Kirjoittaja Aihe: Öljytyn puun liimaus  (Luettu 2727 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 8
Öljytyn puun liimaus
« : 20-11-2007, 13:19:50 »
Kaveri tarjosi edullisesti öljyttyä pyökkilevyä. Mutta kävin miettimään onnistuuko sen liimaus vai vaatiiko liitokset ruuveja kiinni pysymiseen?

vasku


Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Re: Öljytyn puun liimaus
« Vastaus #1 : 20-11-2007, 15:54:41 »
Moi,

Vastaus on että öljytty liimapinta ei ole kovin hyvä liimapinta missään järkevissä olosuhteissa, oli öljykäsittelyn luonne mikä hyvänsä. Ruuveja tms mekaanisia liitoksia kannattaa harrastaa.


*******

Teoriassa kovettunut pellavaöljy tai kiinanpuuöljy on pintakemian tarjoamien mahdollisuuksien puolesta liimapinta.

Käytännössä se ei ole oikeastaan koskaan hyvä liimapinta koska kovettuminen näillä ainella (kiihdytettynä tai ei) on kuitenkin epäsäännöllistä, eikä mene loppuun asti ikinä, ei oikeastaan edes kuin puoleen väliin. Näiden luonnonöljyjen kemiallinen rakenne tavallaan takaa tämän. Seurauksena on enemmän tai vähemmän geeli, joka jää hyvin elastiseksi, mutta kuitenkin pystyy hydrofobisena suluttamaan nestemäistä vettä kohtuullisesti (vesihöyryä se ei sulje). Eli vaikka öljyä itseensä liuottava liima tarttuisikin pintaan, se ei läpäisisi riittävästi kovettunutta öljykerrosta, jolla taas on itsessään huono murtolujuus. Siksi öljykäsittelyä voisi tavallaan kuvata puolipysyväksi irroituspinnaksi.

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 540
Re: Öljytyn puun liimaus
« Vastaus #2 : 20-11-2007, 21:35:21 »
Hei,

ota ihmeessä halpa tavara vastaan. mitä siinä nyt heti tarvitsee liimata.
Ja jos tarvii, niin minä käytän liimattuja tappiliitoksia, tietysti liimaa myös tasoon, mutta oikeassa paikassa tappiliitos kestää vallan mainiosti, taso, sivun yms. liimauksessa. Ja sellaiseen käyttöön levy yleensä tulee.

Siis poraat reiän liitettäviiin kappaleisiin, hmm, tai olisiko se tunneli. Silloin saat läpäistyä pyökkilevyn öljypinnan. Sitten vaan liimaa perään ja tappiin ja liitos kiinni.

Pekkat

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 22
Re: Öljytyn puun liimaus
« Vastaus #3 : 31-08-2008, 11:50:21 »
Riippunee paljolti öljystäkin. Esimerkiksi puhtaalla parafiinillä öljytyt (ja pidempään kuivuneet) palikat pysyy kyllä B3:lla melkein siinä missä öljyämättömätkin. En tosin ole vielä kokeillut mitään isompia tehdä öljytystä, mutta se ainokainen liimaus mitä tein kesti kyllä ihan hyvin vasarointia ja muuta murjomista. Pitäähän sitä katsokaas aina kaikkea testailla tuolla työmaalla.  O0