Kirjoittaja Aihe: 3D-Tulostus kotioloissa  (Luettu 90112 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 959
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #30 : 17-06-2014, 15:27:05 »

Mä nään 3D -tulostuksessa/tulostimissa/töissä häkellyttävää samankaltaisuutta 80-luvun tietotekniseen kehitykseen.
Siihen missä huoneiden kokoisista satojentuhansien laitteista alkoi vähitellen kehkeytyä "kotitietokoneita" ja sittemmin kotitietokoneita. Aluksi ne olivat vain propelipäiden intressien kohteita, joilla ei pystynyt oikeasti tekemään oikein mitään helposti, mutta ohjelmistojen ja laitteiden kehityttyä niillä pystyy jo lähestulkoon "mihin tahansa" (käytän termiä varsin vapaasti).

Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista katseella seurata mitä tuolla 3D rintamalla tapahtuu lähivuosina. Alan uranuurtajat ovat jo kovasti innostuneesti aiheen kimpussa. Jatkakaa samaan suuntaan.  O0

Epäilijöille pitkää nenää toivottaen,

/Antti :)
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 120
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #31 : 17-06-2014, 15:59:20 »
Omaa M3D Miniäni odotellessa Kickstarteristä täytyy sen verran heittää, että peesaan Aavetta siinä, että 3D tulostaminen on vielä lastenkengissä kotikäyttäjien hintaluokissa, mutta ihan samalla lailla meitä teknohörhöjä on ollut kautta maailman sivun joille ei välttämättä taloudellisuus ja helppokäyttöinen hyödynnettävyys ole se juttu vaan enemmänkin haaste tehdä jotain uutta tai soveltaa jotain vanhaa uudella tavalla.

Radioamatöörit edelleen rakentelee omia lähettimiään, SSTV:tä, gigahertsi yhteyksiä, yms. Arduino-harrastelijat tuskin tekevät mitään 'helposti' tai 'asiakasystävällisesti' mutta silti kokevat tekevänsä hyödyllistä asiaa niiden kanssa puljatessaan, niin miksei 3D tulostamisen hyödyntämistä kokeilevat 'bleeding edge' käyttäjät saisi vuodattaa sitä sydänvertaan kokeillessaan näiden vempleiden rajoja ja hyötykäyttöä.

Uskon, että kunhan menee vielä vuosikymmen aikaa ja sekä suunnittelusoftat, että suuret tulostinvalmistajat saavat omat tuotteensa aikaiseksi tulee syntymään markkinoita erilaisten materiaalien ja virtuaalisten objektien/varaosien tulostamisen ympärille. Kuka tietää josko materiaalitekniikka kehittyy niin paljon, että muovisten tuotteiden tulostaminen tilauksesti tulee kannattavaksi verrattuna ruiskuvalamiseen ja rahtaamiseen Kiinasta Suomeen. Varmaan jossain premiummissa pienerä tuotteissa tuo jopa saattaisi ollakin mahdollista.

Microsoft jo toi Windows 8.1:ään 3D tulostukseen applikaation http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/3d-builder/75f3f766-13b3-45e9-a62f-29590d5781f2 enkä olisi erityisen yllättynyt, jos Apple tuo jotain samanlaista omalle alustalleen huomioiden graaffisten suunnittelijoiden preferenssit Applen tuotteisiin. 

Oma 7v poikani jo opettelee Sketchup:illa piirtämistä 3D:nä siinä missä itse opettelin tietokoneella piirtämistä Paintillä ja Corel Draw:lla aikanaan ja alkaa olla siinä parempi, kuin isänsä, joten en sanoisi suoralta kädeltä että 3D mallien luominen on jotenkin mahdottoman vaikeaa tai edes hankalaa. Tässäkin taas sukupolvien välinen kuilu on syvempi, kuin me wanhat kehtaamme edes tunnustaa.

Innolla odotan mitä kaikkea 'turhaa' tuolla masiinalla voi tehdä ja saattaa olla, että se päätyy tuonne puuhanurkan hyllylle Arduinojeni, hami-radioitteni ja muun Bonkin joukkoon, mutta tulihan sitten kokeiltua.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 93
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #32 : 17-06-2014, 16:36:59 »
Nythän 3d-printtailussa ollaan sikäli hyvällä mallilla, että toimivat vermeet on saatu aikaan ja markkinoille pikkufirmojen toimesta. Sinänsä näkisin siis että teknologia on 'terve' kun ollaan harrastelijahintaluokassa pienien tuotantoerien myötä, jo. 

Oikeastaan kaksi asiaa minkä parantumista tässä odotellaan, nimittäin materiaalit ja pinnan viimeistelyn taso. Materiaaleissa tällä hetkellä käytetyin standardi on n. 230 asteessa sulava ja tarttuva matsku, johon ei käsittääkseni ole älyttömän paljon vielä suunnattu kehitysresursseja. Kuitenkin alkaa olla tilaustakin tehdä räätälöityjä muovilaatuja 3d-printtailuun. Samoin pinnan laatu on ollut vielä heikko, mutta sitä myötä kun firmat hieman kasvavat niin varmaan silläkin saralla alkaa olla tutkimusresursseja. 

Uskoisin siis että molempiin tullaan kehittelemään keinoja lähivuosien aikana runsaasti, varsinkin kun isommat firmat lähtevät leikkiin mukaan. Joku tulostinjätti kun iskee kehitystiimin kasaan, niin siinä o 10x pikkupajan vuosibudjetit heti tanassa. 

