Kirjoittaja Aihe: Universumin paras omatekemä puukiuas  (Luettu 14158 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 662
 • (Piilotettu)
Universumin paras omatekemä puukiuas
« : 22-04-2008, 23:52:57 »
...ei kai tommosta otsikonmukaista ole olemassakaan mutta ajatuksissa ehkä? Pari vuotta takaperin saunafriikit hehkuttivat Tornadoa joka lienee jo hävinnyt jonnekin, Sydän-kiuas vaikuttaa ideologialtaan samantapaiselta.

En usko vielä omiin hitsaajankykyihini niin paljoa että uskaltaisin askarrella vm-50 purutalon kellariin riviä toimivia prototyyppejä fiilispohjalta omatekemistä puukiukaista mutta ajatus kumminkin kaihertaa.

Löytyykö esimerkkejä itsevalmistetuista kiukaista, kokemuksia tai jotakin sinnepäin? Ihan sama onko kerta- tai jatkuvalämmitteinen tai joku oma variaatio.

Ana saattaa kohta vinoilla nelimillisen teräslevyn valmistuksesta ihanitse lattaraudasta mutta vinoilkoon, ei kai nelosen levyllä kiukaissa ole käyttöä. :)

-Rami
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 137
 • (Piilotettu)
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #1 : 23-04-2008, 00:34:00 »
Itsehän kerjäsit.

Kiuas kokonaan kapeasta lattaraudasta, se olisi todella HITSAAMALLA tehty.

Mutta päästetään keksijät, todelliset kiukaan sielunelämän tuntijat, kehumaan toinen toistaan tehokkaampia kiukaitaan - estraadi on teidän

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 489
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #2 : 23-04-2008, 04:51:53 »
   Mää mitään tierä..mutku aikoinaan aattelin kokeilla (kaikkeehan pitää kerran kokasta..paitti äiteetä  ::)), et kuinka toimii/kannattaa, jos teen ittelleni "halvan" ;) kiukaan, paikallisen Kuusakosken rautamyyjä totes lakonisesti, miks..eihän se kestä paria vuottakaan??..sillon elettiin vuotta -94 ::), ja makiat löylyt maistuupi edelleen..onpahan vinoilun aihe "asiatuntevasta lausumasta" ainaski kerran vuodessa ko. lausujalle.

    Kiuas itsessäänhän ei mikään erikoisuus ole, Narvin tyyppisesti valmistettu jatkuvalämmitteinen, tulipesänä k-auton paineilmasäiliö (se lyhkösenpi malli), ne vaakaputket 4" rööristä, plootusta luukku, latasta luukun kehä, saranat ja  "painovoima"salpa, ja sitku yx kerrostaloyhtiö vaihtoi kiukaan, sain vallan mainion RST-vaipan siitä, oli JUST eikä melekein käypä.. ja kun muut raaka-aineet löytyivät nurkistani..ni eihän ne silloin maksaneet mitään..eihän.. ;).

   Saunassa kylvetään 3-7 x viikko (jos/kun mettätöissä kevväät/syksyt, PAKKO kylpee joka ilta, miel yöllä nukkuva ???), et ei oo ollu mitenkään kevyellä käytölläkään..mitähän on toi säiliön raaka-aine ? ? Ja kait se pyöreä/pallomuoto kestää paree niitä lämpöjännitteitäkin, ainaski mitä oon vuoskymmenten varrella kiukaita hitsaillu ( ihan TOSI ), pääsääntöisesti tulipesän takaseinä revenny ( "hakataan" kuumana lisäyspuilla ? ?). Eräälläkin papalla on niin rakas kiuas, et oon kahteen kertaan rakentanu siihen uuden tulipesän 30 v aikana :D.

  Jaa tulipahan nyt sit aikaansaatua saunani "kuutioiminen" aiheen yllyttämänä..eihän toi oo ku just karvan alle 10 m³..

   Muoks. Siitämä tykkään tosa saunassani, et pesä täyteen -> 35 min. .>eiku kylpemään, on mun keuhkoille sopova 70 C° -> kestää pari kertaa löylytellä ilman lisäystä..kun "viritetty" hieman "pitkäksi", elikkä aavistus liikaa kiviä -> pehmeät swoofffff löylyntupsaukset, eikä keuhkot polttavaa ähkäsyä..
« Viimeksi muokattu: 23-04-2008, 05:41:26 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 108
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #3 : 23-04-2008, 12:16:06 »
Itte tehtyä ei löydy, mutta tuosta linkistä (sivun ala laidasta) : http://www.students.tut.fi/~kiiskils/stsk/turbo/1998/Jet2b.html löytyy "hiukan" modifioitu (puu)kiuas....
ainakin lämpöä näyttäisi piisaavan....

