Kirjoittaja Aihe: Takka MÖKILLE !  (Luettu 14704 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 601
Vs: Takka mökille
« Vastaus #15 : 07-06-2016, 23:11:17 »
10 vuotta sitten maksoin lähes eurolleen 4000 € kahden piipun muurauksesta, toinen 8,5 ja toinen 5,5 m, kahdella hormilla molemmat, sekä varaavan 130x130x220 cm takan ynnä ulkotakan muurauksesta, hinta sisälsi ihan kaiken, tiilet, laastit, pellit, lunkat, jne. sekä työn. Muurattu varaava takka on toiminut äärimmäisen hyvin. Ja sitä on käytetty paljon. En vähästä kummasta laita rahojani tulikiven enkä muihinkaan valmisratkaisuihin. Oma takka on sentään arkkitehdin suunnittelema.
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 538
Vs: Takka mökille
« Vastaus #16 : 08-06-2016, 12:28:27 »
Niin maailma muuttuu ja laitteet kehittyy, mitenkä mahtaa pärjätä paikallamuurattu takka päästö ja hyötysyhde vertailussa laporatoriossa kehitettyjen nykytakkojen kanssa. Nykyisin on tarkat päästörajat uusille takoille. Sitäpaitsi mökkitakan ei tarvitse olla mikään hirveä möhkäle että sen ehtii lämmittämään ennen  poislähtöä ja pitäishän mökin sisään itsekkin sopia. ;)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Takka mökille
« Vastaus #17 : 08-06-2016, 21:21:33 »
Ei ne tehdasvalmisteiset takat sen kummempia ole Digiootti. Niissä takoissa ei ole mitään maata mullistavaa tai yhtään mitään erityistä mitä ei olisi paikalla muuratussa takassakin. On tullut kasattua niitä valmiita ja muurattua pätkästäkin mutta samalla tavalla ne molemmat syntyy. Loppujen lopuksi se tulisijan sielunelämäkin on aika yksinkertainen.

Mökkikäyttöön yksi todella hyvä vaihtoehto on pönttöuuni. Siitä saa aika nopeasti lämpöä irti ja varaavuuttakin löytyy. Yksi hyvä vaihtoehto on myös hellaleivinuuni josta saa äkkilämmön, varaavuuden sekä ruoanlaiton keittämisestä uuniruokiin. Paras isommassa mökissä on kuitenkin kahden tulisijan yhdistelmä joista toinen esimerkiksi hella joka on nopea ja mahdollistaa keittelyn yms. ja sitten vaikkapa takka varaavaksi tulisijaksi.

Ja kestävyydestä senverran että näyttäkää yksikin "palikoista" tms kasattu tulisija joka on ollut 20 vuotta kovalla käytöllä ja edelleen hyvässä kunnossa? Miettikää sitten vanhoja tupia sodan jälkeen joissa oli valtaosin tiilestä tehdyt tulisijat. Niitä lämmitettiin paljon ja kovasti koska leivottiin sekä ne lämmittivät koko talon. Silti niitä käytettiin kymmeniä vuosia. Yksi iso asia on se että tiilestä tehdessä tulisijalla on mahdollisuus elää lämmön mukaan. Saumat joustavat ja näinollen mitään ei ala varsinaisesti särkymään. Isot yhtenäiset palat eivät lämpene aivan tasaisesti joka puolelta jolloin aiheutuu lämpölaajenemisen vuoksi vääntöjä "elementteihin". Lopputuloksena sitten lämpövaihtelut murentaa palikat.

Yksi huomioitava asia on myös se tulisijan koko. Pieni tulisija on pakko laittaa joihinkin paikkoihin mutta seinämävahvuuksilla on merkittävä vaikutus tulisijan kestoon. Onhan se selvä että pieneen tilaan tehtäessä joudutaan tinkimään seinämävahvuuksista. Tulipesän koosta tinkimällä voi myös saada tulisijan kokoa pienemmäksi mutta aika äkkiä siinäkin tulee raja vastaan. Ohut seinämä ei luonnollisestikaan ole yhtä kestävä kuin kunnollisella vahvuudella toteutettu. Tulipesä on kuitenkin hieman sama asia kuin autossa renkaat eli se kuluu käytössä mutta toki tietysti hitaammin.

En ole minkään yrityksen palveluksessa että ei ole tarvetta vetää kotiinpäin. Nämä asiat vaan perustan koettuun ja nähtyyn pitkältä ajalta ja käytettyjä tulisijoja olen tutkinut paljon. Paras osoitus kestävyydestä kuitenkin on se käytännön käyttö vuosikymmenten aikana.

