Kirjoittaja Aihe: Sorvinpakka.  (Luettu 13159 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 30
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #15 : 04-07-2016, 14:08:53 »
Jos Bisoniin päädyt, kysy tarjous myös suomalaiselta myyjältä,   www.mastecmetal.fi         shop@mastecmetal.fi
Saamme kerrankin tietää, mitä oikeasti maksaa.
Nelipakasta:   En tähän eläkeikääni mennessä ole havainnut niin suurta itsekeskittävän nelipakan tarvetta, että ensimmäiseksi  hankinnaksi....
Geometrian oppikirja antaa tiedon: avaruudessa kolmen pisteen kautta voidaan AINA piirtää taso. (4-jalkainen tuoli keikkuu aina).
pk/mastec

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #16 : 04-07-2016, 19:59:04 »
Pitää mielenkiinnosta kysyä myös kotimainen tarjous. Pääsääntöisesti hinnat ovat olleet niin murskaavia että nykyään etsin suoraan muualta EU-alueelta useimmat ostokset.

Sorvissa on hyvä 3-leukapakka(160mm). Tasolaikka on isommille (ja pienemmille) epämääräisille kappaleille, joita ei tarvitse saada keskelle. Keskittävää 4-leukapakkaa tarvitsen neliötankojen sorvaamiseen. Kaiketi noita saisi jotenkin 3-leukapakkaankin kiinni, mutta 4-leukaiseen ne menee nopeasti riittävän keskelle. Ei keskittävään 4-leukapakkaan kai neliötankoja joutuu virittelemään enemmän keskelle kuin keskittävällä pakalla. Jos on sitten joskus tarvetta ei keskittävälle 4-leukapakalle, niin ehkä hankin sitten tuota keskittävää 4-leukapakkaa(160mm) isomman ei keskittävän 4-leukapakan(200mm tai 250mm).

Ei keskittävästä 4-leukapakasta ei ole kokemusta, joten en tiedä miten helppoa siihen on laittaa poikkileikkaukseltaan neliömäistä tankoa kiinni riittävän keskelle. Jos se menisi helposti kohdilleen, niin ehkä sitten voisi hankkia pelkästään ei keskittävän 4-leukapakan(200mm tai ehkä 250mm).

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 214
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #17 : 04-07-2016, 21:34:03 »
Tässä videossa olis ainakin yksi hyvä kikka neliötankojen sorvaukseen, katso 3:11 eteenpäin

https://www.youtube.com/watch?v=AuS6HDHc7XE
Liias

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #18 : 04-07-2016, 22:19:10 »
Tuohan on hyvä kikka! O0 Pitää kokeilla miten tuo toimii.

Neliöputken sisällä voisi kai vastaavalla tavalla sorvata pyöreitä tankoja 4-leukapakalla.  ;D

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 89
  • ttontsan talli
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #19 : 04-07-2016, 23:01:44 »
jep, kyllä se nelileukapakka on melko turha ostos. tietty jos jjatkuvasti isohkoja sarjoja ja käyttää vedettyä tankoa. kuumavalssatun toleranssit on mitä on.

jos tekee lyhyitä tumppeja sillon tällön tuo halkaistu holkki on hyvä. itsellänikin on noita laatikollinen. yhdellä kiinnityksellä ainesputkesta ulkopinta puhtaaksi. sisäreikä pari satskua nahkeaksi. poikki ja vannesahalla/rälläkällä halki. ruuvimeisselin lyö katkaisurakoon kappaletta kiinnittäessä, levittää vähän.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 374
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #20 : 05-07-2016, 00:47:50 »
jep, kyllä se nelileukapakka on melko turha ostos

Olen kyllä vahvasti eri mieltä jos on tarve sorvata muutakin kuin uutta nippeliä. Ei tuollaisen holkin avulla tapahtuvaan kiinnitykseen voi luottaa läheskään siinä määrin kuin jos kappale olisi suoraan nelileukapakassa kiinni.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 374
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #21 : 05-07-2016, 00:50:00 »