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 309
 • (Piilotettu)
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #33 : 17-06-2014, 18:55:04 »
Mitä tuolla siis voi tehdä mitä ei voi veistää käsin tai tehdä jyrsinkoneella?

Pistetään vastaukseksi vaikka tämä: http://www.screencast.com/t/jPGRBHi92

Tehty yhdellä tulostuksella kerralla valmiiksi. Sitä ei siis ole koottu mitenkään eikä mitään osia tarvinnut irrottaa toisistaan tulostuksen jälkeen. Saa koittaa jyrsinkoneella tai käsipelissä. Saattaa onnistua, mutta ei kolmessa tunnissa.

Jotakin on opittu. Ei ole helppoa. Minulla on kolmen eri valmistajan PLA-muovia ja kaikki toimivat eri tavalla. Asetuksien kanssa saa välpätä, mutta kyllä sillä ihan kelvollista alkaa jo aikaan saamaan. Paljon on vielä jippoja hakusessa. Esim. mitä säätää milloinkin, jos pinnan laatu ei miellytä.

Ilkka

Paikalla (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 035
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #34 : 17-06-2014, 19:02:18 »
Tosi hyvältä näyttää  O0. Jos noin lyhyellä harjoittelulla saa jo tuollaisen aikaan, niin kyllä tuossa tulevaisuutta on.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 004
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #35 : 17-06-2014, 20:52:23 »
Minulla tulee skannausesta ja tulostuksesta mieleen sovellus, jossa asiakkaan koivet skannataan ja niihin sopivat kengänpohjat syntyvät tulostimella suit sait muutamasta eri materiaalista, pehmukkeineen kaikkineen. Tai kroksit joissa on asiakkaan koipiin sopivan korkuiset pohjat... Asia kiinnostaa kun itsellä on tuuman verran eroa koipien pituudessa ja rakennetut pohjat irtoilee liimauksistaan.
Joskus teetin hammaslääkärillä yhden skannatun ja jyrsityn hampaan... koskahan posliinityyppinen matsku rupeaa sulamaan printterissä?
Ihmisten tekemiä, miksen siis minäkin osaa...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 202
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #36 : 17-06-2014, 21:10:26 »
Vaimoltani lämpimät terveiset  . Laitatteko yyveenä  puhelinnumeronne ?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 268
 • (Piilotettu)
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #37 : 17-06-2014, 21:16:46 »
Teolliseen valmistukseen on jo mielenkiintoisia hybridiratkaisuja :
http://www.youtube.com/watch?v=s9IdZ2pI5dA
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 78
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #38 : 18-06-2014, 23:54:52 »
Tänään sain sitten omani kouraan. Sitten kun vielä lueskelee manuaalit läpi ja tarkistaa kaiken 10 kertaa, voi ajaa ensimmäisen testin läpi.
On muuten melkoisen vankaa tekoa tuo runko.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 184
  • Puustikki
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #39 : 19-06-2014, 08:27:48 »
Mulla saattais olla jossain vaiheessa toimeksiantoja 3D-tulostustöille, jos jollakulla teistä alan pioneereistä on aikaa ja intressiä niiden parissa touhuta? :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 78
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #40 : 19-06-2014, 15:42:04 »
Ensimmäinen testi ajettu, eikä siitä ihan priimaa tullut. Ei tullut katsottua kunnolla tuota lopetus paikkaa, joten tulostin päätti vielä lopuksi tuhota korviksen.
Kuvaa ei viitsi edes laittaa, sen verran oli säädöt pielessä ettei jälki ollut kovin kaunista.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 309
 • (Piilotettu)
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #41 : 19-06-2014, 17:07:17 »
Jos tää niin helppoa olisi niin kaikkihan tätä tekisi  ;D

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 78
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #42 : 19-06-2014, 22:46:42 »
Jos tää niin helppoa olisi niin kaikkihan tätä tekisi  ;D
Minä kun luulin koneistajana tämmöset osaavani... mutta onhan nää nyt 2 aivan eri asiaa.
Sain sentään kehitystä tapahtumaan ensimäisestä osasata, meinaan huonompaan suuntaan  :neutral:

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 78
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #43 : 20-06-2014, 18:30:21 »
Tänään tuli testailtua ja haettua säätöjä kohalleen, nyt alkaa jo pikkasen pääsemään jyvälle tästä hommasta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 16
Vs: 3D-Tulostus kotioloissa
« Vastaus #44 : 28-06-2014, 21:56:35 »
Kyllähän tuo 3D-tulostus ihan uuden ulottuvuuden askarteluunkin. Omia visioita pystyy konkretisoimaan ihan eri tavalla, joten ei kyse ole mistään huuhaasta. Tulostustekniikat kun vielä kehittyvät, niin ties mitä sitä pystyy valmistamaan :)

http://www.youtube.com/watch?v=ClYe_BIlMcw

ps. en omista tulostinta, mutta mielenkiinnolla seuraan niiden kehitystä. Kun 3D-mallinnusohjelmat alkoivat pyöriä jokapojan tietokoneissa, niin tuli mallinnusta eri softilla hartaasti opiskeltua. Aina sitä vain harmitteli, että kun se koneistaminen tai muotinteko on kallista ja hidasta, niin villeimmät visiot jäivät etupäässä virtuaalisesti ihmeteltäviksi. Jotain koneenosia sitten tietenkin sai toteutettua, kun maksumiehenä on firma. Olispa tuolloin ollut tulostin itsellä :)