Kirjoittaja Aihe: Suteen meni!  (Luettu 130262 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Suteen meni!
« : 28-01-2014, 20:21:48 »
Toisaalla palstalla manailtiin taas, kun taltta lipsahti kulhosta puhki tai työläs rakennelma tuli turmeltua viime hetkillä.

Meillä on kaikilla samoja hetkiä, ja on toisinaan ihan lohdullista jos voi jakaa omat tyräykset muiden kanssa. Kaikille tulee töppejä, mutta palstalla esitellään vain niitä onnistuneimpia tai hienoimpia töitä. Riittämättömäksihän sitä itsensä alkaa tuntemaan, kun itsellä kaikki menee päin persettä ja muut vaan esittelee toinen toistaan hienompia kapineita.

Ajattelin, että tähän ketjuun voisi laittaa niitä suteen menneitä projekteja ja esineitä, joita meillä kaikilla on. Tai niitä harjoituskappaleiden röykkiöitä, joita tarvitaan ennen kuin sen yhden hienon esineen saa vihdoin työllä ja tuskalla päkistettyä valmiiksi. Toisaalta lohduksi itselleen, että joku voi vähän läimäyttää selkään ja todeta että noin siinä joskus käy. Ja lohduksi toisille, että ei jää kellekään semmoinen tunnelma että muut on käsityömaailman duracell-pupuja, jotka paukuttaa vaan täydellistä kapinetta toisensa perään itsellä hyvä kun joka kolmas naula pysyy suorana lyödessä.

Valitsin tälle ketjulle alueeksi nimenomaan "Yleistä askartelusta" sen takia, että ihan rehellinen tyriminen ja hyvien yritysten pieleen meneminen on osa mitä hyvänsä käsityötä. Purulaatikkoon ja hukkapätkiin ne sudet yleensä päätyy, mutta olisi suorastaan väärin laittaa purulaatikkoon aihetta, joka on niin keskeinen osa kaikkea käsityötä.

Nyt kaikki rinta leukaan ja kohti uusia pettymyksiä! Kuka on rohkein ja aloittaa?

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #1 : 28-01-2014, 20:51:01 »
ni ei varsinaisesti liity puutöihin mutta vessaremonttia tuossa tein ja hanaa kytkin niin meisseli lipes ja putos tuosta olkapään ohi 75mm viemäriputkeen...kolina vain kuulu ja äänestä heti tiesti että nyt meni kauas...no onneks on rossipohja talo niin ei auttanu ku keittiön lattiasta pari lankkua irti ja muhan kaiveluun rueta..siellä se oli sitte ekassa ysikymppimutkassa jumissa...ja minä ku ku arvelin että äkkiä tuon hanan kytken niin meniki 4 tuntia ennen ko oli lattia takas läjässä tuvassa... :embarrased: :happy:

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 850
 • (Piilotettu)
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #2 : 28-01-2014, 20:53:30 »
Rohkea rotan syö ja uhkarohkea Tennan makkarat (jos joku vielä muistaa tämän EKA:n tavarataloketjun).

Viime kesänä tein 8 kpl ikkunapokia, lasitin ne kitillä ja sovitin ne vielä mökkiin paikoilleen. Edellisistä puutöistä on kulunut yli 20 vuotta, mutta rohkeasti työnsyrjään vain kiinni. Pokarimat ostin valmiina, mutta ennen kuin ensimmäinen säällinen poka oli valmis (400x400mm), olin silpunnut rimaa polttopuiksi kymmenisen metriä  ;D. Nurkat tein sormiliitoksin, työkaluina käsisaha ja muutama taltta. Mutta ensimmäisen kelvollisen jälkeen pokia alkoi sitten syntymäänkin.
Aiempi nimimerkki Janne-K

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 302
 • (Piilotettu)
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #3 : 28-01-2014, 21:36:42 »
Tein asiakkaalle viinipullotelinettä visakoivusta. Ainetta riitti vain tasan yhteen. Siitä oli tarkoitus tulla synttärilahja 50 vuotta täyttävälle innokkaalle karaokelaulajalle. Siihen piti kaivertaa päivämäärä, nuotteja sekä lahjansaajan nimi. Kysyin puhelimessa moneen kertaan mikä se nimi on ja tavasinkin sen sitten vielä kirjain kerrallaan. Siihen sitten kirjoitettiin 'Aija'. Heppu tuli hakemaan sitä ja sanoi että muuten on tosi hyvä mutta nimi on väärin. Siinä piti lukea Aila. No paperissa oli kyllä se Aija mutta ei ukko sitä missään vaiheessa puhelua korjannutkaan vaikka kuinka tavasin ja varmistin. Ei muuta kuin yötöinä uusi. Normikoivusta. Nyt se on mulla mallikappaleena. Tosi hienoa design-polttopuuta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 305
 • (Piilotettu)
  • www.facebook.com/puutyoahonkivi/
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #4 : 28-01-2014, 22:37:56 »
Tein asiakkaalle kahta peiliovea, kumpikin eri kokoisia ja mittaheitto siinä 5cm pituuressa ja leveyressä. Pikkasen harmitti kun rupesin saranoimaan puuvalmista ovea ja huamasin mittojen menneen ristiin. Pistän kuvan valmiista ovesta, urat on tehty ennen kasausta.
Aikaisempi nimimerkki ArtoA  - www.facebook.com/puutyoahonkivi/

Paikalla (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 011
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #5 : 29-01-2014, 08:13:45 »
Kuulunee tähän osioon.

Toissapäivänä päätin sovitella tuon tekeillä olevan puusorvin kara-akselin laakerit paikalleen. Karaputki sorviin kiinni. Ja toteamus, että mun pikkuisessa revolverisorvissa on revolveri jo tiellä niin pahasti, ettei mahdu tekemään mitään. No revolveri on jumitellut sen verran, että otampa sen pois, ikäänkuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Pääsen siis tekemään sovitukset ja saan samalla revolverin kuntoon. Olen purkanut sen aiemminkin. Ei muuta kun revolverin kiristyspanta auki ja revolveripää pois paikaltaan. Sitten alkaa ropina kuulua ja osia tippuu. Tulee mieleen, olisiko sittenkin kannattanut vähän rauhallisemmin purkaa, ja katsoa miten osat kuuluu olla. Mutta mitäs pienistä, onhan tätä tehty ennenkin.

No sain laakerien sovituksen tehtyä ja olin tyytyväinen illan saldoon. Eilen sitten päätin kunnostaa revolverin. Vanhat vaseliinimömmöt pois. Sitten alkoi se panna ym. ihmettely. Juu olen purkanut sen ennenkin. Se tapahtui silloin kun sorvin ostin melkoisena raatona. Tuolloin elettiin vielä markka-aikaa. Olisiko ollut ehkä 1999 paikkeilla. Jostain kumman syystä ei äkkiseltään muistunut ihan tarkkaan mieleen, kuinka nuo osat mahtaa kuulua olla. Hetken jo harkitsin, että olisiko viisainta etsiä netistä joku hajotuskuva. Sorvi on muistaakseni jostain 1970-luvulta oleva Hitachi-Seiki. Ei siis mitenkään hirveän todennäköistä löytää hajotuskuvaa, Ja muutenkin, periaatehan on se, että vasta jos mikään muu ei auta, niin kaivetaan ne käyttöohjeet roskiksesta. Ei siinä muu auttanut kun hyvin nöyrällä mielellä ottaa osat käteen ja alkaa miettiä mitä niiden on tarkoitus tehdä ja sen perusteella alkaa päättelemään miten päin niiden kuuluu olla. Siinä kun asiaa aikansa pohti, niin selvisihän tuo. Nyt revolveri on kasassa ja toimii paremmin kuin moneen vuoteen. Hyvä oli että tuli tehtyä, mutta olis päässyt aikapaljon helpommalla kun olisi katsonut purkaessaan, miten se on kasattu.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 216
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #6 : 29-01-2014, 08:46:55 »

