Kirjoittaja Aihe: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö  (Luettu 14003 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 724
Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« : 15-05-2015, 21:06:10 »
Laitetaampa tämmöinen seikkaperäinen ohjeistus esille, vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyölle.

Tässä kyseisessä kohteessa oli kaikki mahdollinen ikävän työkohteen elementit olemassa. Maalipintainen lautalattia jossa oli paikoitellen kipsitasoitteella tasoiteltu suurimpia heittoja ja tämän päälle liimattu ns. karvapohjainen muovimatto. Matot oli revitty ylös mutta maton pohjassa oleva "karva" oli yhä lattiassa tiukasti kiinni.

Tämmöisessä tilanteessa saattaisi mennä usko tulevaan urakkaan, mutta eipä hätiä. Pintaa ei tarvitse sen enempää alkaa putsailemaan liima ym jäämistä vaan valitaan hiomakoneeseen oikeanlaista hiomapaperia. Tämä kohteen lattia kuten kaikki vastaavat pinnat jossa on esim maalia, aloitetaan hiomapaperilla jonka karkeus on no. 16. Se on jo sitten sellaista paperia että paperin päitä on pakko "raapia" vasaran lituskapäällä, jotta nämä pienet kivet madaltuisivat sen verran, että paperin kiinnitys helpottuu. Paperi on niin paksua että kaikissa koneissa ja varsinkin uusissa missä rummun kiristysakselit ovat vielä kulumattomia ja jouset kireitä, että ilman tätä raapimista ei paperi mahtuisi rummun hahloon.

Hiontatyö aloitetaan niin sanotulla "oikaisuhionnalla" tai "karkeilla"... tämän ensimmäisen hionnan tarkoitus on maali ym jäämien pois hiomisen lisäksi myös oikaista pinta. Usein laudat ovat elänneet sen verran että ovat joko kuperia tai koveria. 45 asteen kulmassa lautoihin nähden suoritetaan ensimmäinen ajo ja mikäli ei kerralla lähde puhtaaksi, suoritetaan toinen hionta joka ajetaan ristiin edelliseen ajoon nähden mutta yhä 45 asteen kulmassa tai sitten hieman loiventaen, riippuen paljon tilanteesta. Ensimmäisellä oikaisuhionnalla on kuitenkin tarkoitus saada laudanpinta kokonaan puhtaaksi. Vasta tämän jälkeen voidaan aloittaa ensimmäisen hionnan jälkien poisto hiomalla lattia syynsuuntaisesti tai lievässä kulmassa karkeudella 40. Rauhallista ajoa ja niin kauan hiotaan että yhtään 16 karkeuksisen hiomapaperin jälkeä ei löydy enää lattiasta.

Tässä välissä pitää hioa reunat ja tähän valitaan myös karkeus no. 16. Kun myös reunat on kertaalleen hiottu ja lattiapinta on puhtaalla puupinnalla kaikista siinä olleista maaleista, liimoista, tasoitteista ym, voidaan aloittaa valmiiksi hionta. Nyt valitaan karkeudeksi 60, jolla saadaan edellisen hionnan jälki pois ja tämä hionta suoritetaan nyt aivan syyn suuntaisesti ja rauhallista ajoa taas, jolloin pintaan jää käytettävän karkeuden ominaisjälki.

Seuraavaksi hiotaan jälleen reunat jotta saadaan edellinen reunojen hiontajälki hiottua pois. Käytän itse viimeisenä reunahiomakarkeutena 40 karkeutta ja saattaa kuullostaa varsin karkealta, mutta yllätys yllätys, se ei sitä kuitenkaan ole. Toki voi vielä tämänkin karkeuden jälkeen käyttää hienompaa paperia esim. 60, mutta mielestäni tämä on turhaa työtä.

Useat parkettimiehet kelpuuttavat keskilattian karkeuden 60 viimeiseksi karkeudeksi lautalattioissa, mutta itselläni on tapana tehdä vielä jo valmiilla pinnalla ns. viimeistelyhionta ja tämä tapahtuu lattianhoitokoneella. Sama kone jolla pestään ja vahataan lattioita, mutta mopin sijaan alla pyörii hiomapaperi karkeudella 80. Tämän tarkoituksena olisi tasoitella hiomakoneiden jättämää ominaisjälkeä reunan ja keskilattiahionnan välillä. Lattianhoitokoneella pääsee aivan seinään kiinni ja riittää että kevyesti näyttää paperia kauttaaltaan lattiapinnalla, on lopputuloksena yhtenäinen hiomajälki joka ei eroa edes auringonvalon osuessa lattiaan reunojen sekä keskilattian kesken. Toinen syy miksi käytän viimeistelyhionnassa lattianhoitokonetta, on se että esim oksat pysyvät pehmeämmän muun pinnan kanssa suorassa eivätkä jää koholle, kuten helposti kävisi jos hioisin keskilattian varsinaisella hiomakoneella jossa pehmeä huopa rummun ympärillä myötäilee jonkin verran pintaa ja tämä syö helposti kovan oksan ympäriltä pehmeää puuainesta enemmän ja oksat jäävät aavistuksen ylemmäksi joka näkyy valmiilla pinnalla. Aina ei tältä pysty välttymään edes käyttämälläni tavalla mutta enemmän hyvää kuin haittaa.

Nyt on lautalattia hiottu valmiiksi ja seuraavana olisi vuorossa pintakäsittely hiotulle lattialle ja pintakäsittelynä käy lähes mikä pinnoite tahansa. Kyseisessä kohteessa pinta lakattiin puolihimmeällä lakalla.

Mikäli aihe kiinnostaa ja hinkua on kokeilla itse kunnostaa vanha lautalattia, niin perään voi laittaa aiheeseen liittyen kysymyksiä tai muuta pohdintaa.

Kim
« Viimeksi muokattu: 15-05-2015, 22:21:22 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 724
Vs: Lautalattian hionta ja lakkaus
« Vastaus #1 : 15-05-2015, 21:07:08 »
.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 68
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #2 : 15-05-2015, 22:55:08 »
Putsailin itse yhden kaksion aivan vastaavassa kuosissa olleet lattiat ihan maalinkaapimella. Kun matto oli revitty pois ja tuo kipsi-karvatöhnä jäi jäljelle, niin se lähti ihan ok pois kastelemalla ja kaapimalla lauta kerrallaan. En muista, oliko pelkkää vettä vai käytinkö seassa jotakin tapetinpoistoliuosta. Lopuksi lattian hionta noilla pienemmillä käsikoneilla. Oli kyllä kaikkinensa työläs duuni, mutta onnistui se niinkin.  :crazy2:Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 724
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #3 : 15-05-2015, 23:01:56 »
Tuo karva on oikeastaan aika hyvä lisä tuossa hommassa. Se estää paperin tukkeutumisen. Paperi pysyy pitkään puhtaana kun karvat putsaavat samalla paperia, mutta ilman karvaa olisi nopeasti sulanneen maalin peitossa. Ennen vanhaan... silloin kun kaikki oli vielä toisin, käytettiin näissä tilanteissa naftaa jota levitettiin lattialle ennen hiontaa ja tämän naftan tarkoituksena oli juurikin "voidella" paperia hionnan aikana.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 766
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #4 : 16-05-2015, 00:49:38 »
Mielenkiintoinen juttu! Kiitokset!

-K
- Qui scribit, bis legit.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 512
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #5 : 16-05-2015, 08:41:13 »
Muutama vuosi sitten mökillä poistettiin makuuhuoneesta akka-kullan isovanhempien jäljiltä ollut karvalankamatto. Prkl mikä hinkkaaminen niissä teipeissä oli, mutta saatiin ne irti. Sitten vanhan lakkapinnan hiomista. Minulla ei ollut rumpukonetta vaan juuri se lattiahoitokoneen näköinen kapine konevuokraamosta. Halkaisijaltaan noin puolimetrinen pyöreä hiomapaperi pohjassa.

Paperi (olisikohan ollut karkeudeltaan 25, ei varmaan 16) meni tukkoon lakasta ihan samantien. Noin 30 sekuntia ja paperin irroitus, vasaralla ja kaiken maailman raapimilla kiinni palanutta lakkaa irti paperista.

Kun tuolla on vielä aika monta huonetta, jotka voisi laittaa kuntoon niin olisiko ideaa siihen, miten estää tuo lakan kiinnipalaminen? Dieseliä toki saa Dusterin tankista, mutta sen levittely lattialle kuulostaa hurjalta. Eikä se siinä edes pysyisi koska lautojen välit ovat suurimmillaan ainakin puolisenttisiä.

