Kirjoittaja Aihe: Puutavaran halkaisu siististi  (Luettu 791 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 192
Puutavaran halkaisu siististi
« : 01-05-2018, 22:50:06 »
Ostin pitkästä aikaa paksumpaa tavaraa, 50 mm koivulankun Starkin hyllystä. Ongelmaksi tuli sen siivutus kapoisemmaksi, sahausura ”sulkeutuu” niin voimakkaasti että sirkkelinterä jumittaa ja jopa vannesahan terä jäi monta kertaa jumiin. Ja kun sahasin molemmista päistä kohti keskustaa, puoliskot oikein ponnahti irti toisistaan kun urat kohtasi. Ja valmiit siivut on sitten aika kaarella. Tarkoitus oli tehdä pöydänkantta mutta ainut tapa saada suoraa noista oli vetää sentti liikaa paksuutta että sais höylättyä suoraksi. Tai sitten taivuttaa oikoiseksi mutta ei tuntunut oikealta.

Onko vika puussa, sahaussuunnassa, miehessä vai sekä että?

Poissa (Piilotettu)

  • (Piilotettu)
  • Viestejä: 241
    • Puusuti
Vs: Puutavaran halkaisu siististi
« Vastaus #1 : 01-05-2018, 23:01:24 »
Kovasti tuntuu olevan jännityksiä puussa. Ei tuohon oikein mitään poppakonstia ole. Se joskus auttaa, että lyö jonkun kiilan tuohon sahausuran päähän, ettei se pääse sulkeutumaan. Hukkaa on jätettävä riittävästi, että saat sen höylättyä suoraksi, sillä pakottamalla se ei oikene.

Marko
Marko Seppälä
www.puusuti.fi

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 192
Vs: Puutavaran halkaisu siististi
« Vastaus #2 : 01-05-2018, 23:12:50 »
Voiko noita jännityksiä etukäteen nähdä lankusta? On oikeastaan sääntö kuin poikkeus että kun mä haen puuta Starkista ja halkaisen niin se on kaarella, siis myös 25 mm tavara.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 309
  • (Piilotettu)
    • www.facebook.com/puutyoahonkivi/
Vs: Puutavaran halkaisu siististi
« Vastaus #3 : 02-05-2018, 08:38:13 »
Joistakin näkee että vääntyy halkaistessa, yleensä silloin se ei ole suarasyinen lankku vaan syykuvio mutkaa johonkin suuntaan. Koivussa tosin syyt näkyy huanosti, männyllä paremmin.
Toinen syy on kuivaus tai puun kuivuus, liian nopeesti kuivattu vääntyilee helpommin. Jos taas puu on kuivaa ja tuaraan lämmittämättömään halliin se alkaa kostumaan jolloin siihen tulee taas jännityksiä, myäs jos kosteehko lankku tuaraan lämpimään halliin se alkaa kuivumaan ja taas tulee jännityksiä. Ku kosteus on saavuttanut tasapainon jännitykset vähenee ja puu pysyy suarempana.
Aikaisempi nimimerkki ArtoA  - www.facebook.com/puutyoahonkivi/