Väkersin vetolaatikkojen etulevyjä. Tappiliitokset jne. "Rutiinihomma". Neljä etulevyä ja puoleen väliin asti meni hyvin. Sitten tuli pieni häiriö, jonka jälkeen jatkoin. Koekasatessa huomasin, että jigit oli mennyt sekaisin häiriön aikana ja olin tapittanut puolet etulevyistä väärään reunaan (senkin reunalaatikot, joissa etulevy tulee hieman sivuun laatikkoon nähden). Ei muuta kuin reikien tulppausta ja homma uusiksi... Tämmöiset on sinällään hyvä paikata, kun eivät näy minnekään, mutta kyllä se töppäily tuppaa harmittamaan. Liika (itse)varmuus kostautuu.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 921
 • (Piilotettu)
  • Plektra Trading Oy Ab
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #7 : 29-01-2014, 09:00:45 »
Minun piti, äkkiä tosta vaan, sorvata kaksi puista samppanjalasia poikani häihin. Sellaiset missä toisen lasin jalan ympärillä on yksi irtrengas ja toisen ympärillä kaksi irtorengasta. Meillä oli Plektrassa ollut sorvauskurssi ja aloitin sen jälkeen, lauantai-iltana klo 18. Kun ensimmäinen lasi irtosi sorvista kolmannen kerran ja kielenkäyttöni rupesi olemaan julmaa luokka Soili ehdotti lopettamista. Niin ne jäivät lasit sorvaamatta.
Mitä tästä opimme, ei kannata hosua.

t ..... steffe

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 242
 • (Piilotettu)
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #8 : 29-01-2014, 11:14:22 »
Ainoa tapa välttää epäonnistumisia on olla tekemättä mitään.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 921
 • (Piilotettu)
  • Plektra Trading Oy Ab
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #9 : 29-01-2014, 11:44:23 »
Ainoa tapa välttää epäonnistumisia on olla tekemättä mitään.

Niinpä, ja sekin on tietyllä tavalla epäonnistuminen ;)

t ..... steffe

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #10 : 29-01-2014, 12:23:43 »
Ei ole tullut susia kuvattua, joten ei ole mitään näyttää, mutta monta on veistoaihiotakin päätynyt saunanpesään, vaimon mielestä hienoja saunapuita. Nuo kaiken maailman kömmähdykset kyllä jalostavat ja opettavat myöskin tarkkaavaisuutta sekä keksimään korjaustapoja. Fiksusti korjattu fiba pistää ajattelemaan onko se korjattu virhe vai vasiten tehty, mitä kauemmin tekee sitä enemmän oppii korjaamaan.  O0
- hanski

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 096
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #11 : 29-01-2014, 13:01:09 »
Minä olen ekspertti mokaamaan näitä tekeleitä ihan puhtaalla ajattelemattomuudella. Senkin ymmärtäisi jos silkkaa osaamattomuuttaan jotain tekee sudeksi mutta täysi ajattelematon kohellus pukkaa sapettamaan.

Viime kesänä talon ulkoseinässä olevan vesipostin hana rupesi takkuamaan. Se ikäänkuin kiristyi kovaa vasten ja siinä kun on nimenomaan sellainen jousikuormitteinen kirisstys joka menee kiinni pehmeästi. Ei kun vedet poikki ja auki koko hana (niin, vesipostille ei sisäpuolella omaa sulkua. Itse tehty. Rakennusalalla...). Vika tuli todettua: seinän lävistävän putken ympärille kiristyvä puserrusliitos oli antanut muutaman millin periksi ja kara pohjasi putken päähän. Hanasta kaikki liikkuva irti ja puhdistus. Puserrusliittimen helaa vähän sisäänpäin ja kasaus. Kaikki hyvin tähän mennessä. Vedet päälle ja hanan päällä olevan takaiskuventtiilin hatun välistä vedet pihalle paineella. No, vedet poikki ja hattua kireämmälle. Vedet päälle ja sama homma. Nyt piti käydä hakemassa jo isompia putkitonkeja kun edellisillä ei hattua enää kireämmälle saanut. Rystyset valkeana hattua kolme varttia kireämmälle ja vesisuihku jatkuu.

Tässä vaiheessa tuli mieleen kaivaa netistä räjäytyskuva ja purkaa hana. Arvaahan sen, sellainen 20 senttiä maksava pieni muoviholkkihan sieltä oli autotallin lattialle tippunut. Se paikalleen ja uusi yritys. Nyt vettä suihkusi eri paikasta. Purku... hana halki....

