Kirjoittaja Aihe: Materiaali pihaporttiin?  (Luettu 5649 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 69
Vs: Materiaali pihaporttiin?
« Vastaus #15 : 29-05-2018, 13:34:31 »
Kesällä kaadettu puu sinistyy ja homehtuu helposti, koska kesällä puussa on sokereita ja kaikkia muita herkkuravinteita sienille. Talvella lepotilassa kaadettu puu on vähäravinteisempaa. Ja samoin sydänpuu on vähäravinteisempaa kuin pintapuu.
Männystä lahonkestävintä ja vähiten homehtuvaa on talvella kaadettu sydänpuu.

Käytännössä puusta ei saa paremmin lahoa tai olosuhteita kestävää millään pintakäsittelyllä. Painekyllästys mikrobinestoaineilla tietysti asia erikseen.

Kotimaisista puista parhaiten taivasalla kestää männyn sydänpuu. Puhdasta sydänpuulautaa saa esim. Finnstamm -nimiseltä sahalta Savitaipaleelta.

Tammen sydänpuu on erittäin lahonkestävää, käyttäisin sitä ainakin porttiin jos tammea on saatavilla. Jos teet hienon portin niin tee samantien sellainen joka kestää vuosikymmeniä. Kotimaisista puista tehdyt lahoavat kuitenkin lopulta aika nopeasti jos eivät ole katon alla sateelta suojassa.

Kosteuselämisen hillitseminen kyllästämällä tai pintakäsittelyllä ei myöskään kuulosta hyvältä strategialta. Tee mieluummin sellainen portti jossa kosteuseläminen saa tapahtua omia aikojaan.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 773
Vs: Materiaali pihaporttiin?
« Vastaus #16 : 29-05-2018, 14:20:50 »
Ja jos on aikaa niin keloaa männyn, luontaista lahonestoa.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 644
Vs: Materiaali pihaporttiin?
« Vastaus #17 : 29-05-2018, 15:01:52 »
Sinkkinaftenaatista puhutaan homeenestoaineena mutta auttaako sen lisäys maaliin, kun luulis maalivalmistajien jo tekevän niin, jos se pelastais homeelta.

Lisäishän ne muttakun ne EU säädökset kieltää - tosin sitähän EU dirikat ei pääse valvomaan jos joku lisää, esim. 3-5% niinkun ennen tahtoi olla, sitä itse sinne.

Poissa (Piilotettu)

  • (Piilotettu)
  • Viestejä: 874
    • Vanhanajanverstas
Vs: Materiaali pihaporttiin?
« Vastaus #18 : 29-05-2018, 16:21:07 »
Männyn pintapuu homehtuu hieman herkemmin kuin kuusi. Männyn sydänpuu taas homehtuu harvoin ja lahoaa myös huonommin kuin kuusi. Hidas kasvu on molemmille lajeille eduksi säänkestävyydessä.