Sami
« Viimeksi muokattu: 23-04-2008, 12:58:19 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 370
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #4 : 23-04-2008, 12:44:32 »
Ei ole mun omatekemä "kiuas", mutta koitetaan kuvailla.

Minut kutsuttiin monta vuotta sitten illanviettoon saarenrannalle. Oli tarkoitus kalastella, telttailla ja juoda paljon olutta. Sanoin tulevani omalla paatilla paikalle hiukan myöhemmin kuin muut, ja näin kävi.

Sillä välin pojilla oli tullut mieleen että saaduilla kaloilla voisi tehdä jotain, vaikkapa halstrata. Oli tehty kivistä latomalla grilli, jossa voimain tunnossa oli käytetty pienien kivien lisäksi myös vähän suurempia kiviä. Grlli kävi rakennusvaiheessa evoluution "uuniksi" kun joku keksi läväyttää kaiken päälle hiton ison ja paksun liuskekiven. Kiven alla pidettiin yllä tulta varsin reilusti, ja kivistä tuli kuulemma hyvin kuumia.

On tavallaan suomalaisen loogista että evoluutio johti siihen että uunin päälle levitettiin vanha armeijan sissiteltta jotta saatiin sauna. Sissiteltta ei pala niin helposti, joten se lienee ollut menestyksen syynä tämänkertaisessa saunanlaitossa.

Pojat olivat sitten telttasaunassa. Ymmärsivät aina välillä mennä uimaankin etteivät sentään tukehtuneet sinne telttaan. Kun olivat aikansa saunoneet ja välillä kieriskelleet rimmistössä niin sitten kävivät lopuksi urinointikilpailun kiukaan kuumille kiville siinä puolenyön jälkeen. Tässä vaiheessa minä tulin rantaan.

Semmoinen monen jätkän voimin tuotettu ja päälle kuumalla kivellä kerran keitetty kusilasti lemahti rannan kesäyössä peräti voimallisesti. Puolenyön jälkeisistä rantalepikkoelämyksiä niitä rautakautisimpia mitä minulla on ollut. Vahva omavalmistekiuaselämys vain näin toissijaisestikin koettuna.

terv,

Samu
...killi nyt jo hakki on... (28 merkkiä jäljellä)...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 621
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #5 : 23-04-2008, 13:46:13 »
Paras itteni tekemä.. ei välttämättä muuten universumin paras, on kesätorpallani virkaansa toimittava pönttökiuas, siis kertalämmitteinen. Rakensin sen joskus 20vee sitten ja nyt se on tuomittu hävitettäväksi, uusi jatkuvalämmitteinen Kotakiuas odottelee jo asennusta. Kiukaan ulkovaippa on mankeloitu 1x2metrin pellistä eli korkeus on metrin ja halkaisija on 636,94...mm, sisälle on muurattu holvi-tulitiilistä pyöreä tulipesä ja kivitila eristetty 50mm:n lasivillalla ja tynnyrinpuolikkaalla. Sauhut menee pihalle sellasen perinteisen kartion kautta jonka kyljessä on löylyluukku. Erikoismaininnan ansaitsee tuhkalaatikko joka on tehty millin titaanipellistä, pyysin firman laitosmiestä vääntämään ja hitsaamaan k.o peltilooran ja äijä valitteli ettei nyt sattunut parempaakaan ainetta olemaan niin tein titaanista :) Huonoja puolia tuossa on se että pikkusen se nokeaa ja on vähän työläs käyttää, 3-4 pesällistä puita ja nokilöylyjen heitto ennen kuin pääsee löylyihin. Plussaa on hele...vetin pehmoset löylyt ja oikea saunatunnelma, eristetty pönttö ei kuumenna seiniä polttavan kuumiksi ja löyly tulee silleen hiipien hyväilemällä. Vaihtopäätös kypsyi siitä kun ei tuota romiskoa jaksa joka pikakäynnillä lämmittää vaikka saunomaan tekis mieli.
Saatta tulla ikävä :'(

