Kirjoittaja Aihe: Viilun oikominen  (Luettu 2545 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 10
Viilun oikominen
« : 07-04-2015, 20:33:30 »
Olen toistaiseksi melkoinen tumpelo puuhommissa, mutta tarkoitus olisi kohentaa tilannetta harjoittelun kautta. Ajattelin tehdä itselleni vanerista säilytyslaatikoita kaikenlaiselle pikkusälälle, että saisi hyllyt järjestykseen. Vaikka koivuvaneri sinällään voi ihan nättiä ollakin, haluaisin näihin harjoittelukappaleisiin laittaa tummaa viilua pintaan -- tuleepa sitten harjoiteltua ekaa kertaa viilutustakin. Malttamattomana lähdin luottokortti edellä hoitamaan asiaa ja tilasin netistä palisanteriviilua joka tänään saapui.

Nättiä se on, voi että, mutta myös aaltoilevaa/kupruilevaa ja sen verran herkän oloista (0,6mm paksua) etten kovin paljoa uskalla kokeeksikaan taivutella.

En etsimälläkään löytänyt suomenkielistä keskustelua aiheesta, joten: millä tavalla aaltoilevan viilun saa oiottua ennen liimausta, ja tarvitseeko sitä välttämättä edes tehdä? Mistä tietää tarvitseeko vai ei, muuta kuin risahtelusta liimatessa?

Englanniksi keskusteluja aiheesta netistä löytyy, mutta usein niissä puhutaan jenkkimarkkinoilla olevista tuotteista joita ei välttämättä täältä saa. Tai sitten on keitetty mielenkiintoisia liemiä alkosta, paraffiinista ja ties mistä kavioliimasta. Vähän epäilyttää jos tässä kemistiksikin vielä pitäisi... Vinkkejä toimiviin (ja mielellään myös helppoihin) tapoihin siis otetaan vastaan.

H.


Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 830
Vs: Viilun oikominen
« Vastaus #1 : 07-04-2015, 20:45:05 »
Mikäli liimaat vanerien pintaan ensin viilun ja sitten vasta sahaat mittoihin sen vanerin. Niin silloin voit kostuttaa viilua joko rätillä tai vaikka sumutinpullon kanssa että notkistuu. Normaaleilla puuliimoilla kun liimaat, niin ei haittaa pieni kosteus siinä viilussa. Siis vain sen verran että ei enää murru kun laitat puristuksiin jos on niin paljon käpristellyt se viilu, että ei oikene ilman halkeilua.

Puristuksessa voit käyttää vaikka finnfoamia viilua vasten, niin puristuu tasaisesti ilman kolhuja.

Kim

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 10
Vs: Viilun oikominen
« Vastaus #2 : 09-04-2015, 19:38:10 »
Mikäli liimaat vanerien pintaan ensin viilun ja sitten vasta sahaat mittoihin sen vanerin. Niin silloin voit kostuttaa viilua joko rätillä tai vaikka sumutinpullon kanssa

Kiitos vastauksesta, täytyy varovasti kokeilla sumutinpullolla ja katsoa mitä tapahtuu. Ostin viilua varmuuden vuoksi vähän ylimääräistä niin että kokeiluvaraa on.


Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 663
Vs: Viilun oikominen
« Vastaus #3 : 09-04-2015, 21:22:00 »
Vähän viilun paksuudesta ja muista ominaisuuksista riippuen pelkästään jo liiman sisältämä kosteus saattaa tehdä siitä riittävän notkean. Mutta se edellyttää liiman levittämistä viiluun, mikä ei ole se kiva vaihtoehto.
Tuommoista ohkaista viilua saa kyllä kostuttaa melko huolettomastikin, suurin vaara liittyy siihen, että jos aivan kovasti kostuttaa, niin saattaa viilu haljeta kuivuessaan.

Vaikka viilutettaisiin kappaleen kasauksen jälkeen, niin viilua liimataan liian iso pala ja ylimääräiset leikataan sitten pois veitsellä tai viilusahalla. Ja silloinkin sitä viilua voi kyllä hieman kostuttaa.

Josko voi se mennä niin, että noin ohut viilu antaa ihan nätisti periksi, kun vain laittaa levyn ja painon päälle.

Semmoinen varoituksen sana, että jos viilua kostuttaa, niin liima lyö siitä hieman helpommin läpi. Saattaa jäädä ikäviä liimatahroja.
Kun sitä viilua on ylenmäärin, niin kannattaa tehdä pieniä testejä eri tekniikoista ja valita niistä sitten se, mikä tuntui itsestä parhaalta.
Väinö