Kirjoittaja Aihe: Autotalli maan alle, kellarin levennys  (Luettu 9740 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 512
Autotalli maan alle, kellarin levennys
« : 10-12-2014, 10:15:59 »
Uusi talo tuli ostettua. Tai siis vanha, mutta sairaan kiva. Samaan rytäkkään tuli toimiston muutto (olen yrittäjä, haudun omalla toimistolla ihan itsekseni) ja siinä, missä vanha tsto oli tosi halpa ja tosi kiva, uusi on aika kallis ja varsin tylsä. Pani miettimään, pitäisikö maksaa toimiston vuokra itselle eikä jollekulle muulle.

Ensimmäinen ajatus oli puuhata joku lämmin "autotalli" tontille, mutta parempaakin käyttöä sille pihamaalle olisi. Akka kun tykkää puuhata puutarhajutskia.

Toinen ajatus oli kunnianhimoisempi ja hullumpi. Entäs, jos kellarikerroksen autotallipäätyä leventäisi. Tekisi noin 4-4,5m leveän ja talon päädyn mittaisen huoneen, jonka päällä voisi olla terassi ja vaikka akalle viherhuone.

Mitä minä täällä tästä hölötän? No kaipaisin ajatuksia siitä, miten tuollaisen voisi toteuttaa. Kannustusta, että se on mahdollinen. Perusteluja, miksi kaivan vain omaa hautaani. Jne...

Kellarissa huonekorkeus on tipan alle 210cm. Uuden tilan pitäisi olla about normaalikorkuinen eli se pitäisi rakentaa vähän alkuperäistä kellaria alemmas. Tämä siksi, että tila olisi www.audiovideo.fi:n kuunteluhuone eli akustiikan toimivuus olisi hyvin tärkeää. Siinä maanpäälisessä autotallissa akustinen puoli olisi ollut sairaan helppoa tehdä tosi hyvin. Tämän kanssa on sitten paljon enempi "kerrostalon kiviolkkaria" muistuttava lähtökohta.

Liittehenä kaksi kuvaa kellarin päädystä, jossa on nykyinen autotalli. Tuohon sitten se uusi huone viereen.
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 070
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #1 : 10-12-2014, 10:27:15 »
Ihan ensimmäisenä kyselisin kunnan/kaupungin rakennusvalvonnasta mielipidettä. Jos sieltä ei lupaa heru niin sitten se on siinä.

Muuten en osaa sanoa kun en rakentamisesta ymmärrä juuri mitään.
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 512
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #2 : 10-12-2014, 10:50:13 »
Tietty pitää selvittää, mitä mieltä Helsinskin kaupunki on ajatuksesta. Mä vain ajattelin, että onko tuo ylipäätään ihan kaheli ajatus...

Kellarin ympärys oli tarkoitus joka tapauksessa kaivaa auki, laittaa salaojat ja ulkopuolinen lämpöeristys. Samallahan se kaivinkone kaivelisi yhtä reunaa leveämmälti :) .
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 693
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #3 : 10-12-2014, 11:12:44 »
Koko talon levyinen kellarin jatko ja terassi päälle tai talon laajennus. Kun tiedät paljonko tilaa tarvitset, niin rakennuslupatiedustelussa tuplaat sen. Kun lupabyrokraatti alkaa kavitoimaan, että eihän noin isoon saa lupaa niin ole sitten tyytyvinäsi vähän pienempään ja byrokraatti hykertelee kun sai taas tyrmättyä liian suuret haaveet  >:D Ja sitten ehkä saat tehdä sen kokoisen mitä alunperin halusit.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 955
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #4 : 10-12-2014, 12:40:20 »

Rintamamiestalo ?

Tuo laajennusprojekti saattaisi olla toimivakin...
Aloittaisin lukemalla jäsen Harryn ansiokkaasti dokumentoiman "Uusi verstas" -projektin :)
Siitä saa hurjasti osviittaa projektin toteutuksen vaiheista ja vaatimuksista.  O0

Oma neuvoni on, että rohkeasti vaan toteuttamaan. :)

/Antti
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 3 007
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #5 : 10-12-2014, 13:20:33 »
Kannustusta ehdottomasti tälle projektille.  O0

Eikä vähiten sen takia, että iseäkin viehättää tuo maan alle rakentaminen. Haaveena, johon ei ole vielä onneksi ole ollut aikaa, eikä muitakaan edellytyksiä, on rakentaa koko talo maan alle. Eikä vähiten noiden energia-asioiden takia. Maan alla kun on talvella lämpöisempää kuin ulkona ja kesällä viileämpää kuin ulkona. Talon alle kun rakentaisi reilun putkiston, niin voisi ottaa talvella sieltä lämpöä hyödyksi ja kesällä viilennystä.

