Kaikkea > Puutyöt

Materiaali pihaporttiin?

(1/4) > >>

lastu:
Pitäisi tehdä suurehko pihaportti puusta. Männystä tuon voisi tehdä ja pellavaöljykyllästää ja maalata, tällä tavalla saa männystä aika kosteuselämättömän puun. Kokemuksen mukaan vaan kyseinen käsittely saa taivasalla homepinnan poikkeuksetta, vaikka pellavaöljyn seassa on homeenestoainetta. Onkos kokemuksia saako jollain myrkyllä homepilkut pysymään poissa?

Toinen vaihtoehto olisi tammi. Ainakin englantilaiset käyttävät yleisesti ulkorakenteissa maalaamattomana ja maalattuna. Onko tammen kestävyydestä taivasalla kokemuksia. Millaisella maalilla? Ulkokuivaa kotimaista tammea, joka ei siis ole uunissa käynyt, on helpohkosti saatavilla.

Muita ehdotuksia?

Kyseessä kohtuullisen paljon puusepäntyötä vaativa järeä portti, eli ei mikään kestopuulaudoista ruuveilla kasaan malli...

Antti Logrén:
Jos päädyt mäntyyn niin silloin etsi jostain kunnon sydänpuuta jossa ei ole yhtään sitä vaaleaa pintapuuta niin kyllä kestää. Rakenne pitää sitten olla semmoinen ettei siihen jää esim. liitoksiin vesi seisomaan.
Liimat unohtaisin myös samoin tein niillä ei ole VIELÄ todistettu pidemmässä juoksussa tulevan kestävää rakennetta taivasalle. :)

jussi:
Pihkottu mänty?
Tosin jos sitä ei saa valmiina menee ainesten hankintaan muutama vuosi

lastu:
Taitaa mäntyjen koloaminen ja pihkaantumisen odottelu olla hiukan liian pitkä projekti... Vaikka olisikin mielenkiintoinen kokeilu.

Liimojen kestosta ulkona taivasalla en tiedä mutta ainakin mäntyisissä puutarhakalusteissa, jotka on liimauksen jälkeen pellavaöljytty kunnolla, ei ongelmia ole ollut, muuta kuin se että se maali vetää homeeseen. Pintapuukin on todella stabiilia kosteissakin oloissa, siihen en osaa ottaa kantaa, koska se pellavaöljykyllästys pitää uusia. Katoksen alla olevissa kalusteissa ei hometta ole ilmestynyt. Täytyisi varmaan olla jotain jytkympää homeenestoainetta seassa.

Eikös kellään ole tammen kelpoisuudesta ulkokäyttöön kokemuksia?

kari vikanti:
Tuossa pihalla on ollut sahauksesta jääneitä tammen pintoja 8 vuotta ja havainto on että vaalea "läski" on hapantunut niin että hajoaa potkaisemalla. Varsinainen puu on vain harmaantunut, sinällään oikein hienon näköiseksi. Engelsmannit on iät käyttänet tammilankkuja jopa puutarhapengerryksiin jossa ne ovat maakosketuksessa, eli ei ainakaan kovin hätäseen lahoa. Kiinalaiseen rautapenkkiin tein uudet rimoitukset tammesta ja kyllästin normipellavakyllästeellä johon lisäsin sinkkinaaftenaattia ja lakkasin unicalla. Vesi pääsi lakkauksen läpi ja rimat rupesivat mustumaan niistä kohdin. Oli ne hetken hienoja, ei enää.
Jos jollakin on tiedossa millä tammen saa ulkona pysymään tammen näköisenä niin tietoa otetaan kiitollisina vastaan. Jos silmä sietää sen harmaana niin kyllä se nähdäkseni ulkona kestää ilman mitään käsittelyä.
Niin ja liimat ei siinä pidä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta