Kirjoittaja Aihe: Sorvinpakka.  (Luettu 13229 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 32
Sorvinpakka.
« : 16-05-2016, 09:22:06 »
Sorvi huollettu ja säädetty viikon loppuna. Tuossa tuli tuon pakan viat selville kun kaikki sorvin muut säädöt ovat kohdallaan. Koskaan se ei ole pitänyt sorvattavaa kappaletta kunnolla leuvoissaan vaan pienelläkin lastulla kontannut ja nyt viellä huomattu leuvat vinossa. Korjaamaan sitä ei edes harkita. Tuo alkuperäinen pakka on DIN 6350 250 mm rautapakka. Mitä käytön kannalta tavallisen rautapakan ja valurautapakan erot ovat? Millanen olisi korvata tuo 3 leuka 4 leukisella joka olisi myös itsekeskittävä?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 116
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #1 : 16-05-2016, 10:41:59 »
Itsekeskittävä nelileuka ei sovi edes neliskanttiselle kappaleelle.

Lisäksi et voi kuusiotankoa kiinnittää..

Paras pakka on perus nelileuka, ikinä ei tarvi ihmetellä miksi kappale ei pyöri keskellä.
Toisaalta mitään et laita kiinni ilman kellotusta.

Turvallisin valinta on se itsekeskittävä kolmileuka. Muistaakseni nelileuka on halvempi (erillisillä leuoilla)

Jos teet tarkkoja töitä, osta nelileuka, jos teet tavallisia töitä, osta 3 leuka.

Toki löytyy myös muita pakkoja, esim. kolmileuka itse keskittävä ja jokaisessa leuassa erikseen säätö. Tai pehmeillä leuoilla..

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 32
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #2 : 16-05-2016, 11:28:18 »
Tosiaan tuon kuusiotangosta siitä tehtävien pulttien ja mutteriin tekeminen ei onnistu kun 6 tai 3 leukapakassa. Pysytään siis 3 leukapakassa. Kumpi noista pakoista valu vai rauta? Kumpaakin näyttäs löytyvän hintaero ei niin valtavia ole mutta kesto/toimivuus sen hankinnan ratkaisee. Onneksi en mennyt heti aamusta kysymättä tilaaman ja katunut jälkeen päin. Kiitos VVa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 669
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #3 : 16-05-2016, 13:31:03 »
Molempi parempi. Itsekeskittävä kolmileukainen sekä ei-keskittävä nelileukainen (joka leuka erikseen siirtyvä) epämääräisen muotoisille työkappaleille ja tarkkaan keskitykseen ja myös epäkeskitykseen mittakellon kanssa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 13
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #4 : 16-05-2016, 14:39:53 »
Kolmileukainen itsekeskittävä on ainoa mitä ensi alkuun tarvitaan. muu on höpinää. Lähde liikkeelle siitä, mitä sorvisi vaatii, eli kiinnitystapa? camlock vai bajonetti tai joku muu. Cam ja baj-kiinnityksin saa pakkoja valmiina ilman sovitettavaa irtotakalaippaa.Yleensä tarkempia. Maksaa enemmän, mutta maksaa se takalaippakin, yllättävän paljon. Katso että pakkaehdokkaittesi vapaareikä on suurempi kuin sorvisi karaporaus.   Valuteräs tai valurauta on rahakysymys. Teräksinen on yleensä pitkäikäisempi ja säilyttää tarkkuutensa paremmin. Vielä yksi valinta: 250 mm pakkoja saa sekä kaksin vaihdettavin leuoin ja kaksiosaisin ruuvikiinnitteisin leuoin, joissa päälipuoli on käännettävä tai peräti vaihdettavissa vaikka pehmeisiin ym. Ruuvikiinnitteisten etu ei ehkä olekaan ajan myötä 250 mm pakassa vielä suuri. 500 mm pakassa jo edoton. Riippuu täysin lompakostasi minkä merkkisen hankit, varaosien saanti jne ovat myös kysyttävä. Laihalla lompakolla varustettuna katsoisin vielä kerran olemassa olevaa pakkaa ja purkaisin sen ensin. En ihan ymmärtänyt käyttämiäsi termejä enkä siis vikojakaan.
Pekka K/mastec