Huomioitavaa tällaisessa projektissa on tietysti paljonkin. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, kuinka paljon ikkunapintaa mikäkin tila tarvitsee, ja sen perusteella päättää miksi tilaksi sitä kutsuu. Asuintiloissa kun pitää ainakin olla tietty ikkunapinta-ala. Lämpöeristyksen tekeminen ja kosteuden hallinta on kanssa aika haastavaa tuohon, jos huoneen päälle tulee kylmä terassi. Hyvänä puolena tuossa audiotilan rakentamisessa maan alle, on ehdottomasti se, ettei melu kuulu sisään eikä ulos.

Poissa (Piilotettu)

 • Ylläpito
 • Viestejä: 3 772
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #6 : 10-12-2014, 16:26:25 »
Mieleen tulee heittämällä kaksi mietittävää juttua.

Ensinnä, nykyisen ulkoseinän kohdan tukeminen rakentamisen aikana. Pitäis ostaa taivaskoukku (arkkitehdeilla on ilmeisesti semmoisia, ainakin joistain suunnitelmista päätellen) johon koko talon pääty ripustetaan siksi aikaa kun autotallin sivuseinä kaivetaan pois ulkoseinän alta.  ;D Vakavammin ottaen se rakennusaikainen talon seinän ja alapohjan kannattelu ilmassa sillä aikaa kun alle rakennetaan kokonaan uusi lattia ei ole todellakaan ihan pikkuinen haaste. Käytännössä päällä olevan huoneen lattiat pitäisi purkaa, että uuden laatan saisi tehtyä yhtenäisenä vanhasta autotallin sisäseinästä aina sinne uuden ulkoseinän tasallle asti.

Toinen vaaranpaikka on se, että miten estetään veden päätyminen vanhan lattian alle sitä terassia pitkin. Helpostikaan pelkät kaadot ei riitä, vaan sen pitää olla todella mietitty rakenne. Sikäli se viherhuone olisi ihan kannatettava ajatus, laajennuksen päällä olisi ihan oikea katto ja seinät.

Pekka
Puutyöneuvoja ja propagandaa - http://www.sihistin.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 075
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #7 : 10-12-2014, 17:01:56 »
Näyttäisi olevan rinteessä talo. Tutki ensin millä korkeudella kallion pinta on.

Periaate olisi varmaan seuraavanlainen:
Uuden osan perustaminen siten että laajennuksen vaikutus vanhan talon mahdolliseen painumaan huomioidaan (jos kalliolla niin homma on helppo). Uusi pohjalaatta. Ulko-ja sisäpuolen pohjalaattojen päältä monenlaisin palkki- ja julkuviritelmin talon päädyn kannatus. Vanha ulkoseinä veks ja tilalle sopivasti aukotettu seinä, joka suunniteltu kestämään talon paino. Sitten vaan maanpaineseinät ulkoreunoille ja holvi käännetyllä kattorakenteella päälle.

Vesien hallinta, liittymät, painumat ja työnaikainen tuenta on ne suurimmat pohdinnan paikat. Sanomattakin on selvää että kyseessä on vaativampi projekti kuin uudisrakennus maan tasalle.

Hinta-arvio hihavakiolla 55.000€.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 512
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #8 : 10-12-2014, 20:04:49 »
Isommalla näppiksellä myöhemmin tarkemmin, mutta se nyt tässä, että tuota vanhaa seinää ei ole ajatus purkaa/poistaa. Uusi tila siis kokonaan erikseen, tuohon alkuperäisen autotallin (verstaan :) ...) viereen.

Ja joo, rinnetontti.
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 288
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #9 : 10-12-2014, 20:45:24 »
Peace of cake  :) no palkkaa suosiolla hyvä rakennesuunnittelija ei arkkitehtia .  Maksat turhaan sille. Tuon pitäis olla ns pieni muutos. Mutta joo rakenteellisesti tekisin sen viherhuoneen päälle. Et tarvii niin raskasta vedeneristystä välipohjaan. Tai saati ollenkaan jos kellari on kokonaan päältä katettu ja patio  lasitettu .

Ekana jatkaisin  tarvittaessa vanhaa sokkela alemmas. Kaivetaan pätkissä esille ja valetaan antura. Tällä esität ettei vanha sokkeli myöhemmin painu koska olet tonkinut vieressä maata. Vala sokkelin korotus jollain "paisuvalla" betonilla jos saatavilla. Ainakin nykyisin on laasteja jotka turpoo kuivuessan. Luulen ettei vanha sokkeli kovin syvällä ole kellarin kohdalla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #10 : 10-12-2014, 22:45:09 »
Moi !
Olen vahvasti sen suunnittelijan puolesta, tarviit sitä kuitenkin, etenkin kun paikkana on Helsinki, toinen paska paikka tää Turku, muualla Suomessa pärjää kuulemma suht mukavasti.
Tuossa voisi pärjätä reunapalkitetulla pohjalaatalla, jonka pohja tulisi sen vanhan anturan alapinnan tasoon, niin ei tarttis kouhia sitä vanhan perustuksen alapuolta. Tietysti kaikki riippuu siitä mitä ja miten tuossa parhaaksi katsotaan.
- hanski

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 693
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #11 : 10-12-2014, 23:38:16 »
Ei välttämättä ole anturaa vanhan sokkelin alla, vain sokkelin paksuinen epämääräinen betonireuna maapohjaa vasten. Ei tuo lainkaan paha paikka ole mennä vaikka vanhan sokkelin alapuolelle. Ei saa kaivaa koko sivustaa kerralla auki. Enintään metrin verran alta auki sopivaan syvyyteen, sinne valamalla anturatassu ja sen päälle korotus esim. harkoista muuraamalla vanhan sokkeli alle. Siinä kun on tukevasti niin kaivetaan eteenpäin ja taas uusi anturatassu ja korotus.

En käyttäisi lainkaan mitään valmiita laattoja tai palkkeja, ne ei "asetu". Paikalla valettu on aina parempi, valettu kura asettuu joka kohdasta tukevasti maapohjia ja vanhoja rakenteita myöten eikä jää painuvia ja paikkaansa hakevia rakoja.
« Viimeksi muokattu: 10-12-2014, 23:45:30 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 512
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #12 : 11-12-2014, 08:36:56 »
Paljon hyviä ajatuksia, kiitoksia. Mä taidan jatkaa kyselemällä ensin Häslingin kaupungilta lupien saamista ja sen jälkeen joltain rakennusmestaajalta arviota homman suuruudesta. Sitten jos käy niin, että "autotalli" maan päälle = 10 000 euroa ja maan alle = 50 000 euroa niin mietimme senkin puolen mielekkyyttä.
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 388
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #13 : 11-12-2014, 11:41:55 »
En käyttäisi lainkaan mitään valmiita laattoja tai palkkeja, ne ei "asetu". Paikalla valettu on aina parempi, valettu kura asettuu joka kohdasta tukevasti maapohjia ja vanhoja rakenteita myöten eikä jää painuvia ja paikkaansa hakevia rakoja.
Se reunapalkillinen laatta valetaan paikalleen, siinä on vain laatan alla reunoihin kaivettu syvennykset, jotka toimivat palkkeina. Et tainnut sitä kuitenkaan tarkoittaa.
- hanski

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 512
Vs: Autotalli maan alle, kellarin levennys
« Vastaus #14 : 11-12-2014, 19:31:23 »
Rintamamiestalo ?

Aloittaisin lukemalla jäsen Harryn ansiokkaasti dokumentoiman "Uusi verstas" -projektin :)

Nii, about rintamamiestalo. Vm. 1961, 83m2 per kerros, mutta vain keltsu ja yksi asuinkerros - ei siis erillistä yläkertaa lisänä.

Ja tangjuu linkistä, hyvin mielenkiintoista luettavaa. Toisaalta yllyttää (voi sen tosiaan tehdä) ja toisaalta pelottaa (prkl, mikä määrä duunia...).

Akka-kulta ei mainittavasti pahastunut kun sanoin, että yksi selkeä mielipide oli tehdä sitten koko maanalaisen kenkälaatikon kokoinen viherhuone vähentämään yläkerrasta tulevaa kosteuskuormaa :) . Ahistui kyllä vähän siitä, miten kallis sen kokoisen viherhuoneen rakentamisesta tulee... Ei ole lämpölasi halpaa.

Kuva majasta tuossa alla.
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi