Kirjoittaja Aihe: Kangas nikkaroinnissa + kankaan jäykistys/kovetus  (Luettu 6752 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 93
Tämmöne aihe tuli itselleni nyt tutuksi ku aloitin muotoilun opinnot ja päästiin kokeilemaan ryhmätöitä tekemällä isoja kynttilälyhtyjä. Tällöin käytössä oli puutarhasta tuttu valkoinen suodatinkangas, joka on jonkinlainen varsin kestävä muovikangas käsittääkseni. Päästi myös hieman valoa lävitseen, hämärässä jopa toimi ihan hautakynttilällä varustetussa n. 40x40x50 lyhdyssä jotenkin. Siitä sitten innostus että hei, kangashan on mielenkiintoinen materiaali, varsinkin hieman läpikuultavana versiona, sitä kun voi ommella, liimata, jäykistää, kuvioida, pingottaa jne. 

Lähdin pohtimaan kankaan jäykistämistä, joka on ollut ihan ns. pehmeässä askartelussakin vissiin jonkin sortin trendi viim'aikoina. Käsittääkseni kankaan ja langan kanssa on käytetty tärkkiä ja muuta sokeripohjaista jäykistystä, ja jotain omia aineita siihenkin on, mutta ymmärsin että nämä ovat aika kevyen luokan ratkaisuja. Mutta mites sitten nikkaroinnissa, toimisiko esim. lasikuidusta tuttu epoksikovete? Toinen aine mitä on käytetty pienemmissä koruissa yms. on kans kaksikomponenttivalumuovit, käsittääkseni mm. PU-pohjaiset, joita saa lähes täysin kirkkaina, en tiedä nyt tuotemerkkejä mutta samat firmat tuottavat jotka tekevät muitakin valumuoveja - en sitten tiedä miten kestäviä tämmöiset ovat.

Tuli vain mieleen että mihinkähän kaikkeen näitä voisikaan käyttää, onkos arvon väsäilijäyhteisömme tehnyt kangasjuttuja? Esim. mielenkiintoinen tasopinta pöydälle tai vastaavalle voisi tulla valamalla kangasta kirkkaan akryylin jne. sisään, että tässähän on kikkailumahdollisuuksiakin olemassa!   

Tässä yksi foto mielikuvituksen kirvoittamiseksi - tämä on ilmeisesti tehty muovituoli muottina ja valettu useampi kerros resiiniä pintaan, jonka jälkeen muotti on poistettu. En tiedä kestääkö mitään, mutta mikäänhän ei estä vaikkapa käyttämästä kirkasta muovia kantavana runkona.

 

 

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 004
Vs: Kangas nikkaroinnissa + kankaan jäykistys/kovetus
« Vastaus #1 : 29-09-2013, 21:42:01 »
Olen käyttänyt kankaankovetusaineita sekä liima-vesiseosta eli erikeepperiä ja vettä. Kummallakaan ei tule kova-kova lopputulos ohueen kankaaseen.

Olen pitkään miettinyt lujitemuoviratkaisua huovutettuun ohueen villajuttuun. Kuvittelisin että jokin 2k mömmö toimisi mutta vaatii huonekaluna enemmän tosiaan vahvuutta kuin pelkkä yksi "lakana"... Noin 5mm vahva huopa liima-vesiseoksella kyllästettynä on kyllä aika jäykkä.
Eli tarpeeksi vahva tekstiili on aika tukeva, Samuhan niistä hamppukuitu- ja pellavakomposiiteistakin puhui jossainpäin...
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 715
Vs: Kangas nikkaroinnissa + kankaan jäykistys/kovetus
« Vastaus #2 : 29-09-2013, 22:18:18 »
Noiden hartsien kanssa se kangas tms. kuitu nimenomaan antaa sen lujuuden kappaleelle, hartsi lähinnä sitoo sen muotoonsa ja kuidut kiinni toisiinsa. Eli ohuesta kankaasta ei oikein saa lujia kappaleita pelkän hartsin avulla (ja sama useimpien muidenkin liima yms. ratkaisujen kanssa). Esim. polykarbonaatti voisi sopia kantavaksi rungoksi, sitkeä ja lämmön kanssa kohtuullisen hyvin muovattava muovi (tosin aika hinnakasta). Akryylia ei kannata sen haurauden takia valita jos tarvitaan vähänkin kestävyyttä vaikka se halvempaa onkin.
Kaiken muun epäonnistuttua... kaivetaan ne käyttöohjeet roskiksesta.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 4 366
  • (Piilotettu)
Vs: Kangas nikkaroinnissa + kankaan jäykistys/kovetus
« Vastaus #3 : 29-09-2013, 23:03:08 »
Kankaan ulkonäko saattaa muuttua radikaalisti kun sen imeyttää hartsilla,lasikuitukankaasta tulee liki läpinäkyvää.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 93
Vs: Kangas nikkaroinnissa + kankaan jäykistys/kovetus
« Vastaus #4 : 30-09-2013, 15:30:05 »
Mjoo, kankaat näyttävät upokkeena lie suunnilleen samalta kuin märkänä, eli vaatii sinänsä kokeilua ja testailua. Hauskana puolena metodilla saanee aika hyvin säänkestävää materiaalia, voisi siis olla sama valkoinen pöytäliina kesät talvet pihapöydällä ja voi huuhtoa letkulla puhtaaksi. Sinänsä siis laajentaa ulkoelämää heikosti kestävien materiaalien käyttömahdollisuuksia, sanotaan nyt vaikka jokin villakangas ja -lanka.

Sinänsähän materiaalin ei välttämättä tarvi olla kantavaa, vaikka kangas monesti vetoa kestääkin, vaan kyllästettyä kangasta voi käyttää vaikka seinäkkeisiin ja muihin. Itse näkisin yhtenä käyttökohteena mielenkiintoisen tekstuuripinnan tekemisen, otetaan nyt vaikkapa itse veistelty tarjotin jonka sisäpuolen voisi herkällä kankaalla pohjustaa ja sitten päälystää kirkkaalla epoksilla tai vastaavalla, jolloin kestää käyttöä ja roiskeita muuttumattomana.   

Mitäs materiaalia pehmoiseen / lahoon puuhun käytetään stabilointiin, ilmeisesti jotain vastaavaa 2k-akryyliä? Ilmeisesti metodi on että tyhjiöastiassa sitten imeytetään litku puuhun, ainakin joskus olen betoninäytesiivuja siten käsitellyt epoksilla labrassa.