Kirjoittaja Aihe: Windows 10 kokemukset.  (Luettu 39852 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 711
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #165 : 13-02-2018, 14:39:21 »
Itseasiassa Raspberry pi:ssä on Linux ja toimii kotiserverikäytössä hyvin. Ainut vika siinäkin on että jos tulee sähkökatkoja, voi linuxin tiedostojärjestelmä seota :(

Laita sille UPS eli Raspin sähköt USB power bankista ja power bank jatkuvasti latauksessa.

Nyt tuli ratkaisuksi huonon ominaisuuden kiertäminen. Tuo on ratkaisu ja sellainen onkin jo, mutta ei muuta sitä tosiasiaa että jotain on mennyt perustavanlaatuisesti vikaan jos suunnitellaan käyttöjärjestelmä, joka voi mennä rikki jos käyttöjärjestelmää ei ajeta alas hallitusti. Jopa Microsoftin toimisto-sovellukset ovat alkaneet tallentaa dokumentit automaattisesti varmuuskopioiksi ja jos joku menee vikaan, seuraavan kerran käynnistäessä kysytään, halutaanko palauttaa keskeytynyt työ.

Jos haluaa käyttiksen joka kestää ennakoimattoman sähkökatkon, pitää palata MS-DOSiin. Ei mikään järjestelmä pidä siitä, että kesken tiedoston kirjoituksen tai tallennuksen virta katoaa. Aina korruptoituu jotakin. Kyse on siitä, että kuinka hyvin systeemi pystyy elpymään tällaisista ja korjaamaan korruptoitumisen seuraavassa käynnistyksessä.

Sovellusten automaattinen tallennus on vanha juttu, se on unohtelevaa käyttäjää varten. Järjestelmää varten pitää olla sähköä tallessa sen verran, se että ehtii tallentamaan kaikki ja sammumaan hallitusti. Olkoon sähkövarasto sitten teknisesti mikä hyvänsä, UPS, isot kondensaattorit, akut, whatever. Virtalähteen puolelta pitää saada tieto, että sähköverkko hävisi, laita kaikki talteen ja sammu hallitusti. Se hetki pitää mennä varaenergialla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 306
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #166 : 13-02-2018, 15:32:40 »
Kyllä winkkarista saa katkaista sähköt miten vain ja se elpyy. Linuxiakaan en ole saanut korruptoitumaan, mutta luin jostain että on herkkä sille tosiaan jos ei sammuttele virallisten proseduurien mukaan. Mutta olisihan se fiksua pohtia sitäkin mahdollisuutta että virrat katkee ja tehdä järjestelmä siten ettei nyt ainakaan korruptoi tiedostojärjestelmää lopullisesti.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 554
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #167 : 13-02-2018, 16:24:29 »
mikäli vika johtuu ohjelmisto(i)sta, valmistajan takuuhuolto veloittaa 75€ "turhasta" käynnistä + rahdit yhteensä 50€.

Tämä ei ole laillista.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/10/13/vianetsinnasta-ei-kannata-maksaa-mukisematta

Lainaus
Jos tuotteella on takuu, niin vianetsinnästä ei pääsääntöisesti pitäisi mennä mitään maksuja. Tämä johtuu siitä, että myyjällä on takuuaikana ongelmatapauksissa velvollisuus osoittaa, että tuote on virheetön. Velvollisuus tulee kuluttajansuojalaista.
-Pääsääntö on, että mitään tarkastusmaksua ei saa periä silloin, kun takuu on annettu, vahvistaa lakimies Jukka Kaakkola Kuluttajavirastosta.

Valmistajan huollon perimät maksut ei kuulu lähtökohtaisesti asiakkaalle muutenkaan. Virhevastuusta ja yleensä takuustakin vastaa asiakkaalle myyjä. Jos kone ei toimi kunnolla, niin se on myyjän korjattava / korvattava siitä huolimatta, että valmistaja ei sitä korjaisi.