Neliöputken sisällä voisi kai vastaavalla tavalla sorvata pyöreitä tankoja 4-leukapakalla.  ;D

Jumankauta, nyt tuli keksittyä vuosituhannen suurin mullistus koneistukseen  O0

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #22 : 05-07-2016, 08:50:00 »
Tietysti jos sopivia holkkeja on jo paljon valmiina ja jos sopivan kokoista ainesta on aina tarjolla holkkien sorvailuun, niin silloin varmaan 3-leukapakalla hoituu nopeasti myös neliömäisten kappaleiden sorvaaminen. Jos työ alkaa aina sopivan holkkiputken etsimmällä&hankinnalla ja sen jälkeen mittoihin sorvaamisella voi heti käyttöön valmis 4-leukapakka olla nopeampi&mukavampi vaihtoehto.Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 89
  • ttontsan talli
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #23 : 05-07-2016, 09:05:29 »
315mm pakan vaihtelu edestakaisin ei kanssa ole kovin herkkua, oisko ollu 72kg eli meinaa mennä kääkki kalsareihin nostellessa..

yhdessä ja erikseen säätyvä 4-leuka vois vaikka kelvata, tuppaa vaan olemaan karvan tyyriitä.

Nurminen tools:lta ostin bison:n pakan, kiitolinja toi seuraavana aamuna ja hinta hipoi aika liki saksan verkkokauppahintoja.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 374
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #24 : 05-07-2016, 09:18:46 »
Jos nelileukapakkaa vaativia töitä olis vaikka 20 % kaikesta sorvauksesta niin pitäisin nelileukapakan koko ajan kiinni jos sen vaihto on hankalaa. Kun nelileukapakkaan keskittäminen menee rutiiniksi se käy melko joutuisasti.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 522
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #25 : 05-07-2016, 22:12:00 »
Usein tulee kiinnitettyä pienempi nelipakka kolmipakkaan,jos tulee sellaisia töitä että joutuu nelipakalla tekemään.Tämä kiinnitys on nyt tuollaisessa sorvissa jossa on juuri 315mm pakka.Ei omaan tallisorviin jossa on 100mm pakka tulisi mieleen laittaa kiinni nelipakkaa.Nelipakassa tulee tehtyä usein kappaleita jotka on halkaistu kahteen osaan ennen valmiiksisorvausta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 64
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #26 : 18-07-2016, 19:28:52 »
Jotenkin ihan ajatteluteitse kallistuisin Käppyrän ja Teemun näkemykseen, että kyllä sille nelileukaiselle pakalle, jossa leuat liikkuvat toisistaan riippumatta, olisi kovastikin käyttöä tuon itse keskittävän kolmileukaisen ohella.  Jos minkäänlaisia pienien koneiden lisäosia haluaa rakennella ja valmistaa, niin kohdehan on yleensä jokin enemmän tai vähemmän suorakaiteen muotoinen palikka, ja sitähän ei kyljelleen saa kolmileukaiseen pakkaan oikein mitenkään.  "Ei itsekeskittävään" nelileukaiseen pakkaan tuollainenkin osa menee aivan heittämällä kiinni.  (no heittämällä ja heittämällä, mutta tajuatte kyllä mitä tarkoitan.)

Sorvissa on kiinni valmistajan siihen laittama itsekeskittävä kolmileukainen 125 millin pakka.  Se painaa noin 5 kiloa.  JOS pakkaa alkaa suurentamaan, niin 160 millinen pakka painaa jo 10 kiloa, ja 200 millin pakka painaa jo noin 20 kiloa.  Sorviin tarjotaan suoraan ainakin tuota 160 millistä versiota.  Kysymys: LYHENTÄÄKÖ isompi ja raskaampi pakka MERKITTÄVÄSTI sorvin laakeroinnin ELINIKÄÄ?  Sorvi painaa alle 200 kiloa, joten ei siihen voi kovin kummoisen kokoista esinettä edes laittaakaan pyörimään.  Olisiko jotenkin oikeampi ja järkevämpi ratkaisu ostaa nykyisen pakan kanssa samankokoinen 125 millinen pakka, vaiko tulevia epämääräisiä ja siis ei vielä tiedossa olevia korjaussorvauksia varten päätyä pykälää suurempaan, ja siten myös painoltaan kaksi kertaa raskaampaan riippumattomaan ja ei itsekeskittävään nelileuka pakkaan?

Sorviin saa myös ostettua valmiin 265 millisen ilmeisesti valurautaisen reikälevyn.  Sopivilla kiinnittimillä se toimisi tietenkin tuokin satunnaisissa hommissa kiinnitysalustana.  Nyt taas se yksilöity täsmällinen kysymys:  Uskaltaako tuollaiseen valurauta kappaleeseen järkeä käyttäen itse tehdä symmetrisesti lisää reikiä, vai onko järkevämpää tyytyä niihin mielestäni vähän isohkoihin rakoihin, mitä se valmistaja on siihen levyyn sattunut laittamaan?  Kyseessä on siis tuon näköinen (=tuo) esine:

http://www.top-maschinen.de/optimum-planscheibe-aufspannscheibe-o-265-mm.html

Ilmeisesti niiden lisäreikien tekemistä kannattaa välttää, ja hankkia (lue: tehdä) levyyn sopivia kiinnikkeitä aina tarpeen mukaan.  Onhan se nyt kumma, jos ei esim. kahdeksalla kynsikiinnikkeellä palikka kuin palikka pysy levyssä kiinni.  Jotta säilyisi sen konkretia, niin otetaan nyt esimerkin omaisesti tuollainen toisessa säikeessä esiintynyt nelitiekiinnittimen kaltainen kappale, jonka sivun pituus on noin 80 milliä, ja korkeutta noin 50 millin luokkaa oleva määrä.  Kumpaan tuollainen sahattu murikka olisi fiksumpaa kiinnittää, riippumattomaan riittävän suureen nelileuka pakkaan, vaiko tuollaiseen reikälevyyn?

Täytyy todellakin väkertää tuollainen taajuusmuuttaja sorviin, sellainen, jolla sorvia voi pyörittää vaikka vain puoli kierrosta sekunnissa.  Se kai on aivan ehdoton juttu tällaisia epämääräisiä asioita puuhatessa.

T  -.-

Pitää vielä nyt erikseen ihan sanoa:  En ole hätäpäissäni nyt ostamassa yhtään mitään pelkän ostamisen ilosta.  Kunhan tässä kartoittelen tulevia juttuja ja kerään palstalle kertynyttä viisautta valmiiksi jo itselleni plakkariin.  Ikää on jo sen verran, ettei enää viitsi joka ainoaa virhettä oman kantapään kautta siirtää omaan aivokuoreen.  Voihan sitä älytä kysyä niitä valistuneita mielipiteitä erilaisista aiheista.  Jos esim. itse valan alumiinista "mötiköitä", niin onko sivujen suoristamiseen fiksuinta käyttää:

a) kappale kiinni riippumattomaan nelileuka pakkaan, ja sivut tasaiseksi sorvaamalla
b) kappale kiinni tuollaiseen reikälevyyn kynsikiinnikkeillä, ja sivut tasaiseksi sorvaamalla
c) kappale kiinni kelkkaan ja siinä olevaan jyrsintä tasoon, ja sivut tasaiseksi fly cutterilla

Voihan sitä tietenkin itsekin noita kaikkia kokeilla, ja varmaan tuleekin kokeiltua, mutta voihan tästä myös avata keskusteluakin, että mikä olisi se järkevin tapa tuottaa itse itselleen sivuiltaan koneistettuja palikoita epämääräisiin tuleviin tarpeisiin.  Tietäisi silloin sen oikean ostojärjestyksen noille kyseisille varusteille.  Olen kyllä tietoinen, että jokaisella tavalla homma kyllä onnistuu, mutta mutta...  ainahan sitä haluaisi tehdä asiat suoraan niillä fiksuimmilla tavoilla.

