Kirjoittaja Aihe: maalaamo  (Luettu 9616 kertaa)

(Piilotettu)

 • Vieras
maalaamo
« : 26-09-2006, 14:14:51 »
Hei taas!

Täällä on useita keskusteluja, joissa käsitellään verstaan pölynpoistoa. Mitenkäs maalaamon käryjen poisto?? Itselläni on projekti tekeillä ja nyt käryjen poistoon olisi vikit tervetulleita. Kuinka suuri poistoputki? entäs kuinka tehokas puhallin/imuri? maalaamon kok n. 16 m2. Ilmeisesti kaipaa jonkin kokoojan yms.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 119
Re: maalaamo
« Vastaus #1 : 12-01-2007, 22:51:34 »
Mielestäni hyvässä maalaamossa on ylipaine eikä alipaine niinkuin lähes kaikissa vierailemissani puusepän tehtaissa on, en voi käsittää miksi ne tekevät maalaamot siten. Oma maalaamoni sai alkunsa kun piti tehdä korkeakiiltoista keittiön kaapin ovea ei saanut valkoisen päälle lakattaessa tulla kuituhiukkastakaan pintaan. Rakensin maalaamon seuraavasti:

1. Ilman pitävät ovet ( tiivistys ja kiväärilukko) 

2. Lattialle 2" x4" koolingit särmälleen ja niiden päälle tiuhasti reikäinen vesivaneri. Maalaamon päähän kaappi jonne koolinkien välistä tuleva ilma kerääntyy ja sitten 300 mm reikä ulkoseinään.

3. Kattoon rakensin vesivanerisa tiukan laatikon jonka saumat tiivistin sikaflexillä. Kattotilaan tulee verstaan puolelta kanavapuhaltimella ilmaa niin perkeleesti. Kattolaatikon pohja on auki, siihen viritin verkon jonka alle laitoin automaaliliikkeestä saatavan suodatinkankaan, ilma tulee täten läpi suodattimen ja laskeutuu alas ja poistuu lattialla olevista reijistä.


Hyviä puolia ylipainemaalaamossa on , ettei se ime pölyä niinkuin alipaineelliset maalaamot. lisäksi maalihiukkaset laskeutuvat nopeasti alaspäin painuvan ilmavirran johdosta. Myöskin käryt häviävät nopeasti , eikä niitä naaman korkeudella ole käytännössä ollenkaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 23
Re: maalaamo
« Vastaus #2 : 16-09-2007, 16:54:35 »
Terve.

Minkäs kokoinen tuo mainitsemasi maalaamo on ja kuinka paljon kanavapuhaltimesta löytyy ruutia? Mä olen kanssa sitä mieltä, että noi alipaine systeemit ei oikein pelitä puusepillä. Tietysti jos ruutataan puolikiiltävää katalyyttiä, homma toimi, mutta alappa läträtä peilipintaa, niin itku pääsee.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 370
Re: maalaamo
« Vastaus #3 : 16-09-2007, 19:05:25 »
Minkäs kokoinen tuo mainitsemasi maalaamo on ja kuinka paljon kanavapuhaltimesta löytyy ruutia? Mä olen kanssa sitä mieltä, että noi alipaine systeemit ei oikein pelitä puusepillä. Tietysti jos ruutataan puolikiiltävää katalyyttiä, homma toimi, mutta alappa läträtä peilipintaa, niin itku pääsee.

Meillä on ollut noita vesiseiniä käytössä (ohut vesikalvo valuu sileää seinämäpintaa pitkin), ja ne auttavat jonkin verran pölyn sitomisessa muuten suljetussa tilassa. Mutta jos pitää tosiaan saavuttaa kiiltävä pinta jälkeenpäin vedettävään gelcoatiin tai vastaavaan, niin keskelle hallia viritetään sitten ylipainekioski. Erityisesti ei ole tarvinnut mitata mitään erityistä, arvaisin kuitenkin ehkä 1,01-1,02 bar painetaso.