Omista oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni, vallankin tuollaisten kansainvälisten jättien kanssa.
Väinö

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 122
  • Renkaanvaihdot Keski-Uudellamaalla
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #168 : 13-02-2018, 16:49:53 »
Kannattaa myös muistaa että jos tietokone on ostettu firman piikkiin niin sitä ei koske kuluttajasuojan mukainen virhevastuu vaan ainoastaan laitteen valmistajan mahdollisesti myöntämä takuu.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 678
 • (Piilotettu)
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #169 : 14-02-2018, 22:00:34 »
Pitkän linjan duunikäyttäjien kommentteja lukiessa olis mukava tietää onko käytössä firman sisäinen tai ulkoa ostettu organisaatio joka testaa ja tutkii asennettavat päivitykset ennenkuin niitä jaetaan putiikin sisällä käyttäjille? Kaupan hyllyssä 700€ maksava toimistoläppäri maksaa liisarina 200-300€/kk, kolmen vuoden sopparilla 50..100kpl koneen taloudessa jos pakettiin sisältyy keskitettyä tietoturvaa, oikeuksien ja lisenssien hallintaa tms. Jos näin niin siinä pelataan aivan eri universumissa kuin soolotaviksen W10 ostoksessa.

Halpiskoneen määrittely on aika hankalaa. Paljonko pitää viedä kauppaan rahaa ettei vahingossa osta halpiskonetta?

Oivallan oikein hyvin jos valittua systeemiä rajoittaa joku tietty sovellus minkä kanssa on pakko elää, vaikkapa kirjanpidot, mallinnuskalut, pistepilvien laskenta ja 3rd party OEM-työkalut. Jollain porukalla valittua käyttistä sitoo myös asiakaskohtaiset sopimukset ja toimintatavat, niissä ei pidä pelleillä omilla virityksillä.

Mulla on Windoustaustaa corporate-käyttäjänä 90..12, siitä nykyhetkeen Linux Mintillä sekä töissä että siviilissä. En tahdo käynnistellä vanhanaikaista käyttissotaa, enemmän kertoa kokemuksista ja pohtia aihetta nyt kun tauon jälkeen yritän harjoituksen vuoksi sisäistää weetä uudelleen. Se lienee viestiketjun alkuperäinen päämäärä. W-kympistä en ole vielä löytänyt mitään oikein hienoa tai edes teknisesti kaunista. Aiemmin parjattu tiimalasi on kadonnut mutta pyörivä pisterinkula tarjoilee edelleen W3.1:stä tuttua odottelushittiä - mistään palkista ei voi päätellä odotusajan toteutumista. Fyysinen asennus/korjausmedia on kadonnut kokonaan, tarvii olla jatkuva verkkoyhteys. TomTomin, Flirrin, Androidien, Simradin, Kongsbergin ja iOS:n kaltainen, oikeasti intuitiivinen käyttöliittymä puuttuu edelleen. Tietoturva on käyttiksen kertomana jatkuvasti uhattuna, pitäs ostaa jotain lisäkilkkeitä. Uudelleenkäynnistykseen kuluu tän halpiskoneen pikkuruiselta SSD-levyltä alle kolme minuuttia, siitä pisteet. USB-liitäntäisen printterin käyttöönotossa kymppi kyykytti Mintin kaikki versiot 100-0, markettitulostin on heti käytettävissä p&p ilman yhtään ylimääräistä säätöä.

Tämä Acer+W10 on kotikäytössä, ostettu siviiliin eikä sen ostolaskusta ole kusetettu alv vähennystä. Katson minkälaista käyttäjäkokemusta ja kulurakennetta kokonaisuus jatkossa tarjoilee.

Väinöltä mainio kommentti kuluttajan oikeuksista. Linkissä on kuitenkin monta konditionaalia, polun käytännön testaus edellyttää runsaasti vapaa-ajan kuluttamista.

Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 102
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #170 : 15-02-2018, 06:12:01 »
Uudelleenkäynnistykseen kuluu tän halpiskoneen pikkuruiselta SSD-levyltä alle kolme minuuttia, siitä pisteet.
Kyllä siinä jotain vikaa on jos minuuteista puhutaan uudelleenkäynnistyksessä. 5 vuotta sitten ostettu n. tonnin maksanut halpiskone, joka kuolemaa halveksuen on päivitetty 7 --> 10 silloin kun se mahdolliseksi tuli, uudelleenkäynnistyy n.30 sek (sis win-kirjautumisen pin-koodin näpyttelyn). Tänä aikana työmuistiin ladataan n. 1,7Gt tietoa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 306
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #171 : 15-02-2018, 08:26:52 »
Mielestäni turhan usein ihmiset käyttäessään jotain "tietokonetta" käyttää sitä käyttöjärjestelmää - eikä tee kai sillä mitään muuta?
Kun emolevy viimeeksi hajosi, olin 6kk ilman pc:tä ja kaikki tietotekniset asiat hoitui puhelimella ja tabletilla. Ihan hyvin pärjäsi ilmankin.

