Kirjoittaja Aihe: Betoniseinään railo.  (Luettu 4878 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 339
Betoniseinään railo.
« : 27-11-2016, 18:36:51 »
Saisiko tietoa ja kokemusta seuraavaan työhön. On tehtävä tai sitten teetettävä viisikymmentävuotiaaseen paikallavalettuun betoniseinään pari railoa vaakasuoraan. Siis pari viiltoa noin 35-40 mm syviä uria noin viidentoista millimetrin päähän toisistaan. Väli murretaan pois ja syntyvän railon leveys on noin parikymmentä millimetriä ja syvyys vähintäänkin 30 mm. Railon suora pituus noin 1.5 m. Railon yläpinta noin 50 mm etäisyydellä oviaukon yläpinnasta. Oviaukon korkeus noin 2 m

Siis kohdennettu kysymys koskee tuon viillon suoritusta timanttilaikalla. Onko rahvaalle myytävistä timanttilaikoista tuohon hommaan. Ja riittääkö halpisrälläkän teho ja kestävyys? Montako konetta kuluu?
Kuivana tehtävä. Pitääkö tekijän suojautua ilmastoituun paineistettuun suojakypärään. Ympäristö kyllä suojataan.
Jotakin niksiä, vinkkiä ohjetta toivon.

Tähän olisi avuksi sellainen betoniteräksen ilmaisin.

Liittyy elämää suurempaan taisteluun tietämättömyyttä, ahneutta ja virkamiesvaltaa vastaan tai oikeastaan alistumista kun rakennesuunnittelijat eivät uskalla esittää mitään muuta kuin atoomipommin kestävään ratkaisua. Kun eivät osaa tehdä tarvittavaa analyysia. Minäkin aloin rakennesuunnittelijaksi ja täytyy keksiä itse vähän kevyempiä ja ennen kaikkea lujuusopillisesti oikeampia ratkaisuja kuin auktorisoidut rakennesuunnittelijat. Avuliaimmat tarjosivat pakettiratkaisua. Kyllä rakennusluvan hakemisen teettäminen oli tullut kalliksi. Melkein tonnin sekin.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 991
  • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #1 : 27-11-2016, 18:43:33 »
Eikös noihin roilotushommiin ole olemassa ihan omat koneensa. Luulisi lähimmästä konevuokraamosta saavan sellaisen lainaksi kohtuukorvauksella...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 723
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #2 : 27-11-2016, 18:48:33 »
Siis pari viiltoa noin 35-40 mm syviä uria noin viidentoista millimetrin päähän toisistaan. Väli murretaan pois ja syntyvän railon leveys on noin parikymmentä millimetriä ja syvyys vähintäänkin 30 mm. Railon suora pituus noin 1.5 m.

Siis kohdennettu kysymys koskee tuon viillon suoritusta timanttilaikalla. Onko rahvaalle myytävistä timanttilaikoista tuohon hommaan. Ja riittääkö halpisrälläkän teho ja kestävyys?

Hyvin pärjäät halpiskoneella ja siihen halpa timanttilaikka. Ongelmaksi muodostuu pöly joka on luokkaa valtava ja se kuinka syvällä on raudoitus. Timantilla ei tahdo saada rautaa poikki tuhoamatta itse laikkaa.

Lähestyisin ongelmaa myös vuokraamon kautta. Oikealla railotuskoneella saa pölynmuodostumisen aisoihin.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 708
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #3 : 27-11-2016, 18:50:14 »
Joo,jonkun sellaisen olen nähnyt.Siinä on kaksi timanttilaikkaa rinnakkain,syvyyssäädöllä suojus seinää vasten ja pölynimuriliitäntä suojuksessa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 343
 • (Piilotettu)
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #4 : 27-11-2016, 19:17:42 »
Menee normi timantilla tai kuten ehdotettu vuokraamosta urituskone.

Esim tuollaista:
http://tuotteet.ramirent.fi/node/2124

Korsossa kelatiellä oli kohtuuhintainen vuokraamo, mutta nyt en saa mieleen sen nimeä.
Liekkö kenellä pk-seurun foorumilaisella olisi lainaksi pikkuhommaan tuollaista?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 339
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #5 : 27-11-2016, 19:42:01 »
Voi sentään, kiitoksia jo näistäkin tiedoista. Kun ahneuksissani tahtoisin saada ähkyn kaikesta uudesta tiedosta, niin vielä lisää, ainakin vähän.

Ja se rautailmaisin, semmoista tahtoisi kokeilla, toimivaa. En sitten tiedä, oliko kohteessa rautoja, edes pieliteräkset mutta ei vilkkunut tai vinkaissut laitteeni.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 708
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #6 : 27-11-2016, 20:44:32 »
Onko kaukaa haettu ajatus pyyhkiä sitä seinää tavallisella metallinpaljastimella? Riittääkö tarkkuus?

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 731
 • (Piilotettu)
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #7 : 27-11-2016, 21:01:59 »
Mulla on tuollainen Bosch DMF 10 https://www.bosch-professional.com/fi/fi/archive/dmf-10-zoom-9442-p/

Kävin äsken tekemässä pikatestin alakerran lattialla, jonka rakenteen tiedän.  Betonilaatan paksuus on noin 80 milliä, siinä päällä normaali laatoitus. 150 millin jaolla oleva raudoitusverkko on siten arviolta noin 50-60 millin syvyydessä lattian pinnasta. Verkon jaon pystyi tuolla vehkeellä paikallistamaan, mutta millä tarkkuudella löytyisi esim. yksittäinen teräs ?

Sitten kokeilin alkuperäistä 50-luvun betoniseinää josta tiedän vain, että rautaa on kovin vähän jos sitäkään. Jotain piippauksia laite antoi, mutta ei sen perusteella voi sanoa vielä mitään. Pitäisi opetella laitteen toimintaa tunnetulla rakenteella ensin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 723
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #8 : 27-11-2016, 21:06:48 »
Onko kaukaa haettu ajatus pyyhkiä sitä seinää tavallisella metallinpaljastimella? Riittääkö tarkkuus?

Jos tarkoitat näitä piippareita siis metallinilmaisimia joilla haetaan pelloilta romua, niin kyllä se raudan löytää hyvinkin syvältä mutta tarkkuus on luokkaa suurinpiirtein tässä on rautaa. Pitäisi olla pinpointteri mutta niissä ei taas syvyys tahdo riitää. Kohdentaa kyllä neliösentin tarkkuudella jos kohde on pinnassa.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #9 : 28-11-2016, 10:10:51 »
Ota timantin lisäksi tavallisia kivilaikkoja. Niillä saat ne raudat poikki, mikäli nyt sattuisi noin reunassa vastaan. Kaveri voisi olla mukana samoissa suojavarusteissa pitelemässä vaikka sankosta tehtyä "imurisuulaketta" isoimman pölypilven kaappaustehtävissä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 278
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #10 : 28-11-2016, 11:29:07 »
Jos vuokraamoon menee, kannattaa ottaa imuri sieltä samalla. Joku oikein tehokas ja jos löytyy vielä pitkä letku, laittaa imurin huutamaan ulos ja letku sisälle. Turha sotkea omia imureita kivipölyllä ja vuokraamosta saa kunnon tehoimureita jotka myös imee, eikä pelkästään ulvo.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 192
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #11 : 28-11-2016, 12:39:27 »
Imuri tosiaan on tärkee yksi emäntä päätti säästää hyvää koti-imuria ja osti halvemman remonttihommaan, ei kerinnyt eka pussi täyteen betonipölyä kun lakkas toimimasta. Se oli suuri yllätys hänelle :crazy2:

Vihje laittaa imuri ulos on hyvä, etenkin jos saat osastoitua rakenteen, niin se tekee sinne samalla pienen alipaineen, niin ei niin helposti kulkeude kaikki pöly jokapaikkaan.

