Kirjoittaja Aihe: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä  (Luettu 17746 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3
Silitin paidan keittiön pöydän päällä paitaa sillä tavalla että silitysraudan, silitettävän paidan ja pöydän välillä oli
kaksinkerrottu paksu pyyhe. Aiemmasta kokemuksesta poiketen paksu pyyhe ei estänyt lämmön välittömistä pöydän pinnalle. Keittiönpöytä sai valkoisen jäljen - vähän samankaltaisen kuin lämmin kuppi voisi aiheuttaa mutta laajassa mittakaavassa. Osaako joku sanoa kuinka jäljen saa pois?

Netistä englanniksi löytyneet sivut suosittelivat milloin mitäkin aina majoneesista tupakantuhkaan... ks. http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-remove-water-stains-from-wood-furniture.html joista osa varmaan toimii. Olisi hieno kuulla onko jollain kokemuksia kotimaasta kotimaisilla aineilla, joiden käyttö tai osto ei vaadi suurta erityisosaamista?
« Viimeksi muokattu: 17-08-2013, 10:05:51 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #1 : 17-08-2013, 13:18:21 »
Pyyhi pinta spriillä, pitäisi sulaa siihen. Jos ei sula, niin laita rättiin spriin lisäksi vähän asetonia ja pyyhi sillä kevyesti. Ei hinkkaamalla, vaan syiden suuntaan kevyillä pyyhkäisyillä. Älä jynssää liikaa ettei koko pintkäsittely lähde.

Tuossa on vahingoittunut vain lakan pintakerros ja jos sen saa sulateltua niin jälki voi jäädä jopa näkymättömäksi. Nuo annetut neuvot ei ole huonoja (ehkä majoneesia lukuunottamatta). Pinnan suojaaminen vahalla putsauksen jälkeen on hyvä ajatus, jokin kiilloittuva mehiläis- tai karnaubavahapohjainen aine on siihen hyvää. Itse suosin Fiddesin vahoja, ne on erinomaisia tuohon käyttöön. Osmo ei ole hyvä vaihtoehto tuohon.

Oikein karuja vastaavia jälkiä olen sulattanut kolme kertaa vanhalla sellakkapintojen kunnostuksen taikatempulla, jolla pintaan kaadetaan sormustimellinen spriitä niin että sitä on koko levyn alueella ja sitten sprii tuikataan tuleen. Kahdella kerralla pinnasta tuli aivan erinomainen kun sprii ja lämpö sulatti lakan todella hienosti. Kolmannella kerralla vanha lakka meni rumille rypyille ja piti sitten poistaa kokonaan. Silloin tosin sellakkaa oli ihan juuttaan paksusti.

Sanomattakin on selvää etten ota mitään vastuuta jos tommoista keinoa joku koittaa. Tässä tapauksessa lakkaa on niin ohuesti (kun puun syyt paistaa läpi) että se ei välttämättä toimi. Lisäksi puun syissä on sen verran likaa että pyyhintä on muutenkin parempi vaihtoehto, samalla konstilla lähtee nuo lasinjäljet pöydän toisesta päästä.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 542
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #2 : 17-08-2013, 15:20:38 »
Kaupallisista aineista Liberonin Ring Remover on sellaista, jota tuohon voi koettaa todennäköisesti hyvällä menestyksellä. Tuota löytyy ymmärtääkseni aika helposti tavallisista rautakaupoistakin.
Väinö

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #3 : 17-08-2013, 16:05:05 »
Kiitos neuvoista tähän asti,
Lähdin ostamaan apteekista spriitä niin myyjä sanoi ettei spriitä myydä kuin lääkärin määräyksestä. Sensijaan myyjä suositteli Neo Amiseptiä joka ihan purkin sisältöetiketin mukaan soveltuu pintoihin. No... 3 euroa ja risat, joten ostin pullon ja testasin. Kaadoin uudelle rätille ja pyyhkäisin pöytää. Vaaleaa läikkää lähti heti liukenemaan mutta ei riittävästi. Kaadoin suoraan pullosta pisaroita pöydälle ja levitin heti ja vaalea väri himmeni. Jatkoin suoritusta noin 10min jonka ansiosta noin puolet vaaleudesta hävisi.

Neo Amisept ei ole riittävä mutta niin ei kukaan väittänytkään. Tämä oli hät hätää tehty testi sillä aineella mitä lähiapteekista sai. Mietin, jos siihen lisäisi asetonia mutta jälleen jäin miettimään mistä sitä saa. Rautakauppaan pitäisi varmaan mennä. Lakkabensiiniä olisi kaapissa mutten tiedä voisiko sitä käyttää vähän tuon Neo Amiseptin mukana vahventamassa?

