Joo, mitään pallomaisia laakereita (nivellaakeri?) ei vannesahan pyöriin tarvita. Mutta akselin paksuudessa ei kannata säästellä, koska se upotetaan kuitenkin puuhun. Omassa sahassani akselit ovat kovaan koivuun poratuissa yli 100mm syvissä rei'issä, kuumaliimalla varmistettuina.
Kuumaliima muuten on varsin käyttökelpoista tavaraa, kunhan kaiken liimattavan kuumentaa riittävän lämpimäksi. Oikein kuumana se imeytyy puuhun ja tartunta on hyvinkin luja.
Paksuhkoista akseleista seuraa isohkot laakerit, edelleen oleellista jos tekee laakeripesät vanerista. Alapyörässä kiinteä hihnapyörä(t) toimii samalla laakeripesänä. Upotukset laakereille pitää olla tiukat, omani porasin säätöporalla oikean koon monilla koeporauksilla etsimällä.
Vaneristen hihnapyörien tekoon kannattaa tehdä oma sorvaustaltta hihnan profiilin mukaan. Lähinnä katkaisutaltan tyylinen kaapiva taltta. Sillä halutun kokoisen hihnapyörän saa tehtyä omalla akselillaan nopeasti ja tarkasti. Sorvauksen aikaisena hihnapyöränä voi käyttää toisen puolen laakeripesää/hihnapyörää, jonka päällä hihna riittävästi pysyy.
Pyörän kokoamisessa kriittinen vaihe on laakeripesien kiinnitys siten, että pyörään ei jää heittoa, "viipotusta". Pyörää akselilla pyörittäen ja sopivan hidasta liimaa ja ohuita, koputteluille vähän periksi antavia "asetteluruuveja" käyttäen se kyllä onnistuu riittävän hyvin. Liiman kuivuttua voi vaihtaa ruuvit paksumpiin.
Sitä en tiedä, onko douglaskuusi kotimaista parempaa vai huonompaa. Mutta kuten sanottu, oleellisinta puuvannesahan riittävän jäykkyyden kannalta on rakenteiden riittävä paksuus. Suomalaiset puut ovat riittävän hyviä ja vielä parempia jos pääsee niitä valikoimaan. Jäykintä (havupuista) on puu, jossa kesäpuuta on mahdollisimman paljon. Vuosikasvaimien tulee olla kohtuullisen tiheät, mutta ei kitukasvuiset. Tällainen puu on myös raskainta.
Vanerista ei saa runkoon etua, koska kyse ei ole lujuudesta vaan jäykkyydestä. Teräpyöriin, hihnapyöriin, säätönuppeihin ja levyjäykisteeksi esim. jalustaan vaneri on paikallaan. Laakeripesiin muu puumateriaali ei käykään.