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 23
Re: maalaamo
« Vastaus #4 : 22-09-2007, 14:14:26 »
Miten tuohon ylipainesysteemiin olisi yksinkertaisinta mitoittaa kanavapuhallin. Ilmahan pitäisi saada liikkuumaan siten, että se kuljettaa hajasumun ja käryt pois tehokkaasti, mutta tuskin virtauksen tarvitsee olla niin tehokas, että lahkeet lepattavat.
Miten tälläisessa maalaamossa toimitaan hajasumun kanssa? Maalauskaapeissa/seinissähän on väriloukut jotka estävät maalin pääsyn poistokanavaan. Ylipainesysteemissä kaikki huttu painuu lattialle ja sen alle ja varmasti osittain poistokanavaan. Tuntuu vain siltä, että mahtaakohan asian kanssa tulla ongelmia jos maalattavaa pintaa on paljon/ maalaamo on jatkuvassa käytössä. lattian pitäisi olle helposti avattavissa puhdistusta varten. Toimisikohan väriloukku sillä poistokanavan päässä?
Muutenhan tuo systeemi olisi melko edullinen rakentaa ja kanavapuhallin olisi turvassa puhtaalla puolella.
Kertokaahan lisää vinkkejä niin rakennan ko. laitoksen. On tässä ollut viimeisen viisi vuotta projekti ajatuksissa ja aikaa on palanut muiden maalaamoissa juostessa, mutta nyt se loppuu.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 119
Re: maalaamo
« Vastaus #5 : 22-09-2007, 23:52:38 »
Jep,

Muutamia vinkkejä. Oma maalaamoni on tosiaan noin 10 m2. puhaltimena mulla on 45cm kanavapuahllin, oisko joku 3 kw. Katossa on automaalaamoihin tarkoitettu suodatin matto ja laattiassa tosiaan vaan reiitetty vaneri. Itse putsaan vanerin alapuolen kylmän viiileesti vaan ilmanpaineella ja puhallin toimittaa kuivuneet maalin ja lakan jämät ulos. Itselläne ei suurissakaan projekteissa ole toi seinille tuleva ohiruiskutus oo ollu ongelmana. Ilmeisesti toi poisto pelaa sen verran tehokkaasti.
T . Petu

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 23
Re: maalaamo
« Vastaus #6 : 23-09-2007, 09:06:56 »
Kiitoksia. Eiköhän sellainen järjstelmä onnistu rakentaa. Mulla on itselläni yksi n 200-250mm kanavapuhallin varastossa. Tarkempia tietoja en muista, koska siitä on aikaa kun sitä viimeksi räpläsin. Tiedätkö paljonko tuollainen 450mm puhallin siirtää ilmaa tunnissa? Jos siinä on 3 kw:n kone voisi kuvitella, että kuormittamattomana jotakin 3000-3500m3.
Mitäpä luulet, toimisiko systeemi pienenmällä puhaltimella?

Antti

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 119
Re: maalaamo
« Vastaus #7 : 23-09-2007, 22:55:19 »
Toi mun puhallin siirtää kyllä julmetusti enemmän kun toi 3500m3 /h voisin kuvitella et tosta 450 putkesta menis melko lähelle 7000m3 tunnissal, painetta ei kylläkään luonnollisestikaan tule llähellekkään purunpoistoimureiden tasoa, muttei ole tarviskaan . Ei ainakaan kannata lähteä liikkeelle turhan pienellä puhaltimella koska käytännössä sitä ilmaa ei koskaan tule liikaa, ei niin paljon että pintakäsitely häiriintyisi. Mukavam+pi vaan ruiskutella kun ei tarvitse silmät katkuissa kärvistellä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 23
Re: maalaamo
« Vastaus #8 : 23-09-2007, 23:11:49 »
No joo, kyllä ilmaa liikkuu. Täytyypä alkaa katsella jostain isompaa puhallinta. Mistä olet omasi hankkinut? Tuollaiset 3 kw:n puhaltimet ovat uutena aikas suolaisen hintaisia.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 119
Re: maalaamo
« Vastaus #9 : 26-09-2007, 21:47:04 »
Kannattaa kierrellä romiksia ja kytätä keltaista pörssiä.  Noita saa kyllä suhteellisen halvalla maksoin omastani muistaakseni 150 €, jos tuikkaat mulle numerosi niin voin kuikuilla jos vaikka näkisin sopivan tohon homman. En kuitenkaan lupaa mitään on tällä hetkellä meinaan viittä vaille v....sti töitä.