Tuota Liberonin Ring Remover -tuotettakin katselin stockalla käydessä eilen mutta en osannut ostaa sillä myyjä ei ollut itse oikein lainkaan varma sen toimivuudesta tarkoitukseeni.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 225
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #4 : 17-08-2013, 16:11:29 »
Ring remover näyttäs ainakin tulevan tarpeeseen muutenkin kuin vaan tuohon valkoseen osaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #5 : 17-08-2013, 17:10:39 »
Pahus kun olisin älynnyt sanoa: tähän käyttöön sopiva sprii löytyy kaupasta Sinol-pullosta. Rautakaupasta löytyy myös asetonia, mutta jos taloudesta löytyy kynsilakanpoistoainetta niin sitä voi koittaa muutama tippa kerrallaan samaan tarkoitukseen. Mieluummin kuitenkin asetonia, ikinä ei tiedä mitä kynsilakkapurkin valmistaja on päättänyt purkkiin laittaa.

Neo-Amisept sisältää ainakin hajun perusteella spriin lisäksi isopropyylialkoholia ja muuta tähän asiaan kuulumatonta tavaraa. Jos se jo sillä lähtee alkuun niin Sinolilla se lähtee paremmin ja pikku asetonitroppauksella sitten varmasti. Lakkabensiini ei pehmennä tuota pintakäsittelyainetta, mutta se voi kyllä poistaa vähän vaaleutta. En kuitenkaan käyttäisi sitä koska sävy palautuu kun tärpätti haihtuu, nuo sprii ja asetoni sen sijaan liuottavat pinnassa olevan pintakäsittelyaineen ja se käytännössä sulaa uudelleen pintaan "tuoreeksi" lakaksi.

Ring removerissa on mm. oksaalihappoa ja se on tarkoitettu siihen että se poistaa vesijälkiä myös puuaineksesta. Tuossa kun vika on vain pintakäsittelyssä niin pitäytyisin perusaineissa.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 112
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #6 : 17-08-2013, 17:27:49 »
Käyttöturvatiedotteen http://www.itsehoitoapteekki.fi/Global/Muut%20tuotteet/Neo-Amisept%20liuos%20turvatiedote.pdf mukaan Neoamisept sisältää 60% isopropanolia.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 180
 • (Piilotettu)
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #7 : 19-08-2013, 10:59:26 »
Tätä lakkapinnan "vesirenkaiden" poistoa on aiemmin täällä foorumilla käsitelty parikin kertaa.

Isopropanoolihaude on se edelleen hyvin toimiva konsti katalyytti- ja selluloosalakkapinnoille, saattaa toimia myös muillakin pinoilla. Olennaista on saada lakan sisään tai alle höyrytetty vesi yhtymään  johonkin hyvin halukkaaseen haihtuvaan mömmöön, Liberonin ihmeainekin perustuu tähän liemeen.

 - laita lakkapinnalle talouspyyhettä pari kerrosta
 - kastele pyyhe isopropanooiliilla ihan kunnolla
 - laita päälle muovikalvo, vaikka kauppakassi

Seuraa prosessia riittävälla syklillä, ettei lakkapinta irtoa. Valkoisten hävittyä taistelun, anna pinnan kovettua rauhassa.

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #8 : 19-08-2013, 11:41:00 »
Tuo Antin konsti toimii todellakin hyvin katalyyttilakkapinnoilla tai selluloosalakalla, mutta sitä ei missään tapauksessa pidä mennä käyttämään sellakkapinnoilla. Sellakka lähtee tuolla tempulla kokonaan irti ja pinnan rakentaminen pitää aloittaa kokonaan alusta. Ja jos on liian höveli isopropanolin kanssa, niin viiluttamisessa käytetty nahka- tai luuliima voi pettää, jolloin pinnan pikkuehostuksesta päästään viilukorjauksiin.

Minusta tuo pöydän pinta näyttää sellakatulta ja se että se liukenee isopropanoliin puhuisi sen puolesta. Eli en käyttäisi sinänsä hyvää neuvoa tuohon pöytään ainakaan ennen kuin niitä sinolia ja asetonia on kokeltu.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #9 : 19-08-2013, 22:22:02 »
Nyt on Sinol ja Asetoni testattu. Väri vaaleni mutta vain aavistuksen. Mietin, pitäiskö koittaa pelkällä Asetonilla pyyhkästä. Ongelmana on kieltämättä sekin että en työskentele verstaassa vaan kerrostalossa ilman parveketta jossa ilmanvaihtoa ei saa kunnolla ajettua asetonin hajuja viemään.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 37
Vs: Kuinka poistan valkoiset jäljet puupöydässä
« Vastaus #10 : 07-06-2017, 20:20:14 »
olipa hyvä topic...

meillä iso massiivipuu ruokapöytä ja siihen tullut kuumasta kupista/lautasesta muutama vaalee rinkula.  täytyypä testata, kaikkia mainittuja liemiä pitäisi löytyä autotallista.   laitoin tekstaria huonekalutehtaaseen ja kysyin millä lakalla lakkailtu...


onko ideaa miten saa vaalean pläntin pois melamiinipinnasta? happamalla pesuaineella kun on wc-pönttöjä ja sen sellaisia putsattu on pullo ollut veskin tason päällä...  oli vuorokauden verran -> ja pullon suutin oli sen verran vuotanut että oli pullonalta märkä aineesta koko ajan. no valkoiseksihan se tumma pähkinä kuosi sitten muuttui :embarrased:
Kemia, pintakäsittelyt, (kone)entisöinnit, mekaniikka