Kirjoittaja Aihe: Hartsin menekkilaskuri laminoijille  (Luettu 5712 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 4 238
  • (Piilotettu)
Hartsin menekkilaskuri laminoijille
« : 20-07-2013, 16:53:46 »
http://www.r-g.de/en/
Etusivulla,oikealla ylhäällä.(R&G laminate calculator)
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 370
Vs: Hartsin menekkilaskuri laminoijille
« Vastaus #1 : 11-11-2013, 03:40:59 »
Moi,

Ok, tuo on klassikko. Ja toimii jossain määrin paineettomille avolaminaateille. Kun vaan sen kuitukerrostuman antaa kostua rauhassa jokaisesta kaavanmukaisesta välisivelystä per lujitekerros.

 :-\ Ongelma on aina ja ihan aina siinä, että laminoitsijakansa olettaa, että hartsi kostuttaisi kuidun ihan saman tien, mikä muodostuvassa laminaatissa (hartsia lisää lutraamalla) näkyy "merenvihreänä" ilman yhtään "niitä valkoisia laikkuja". Ja kun näin ei tapahdu, niin kerrostuman päälle survotaan koko ajan lisää hartsia pensselillä ja lisätään kerroksia liian nopeasti, jolloin kuplia jää ansaan kerroksiin ja näyttää entistä valkolaikkuisemmalta. Ethän sekoittanut koko hartsisatsia kerralla? (ethän lurauttanut hiukkasen ohjeen arvoja enemmän KOVETETTA, että Varmasti Kovettuu??? ...vai lurautitko..?)

Anyway, tilavuusosuudet muodostuvat siten paikoitellen esmes 15 til% kuitua ja 85 til% hartsia (mikä on kiva jos teet pintakorjauslaminaatteja kemiantehtaaseen ja hartsi on vinyyliesteriä  :ninja: )

Hyvää tarkoittavat kaavat heitetään yleensä käytännön tilanteen edessä mäkeen, ja lisätään hartsia sen verran mitä purkista irtoaa. Doh.


Tuo kaava ei oikeasti ole harrastelijoiden käyttöön ilman kädestä pitäen ohjausta. Tuo on jotain mitä pitää tehdä täysin oikein että sen, no, uskoo.

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 675
  • (Piilotettu)
Vs: Hartsin menekkilaskuri laminoijille
« Vastaus #2 : 11-11-2013, 20:15:00 »
Opin viikonloppuna ovelan menetelmän kuitujen kostuttamiseen. Mallissa kudos ensin kostutetaan pöydällä rakennusmuovin päällä, sitten asetetaan toinen muovikalvo kostutetun maton päälle. Päältä voi keskeltä alkaen telata tai sormettaa hartsiylimäärää muovien välissä sivummalle aika vähällä sotkulla ja kostumista voi seurata kirkkaiden muovien välissä. Lopuksi saksilla muovien välissä leikaten pala täsmälleen oikeaan kokoon joka toivottavasti oli piirretty päälimmäiseen muoviin. Eräänlainen köyhien pre-preg, kaikki palat voi kostuttaa ja leikata valmiiksi muotoon ennen laminointia. Valmiita paloja laminoidessa ensin alamuovi varovasti irti, sitten panelin asettelu paikalleen ja lopuksi päälimuovin irrotus, vähän samaan tapaan kuin 2-puolisessa teipissä. Menetelmä sopii tasomaisiin korjaus- ja valmistustöihin joissa palojen koko, muoto ja kuitujen suunta on tarkka. Oikein jyrkissä kulmissa ja pienellä säteellä kahteen suuntaan kaareviin paikkoihin systeemi ei sovi koska raksamuovin taipuminen rajoittaa.
Aiempi käyttäjätunnus rallirami