Kirjoittaja Aihe: Viilutetun pinnan pintakäsittely  (Luettu 1831 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 47
Viilutetun pinnan pintakäsittely
« : 25-10-2007, 14:30:02 »
Työn alla on pieni tiikkiviilutettu kaappi. Onko lakka ainoa oikea viilutetun pinnan pintakäsittelyaine, vai voisiko siihen kokeilla jotain muutakin. Lakoista pois suljettu on katalyytti, sen liian muovisen pinnan vuoksi. Selluloosalakkaaa, shellakkaa ja öljyjä olisi itselläni jo valmiiksi.Minkähänlaisen pintakäsittelycoctailin niistä voisi tehdä :)?

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 631
    • http://veistely.mbnet.fi/
Re: Viilutetun pinnan pintakäsittely
« Vastaus #1 : 25-10-2007, 17:40:31 »
No en tiedä miten oikein tein pintakäsittelyn kun vedin Danish Oil öljyllä koivuviilutetun lipaston jossa massiivipuukansi, mutta hyvin on kestänyt jo toista vuotta. Tein pintakäsittelyn muistaakseni kolme tai useammankin kerran että sain pintaa vähän paremmin kiinni. Nätistihän tuo öljy kiillottuu ja on mukavamman tuntuinen kuin lakka. 

Poissa (Piilotettu)

  • Ylläpito
  • Viestejä: 3 771
Re: Viilutetun pinnan pintakäsittely
« Vastaus #2 : 26-10-2007, 08:43:10 »
Mun pitää vielä ottaa kuvia siitä kylppärin kaapistani. Kansi oli lämpökäsiteltyä koivua ja ajoin siihen suunnilleen litran pellavaöljy-tärpättiseosta ja lakkasin päältä. Voitte muuten uskoa että väri on upea.

Tiikkiseen kaappiin samaa voisi tietty kokeilla, yleensä laitan melkeen kaikkiin pintoihin vähän öljyä alle värin kirkastamiseksi ennen lakkausta. Mutta kokeile silti, viilu käyttäytyy eri tavalla kuin massiivipuu, ja tiikki ei tykkää imeä kovin paljon öljyä.

Pikku tiraus öljyä (tärpätillä ohennettuna) väriksi ja kunnon sellakka päälle niin siitä voisi tulla oikeen vietävän nätti. Mutta tosiaan, kokeile ensin johonkin muuhun kuin pöytään että näet tykkäätkö. Ja riippuen käytetystä liimasta (luuliimaa(?)) kannattaa myös varmistua että liima ei tykkää huonoa öljyn kanssa klottaamisesta.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi