Kirjoittaja Aihe: Ilmanpuhdistin tekeillä  (Luettu 2562 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 306
  • (Piilotettu)
Ilmanpuhdistin tekeillä
« : 06-02-2014, 08:52:04 »
Tai lähinnä suunnitteluasteella. Vinkkejä kyselen ennen kuin alan pykäämään.

Puhaltimista: Minulla olisi käytössä aksiaalipuhallin. Jotakuinkin tämän näköinen, mutta ei juuri tämä malli: http://www.ebmpapst.fi/fi/tuotteet/Aksiaalipuhaltimet/Aksiaalipuhaltimet-koriverkolla/S4D400AP1203

Omassani ilmaa liikkuu yli 2000 kuutiota tunnissa. Käykö tuollainen aksiaalipuhallin vai tuleeko ongelmia kuin eteen ja taakse laitetaan suodattimet? Jossakin jenkkifoorumeilla oli sen suuntaista juttua että ilman liike vähenee reilusti kun suodattimet ovat haittaamassa ja sanottiin (tai annettiin ymmärtää), että radiaalipuhallin olisi parempi. Siis sellainen "juoksupyöräpuhallin", eli tämänsorttiset: http://www.kokko-control.fi/tuotteet/puhaltimet/matalapaine-radiaalipuhaltimet/?target=2888&p=3

Pitääkö tieto paikkansa?

Toinen kysymys: Mistä sellaisia kasettisuodattimia (vai onko ne paneelisuodattimia?) saa järkevään hintaan? Tarvitaan pestävä karkeasuodatin ja sitten vaikka kertakäyttöisiä hienosuodattimia. Onks tiatoo? Eli jotain tämmöisiä: http://www.menards.com/main/heating-cooling/air-filters/pleated-filter-20x20x2/p-1719790-c-6856.htm

Ilkka

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 514
Vs: Ilmanpuhdistin tekeillä
« Vastaus #1 : 06-02-2014, 10:05:39 »
Aina kun pitää propellilla siirtää kamaa niin täytyy ottaa huomioon se, onko suurta vastusta vai ei. Veden tai ilman siirtäminen sellaisenaan on kevyttä, veden nostaminen tai ilman imeminen virtausta jarruttavan kappaleen läpi vaatii paljon enemmän. Minulle tämä on tuttua siitä, että hyvin pienitehoisetkin pumput liikuttavat vettä akvaariossa tehokkaasti kun niiden ei tarvitse muuta kuin tehdä virtaus. Sitten jos täytyy nostaa vettä tai imeä sitä sontaisen filtterin läpi niin sama virtausnopeus saadaan 5-10x enemmän sähköä syövällä pumpulla :) .

Kun suodatin ilmanputsarissa alkaa kerätä töhnää, sen virtausvastus kasvaa. Noissa linkeissäsi ensimmäisessä sanottiin maksimi vastapaineeksi 150Pa ja toisessa linkissä 2200Pa ja siitä ylöspäin. Pelkkä propelli liikuttaa ilmaa hyvin kun paine-eroa ei ole, mutta ei toimi sitten kun virtausta jarrutetaan. Eli jälkimmäisestä linkistä sopivia ilmansiirtimiä niin saat toimivan laitteen aikaiseksi. En tosin tiedä, kuinka aikaisessa vaiheessa suodattimet täytyy puhdistaa. Jos suodatuspinta-alaa on tosi paljon ja puhdistusvälit lyhyitä, virtausvastus ei ehkä kasva paljoa. Ehkä...
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 470
Vs: Ilmanpuhdistin tekeillä
« Vastaus #2 : 06-02-2014, 10:28:15 »
Mulla on tuo Recordin ilmanpuhdistin verstaan katossa roikkumassa, ostin kun sain halvalla. Siinä on 400w radiaalipuhallin, joka on kyllä melko tehokas ja samalla äänekäs. Aiheuttaa vielä pelteihin sen verran resonointia, että pitäisi purkaa koko kapistus, ja laittaa vähän teippiä peltien reunoihin.

Jos nyt alkaisin itse rakentaa vastaavaa vehjettä, niin puhallin vaikkapa tuosta http://www.huuto.net/kohteet/ilmanvaihtoon-puhallin/299273289
Kiinni vanerikoteloon. Imupuolelle vaikka tuolta http://suodatinmestarit.fi/solo-suodattimet/suodatinkankaat/suodatinkangas-f5.html noin 40x40 kokoinen pala suodatinkangasta helposti puhdistettavaksi / vaihdettavaksi.

Tuon Recordin puhdistajan saa käyntiin kaukosäätimellä, joka on ihan kätevä. Jos ei saa käyttökytkintä johonkin helppoon paikkaan, niin ostaisi vaikka jonkun langattoman kytkimen paketin, eikös ne ole jo aika halpoja?

Vaikkapa tuosta kokonainen paketti http://biltema.fi/fi/Rakentaminen/Sahko/Sahkoasennustyokalut/Etavirtakytkin-pienoiskokoinen-3n-pakkaus-35392/ niin saisi vielä vaikka valovirtakäyttöisen puruimurinkin samalle kaukosäätimelle, jos nyt oikein ymmärrän tuon paketin.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 306
  • (Piilotettu)
Vs: Ilmanpuhdistin tekeillä
« Vastaus #3 : 06-02-2014, 11:22:12 »
No niin. Taas oppii jotakin. Ei se minun puhaltimeni ole sama kuin linkissä, ainostaan havainnoillistin sillä millainensorttinen puhallin mulla on. Mutta kyllä minä senkin speksit saan kaivettua jostakin. Se on ilmanvaihtokoneesta mitä ilmeisemmin lauhdutinpuhallin, ihan iskemätön, tosin. Eikä siinä muistaakseni tosiaan ole mitään suodatinta silloin edessä kun se on oikeassa käytössään.

 Pitää poiketa tuolla suodatinfirmassa kyselemässä.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 187
  • (Piilotettu)
Vs: Ilmanpuhdistin tekeillä
« Vastaus #4 : 06-02-2014, 14:13:23 »
Kannattaa perehtyä hieman noihin pumppukäyriin/ominaiskäyriin.

Jos katsotaan tuota ebm:n puhallinta, siinä ilman vastuksia (putkistoa, suodatinta jne) oleva ilmasiirto on n. 4000 m3/h. Jo pienikin vastus (100 pa) pudottaa ilmavirtauksen puoleen ja saman verran lisää kyykäyttää toiminnan kokonaan.

Toisaalta jos katsotaan noita matalapaineisia radiaalipuhaltimia (esite-linkistä löytyy pumppukäyrät), sallivat ne helposti 1000 Pa:n suuruisen painhäviön ilman, että hönkä loppuu kokonaan.

Putkistosta aiheutuu painehäviöitä ehkä parisenkymmentä Pa per putkistometri, samaa suuruusluokkaa jokaisesta käyrästä tms putkikomponentista. Esim. tuolta http://www.suodatinmaailma.fi/toimintatapamme löytyy EN779:2012-standardin lukuja, joista näkyy, että kuormitetun suodattimen painehäviö saattaa helpostikin olla satoja Pascaleita. Puhtaalle suodattimelle se lienee muutaman kymmenen Pa.

Eli tältä pohjalta näyttäisi siltä, että tuo ebm-tyypin puhallin ei sallisi käytännössä mitään suodattimia ja olisikin enemmän tuuletin kuin kanavapuhallin. Sen sijaan tuo radiaalipuhallin voisi kelvata puruimurinkin puhaltimeksi. Ehkä omiin tarpeisiisi sopisi joku muu puhallintyyppi noiden välimaastosta.

Ja sitten voisi käyttää sitä 20 m/s -nopeutta putkivirtaukselle, jonka perusteella voi määritellä putken halkaisijan (esim. 1500 m3/h, halk. 160 mm, nopeus 20,7 m/s)
Aiempi käyttäjänimi lobster