Puuukko
Ps. Myytävänä hyvä pönttökiukaan kuori titaanisella tuhkalaatikolla  :)
« Viimeksi muokattu: 05-09-2008, 07:55:58 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 137
 • (Piilotettu)
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #6 : 23-04-2008, 14:01:57 »
Tarjoan vitosen siitä tuhkalaatikosta, tarjous on voimassa vain, jos annettu materiaalitieto pätee.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 621
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #7 : 23-04-2008, 14:11:41 »
Luit väärin veliseni, myytävänä on pönttökiukaan kuori.  Tai no... olkoon menneeksi, myytävänä myös titaaninen tuhkalaatikko, varustettuna ~300 litran teräslieriöllä, savukartiolla ja valurautaisella tulipesäluukulla >:D

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 422
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #8 : 23-04-2008, 15:30:47 »
Eli tuollainen superedullinen tarjouspaketti!!   :D
...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 762
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #9 : 23-04-2008, 15:48:38 »
Voin ensin todeta suurella ylpeydellä tehneeni kiukaita!
Sitten palataan maanpinnalle ja todetaan että siitä on aikaa noin 30 vuotta ja malli jota tehtiin oli "atomipommin kestävä" eli Rauma - Repola- Rauman ammattikoulu (konepajakoulu).
Isäni osti sellaisen noin 70-luvun lopussa/80-luvun alussa ja se siirtyi vuonna 1999 "ennakkoperintönä" minulle.

On kestävä malli, itse tosin olen pilannut sen liian laiskalla tuhkien tyhjäämisellä. Samoin olen polttanut siinä kovalla vedolla puuliiterin lattiaa ;) eli sitä kaikkea silppua mitä kymmenien vuosien aikana on kerääntynyt.

Ainevahvuudet ovat sitä mitä laivanrakentajat käyttivät eli 3-10mm.
Tulipesä on makaavan sylinterin muotoinen, alaosassa arina ja alla tuhkäastia. yläosasta lähtee savuhormi sylinterin päällä oleviin kahteen neliön malliseen savuhormiin josta menevät teräspiippua pitkin savupiippuun. Kivet sylinterin päällä ja neliönmallisten hormien ympärillä. Koko komeus on ympäröity peltiseinillä.

Olipas vaikea kuvailla, jos joku kaipaa kuvia niin voin käydä ottamassa.

Kestävä mutta paljon puuta syövä kiuas.

Voin koittaa onkia piirustuksia muutama tuttu on nykyisessä Innovassa hommissa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #10 : 05-09-2008, 03:04:04 »
Haluaisin kokeilla tehdä itse kiukaan. Jonkinlaiset piirustukset pitäisi olla, jos joku tietäis mistä sais edes jonkinlaisia. Luulen tonkineeni joko netin, muttei mistään.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 662
 • (Piilotettu)
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #11 : 03-01-2009, 01:40:42 »
Lämmitelläänpä tällä aiheella. Noissa linkeissä hienoja itsetehtyjä Iki-lainauksia, linkit kaapattu kylmästi rintamamiestalofoorumilta:

http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=4352&p=34872#p34872
http://tiuskis.vuodatus.net/page/Joulu_2007

-Rami

edit: linkki korjattu.
Aiempi käyttäjätunnus rallirami

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 140
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #12 : 14-01-2009, 13:32:08 »
Minkähänlaiset löylyt mahtaa lähteä kun saan valmiiksi mokoman - toivotaan parasta, pelätään pahinta!

http://www.miestenhuone.fi/content/view/35/1/
Laiskuus on kuolemansynti

www.miestenhuone.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 38
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #13 : 15-01-2009, 08:43:49 »
Kiuas on vasta puoli totuutta autuaallisesta saunakokemuksesta. Valehtelematta elämäni parhaat löylyt on ollut entisen venekerhoni saunassa. Sauna oli rakennetteu ponttoonilaiturille. Saunan lattialautojen välistä näkyi meri. Saunassa riitti siis happea sekä merestä haihtuvaa kosteutta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 140
Re: Universumin paras omatekemä puukiuas
« Vastaus #14 : 15-01-2009, 10:40:48 »
Aivan, riittivän hyvä ilmanvaihto on kaiken a ja o. Omaan saunaan aioin tehdä rakolankkulattian.
Laiskuus on kuolemansynti

www.miestenhuone.fi