Voisin kuvitella, että raudasta tehdylle ja sahatulle mötikälle sopii se sorvaaminen ehkä paremmin, ja alumiinille sitten voisi käyttää sitä fly cutteria näin pienen työstökoneen ollessa kyseessä.  Mutta että niitä mielipiteitä, ja samoin keskustelua tuosta reikälevystä / riippumattomasta nelileuka pakasta ja myös sen mahdollisesta koostakin...   ?

« Viimeksi muokattu: 18-07-2016, 20:08:03 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 992
 • (Piilotettu)
  • Sääasema Orivesi
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #27 : 18-07-2016, 19:41:44 »
Juutuupissa näin videon missä oli vähän vastaavassa reikälevyssä kiinni koneruuvipuristin ja osa siinä kiinni. Puristimen vipu oli kuminauhalla kiinni ettei heilu. Näytti ihan pätevältä viritykseltä näin amatöörin silmin. Joku muu kertokoon oliko oikeasti hyvä viritys  ::)

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 967
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #28 : 18-07-2016, 20:32:38 »
Mä olen joskus tehnyt kuvien mukaisen kiekon. Eli ensin reijitykset 25 mm jaolla neljään suuntaan keskiöstä. Sitten niiden väliin toiset reijitykset jotka menee muistaakseni 25 tai 50 mm jaolla reijän keskeltä keskelle. Sitten tuohon on tullut myöhemmin joku satunnainen muu kiinnitysreikä. Kiekon halkaisija on 225 mm ja paksuus 20 mm. Sitten siihen on hitsattu 40 mm akselin pätkä, josta sen saa kolmileukapakkaan kiinni tarvittaessa. Lopuksi laippa on sorvattu suoraksi. Aika monikäyttöinen tuokin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 64
Vs: Sorvinpakka.
« Vastaus #29 : 18-07-2016, 20:40:12 »
Itse asiassa, mietiskelinkin sitä, että miksei se kiinnitys kiekko voisi olla nopeasti asennettava juuri tuollaisen akselin nysän avulla. Jos tuo akseli olisi vieläpä 6 kanttinen, niin sorvin leuat pitäisivät siitä vielä paremmin kiinni.  Kyllähän pieneenkin koneeseen ja 26 millin karaporaukseen saisi kuitenkin aika tukevan kiinnityskiekon myös tuollakin tavalla asennettuna.  Kiitokset noista kuvista.

Nyt tiedätte syyllisen, kun Lohjan kohdalta Valtatie 25:ltä tulee puuttumaan parista strategisesta kohdasta valurautainen viemärinkansi...    ;D

T  -.-

Edittiä...   akseli on hitsaamalla kiinni.  = Teräksestä tuo levy täytyy tehdä.   Mutta tuollaisen voi siis tehdä itse tuonkin esineen.

Edittiä kaksi...    Biltemasta saa ainakin 20 millin jatkomuttereita.  Se on jo aika suuri kooltaan tuollainen.  Siihen olake ja hitsillä kiinni levyyn, ja mutteri sorvin leukoihin.  Lisäbonuksena voi laittaa vielä karan lävitse halvan kierretangon ja lukita sen toiselle puolelle isolla prikalla ja mutterilla.  (siis sinne remmipuolelle)

Alkoi näyttää siltä, että taas säästyi 70 euroa sileää seteli rahaa...    todellakin lämpimät kiitokset tästä niksistä.  Näitä kun jaksaa tehdä, niin vehkeethän tulevat aivan kuoletetuksi pois ja jää vielä voitollekin...   heh heh...
« Viimeksi muokattu: 18-07-2016, 20:52:02 kirjoittanut (Piilotettu) »