Kirjoittaja Aihe: Projektikuvaus: Kirjahylly  (Luettu 5462 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Ylläpito
  • Viestejä: 3 772
Projektikuvaus: Kirjahylly
« : 13-01-2006, 10:41:33 »
Laitelkaapa ihmiset kuvasarjoja projekteistanne, jos olette jotain hommia dokumentoineet. Ohessa lyhyt kuvasarja kirjahyllyn teosta. Sisko pyysi kirjahyllyä ja lupasin sellaisen tehdä sillä edellytyksellä että hän tekee hommista puolet. Tämän näköistä jälkeä syntyi:

Onnellinen sahuri ja ensimmäinen höylätty lauta. Hyllyn materiaalina käytettiin mahongin tyyppistä puuta nimeltään tiama (Entandrophragma angolense). Laudat ostettiin noin 4 m pitkinä, noin 350x32 mm poikkileikkaukseltaan.


Laudat katkottiin vasta ensimmäisen karkeahöyläyksen jälkeen ja höylättiin lopulliseen mittaan. Lopulliseksi paksuudeksi osille tuli noin 24 mm


Oikean paksuiset ja sirkkelillä oikean levyisiksi kavennetut osat höylättiin vielä syrjiltään siisteiksi.


Osat vietiin kotiin ja hiottiin siisteiksi. Kiharaisena puulajina tiama näyttää repeilevän jonkin verran höylätessä, joten hiontaa riitti aika lailla. Jossakin välissä sahattiin vielä päätyjen muodot nätiksi. Tässä yhteydessä höylättiin myös hyllyjen päätyihin upotus takavanerille, jolloin vaneri ei näy sivusta katsottaessa. Hyllylevyt tehtiin vanerin paksuuden verran kapeammiksi.


Puuvenemiehenä päätin koota hyllyn helpolla tavalla, vain päädyistä ruuvaten. Tässä porataan erillisen tuen avulla ruuvinkantojen päälle tulevia tappeja. Jos vain voit porata tapit pylväsporakoneella niin tee niin, käsivaralta niistä tulee tuesta huolimatta vähän epämääräisiä.


Hyllyn ylä- ja alalevy ruuvattiin paikalleen ja muut hyllyt sovitettiin väliin.


Hyllyjen välin tasaisuuden salaisuus tulee tässä. Aina kun yksi hylly on ruuvattu, seuraava puristetaan paikalleen välipalojen kanssa. Huomaa puristimen kohdalla hyllyjen väliin laitettu mäntyinen liimapuulevyn kappale: näitä käyttämällä hyllyjen välit tulevat just eikä melkein kohdalleen ja levyt pysyvät paikallaan ruuvauksen ajan.


Ruuvien lisäksi hyllyt tulivat kiinni liimalla. Tässä poistetaan liimaa saumoista.


Puuvalmis hylly. Hyllyn pintakäsittelynä käytettiin kevyen pellavaöljypohjustuksen jälkeen mahonkipetsiä (Hempelin venekäyttöön tarkoitettu liuotinpetsi). Seuraavaksi pintaan vedettiin neljä kerros sellakkaa aina noin puolen tunnin välein. Viimeinen pinta tuli mehiläisvahasta, vernissasta ja tärpätistä keitellyllä huonekaluvahalla. Tervaakin oli ihan pakko lirauttaa pikku tilkka joukkoon (minkäs teet, tee tervan kanssa).


Tässä valmis hylly käytössä.    Ylimmän hyllyn taakse valittiin hieno puun syistä muodostunut silmäkuvio.
 8)

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

  • Ylläpito
  • Viestejä: 3 772
Re: Projektikuvaus: Kirjahylly
« Vastaus #1 : 16-01-2006, 17:17:30 »
Puukeskuksesta kävin plokkaamassa. Puu on todella nättiä, hiukan samalla tavalla "ristisyistä" kuin sapelimahonki ja kuviota on komeasti. Toisaalta sitten höylätessä nuo aika reilusti ristissä olevat puun syyt tekivät hommasta hankalaa, tahtoi vähän repeillä. Vaikka pinnat ajoi tasohöylällä hyvin ohuella lastulla niin viimeistelyhionnassa oli melko savotta.

Puu tahtoo myös elää kuivatessa aika reilusti, niin että tuon kokoiset palat alkavat olla aika maksimikoossa ennenkuin pitää ruveta liimaamaan paloista.

Halpaa se nyt kuitenkin oli, yllättäen. Koivuliimapuulevystä olisi tullut tuplaten kalliimpi hylly ja mäntyliimalevy ei olisi oikeastaan ollut yhtään tuota halvempi. Satanen puihin ja kymppi takavaneriin.


Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 52
Re: Projektikuvaus: Kirjahylly
« Vastaus #2 : 15-10-2006, 19:25:53 »
Olenko väärässä, vai pilkistääkö tuolta valmiin hyllyn alta toisaalla esittelemäsi säilytysarkku?

Poissa (Piilotettu)

  • Ylläpito
  • Viestejä: 3 772
Re: Projektikuvaus: Kirjahylly
« Vastaus #3 : 16-10-2006, 09:42:59 »
Juu. Sama on arkku, ja sama pikkusysteri molempien omistajana :)

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi