Kirjoittaja Aihe: Vinttien eristäminen  (Luettu 43604 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 881
Vinttien eristäminen
« : 23-12-2012, 20:36:46 »
Tässä pakkasten keskellä on taas tullut mieleen tuo yläkerran sivuvinttien lämpöeristys. Kyseessä on -51 rakennettu rintamamiestalo ja yläkerrassa on molemmin puolin pitkät kylmät vintit. Yläkerta on muutenkin vielä lähes neitseellisessä kunnossa ja sinne ei ole ainakaan meidän aikana tehty mitään remontteja. Ylösjohtava portaikko on avoin ja portaiden yläpäässä on ovi jonka saa halutessa suljettua. Lämpö kun nousee ylöspäin niin tuolta se varmaan aika lailla karkaa myös pihalle. On olemassa mahdollisuus että tuo eristys tehdään jo tänä talvena, joten kysyisinkin, että onko joku kotiverstaalta moisen homman tehnyt? Mitä pitää ottaa huomioon ja onko SPU-levylle jotain hyvää vaihtoehtoa tai onko ehdottomasti järkevää käyttää juuri SPU:ta? Kyseessä on kuitenkin aivan älyttömän kallis tuote.

Mittailin vähän tuon yläkerran lämpötiloja infrapunamittarilla pari päivää sitten. Ulkona oli -20

portaikon ulkoseinä     17
vintin ovi    16

ensimmäisen yläkerran huoneen vintinseinä    14
ensimmäisen yläkerran huoneen palomuuri    19
ensimmäisen yläkerran huoneen lattia    15
ensimmäisen yläkerran huoneen katto    14

takimmaisen yläkerran makuuhuoneen vintinseinä    15

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 693
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #1 : 23-12-2012, 21:11:31 »
...onko SPU-levylle jotain hyvää vaihtoehtoa tai onko ehdottomasti järkevää käyttää juuri SPU:ta? Kyseessä on kuitenkin aivan älyttömän kallis tuote.

Finnfoam. Käytetään samalla tavalla kuin SPU-levyä. Ainakin SPU:n nettisivulta löytyy ohjeita hommaan vaikka kuinka paljon, taitaa löytyä jopa rmt:n lisäeristysopas.

Kyllä ne kieltämättä ovat hyviä eristeitä ja helppoja asentaa. Uskoisin, että niillä voi saada hyvän erittäin eristyksen mutta ne ovat sitten tiiviitä kuin muovi, joten pitää huolehtia ettei mitään rakennetta pussita kahden liian tiiviin väliin, johonkinpäin rakenteen pitää aina päästä tuulettumaan ja kuivumaan. Äänieristys ei välttämättä ole kovin hyvä kun nuo ovat kovaa tavaraa (versus pehmeä villa).

Toinen kysymys onkin sitten, että paljonko haluaa "pilata" vanhaa rintamamiestaloa tuollaisilla nykyaikaisilla eristeillä... tämä varmasti jakaa mielipiteet ainakin kahteen leiriin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 749
 • (Piilotettu)
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #2 : 23-12-2012, 21:13:32 »
Rintamamiestaloon en SPU:ta laittaisi, koska sen hyvä asennustapa on liian tiivis. Muuten SPU on oikein mukava, ei kovin paksuja rakenteita hyvällä kertoimella. Lankomiehen taloon (60-luvun funkkistalo) sillä eristettiin kaikki ulkopinnat.
++MStr                      Aiempi käyttäjänimi strand

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 642
 • (Piilotettu)
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #3 : 23-12-2012, 21:21:31 »
Mun mielipide on että ei sputa lisäkoolaus vintin puolelle siellä varmaan vino tai vaaka laudotus niin suoraan sen päällle vaan ja eristeeksi ruiskuttamalla eko villa.Tuulen suojaksi kuitulevy, näin pysyy tuon talon kosteus liike niin kun on aina ollut.Sama aine katon ja lattian lisä eristykseen mutta kuiva puhalluksella tietenkin. Muovieristettä käyttäisin VAIN ÄÄRIMMÄISESSÄ HÄTÄTAPAUKSESSA jos muuten ei saada tarpeeksi eristettä. Korjasin juuri -52 valmistuneen talon vintin ekovillalla ja lämmin tuli (asiakkaan mielipide)

