Kirjoittaja Aihe: Moottrisahan ketju  (Luettu 5438 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 229
Moottrisahan ketju
« : 15-12-2007, 00:01:32 »
Iltaparlamentti kokoontu ja esille tuli moottorisahan ketjun teroitus.
Meistä jokainen osaa sen taroittaa, että puu katkeaa, mutta tarve olis nyt sahata tukkikoossa olevaa runkoa halki pituussuunnassa muutama lankku.

Vanhin mies muisteli sahanneensa tehdasuudella ketjulla ja takkuista, gaggamaista oli leikkuu... ei se näin vaikeaa voi olla.

Minultakin kyselivät oppeja ja tuollainen halkisahaus on jäänyt vahälle, etten osannut neuvoa.

Näitähän on moottorisaha käyttöisiä laudantekokoneita, onko niissä tavallisuudesta poikkeava ketju tai teroitus.

Kekä tietäis...


Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 137
 • (Piilotettu)
Re: Moottrisahan ketju
« Vastaus #1 : 15-12-2007, 00:59:01 »
Tästä  on ollut varmaankin tuolla tukkivannesahasäikeessä juttua, kun oli niitä moottorisahavetoisia lankkusahoja.

Vanhassa Oerligonin teräketjuluettelossa oli halkaisuketju, teroituskulma 0 astetta, kun normaali katkaisuketju on jotain 15...30 astetta.

Kyselin aikoinaan kauppiailta, eivät olleet kuulleetkaan, eivätkä tuntuneet haluavan edes maahantuojalta kysellä. Mitenkähän olisi nyt parikymmentä vuotta myöhemmin.
Viilasin vanhasta terästä silloiseen tukin halkaisutarpeeseen, toimi huomattavati paremmin kuin normaaliketju, vaatii samanlaisen vaaputusliikkeen kuin heiluripistosahoissa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 214
 • (Piilotettu)
Re: Moottrisahan ketju
« Vastaus #2 : 15-12-2007, 07:54:05 »
Moro

Kompataan lilianaa.

Rupesin kans itelle viilaamaan ihan normi ketjun hampaita 0 asteiseksi.

Homma oli oikeasti aika sadotonta työtä ja päädyinkin nakittamaan viilauksen kaverilleni, jolla on verkkovirtakäyttöinen teräketjun teroitin.

Ketjusta lähtee aika huomattava osa pois tuossa 0 viilauksessa, mut se kyl tuntui purevan halkaisussa, selkeästi paremmin tommosena talttahampaisena. Sanoisin eron olevan jopa huomattavan.

0 kulmaan viilatun ketjun purupiikkiä ei oman kokemukseni mukaan kannata ihan hirmusesti viilata, ellei laipan takana ole riittävästi heposia. Tuo talttausleikkaus verrattuna viiltävään leikkuuseen vie aika paljolti puhtia koneesta.

tomi
Aikaisempi käyttäjätunnus Toopeli

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 18
Re: Moottrisahan ketju
« Vastaus #3 : 15-12-2007, 15:04:47 »
Ainakin Stihl valmistaa halkaisuketjua jota myydään metritavarana picco 1.3 nimellä. On siis kapeampaa kuin normaaliketju joten vaatii myös oman laipan.Suomen myymälöistä vaikea löytää , mutta ruots. Logosol näitä myy .Edustus Suomessa Stmmholzilla (Hamina).Toimittavat kotiovelle kohtuuhinnalla.
Teroituskulma muistaakseni 10 astetta.Menee kuin voihin , kunhan vaan tehoa riittää (itsellä on 5.2 kw saha). Minimiteho enempään halkaisuun lienee n.3kw.
 Tämä kapeampi terä kyllä katkaiseekin hyvin mutta ei kestäne rajumpaa puunkaato touhua.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 489
Re: Moottrisahan ketju
« Vastaus #4 : 15-12-2007, 15:38:50 »
  No Jonsulla on vakiona 1.3 ketjulla/laipalla varustettu, aínaski nää Turbo sajalaiset 2045 ja 2055, mitkä oon hankkinu...mut ei tosiaankaan kestä toi ketju kondiksessa pitkään ns. norm. metsurin hommissa..oonki vaihtanu niihin 1.5 mm:set. Nyt kestää ketju elinkaarensa (teroitus..) loppuun...eikä niin et jopa HETI, ennen ekaa teroituskertaakaan..( ettette pääse leukailemaan teroitustaidostani..!!) puuta katkaistessa ketju vetää tollaset 20 %:aa sivuun = kieroon...  Eikä sitä saa suoraan menemään millään konstilla..meitä on kolmekin kaverusta, keillä samat havainnot, vaikka jokaisella meistä on tollaset 35veen kokemukset sahan teroituksesta yms... Ja kokeiltu on kaiken nimiset/hintaiset ketjut...ei löydy lain eroja..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 819
 • (Piilotettu)
Re: Moottrisahan ketju
« Vastaus #5 : 15-12-2007, 18:43:46 »
Täälläpäin sai joskus stihlin vehkeisiin tuota kapeampaa laippaa melko jouhevasti mutta halkaisuteroitettua ketjua ei. Sanoi hemmo jotta kysyntä on niin laimeaa jotta ei juuri kaivatakaan. Ne jotka halkoo teroittelee itse teränsä. Eli tosiaan nollakulmalla ja purupiikit heposoen mukaan.
 Ite olen edelleenkin sitä mieltä jotta mopoa ei kannata kovinkaan paljoa tuunata halkaisemiseen. Vehjettä ei ole suuniteltu sitä varten ja joutuisuus on parhaimmillaankin vain välttävää. Jos enemmän on halkaisutarvetta kandee raahata ne tukin sahurille.
 Muutamat lankut toki saa mopollakin kun vaan muistaa ajella rauhassa moneenkertaan ettei heti ala vetelemään amerikanmalliin "kerrasta valmista" Silloin helposti joku alkaa itkemään. Joko ketju,laippa,mopo tai metsuri.
 
Naiset on monta hyvää viinamiestä pilannut...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 229
Re: Moottrisahan ketju
« Vastaus #6 : 16-12-2007, 12:04:52 »
Hyvä juttu.. kiitos kirjoittajille.

Tulostan viestilistan ja esittelen sen iltaparlamentin seuraavassa istunnossa. ;D


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 993
Re: Moottrisahan ketju
« Vastaus #7 : 03-01-2008, 13:12:14 »
Hei vaan.

Kirjoitanpa ensimmäisen postin tänne.

Oheisessa linkissä kuva yhdenlaisesta 'leikkaavasta' ketjusta.

http://www.granberg.com/ripping_chain.html

Käsisahauksessa tosiaan saattaa vedellä melkoisesti, kai noita enemmän käytetään niissä lankkujen sahauksissa.

-     sitä saa mitä tilaa   -