Kun olin hakenut bahcon putkitongit melko pitkältä metsästä, rupesin haeskelemaan uutta hanaa. Luonnollisesti lauantai puolipäivä. Vesiä ei saa taloon päälle ilman. Rautakaupat läpi, ei missään. No onneksi hana sitten löytyi Lohjan onniselta viittä vaille sulkemisaikaa. Hyvä puoli, että osasin hanan asennuksen jo melko hyvin niin uuden kanssa ei mennyt kun pari minuuttia.

Sitä välillä oikein ihmettelee omaa viisauttaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #12 : 29-01-2014, 16:34:34 »
Tästä viimeisestä tuli mieleen, kun juottelin kokoon tota vessan seinämallista design-hanaa, joka piti rakentaa paloista. Kunnianhimoisena tavoitteena oli laittaa brittläiseen kaksiotehanaan vielä bideesuihku päälle, ja sehän teetti hommia. Orakselta sai kyllä osan, jolla tuo toimii, ja sitten piti ruveta järkeilmään että miten loput rakennetaan.

No, juottelin siinä pari päivää ja hässäkkä tuli koeponnistuskuntoon. Kaikki meni muuten hyvin, mutta se veden päävirtaus meni väärinpäin siten, että bideesuihkusta alkoi tulemaan vettä vasta kun tulppasi kraanan peukalolla.

Kaikki osat oli tietysti ahtaaseen paikkaan somplittu kohdilleen ja muutama kierre vielä sahattu lyhyeksi että varmaan mahtuu. Oli melko pirunmoinen homma juottaa koko hässäkkä niinpäin että toiminnan sai kuntoon...

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 203
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #13 : 29-01-2014, 16:50:48 »
Tekevälle sattuu! Jos ei tee mitään ei tule vahinkojakaan.
Lohdutuksena poijjille:  Vanha vitsi. Minkätakia urossusi ulvoo rakastelun jälkeen?
Kaikki mitä sain aikaiseksi valui hukkaan.

Jatketaanpas tuöpäivää porrasprojekti työn alla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 468
Vs: Suteen meni!
« Vastaus #14 : 29-01-2014, 17:58:55 »
Eilen remppasin kolmivaiheoikosulkumoottoriin uuden laakerin. Putsasin osat huolella, ja mittasin varoiksi vielä vanhan laakerin ja vertasin mittoja uuteen. Kaikki kunnossa, sopii.

Kiinnitin roottorin toisen pään akselistaan viilapenkkiin, leuoissa alumiinisuojat. Uusi laakeri hollille ja sitten miettimään, miten saa laakerin lyötyä paikoilleen sisäkehältään, ettei vaurioidu. No onneksi oli pitkä 15 mm hylsy. Sovitin akselin päälle. Just passelisti istui kehälle eikä kiristänyt akseliinkaan.

Sitten vain naputtelemaan mahdollisimman tasaisesti muovivasaralla hylsyn päähän. Laakeri alkoi painua nätisti paikoilleen, ihan suoraan. No, mutta onpas tiukka sovite ihan loppumatkasta! Pari vähän tukevampaa lyöntiä ja se on siinä!

Nimittäin hylsy akselin päällä!  :embarrased: Jukopliut, että rupesi naama punoittamaan. Ja sitten miettimään, että mitenkäs tästä selvitään mahdollisimman vähin vaurioin. Päädyin rälläköimään miniporaan kiinnitettävällä pikkuisella leikkuulaikalla hylsyn halki. Siinä mukavasti tunti kului jurnuttaessa laikalla ja varmistellen, ettei tule laikattua akseliin asti. Onneksi akseliin ei jälkiä tullut ja muutoin remppa onnistui mainiosti.

Olis varmaan kannattanut kurkistaa hylsyn sisään ja todeta, että sisäosa kapeni yläpäästään  :idiot2:. Tässä vielä uuden hylsyn hankintaan...
Elämässä kaikkein vaikeinta lie se kun hyvin tehty kaiken aikasi vie...