PS. Mitä mieltä olet vanhan pinnoitteen poistosta sähköhöylällä? Se ei mene tukkoon...
Samu Saurama
Ikuinen kaiutinrakentaja
www.AudioVideo.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 765
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #6 : 16-05-2015, 10:23:25 »
Jossain ketjussa taisin jo sivutakin omaa ongelmaani, eli kuperia lautoja. Miten hioa lattia niin ettei kuperuus häviä?

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Valvoja
 • Viestejä: 2 537
 • (Piilotettu)
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #7 : 16-05-2015, 10:41:04 »
Lauta kerrallaan. Voi olla vain hieman työläs. Tuossa myös helposti vahingoittaa sitä viereistä lautaa. Hionta kun pitää olla tarkasti pitää tuon yhden laudan alueella.

Epäkesko tai nauhahiomakone, joka on lautaa sopivasti kapeampi. Mutta hankalaa tulee olemaan.
- Halpa ja hyvä on yleensä eri paketeissa -

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Viestejä: 862
  • Vanhanajanverstas
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #8 : 16-05-2015, 11:25:43 »

PS. Mitä mieltä olet vanhan pinnoitteen poistosta sähköhöylällä? Se ei mene tukkoon...


mina poistin kahdesta huoneesta lattiamaalit halpamarketin sähköhöylällä. eka höylä kesti sen yhden lattian, hain uuden takuuseen ja se on vielä elossa.
muuten varsin toimiva ja äänekäs konsepti. sillä saa myös säilytetty laudan luonnollisen kuperuuden jos haluaa ja varoo.
terien kanssa oli pieni hakeminen kun minun laittiat olivat päältä naulattu ja, niin aina jäi joku naula lyömättä alas. ja onhan väleissä hiekkaakin, kiinni maalattuna. halvan höylän vakioterät pyöristyivät ensimmäisen metrin aikana. kalliit bachot pysyivät terävinä mutta katkesivat naula- tai kivi osumasta. sitten löytyi wolfcraft, niissä oli sopiva sitkeys ja kovuus tähän hommaan.
teollisuusimuri perään, korvatulpat+kuulosuojaimet. toimii se...  O0

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 724
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #9 : 16-05-2015, 12:22:46 »
Jossain ketjussa taisin jo sivutakin omaa ongelmaani, eli kuperia lautoja. Miten hioa lattia niin ettei kuperuus häviä?

Ei varmaankaan muuta keinoa kuin poistaa ensin vanha maali normaalein maalinpoistokeinoin. Maalinpoistoaineella, lämmittämällä ja pehmenneen maalin kaapiminen ja kun maali on saatu poistettua joko käsin hionta tai sitten esim tasohiomakoneella jolla ei riko viereisen laudan reunoja. Mikäli lautojen rakoon mahtuu pitkä teräslastan terä tai vastaava, voi sitä käyttää vasteena ja tällöin pystyy hyödyntämään jo muitakin koneita. Etenee pätkä kerralla siirtäen "vastetta" tehtävän pätkän kohdalle suojaksi.
 
Hidasta tulee olemaan ja paljon riippuu mikä on tuleva pinnoite. Lakkaa jos mielii niin hommasta tulee haastava kun mahdolliset värjäytymät tahtovat jäädä näkyviin. Maalia jos ajattelee uudeksi pinnaksi on homma jo paljon helpompaa.

Aikoinaan meille tarjottiin Suomenlinnasta makasiinien lattioiden hionta ja lakkaustyötä. Sielä oli museoviraston toimesta annettu määräys että laudan vanha kulunut muoto piti säilyttää. Pitkään pohdittiin millä lattian voisi hioa ilman hiontaa...  ;D  Hylkäsimme työkohteen sen mahdottomuuden takia.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 457
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #10 : 16-05-2015, 22:15:16 »
PS. Mitä mieltä olet vanhan pinnoitteen poistosta sähköhöylällä? Se ei mene tukkoon...
Muuan viikko sitte poistin sähköhöylällä vajaa 40 neliöisestä lautalattiasta maalipinnan. Hyvin lähti vanhan ajan paksu permomaali, höylä kesti eikä ollut onneksi nauloja. Epäkeskokoneella viimeistely karkeudella 60. Pinnaksi tullee Osmo lattiaöljyvaha.
Tarkoitus oli ensinnä käyttää parkettihiomakonetta vaan se oli vuokraamossa epäkunnossa. Höylän perässä kontatessa meni pari päivää.

Rimppis, yks kyssäri, kuinka suuret raot saat umpeen lautalattiasta lakan ja pölyn seoksella, niin että ne siellä vielä pysyvät?


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 724
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #11 : 16-05-2015, 22:40:19 »
Rimppis, yks kyssäri, kuinka suuret raot saat umpeen lautalattiasta lakan ja pölyn seoksella, niin että ne siellä vielä pysyvät?

Heikosti minkään kokoisia rakoja nykyisillä vesilakoilla. Entisillä katalyyttilakoilla sai joten kuten pysymään. Lakassa kun ei ole oikein kunnollista liimaavaa ominaisuutta. Käytän itse nykyään isommissa raoissa liimaa. Kiillon Slim 2K parkettiliima on vaaleaa puunväristä ( tammi, mänty, kuusi ) ja sävytettävissä alkoholipohjaisella teollisuuspetsillä. Lakat ja maalit tarttuu pintaan ja korjauspaikkauksissakin liiman annetaan pursua rakoihin, joka samalla liimaamisen lisäksi kittaa. Erinomaisten liimausominaisuuksien takia pysyy raossa paremmin kuin mikään muu olemassaoleva kitti.

http://www.kiilto.com/attachments/1/1/white_papers/Nopea%20Slim.pdf

Paikasta riippuen hinta 1kg purkilla on 16,50 - 25,00€. Desilitroissa liimaa on noin 5 - 6dl kilossa.

Tämä tapa on osoittautunut parhaaksi vaikkaa ei varsinaisesti kittaamiseen olekkaan tarkoitettu. Nuo sävytykset on kokeiltu omilla poikkitieteellisillä kokeilla ja todettu toimiviksi. Esimerkkinä: http://www.kotiverstas.com/keskustelu/index.php?topic=13647.msg132737#msg132737

Mutta jos raot alkavat olemaan luokkaa että niihin kompastuu, harkitsisin soirojen sahaamista liiman kanssa rakoihin, ellei halua nostaa lautoja ylös ja kiristämällä lattiaa. En ole milloinkaan kokeillut jospa sekoittaisi liimalla ja purulla massan ja käyttäisi syntyvää massaa raossa. Lähinnä ajattelin tässä sitä ulkonäköä että saisi vähän enemmän puumaisempaa saumaa. Leveissä raoissa alkaa näkyä kiinteä ja yksivärinen rantu, vaikka näkyyhän se kyllä aina muutenkin. Joka tapauksessa tuo liima on kuivuttuaan helposti hiottavissa mutta ei vuoltavissa.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 675
 • (Piilotettu)
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #12 : 16-05-2015, 23:11:49 »
Aikoinaan meille tarjottiin Suomenlinnasta makasiinien lattioiden hionta ja lakkaustyötä. Sielä oli museoviraston toimesta annettu määräys että laudan vanha kulunut muoto piti säilyttää. Pitkään pohdittiin millä lattian voisi hioa ilman hiontaa...  ;D  Hylkäsimme työkohteen sen mahdottomuuden takia.

Työ lienee jo tehty toisten toimesta, tiedätkö miten ja millä menetelmillä lattiat kunnostettiin?
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 724
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #13 : 16-05-2015, 23:16:37 »
Aikoinaan meille tarjottiin Suomenlinnasta makasiinien lattioiden hionta ja lakkaustyötä. Sielä oli museoviraston toimesta annettu määräys että laudan vanha kulunut muoto piti säilyttää. Pitkään pohdittiin millä lattian voisi hioa ilman hiontaa...  ;D  Hylkäsimme työkohteen sen mahdottomuuden takia.

Työ lienee jo tehty toisten toimesta, tiedätkö miten ja millä menetelmillä lattiat kunnostettiin?

Ei mitään havaintoa. Tuo oli joskus ysäriluvun alussa.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 20
Vs: Vanhan lautalattian hionta ja lakkaustyö
« Vastaus #14 : 05-01-2016, 21:01:12 »
Tämä kylläkin uusi lattia.
Miten tämä hiotaan? Voiko hioa talvis aikaan? Paljon vaatii lämpöä?
Olisi tarkoitus maalata uulan lattiamaalilla.
Mökissä on ollut lämmöt päällä koko pari vuotta, mitä sitä on väännetty. Höylä oli tehnyt vähän vinoa jälkeä, puoli milliä raputtaa.
Lankun leveys 170 mm.