Kirjoittaja Aihe: Seinäkaapin pintakäsittely  (Luettu 1380 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 57
Seinäkaapin pintakäsittely
« : 19-01-2008, 12:15:41 »
Millähän mäntyinen seinäkaappi pitäisi "värittää" (esim.vaalean siniseksi) kun
tarkoitus olisi jättää puun syyt näkyviin? Joku petsi ja väritön lakka
päälle? Puuvaha olisi yksi vaihtoehto mutta sopivaa väriä ei tahdo
oikein löytyä. Ja mäntyhän on pehmeää puuta, lakkakerros vähän suojelisi.

-Minä vaan pintakäsittelen, hallitus valitsee värit-

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 540
Re: Seinäkaapin pintakäsittely
« Vastaus #1 : 19-01-2008, 14:22:49 »
Hei

Ainakin Uulatuotteella on sellaisia maaleja tehtynä valmiiiksi purkkeihin. Niistä voit valita enemmän tai vähemmän peittävän sävyn. Samaan kyllä pääset itsekin, jos ostat sinisen maalin ja laitat sitten eri astiaan maalia ja päälle ohenninta. Kunhan saat seokseen riittävästi ohenninta, niin maali muuttuu läpikuultavaksi.
Sinun kannattaa kokeilla ensin maalin vetoa johonkin hukkapalaan ensin, ja annat sen kuivua, niin sitten näet lopputuloksen. Voit sitten hyväksyä sen tai muuttaa sävyä.
Nuo maalit on tehty pellavaöljypohjalle, ja väripigmentit ovat ns. maavärejä.

Varmasti löydät muistakin maalikaupoista samalaisia tuotteita, katso vaan ensin tuoteseloste, nähdäksesi, että saat sellaisen koostumuksen kuin haluat.
Sateenkaarivärit tuottaa myös samalla reseptillä maaleja.

Jos päädyt näihin tuotteisiin, niin kysy myyjältä mukaan pikku pullo serotiniiniä. Ohjeen mukaisesti käytettynä se nopeuttaaa maalin kuivumista. Nuo luonnonöljymaalit kun tahtovat kuivua aikas hitaasti, joskus jopa viikon.

Pekkat

No joo jäi käsittelemättä tuo petsipuoli. Esim Herdinin vesiohenteinen petsi on hyvä, sillä on vaan tuhottomasti eri värejä ja sävyjä. Taas kerran ensin koepetsaus, mutta nyt täytyy myös lakata  se koepala, kunhan petsi ensin kuivuu, väri kun muuttuu kovastikin lakkauksen jälkeen.
Petsin veto on suht. helppoa, sutilla tai rätillä tai vaikka superlonin palasella, vedot puun syiden suuntaan . Viimemainitussa olisi hyvä olla käsineet kädessä. Lopuksi öljylakka, levitys pensselillä.

On muitakin tapoja, mutta niistä lisää, jos haluat jotain muuta.
« Viimeksi muokattu: 19-01-2008, 14:31:05 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 366
Re: Seinäkaapin pintakäsittely
« Vastaus #2 : 19-01-2008, 19:39:50 »
Noita puuvahoja (esim. Osmo tai Clou) voi sekoitella toisiinsa, eli osta purkki valkoista ja purkki sinistä ja lantraa niistä. Tee vain kerralla sellainen määrä, että riittää varmasti... Tai mittaile muuten pirun tarkasti, että paljonko pistit kumpaakin, jotta saat samaa sävyä lisää, jos kesken loppuu.

Ne Cloun puuvahat ainakin on sitten hajun puolesta muuten sellaisia, että meikäläinen kyllä muuten pitää nassea päässää kun niitten kanssa läträä. On sen verran tymäkkä liuottimen haju...

- J
- J