Paikalla (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 978
Vs: Takka mökille
« Vastaus #18 : 08-06-2016, 21:55:10 »
Paha näistä on sanoa mitään yksiselitteistä totuutta. Mutta aika paljon olisin valmis lyömään vetoa sen puolesta, että saman painoinen tulikiven valmis takka on hyötysuhteeltaan parempi ja päästöiltään pienempi kuin paikalla muurattu tulisija. Kyllä ne on paljon kehittänyt sitä, miten sisään tuleva ilma lämmitetään ennen palotilaa, minkä kokoiset ja malliset kanavat on jne. Tuskin moni muurari on omia tuotoksia juuri muulla analysoinut kuin silmällä. Ja se ei paljon kerro hyötysuhteista tai palamisen puhtaudesta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Takka mökille
« Vastaus #19 : 08-06-2016, 22:40:08 »
http://www.tulikivi.fi/tuotteet/tu1450_1

Yllä olevassa linkissä ilmenee hyötysuhteeksi 87% vuolukivitakalle.

http://www.tiileri.fi/fi/tuote/150&ref=53

Tästä linkistä selviää tehdasvalmisteisen tiilitakan hyötysuhde joka on 86%.Eroa ei siis todistetusti ole. Tuollainen Tiilerin tiilitakka on aivan tavallinen tiilitakka. Siellä rakenteissa ei ole mitään erityistä tai jännittävää. Rakenne on hyvin simppeli ja helppo toteuttaa pätkätavarasta.

Luulo ei ole tiedon väärti.  ;)

Muokkaus: Myyntimiehet on sitten myyntimiehiä. Nehän selittää ummet ja lammet niille jotka uskoo. Aina ei kannata ihan sokeasti luottaa puheisiin vaan hankkia faktatietoa käsiin.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 538
Vs: Takka mökille
« Vastaus #20 : 08-06-2016, 22:54:43 »
Tuossa tilaamassani 1700 mm korkean takan hyötysuhteeksi on mitattu 88% sama takka 2300 mm korkeana hyötysuhde on 92%.

http://www.warmauunit.com/wp-content/uploads/2015/10/001WUAUR2013.pdf

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Takka mökille
« Vastaus #21 : 08-06-2016, 22:56:22 »
http://www.tiileri.fi/fi/tuote/142&ref=53

http://www.tulikivi.fi/tuotteet/ktu1337_91

Tässä vielä molemmilta 91% hyötysuhteella olevat joka alkaa käytännössä olla aikalailla maksimi. Ja edelleen noissa ei ole mitään mullistavaa. Mitoituksetkin ovat simppelit ja erojen pitää olla suuria ennen kuin näkyy tuossa hyötysuhteessa (vertaa esimerkiksi kulmatakkaa 85% ja suoran seinän takkaa 91% joissa suuri ero savukanavien seinämien pinta-alassa eli lämpöä imevässä alassa).

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 209
Vs: Takka mökille
« Vastaus #22 : 09-06-2016, 11:21:16 »
 Hyötysuhteet on justiinsa niin hyviä kun on käyttäjät, elikkä valtaosin varmaan jää johonkin luokkaan 50% jos siihenkään. Noissa testeissä poltetaan x kilomäärä y kosteaa puuta valmiissa tulessa ja jotenkin laskennallisesti saadaan ne % luvut, joissa tuntuu valmistajien kesken olevan muutaman % erot, eli ei käytännössä yhtään mitään. Se mitä ja millaista puuta ja miten sen polttaa varmasti merkkaa enemmän kun se eri uunien % ero, savupellin kiinnilaitosta puhumattakaan.
Niillä neliöillä jotka ovat savukaasun lämmön kanssa tekemisissä on merkitystä ja seinämä vahvuuksilla, jotka luonnollisestikin isoissa uuneissa on isommat ja viive lämmittämisessä pidempi kuin pienemmissä teollisissa malleissa jotka myös siten nopeammin jäähtyvät.
Jos mökkeilee vain viikonloppuisin niin silloin tiiliuuni menee käytännössä hukkaan kun se vasta sunnuntaina alkaa tuntumaan lämpöiseltä, semmoiseen käyttöön on ohutseinäiset valmisuunit omiaan. Kullekin tarpeen mukaan itselläni on peltinen kamina ja hyvin pärjää, toki matalan leivinuunin vielä joskus sille kaveriksi muuraan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 601
Vs: Takka mökille
« Vastaus #23 : 09-06-2016, 12:59:35 »
Hyötysuhteeseen kai vaikuttaa myös piipun toteutus? Oma takkani (yllä) on ympärijuostava, ja hormien tuplapellit on 2. kerroksessa n. 5,3 m korkeudessa. Piippu lämpiää ja luovuttaa lämpöä ihan samalla tavalla kuin itse takkakin. Yläkerrassa piipun lämpötila on vähän kättä lämpimämpi, ehkä 40 selssiusta. Kun takan lämmittää illalla (15 kiloa puita), sen pintalämpötila on suurimmillaan seuraavana aamuna. Tuliluukun ympäristö ja piippu ovat kuumia kun pellit suljetaan, aamulla jo takan kylkiä viileämpiä.