Ainakin itsellä käyttöjärjestelmän valinta tapahtuu sovellustarjonnan kautta. Aikoinaan windowsissa oli paras freeware, shareware ja tiesmikäware -tarjonta ja vaikka kokeilin Linuxia, OS2:sta ja kaverilla mäkkiäkin, ei ollut muita luonnollisia vaihtoehtoja. Puhelimessa Androidin softatarjonta vs. windowsphone ratkaisi aikoinaan valinnan. Ja kun on kerran tottunut tiettyihin sovelluksiin ja maksanutkin osasta niistä, pois vaihtaminen tuntuisi turhalta säädöltä.

Itse yritän keskittyä pc:n käytössä itse asiaan mitä  teen, en siihen miten hankalaa ja kankeaa käyttöjärjestelmän käyttö muka on.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 389
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #172 : 15-02-2018, 09:47:59 »
W10 riittää ihan hyvin eli ei tarvitse ostaa mitään virustorjuntasoftaa ellei sellaista jostain syystä välttämättä halua. WIndows Defender on tähän saakka riittänyt oikein hyvin ja tulee käyttiksen mukana.
Normikäyttäjä (jos sellaista termiä edes on) ei käytä käyttöjärjestelmään oikeastaan muuhun kuin sovellusten käynnistykseen ja tiedostojen kopiointiin. Toki siitä voi olla montaa mieltä minkä värisen napin kautta itse kukin haluaa taulukkolaskennan tai selaimen käynnistää.
Hinnan perustella ei voi aina päätellä mikä on toimiva laitteistokokoonpano, ollaan törmätty myös yrityskäyttöön tarkoitettujen hinnakkaiden laitteiden kanssa ajureiden huonoon tai virheelliseen toimintaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 678
 • (Piilotettu)
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #173 : 16-02-2018, 21:28:11 »
Oivallan että teknisen laitteen yleisin vika on mäntti käyttäjä. Tänään klo 18:22 kone ilmoitti että päivitys on ladattuna, kysyi saako napittaa. Vastasin painamalla nappia "later". Kävin reilun tunnin kauppareissulla, kun tulin takas niin vehje oli bootannut ja kertoi "We have many fooking great new experiences now available". En ollut tallentanut notepadissa kirjoittamaani filua kun oon Mintissä tottunut +100 päivän uptimeen, sinne meni lyhyt mutta kaunis konfiguraatio. Lisäksi FF:ssä avoinna olleet kymmenkunta välilehteä eivät selainta avatessa palautuneet.

Virtalähde on kytkettynä seinään ja sähköä on varmasti tarjolla. Windows settings --> restart options --> schedule a time == off. Luulin että vehje kysyy myöhemmin uudelleen, mitä tein väärin?
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 26
Vs: Windows 10 kokemukset.
« Vastaus #174 : 16-02-2018, 21:42:16 »
Et varmaan mitään. Kyllä nuo restartit kymppiwindowsissa vaan tulevat silloin kun käyttis niin päättää. Etenkin jos on vain se kotikäyttöön tarkoitettu versio, Pro saattaa tarjota jotain parempia mahdollisuuksia päivitysten estämiseen tai lykkäämiseen.

Voihan sinne määritellä "aktiivisen ajan" eli sellaiset tunnit vuorokaudesta jolloin kone ei käynnisty itsekseen. Harmillisesti niitäkään ei kyllä saa vuorokauden ympäri, eikä kai edes lähelle.

Hauska ominaisuus käyttiksessä on myös kaikenlaisten asetusten nollaus aina kun tulee isompi päivitys. Olin joskus nuo restartit saanut kitkettyä mahdollisimman hyvin pois. No vähän aikaa sitten asentui se viimeisin iso päivitys "Fall creators update". Tänään satuin olemaan koneen vieressä kun se käynnistyi sleepistä itsestään. Vähän aikaa se jotain puuhasteli ja meni takaisin nukkumaan. En jaksanut vielä selvitellä mitä se taas puuhaa kysymättä ja miten sen tällä kertaa saisi loppumaan... jatkoin Amiga 500 kickstart-vaihtajan kasaan juottamista ja mietin itsekseni että se kone ei ainakaan kysymättä tuollaisia temppuja tee.