T:Lasse

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 881
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #4 : 23-12-2012, 21:54:00 »
Kiitoksia mielipiteistä ja neuvoista, herättää paljon ajatuksia. Tähän taloon ei ole muovia laitettu mihinkään ja keskimmäisen kerroksen lisäeristyskin tehtiin puukuitulevyllä. SPU on kuitenkin ylivoimainen siinä mitä eristyskykyyn tulee ja siksi sitä varmaan käytetäänkin. Puhallusvilla vois olla silti se sopivampi vaihtoehto. Välipohjaankaan ei pääse mistää oikein näkemään, joten kai se on tehtävä vaan kylmänviileesti reikä kattoon ja kurkattava.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 146
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #5 : 23-12-2012, 22:59:58 »
Laitoin n. 7vuotta sitten spu-eristeet rintsikan vintin eristeeksi. Oli oikeastaan ainoa "helppo" vaihtoehto, koska korkeus olisi jäänyt muilla eristeillä turhan matalaksi.
Itsekin tutkailin ja pähkäilin eristeen järkevyyttä, mutta tulin siihen tulokseen, että oikein asennettuna toiminee varmasti. Kyselin eri palstoilla vähän eristeestä ja suurin osa kommenteista oli negatiivisia. Muistan muutamia asiantuntijoiden kommentteja: "2-3 vuotta ja talo homeessa/mädäntynyt", "ei eristä, eikä hengitä" jne.
No, tänä keväänä uusittiin talon ulkoverhous (tiedän, että tämäkin arka aihe) ja päästiin kurkistamaan rakenteita vähän joka puolelta. Ei loytynyt mitään merkkejä mistään ongelmista. Muutenkin sivuissa on pienet käytävät, joista pääsee kurkistamaan tarvittaessa.
En halua kehua eristettä, enkä myöskään mollaa sitä. Varmasti esim. eko-villa yms. luonnolliset eristeet ovat omiaan juuri näihin talotyyppeihin, mutta itsellä ratkaisi tuo huonekorkeus tämän eristeen puolelle.
Meillä on makuuhuone yläkerrassa nykyään ja talon kahdella sivulla kulkee aika vilkas tie ja äänet kuuluu, mutta en ole huomannut mitään eroa alakerran ääneneristykseen verrattuna.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 204
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #6 : 24-12-2012, 02:12:24 »
Parocilla on myös "tuulensuojaeriste", eri paksuista. Molemmilla puolilla paperi, välissä kova villa. Kiinnitys ruuveilla ja isoilla aluslevyillä, ja levyt on pontattuja. Mulla on verstaan katossa tuollaista 50mm levyä lisäeristeenä, ja hyvin on eristänyt.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 39
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #7 : 24-12-2012, 12:57:13 »
Rakenne on todennäkösesti hengittävä. Ja jos suljet sen jollain pitäiso ilmanvaihtoa tehostaa.
Ja on olemassa paljon hyviä hengittäviä vaihtoehtoja.

Kannattaa asiaa selvitellä ajan kanssa ja perehtyä myös hieman rakennusfysiikkaan ni ei tule susi.
Ku tekköö ihe ni suap just semmosen ku sattuu tulemaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 881
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #8 : 24-12-2012, 13:15:59 »

Kannattaa asiaa selvitellä ajan kanssa ja perehtyä myös hieman rakennusfysiikkaan ni ei tule susi.

Sitähän tässä kokoajan ollaan tekemässä. Kun pyhät on ohi niin otan yhteyttä tuttuun rakennusmestariin ja pyydän käymään. Sama mies piirsi kellariremontin seinärakenteen kun tehtiin kylmästä tilasta lämmintä ja hyvin on toiminut jo 7 vuotta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 39
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #9 : 24-12-2012, 13:25:27 »
Varmasti oikea ratkasu ottaa mukaan ammattilainen.
Ku tekköö ihe ni suap just semmosen ku sattuu tulemaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 278
Re: Vinttien eristäminen
« Vastaus #10 : 24-12-2012, 13:30:34 »
Hengittävä ei ole sama kuin ilmaavuotava. Vanhan talon ilmanvaihdon korvausilma tulee usein seinien ja rakenteiden läpi. Jos esim vanhat vuotavat ikkunat vaihdetaan uusiin, alkaa ilmaa hakeutua sisälle jostain muualta kuin ikkunan välistä.  Mielestäni kaikissa taloissa pitäisi olla mietitty korvausilman tuloreitit riippumatta vaihtaako ilman painovoima vai kone.
Hengittävyys taas tarkoittaa sitä että jos kuivaat pyykkiä makuuhuoneessa ja niin osa kosteudesta imeytyy seinämateriaaliin. Jos kosteus on runsasta voi se johtua materiaalissa (ihan kuin talouspaperissa kun kulman kastelee) syvemmälle rakenteisiin ja imeytyä esim. purueristeisiin. Kun pyykinkuivaus on lopetettu ja sisä/ulkoilma on kuivempi kuin seinärakenne niin alkaa seinä kuivua.
Purun ja puun taipumus on imeä vesi ja tasoittaa se niin ettei homeelle otollista kasvuympäristöä synny. Muunlaisissa rakenteissa voi olla että kostea sisäilma siirtyykin syvemmälle seinään, kunnes ulkoilman jäähdyttävä vaikutus tiivistää kostean ilman vedeksi. Ns. kastepisteessä vesi siis tiivistyy ja keräytyy niin suuresti ko. kerrokseen että seinä voi alkaa homehtua. Jos ei nyt homehtua niin väittävät että esim. kivivillan eristyskyky huononee paljon ja ongelma on että ympäristön olosuhteiden parantuessa ei kivivilla johda kosteutta kuiduissaan ulospäin kohti kuivempaa villaa. Purueristeessä kosteus tasaantuu ja jos ulkopinta on erittäin kuivaa imee se kosteuden syvemmältä puruista ja kuivaa samalla koko purukerroksen.

Itse ymmärrän muoveja ja uretaanieristeitä mutta pelkään että suurimmat riskit ei olekaan ns. normaalielämän kosteusrasituksissa vaan esim. siinä kun ulkokatto päättääkin vuosikymmenen päästä alkaa vuotaa ( esim myrskyn seurauksena ) niin vesi ei imeydy orgaanisiin materiaaleihin sateella ja kuivu myöhemmin vaan valuu epäorgaanisia materiaaleja pitkin jonnekin aivan muualle, kerääntyy esim ulkoseinän sisään ja paljastuu vasta vuosien päästä homeena ja lahovaurioina.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #11 : 24-12-2012, 23:37:27 »
Muovieristeiden ja spu:n parjaaminen ja homehörhöily niiltä osin johtuu pääosin ideologisista syistä. Jos niistä pystyy pääsemään yli parempaa sisälisäeristysmateriaalia ei ole olemassa kunnes aerogeeli tulee bulkkituotantoon.
 Kansalla tahtoo mennä hengittämiset ja ilmanvaihdot sekaisin. Hengittävä rakenne ei vapauta ilmanvaihtoratkaisuilta vaikka perinteisesti hengittävissä taloissa on pärjätty pienellä ilmanvaihdolla. Syy siihen on oman aikansa puutteelliset sisäilmakäsitykset,hengittävän rakenteen parempi joustavuus ilmanvaihdon ongelmille ja varsinkin vanhojan talojen hataruus. Muovieristeet oikein laitettuina sulkee rakenteen ilmavuodoilta mikä on hyvä asia ja osittain sen vuoksi ilmanvaihdon uudelleen tarkastelu on aiheellista.
 Voi ne lisäeristykset tehdä hengittävilläkin kamoilla ei siinä mitään estettä ole jos vaan on tilaa. Spu:ta käytetään rintamamiestalojen yläpohjissa lähinnä just sen tilanpuutteen vuoksi.
 Vesikaton ja minkään muunkaan rakenneosan vesivuodot ei liity nykyään enää hengittämisiin tai rakennemateriaalien kosteudensitomisominaisuuksiin. Eli vesivuodot pitää korjata joka tapauksessa ja vahingon yhteydessä kastuneet materiaalit mieluiten vaihtaa mutta vähintään kuivata ennen korjausta. Kaiken pahin eriste on puru just sen vuoksi kun yleinen mielipide mieltää sen kosteudenkestäväksi joka voidaan jättää rakenteeseen kuivumaan ja muhimaan vahingon jälkeen. Todellisuudessa se on mieletön kasvualusta kaikelle haitalliselle. Mineraali villa on siitä hyvä että kukaan ei yritä laittaa kastunutta villa takaisin tai jättää sitä kuivumaan koska se on vahingon jäljiltä niin visvaisen näköinen.

 Finnfoam on styreeniä ja ei anna tuossa kohtaa mitään lisäarvoa minkä vuoksi pitäisi korvata spu sillä,päinvastoin. Finnfoam on suuniteltu enemmän maaperän lämmöneristeeksi missä tarvitaan kantavuutta ja vedenpaineen kestoa.
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #12 : 25-12-2012, 09:49:07 »
SPU:lla tai Finnfoamilla pystyy takuulla tekemään turvallisen rakenteen, ei siinä mitään. Tuo vanhan hengittävän rakenteen ulkopuolelta eristäminen niillä ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu, koska silloin laitat tiiviin kerroksen seinän ulkopintaan, jolloin elämisen kosteus sitten jää loukkuun seinän sisään. Sisäpuolellekaan ei oikein voi laittaa höyrynsulkua, koska sitten sulku on molemmin  puolin seinää.

Itse laitoin vintin ulkoseiniin kakkoskakkoskoolauksen, koolausten väliin pellavavillaa levytavarana ja 25 mm huokoisen kuitulevyn päälle. Isompi merkitys oli mielestäni sivuvinttien lattioilla ja yläkolmiolla, joihin tuli 15-25 cm puhallussellua ja päälle raakaponttilattia. Seinästä ei nyt karkaa niin paljon lämpöä kuin katoista, niissä eristepaksuuden kasvattamisella on isoin merkitys.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 693
Vs: Vinttien eristäminen
« Vastaus #13 : 25-12-2012, 09:56:37 »
Kansalla tahtoo mennä hengittämiset ja ilmanvaihdot sekaisin. Hengittävä rakenne ei vapauta ilmanvaihtoratkaisuilta vaikka perinteisesti hengittävissä taloissa on pärjätty pienellä ilmanvaihdolla. Syy siihen on oman aikansa puutteelliset sisäilmakäsitykset,hengittävän rakenteen parempi joustavuus ilmanvaihdon ongelmille ja varsinkin vanhojan talojen hataruus. Muovieristeet oikein laitettuina sulkee rakenteen ilmavuodoilta mikä on hyvä asia ja osittain sen vuoksi ilmanvaihdon uudelleen tarkastelu on aiheellista.

Kyllä... riittävästä ilmanvaihdosta huolehtiminen on tärkeää tiiviissä taloissa. Monet vanhat talot lienevät terveitä juuri senkin takia, että ovat vähän hataria, ilma on vaihtunut ilman sen kummempia ilmanvaihtojärjestelyitä ja tuulettanut rakenteita. Tulisija on aika hyvä ilmanvaihtokone. Se imee paljon paloilmaa sisätiloista ja korvausilma tulee ovien ja ikkunoiden raoista ja rakenteiden läpi.

Kaikilla eristeillä varmasti saadaan ongelmarakenteita aikaiseksi ja toisaalta myös toimivia rakenteita kun niitä käytetään oikein. Suurin "ongelma" lienee juuri sillä ideologisella puolella.

Useinkaan ongelma ei johdu vain yhdestä asiasta, vaan väärän tai väärin asennetun eristeen lisäksi on ollut myös esim. vuotava katto, puuttuva ilmarako, riittämätön ilmanvaihto, yms.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 004
Re: Vinttien eristäminen
« Vastaus #14 : 25-12-2012, 10:10:12 »
Olen tykännyt tuosta ekovillalevystä. Helppoa leikata ja laittaa. Pellava on aika hankala työstettävä.
Jääkö vintit edelleen kylmiksi?
Jos jää niin pistäisin seiniin tuota levyä ja lattiaan puhallusvillaa. Sieltä asuinhuoneen lattian alta saattaa olla purut alhaalla, joten seinän ja lattian kulman kanssa kannattaa olla tarkkana.

-Jussi-
-     sitä saa mitä tilaa   -