T.Petu

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Re: maalaamo
« Vastaus #10 : 19-12-2007, 00:36:50 »
Muistan vuosia sitten kun suunniteltiin eräässä pienessä firmassa maalausten tekoa niin tuli eteen laki maalaamoista. Silloin ei kannattanut edes yrittää pienin rahoin joten se siitä. Kierrettiin lakia ja tehtiin alipainekaappi pölyn poistamiseen. Puhaltimen moottorit piti olla kipinäsuojattuja koska maalihöyry räjähtää herkästi. Sellaiset moottorit maksoivat rahaa. Varmaan monen firman ongelma, Palotarkastus maalaamoissa on armoton. Alipaine kaappi vissiin vain ilmoitettiin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 096
Vs: maalaamo
« Vastaus #11 : 30-10-2017, 21:22:38 »
Nostampa vanhaa aihetta.

Tuohon uuteen talliin tulee maalaamo ja olen miettinyt kohtuuhintaista imujärjestelmää ja miten sen toteuttaisi. Vaihtoehtojahan on ali- ja ylipaine kaappi. Jollain tapaa tuntuisi, että ylipainekaappi olisi parempi, koska pöly ei imeydy ovenraoista yms. Toteutuskin ehkä vähän helpompi. Hyllystä löytyy lämmön talteenottoon vanha ristivirtakenno, jota meinasin hyödyntää.

Onko joku toteuttanut tällaista pienen budjetin maalaamoa. Ja onko kokemusta minkälainen malli toimii parhaiten.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 345
 • (Piilotettu)
Vs: maalaamo
« Vastaus #12 : 30-10-2017, 22:36:08 »
Minkäkokoisia kikkareita meinaat maalailla?
Siis tarkoitatko ihan maalaushuonetta, vai pikku kaappia osille vai kenties imuseinää?

Kokemusta Nipeman toimittamasta 2x2 m imuseinästä varustettuna metrin uloke seinillä ja kattosalla.
http://nipema.fi/wp-content/themes/twentythirteen/images/maalaamolaitteet/maalauskaapit/esite_imuseinat.pdf
Filttereinä tuplat, kuituverkko + pahvihaitari lokero. Imurina olisiko ollut 2,2 kw alupuhallin.
Ei kyllä tuossa häävi imu ole, vaikka tamulla imut tapissa ja pitäisi ilma vaihtua 7200m3 /h.
Imuja pitäisi olla sitten reilusti.

Jos pienten osien maalausta, niin pienempi imualue suoraan osien takana ja pienemmillä puhaltimilla toimii

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 118
Vs: maalaamo
« Vastaus #13 : 31-10-2017, 07:11:56 »
Löysin VTTn sivuilta tuommoisen artikkelin http://virtual.vtt.fi/virtual/proj3/polyverkko/kpl_6_3.htm jossa kiinnostaa virtausnopeudet eri pölynpoistotarkoituksiin. Kun Nipeman seinässä virtausnopeus on 0,5 m/s, tuosss artikkelissa suositellaan ruiskumaalauksessa 1-2,5 m/s. Aikamoista puhallinta saa siis laittaa imemään ilmaa.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Valvoja
 • Viestejä: 2 547
 • (Piilotettu)
Vs: maalaamo
« Vastaus #14 : 31-10-2017, 07:37:51 »
Mulla on pieni imuseinä 600 x 600 mm tehty kilikalimaalauksia varten. Siinä imurina tuollainen 400 w ilmanvaihtokoneen puhallin. Toimii tuossa tarkoituksessa hyvin.

Jos isompaa haluaa niin tee nostettu ritilälattia. Ilman puhallus katosta lattiaan ja lattian alta imu pois. Toimii hyvin, kun sumu painuu lattian alle. Painovoima avustaa hommassa.

Rusikumaalaus imuseinän kanssa vaatii oikeasti ison imun.
- Halpa ja hyvä on yleensä eri paketeissa -