Normaalit kuiva/märkä/"rakennus" imuritkin menee kohtalaisen nopeesti tukkeeseen, pitäis olla oikea pussi/suodain ja ravistelu. Tosin sellaiset kaksikymmentä (tai 20-50 kg) betonin hiontapölyä imuroineenna voin kertoa että tolalisessa pikkurempassa pärjää huonommalikin imurilla kun löytää oikeen pussin, virittelee sinne isoimman suodattimen ja heiluttelee imuria hieman. Eri asia jos urakkaa tekee.

Mä olen "osastoinut" aina huoneen ja laittanut sinne ikkunaan tiukan stryrox-levyn jossa on kanavavapuhallin ja sen edessä yksi kokonainen arkki ilmanvaihtokoneen suodatinmattoo (muuten ulkona muutaman metrin alue jossa betonipölyä) ja siltikin läpi menee, joten kannattaa imuroisa heti ulkoo/sisältä ennenkun ilmankosteus jämii kaiken kiinni.

Mitä tullut opittua, niin kaksinkertainen osastointi ja huoneen täydellinen tyhjäys huonekalusita ja kaikesta on kuitenkin pienempi vaiva kun kahden vuoden mysteeripölyn löydökset.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 409
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #12 : 28-11-2016, 17:28:03 »
Tuo alipaineistus on ihan hyvä vinkki. Joskus kylppärin lattiaa leikattiin niin oli veto käynyt suojaputkia pitkin ja keittiön kaappi oli täynnä pölyä. :)

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 731
 • (Piilotettu)
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #13 : 28-11-2016, 17:55:48 »
Kerrostalossa ei arvatenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia järjestellä töitä niinkuin omakotitalossa. Rintamamiestalomme alustasta leikkasin parikymmenetä vuotta sitten alkuperäisen lattian reunoistaan irti parinkymmenen metrin matkalta, siis sellaisen 30-40 millin uran siihen seinän ja lattian rajaan. Työkaluna kulmahiomakone ja kivilaikka.

Sain työalueen rajattua ovilla. Yhteen ikkuna-aukkoon laitoin jonkin rakennuslevyn palasen, jonka läpi noin 100 millisen imuletkun. Letkun toinen pää oli keskipakopuhaltimen imuaukossa. Pihalla siis oli se puhallin. Alipainetta syntyi hyvin, pöly ei levinnyt työskentelytilasta mihinkään, mutta muuten se oli kyllä aika hommaa. Työtä ei voinut tehdä kuin hetken kerrallaan, näkyvyys kun katosi kokonaan. Sitten odottelua, että puhallin kiskoi pölyt pihalle ja taas sai vähän aikaa jatkettua.

Suojaimetkin oli mutta ei se kovin terveellisen oloista puuhaa ollut. Se syntyvä pölymäärä on niin kaamea, että kyllä kannattaa panostaa kunnon laitteisiin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 339
Vs: Betoniseinään railo.
« Vastaus #14 : 28-11-2016, 18:14:17 »
On se hyvä, että nuo arkipäivän velvoitteet, vaikkapa lastenhoitotehtävät rajoittavat roikkumista foorumilla. Oli aamulla hetki vapaata vielä ja aikanaan honkkarista hankkimani metallinilmaisin joutui tositoimiin. Melkein tiesin kerrostalon raudoituskuvien perusteella, että pieliteräkset on ja noisa kahdessa aukossa, noin 1.5 m leveitä, on myös ovipalkin alareunassa kaksi 10 mm terästä. Tuossa levennettävässä on todennäköisesti joku rauta keskellä seinämää. Kyllä piippasi selvästi pienemmälläkin herkkyydellä mutta syvyyttä ei kylläkään pystynyt selvittämään. Eipä tullut tuommoinenkaan laite mieleen, vaikka on ollut yli kymmenen vuotta olemassa. Kyllä tuommoinen monitoimikone liiteristä ei näyttänyt mitään järkevää betonista.
Kyllä täällä roikkuminen on palkitsevaa. Kiitoksia vinkistä esilletuojalle.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika