöidä miten se paremmuus käytännössä ilmenee...
 On vähän epäoikeudenmukaista vertailla eri hammaslukuisia,tylsiä ja teräviä keskenään....
« Viimeksi muokattu: 07-10-2012, 18:45:04 kirjoittanut (Piilotettu) »
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #6 : 07-10-2012, 18:49:33 »
Mulla oli vanhassa rakennuspöytäsahassa joku n. 2mm terä. Oli muuten ihan omiaan paneli ja listasahauksissa. Sillä tosin pilkottiin finnfoamit, rytoksit ym..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 294
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #7 : 26-08-2013, 23:50:48 »
Sain noin 8kk hankinnan jälkeen sorvautettua sirkkelin teriin oikean kokoiset reiät. Siinä välissä oli ostanut yhden CMT:n ja yhden bosch:n terän. Tuo boscn terä oli oikeastaan aika ärsyttävä kun terä vihelsi vapaana pyöriessään, itse sahauksen aikana ääntä ei kuulunut. Ameerikan terät ja kotimaasta hankitulla CMT:llä ei onneksi ollut tuota viheltävää ominaisuutta ( korkeataajuinen ulina) Mistä lie johtui.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 370
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #8 : 27-08-2013, 00:41:16 »
Moi,

( korkeataajuinen ulina) Mistä lie johtui.

Ilmavirta hampaissa, joka edelleen aiheutti terärungon soimista, ei kuitenkaan vielä erityisesti resonanssissa.

Asiaa on terärungoissa kokeiltu luontaisesti vaimentavilla terässeoksilla, esmes Silentalloy -tyyppisillä terärungoilla.

Meillä kehiteltiin toistakymmentä vuotta sitten tuommoisia seoksia ja niiden lämpökäsittelyjä. Ne olivat hyvin tehokkaita vaimennusteräksiä, mutta niiden jatkokäsittelyyn liittyi ongelmia joita sillä budjetilla ei pystytty vielä ratkomaan.

Se olisi erikoistunutta metallitekniikkaa, tyypillistä aihealuetta, jossa pienen maan pakostakin erikoistunut teollisuus voisi olla ykkönen.

Kaikki asiaan osallistuneet ovat kuitenkin tietääkseni vielä kuvioissa mukana.

...Toisin kuin vaikkapa MIR-sukellusalusten kehitystiimi (jesus marimba, mitä kaikkea syvänmeren tekniikkaa oltaisiin voitu kehittää noilla eväillä).

http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/metallitekniikka/article143471.ece

terv,

Samu
« Viimeksi muokattu: 27-08-2013, 01:00:52 kirjoittanut (Piilotettu) »
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 422
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #9 : 27-08-2013, 11:20:15 »
Mun mielestäni halpissahaan / pieneen sahaan hyvän terän hankkiminen ei ole hukkaan mennyt investointi.
Tuo 24 hampainen jättää aika karkean jäljen ja toiminee parhaiten halkaisuhommmissa.

Ei kannata valita paksumpaa terää kuin alkuperäinen. Se vie turhaan saha tehoja ja tekee enemmän purua.
...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 294
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #10 : 27-08-2013, 18:58:30 »
Saha missä noi terät pyörii on wadgin budsgreen ags 10. Ainoa vipattava terä taitaa olla yksi mun dewatin jiirisirkkelin teristä. Sekin meni alumiinia sahatessa, sinänsä harmi muuten terä olisi varsin hyvä. Vielä pitäs alkaa purunpoistoa rakentelemaan wadginiin

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 137
 • (Piilotettu)
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #11 : 27-08-2013, 23:51:04 »
Näyttäisi tai siis kuulostaisi tuo vihellys olevan kiinni terägeometriasta. Erityisesti trapetsihammasterät huutavat ihan  ...keleesti, kuten kaikki muttkin negatiivisella rintakulmalla olevat. Terävalmistajat ovat ilmeisen tietoisia ongelmasta, koska markkinoilla on myös ns. hiljaisia teriä. Muun muassa Guhdolla on "Piano" merkinnällä olevia teriä, ei nekään mitään piano pianissimoita ole, mutta ääni on kuitenkin jo siedettävällä tasolla.

Ennen kuulosuojainten keksimistä sirkkelin ääni ei ollut mikään ongelma, kaikki sahurithan olivat puolikuuroja.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #12 : 28-08-2013, 00:26:08 »
En tiedä mistä johtuu, mutta Arionin Beaver terät ulisee niin että kuuroakin heikottaa.
- hanski

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 365
Vs: pöytäsahan terä?
« Vastaus #13 : 28-08-2013, 03:07:36 »
Ainoa vipattava terä taitaa olla yksi mun dewatin jiirisirkkelin teristä. Sekin meni alumiinia sahatessa, sinänsä harmi muuten terä olisi varsin hyvä.
Kyllähän osaavan terämiehen pitäisi osata tuo vetää uudestaan jänteväksi, että loppuu vipatus. Kuulapäävasaralla ne niitä oikoo.


- J