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 32
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #5 : 16-05-2016, 15:41:15 »
Tuossa konttaamisella tarkoitin sitä että kovaa rautaa sorvatessa liian suuri syöttönopeus/liian suuri lastun paksuus rauta pyörinyt leuoissa. Tuosta johtuen leuat kuumenneet ja muuttaneet muotoaan. Viat on entisen omistajan aikaan saamat! Tuo sorvi ollut n,6 vuotta minulla,mutta nyt oli tarkoitus sorvata tarkka ja vaativaa työtä niin pakko oli laittaa sorvissa paikat kuntoon. Tuossa nykyisessä pakassa on pultti kiinitteiset kääntö leuat,pakka on kiinalainen joten tuohon ei varmaankaan saa uusia kovia leukoja?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 669
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #6 : 16-05-2016, 16:14:48 »
Korjauskoneistuksessa independent nelileuka on ehdoton, keskittäminen on helppoa kun joka leukaa voi säätää. Ei välttämättä onnistu kolmileukaisella helposti, jos lainkaan. Kolmileukainen itsekekskittävä kun sorvataan aihiosta uutta osaa, nelileukainen kun korjataan vanhaa osaa. Nelileukaisen myötä helpottuu ja monipuolistuu sorvin käyttö.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 532
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #7 : 16-05-2016, 18:41:25 »
Jos ei pakassa muuta vikaa, kun se että kappale on pyörähtänyt leuoissa, niin hioisin leuat uuteen uskoon. Aika simppeli toimenpide loppujen lopuksi ja tulee pakasta taas tarkka. Tai siis leuoista.. kulunutta pakkaa onkin hankalampi alkaa korjaamaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 116
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #8 : 17-05-2016, 12:19:45 »
Eikä tarvi edes pyöriä ne leuat jos on jyrsinkone.. Eikä haittaa vaikka olis uusia viisteitäkin vailla. Karkaista voi samalla tavalla kuin alkuperäisesti. Jos tarvii...

Mutta jos "kierre" on mennyt tai leuat klappaa, korjaaminen on hankalampaa. Ei toki mahdotonta. Yhdet leuat jyrsin muotoonsa ja tuli loistava. Olivat pyörineet tyhjää, sorvattu useasti, alle 12mm varpua ei enää kiinni saanut. Kierteen voi ajaa alimittaan tai täyttää hitsaamalla. Äkkiä tuon kokoiseen pakkaan näkee vähän vaivaakin, kunhan itse tekee.

En katsoisi pakasta mitä materiaalia se on, valuja on niin montaa lajia, ja valajia...

Hinnasta voi päätellä nykymaailmassa myyjän ahneuden. Merkillä ei mitään väliä, 5 vuotta sitten huippuja tehnyt voi nyt olla kelvotonta kuraa. Myyjäksi mielummin joku muu kun suomalainen ettei tarvi takuun kanssa tapella tai ihmetellä kuinka väärässä asiakas voi olla. Ja voi saada jopa uudehkon pakan eikä asiakaspalautusta. Postikulut saksasta voi olla pienemmät kuin suomesta, kuin myös vero...

http://m.ebay.de/sch/i.html?_nkw=250+mm+Drehfutter&isNewKw=1&=&=&mfs=GOCLK&acimp=0&_trksid=p2053742.m2428.l1313.TR0.TRC0.X250+mm+drehfutter&sqp=250+mm+drehfutter
« Viimeksi muokattu: 17-05-2016, 12:28:37 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 13
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #9 : 18-05-2016, 14:57:40 »
Kiinalaisista pakoista ei varaosia saa kuin Yuan- merkkiin, maahantuoja Kauppa Oy HKI . Jälleenmyjä mm.  Mastec Metal Oy, joka lupaa myydä sen saksalaisen hinnalla.  Tuleepa silloin huomatuksi sekin pikkuseikka, että tuoteluettelon kuvia on ebayn kiinalaissivuistoilla käsitelty tai esittävät kokonaan muuta kuin myytävää tuotetta.   Näin on myös saksalaisen sivuilla. Tiedä sitä siten mitä saat.


 
  http://taitajien.suomalainenverkkokauppa.fi

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 30
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #10 : 19-05-2016, 14:10:32 »
 Kuluneiden leukojen ja johteiden korjaamiseksi on minulla kuvien putkenpätkiä, johin on jyrsitty leukojen mentävät kolot. Putken sisämitta = < pakan reikä. Rengas kiristetään pakan suuhun ja eikun sorvi pyörimään, supportti käymään ja hiomaan. No ei, tai......... Pakan koneellinen pyöritys täristää sen verran, että tarkkuus jää muutamaan kymppiin. Vaihtamalla supporttiin borazonlaikan ja pyörittämällä pakkaa käsin leuka kerrallaan, voi päästä paljon tarkempaan.
 Valurautapakan tai karkaistujen leukojen hitsaaminen voi johtaa vahinkoon. Ei niin saa tehdä.
pk/mastec

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 800
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #11 : 19-05-2016, 14:31:16 »
Pakan koneellinen pyöritys täristää sen verran, että tarkkuus jää muutamaan kymppiin. Vaihtamalla supporttiin borazonlaikan ja pyörittämällä pakkaa käsin leuka kerrallaan,
Muutama kymppi kuulostaa kyllä aika paljolta, muutama satku vielä menis uskottavana. Tai no mistä minä tiedän kuinka hemmetin tärisevä sorvi sit onkaan. ::)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 532
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #12 : 19-05-2016, 19:54:44 »
Omasta hioin tollain ja sorvi pyöri ihan ominvoimin. Jotain satasia jäi heittoa. Ei sentään kymppejä.

Jos niitä leukoja hioo, niin kannattaa kiinnittää huomiota siihen että kumpaa pintaa hioo, sisä vai ulkopintaa ja sama homma pakan kiristyksessä. Eli jos hioo leukojen sisäpintoja, niin leukojen kiristys myös siaäänpäin tiukkaamalla. Ja ulkopintoihin tietenkin aukipäin kiristys. Muuten tulee kartiot leuoista.

Olipas taas epäselvästi kerrottu. Suomeksi siis, leukojen sisäpintoja hiottaessa joku rengas, tai putki tms leukojen sisään ja kiristys kiinnippäin. Eikä niin että laitetaan rengas ja kiristetään se pakkaa avaamalla leukojen ulkopintaan, kun hiotaan sisäpuolelta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 32
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #13 : 30-05-2016, 10:03:15 »
Leuat hiottu ja saatu leuat hyvään kuntoon. Onneksi löytyi sopivan mittainen 350x40 millinen akseli jonka tarkkuus oli 0,005 sillä oli hyvä tarkistaa leukojen suuntaus. Heittokellolla mitaten 300 millin päästä pakasta heitto oli 0,00-0,03 tuo riittää minulle. Onhan tuo kone nyt täysin erilainen käyttää kun sorvattava tavara ei vatkaa leuoissa,eikä tarvitse lyhyitä akselin pätkiä kärkien välissä sorvata.   Tuo hionta oli tarkoitus saada tehtyä jo viikko sitten,mutta tuon hionta koneen pieniä osia oli joku toinen innokas asiakas sitten tarvinnut enemmän kun itse konetta. Näin ja tutustuin näytillä olleeseen koneseen,mutta en tarkistanut laatikon sisältöä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #14 : 03-07-2016, 22:42:17 »
Jatketaanpas olemassa olevaan ketjuun...

Ajattelin hankkia sorviin 4-leuka pakkaa (keskittävä, ei erikseen säädettävillä leuoilla). Bison kai lienee ok laatuinen kohtuu hintaan. Saksasta kai saa edullisemmin kuin Suomesta. Onko mitään tietoa (ja kokemuksia) kaupoista Saksassa, jotka myy Bisonia.