Hyötysuhteeseen saattaa vaikuttaa myös hiilten polton toteutus? Omassa takassani on saranoitu hiililuukku, josta hiilet kaavitaan alapalotilaan kuten leivinuunissa. Alapalotilasta on putki 1/3 häkähormiin, päähormi on 2/3 kiven kokoinen. Hiilet palavat alapalotilassa erittäin tehokkaasti. Pidän aluksi hiililuukkua auki. Luukusta tuleva "tulisuihku" on vakuuttavan kuuma, varmasti koko polton kuumin vaihe. Kun kovin hohka on ohi, avaan häkähormin pellit, suljen hiililuukun ja jonkin ajan kuluttua käyn sulkemassa pääpellit. Hiilet palavat loppuun noin tunnissa, ihan pölyksi.

Teen takassa myös paljon ruokaa, esimerkiksi kaikki hirven keittolihat kypsennän takassa, jättikokoisessa paistopussissa joka on jättikokoisessa teräsvuokassa (6-7 kiloa lihaa kerralla). Lihat on yönyli takassa, joten lihaa ei tarvi nyhtää luista. Takka on ehdottomasti paras keksintö koko torpassa!
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 311
Vs: Takka mökille
« Vastaus #24 : 09-06-2016, 14:57:24 »
Lainaus
10 vuotta sitten maksoin lähes eurolleen 4000 € kahden piipun muurauksesta, toinen 8,5 ja toinen 5,5 m, kahdella hormilla molemmat, sekä varaavan 130x130x220 cm takan ynnä ulkotakan muurauksesta, hinta sisälsi ihan kaiken, tiilet, laastit, pellit, lunkat, jne. sekä työn. Muurattu varaava takka on toiminut äärimmäisen hyvin. Ja sitä on käytetty paljon. En vähästä kummasta laita rahojani tulikiven enkä muihinkaan valmisratkaisuihin. Oma takka on sentään arkkitehdin suunnittelema.

Oho, aika edullinen. Mä maksoin vuosi sitten vajaat 4000 pelkästä takasta tarvikkeineen, eikä se ollut kallein tarjous. Luukut oli siitä noin tonnin. Tehdastekoiset ei muistaakseni olleet mitenkään merkittävästi halvempia, mutta en niin hirveästi hintoja tutkinut kun päätin että parasta hankkia sen näköinen mistä pitää. Hinta on suunnilleen sama kuin paremmassa telkkarissa tai auton lisävarustepaketissa, mutta vaihtaminen on astetta hankalampaa. Ei sillä että maksaisin telsusta tai aluvanteista sun muista hörselöistä niin paljoa.

Hintansa väärtti se on ehdottomasti, tykkään tietenkin mallista ja muurarin kädenjälki miellyttää myös, ja se että se on taitavan käsityöläisen tekemä. Jos maksoin liikaa niin mieluummin uunimestarille kuin pörssifirman markkinointijepeille ja kiiltäväpintaisten brosyyrien painokuluihin.
Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 848
  • Vanhanajanverstas
Vs: Takka mökille
« Vastaus #25 : 09-06-2016, 17:00:05 »
Jos maksoin liikaa niin mieluummin uunimestarille kuin pörssifirman markkinointijepeille ja kiiltäväpintaisten brosyyrien painokuluihin.

 O0  O0  O0 hyvin sanottu!

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 31
Vs: Takka mökille
« Vastaus #26 : 09-06-2016, 17:31:32 »
Asiaa puhut peko. Polttamisessa on tosi monta asiaa jotka voivat mennä pieleen ja noilla asioilla on isojakin vaikutuksia hyötysuhteeseen. Tiilestä tehdyistä tulisijoistakin saa tarvittaessa mökkikäytössä nopeaa lämpöä. Takan sisään voidaan tehdä haponkestävästä putkesta kanava josta saadaan noin 150 asteista ilmaa. Kanavan voi sulkea tarvittaessa. Pönttöuuni myös on nopea lämpiämään koska ohuimmillaan savukanavan ja pintapellin väli on vain noin 60-70mm eikä eristäviä kereoksia ole välissä.

M.L. aivan normaalin hinnan olet maksanut. Tuo aiempi 4000€ juttu kuulosti uskomattomalta. Tänäpäivänä kyseisten muurausten tarvikkeet jo maksavat aikalailla tuon 4000€. Vertailuna esimerkiksi tämänhetkinen kohteeni jossa tulee kuoreton leivinuuni ja hella ilman piippua tai mitään. Siinä maksoi tarvikkeet karvan alle 1900€. Edes kaikkia luukkuja ei hankittu vaan osa vanhoista hyödynnetään. En jaksa uskoa että 10v sittenkään on ihan noin halpaa ollut mitä aiemmin kerrottiin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 601
Vs: Takka mökille
« Vastaus #27 : 09-06-2016, 18:31:47 »
Itse asiassa takka kuten koko torppa tehtiin 11 vuotta sitten. Toimin itse rakennuttajana, eli tein myös kilpailutukset, joita oli kymmeniä. Tarjousten erot oli uskomattoman isoja, vähintään kaksinkertainen oli kallein verrattuna halvimpaan. Esimerkiksi betonielementit, halvin 15,4 ja kallein 34 k€. Säästin kilpailuttamalla ainakin 50 k€ koko urakassa, kustannusarvio 230 k€, joka piti.

Pidin kirjaa kuluista. Takka jäi erityisesti mieleen koska hinta oli erinomaisen halpa, ja summa tasatonneja. Muurari oli tuurijuoppo, mutta se kai kuuluu asiaan.
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 18
Vs: Takka mökille
« Vastaus #28 : 08-01-2018, 08:56:22 »
Käyttökokemusta Tulikivestä ei vielä ole. Mutta kk:n päästä asennetaan meidän tupaan Tulikiven Harmaja takka kahdella korotuskerroksella. Tulikiven nettisivut ovat p:eestä, sen myönsi paikallinen myyjäkin. Mutta myyjän palvelu oli hyvää. Tulikivi harmaana ei olisi emännälle kelvannut, mutta niihin saa nykyisin värillisen, esim. valkoisen pinnoitteen.

Hei!
Millaisia kokemuksia Harmaja takasta?Olen ajatellut kyseistä takkaa mökille.Mökki on lähinnä käytössä  huhtikuun alusta loka marraskuun loppuun.Hieman mietityttää kun mökki on viikolla kylmänä ja viikonlopuksi menee,että kuinka nopeasti siitä tulee lämmintä .Nykyisin lämmitys hoituu peltitakalla .Siinä on tulta pidettävä koko päivä ,kun ulkona muutama aste lämmintä.Varsinkin ensimmäisenä päivänäi.Kuinka toimii ilmankierto niistä sivukanavista?Tuleeko lämmintä ilmaa kuinka nopeasti?

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 797
Vs: Takka mökille
« Vastaus #29 : 08-01-2018, 10:49:50 »
Hyötysuhteet on justiinsa niin hyviä kun on käyttäjät, elikkä valtaosin varmaan jää johonkin luokkaan 50% jos siihenkään. Noissa testeissä poltetaan x kilomäärä y kosteaa puuta valmiissa tulessa ja jotenkin laskennallisesti saadaan ne % luvut, joissa tuntuu valmistajien kesken olevan muutaman % erot, eli ei käytännössä yhtään mitään. Se mitä ja millaista puuta ja miten sen polttaa varmasti merkkaa enemmän kun se eri uunien % ero, savupellin kiinnilaitosta puhumattakaan.
Niillä neliöillä jotka ovat savukaasun lämmön kanssa tekemisissä on merkitystä ja seinämä vahvuuksilla, jotka luonnollisestikin isoissa uuneissa on isommat ja viive lämmittämisessä pidempi kuin pienemmissä teollisissa malleissa jotka myös siten nopeammin jäähtyvät.
Jos mökkeilee vain viikonloppuisin niin silloin tiiliuuni menee käytännössä hukkaan kun se vasta sunnuntaina alkaa tuntumaan lämpöiseltä, semmoiseen käyttöön on ohutseinäiset valmisuunit omiaan. Kullekin tarpeen mukaan itselläni on peltinen kamina ja hyvin pärjää, toki matalan leivinuunin vielä joskus sille kaveriksi muuraan.
Vedon säätely ja puiden tasainen lisääminen yks pikku kapula kerrallaan on tavallaan tehokasta mutta ajakäytöllisesti helvetin epätehokasta.

Milloinkahan valmistakkoihin tulee lambdasäätö  :idiot2: