Kirjoittaja Aihe: -75 rakennetun omakotitalon täydellinen remontti sisällä ja ulkona  (Luettu 34155 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 828
Pikku hiljaa olisi tarkoitus aloitella talomme täydellistä remonttia ja saattaa talo näin nykyaikaan.

Tulemme käymään kaiken läpi julkisivuverhoilusta kattoon ja sisällä jokainen nurkka saa kohennuksen. Remppa ja sen eteneminen on täysin kiinni työtilanteesta sillä mitään lainarahaa emme halua ottaa vaan jos remppa kestää viisivuotta, sitten se kestää sen viisivuotta. Minulle on siunaantunut varsin ymmärtäväinen ja tilanteisiin soputuva emäntä ja tämä helpottaa monenlaisten, joskus hullujenkin ratkaisuiden läpi menemistä.

Tänään käytiin sitten nopeasti yhdet hallitusneuvottelut koskien tulevaa remppaa ja tälläkin kertaa ne menivät kivuttomasti läpi. Siis ottaen huomioon neuvottelujen kohde, pidän neuvottelutaitojani erinomaisina ja tietenkin kiitos emännän kärsivällisyydestä ymmärtää tämmöistä... hullua... umpihullua.

Olen pikkupojasta lähtien harrastanut akvaarioita, vaikkakin viimevuodet ovat nämä harrastukset olleet jäissä elämässäni tapahtuneiden suurien muutosten johdosta. Kodittomana oli muunmuassa hiton vaikeaa jatkaa kalojen kasvattelua Chevy Vanista käsin.  ;D  Nyt olisi kuitenkin aika alkaa taas harrastamaan ja kuten tavallista mulla saattaa mennä hommat sivullisen silmin katsottuna rankasti överiksi kun alan jotain tekemään.

Itseasiassa emäntä jopa innostui esittelemästäni ideasta. Tarkoituksena kun on pikkuhiljaa aloitella talossa täydellistä remppaa ja miettinyt sitten tuon keittiön kohtaloa. Monen monituista ajatusta on ollut mielessä ja nyt se ratkesi. Teemme meille kahdelle ihmiselle sopusuhtaisemman keittiön, eli toisin sanoen pienennämme keittiötä kolmella neliöllä ja tähän kolmen neliön ylimääräiseen syntyneeseen tilaan rakennamme isohkon... tai oikeastaan valtavan paludaarion. Paludaario on yhdistelmä akvaariota sekä terraariota.  https://www.google.fi/search?q=paludaario&espv=2&biw=1680&bih=920&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjb6rjSv9HQAhXBXCwKHR_3DMQQsAQIFw#tbm=isch&q=paludarium

Noissa kuvissa on näitä normikokoisia paludaarioita ja nyt alustavaan suunnitelmaan tulisi vesitilaa noin 2200 litraa (170 x 130 x 100cm) ja huonekorkeuteen asti ylettyvä maanpäällinen osa. Vesitilaa ei tietenkään tule olemaan tuota 2200 litraa käytössä, sillä somisteet ym rakennelmat haukkaavat osansa tästä tilasta. Arvioisin silti että yli puolet tulee säilymään akvaario-osuutena. Mitään eläimiä maanpäälliselle osuudelle en halua vaan rehevän kasvillisuusviidakon. Sisustuksen tulen toteuttamaan samalla tekniikalla kun toteutin viimeisimmän akvaarioni josta olikin jo KVF:llä säie. http://www.kotiverstas.com/keskustelu/index.php?topic=11964.msg114189#msg114189  Tekniikka tulee seinän takana olevaan pukuhuoneeseen josta saan nipistettyä tätä varten tilan. Putkari tekee putkivedot tulo- ja poistovedelle paludaarion huoltoja varten. Ei tarvitse enää viritellä letkuja erikseen tai kanniskella miljoonaa ämpärillistä pitkin kämppää. Altaan korkeus tulee asettamaan erityisvaatimuksia sillä pelkät kädet eivät enää riitä tonkimaan reunan yli allasta. Somisteisiin pitää rakentaa piilotasoja joita voi käyttää hyödyksi huoltotelineelle. Kahdelta sivulta auki oleva paludaario rakentuu filmivanerista lukuunottamatta kahta sivua jossa tietenkin on lasi vedenalaista elämää tarkasteltavaksi. Lopputulos pitäisi näyttää siltä että tämän tilan läpi virtaa pieni viidakkopuro ja katonrajasta valuva puro pienine putouksineen kielekkeineen ja tästä tämä viidakkopuro saisi ikään kuin vetensä. Nythän tämä on vasta mieletön idea joka siis sai jo siunauksensa ja tätä tilaisuutta en jätä käyttämättä.

Remppa siis etenee varojen mukaan ja pinnat uusitaan kaikkialla. Makuuhuoneet sekä olohuone ja vaatehuone saavat lattiapinnaksi pystypuulattian 2 x 4 kalikoista. Halpa, kestävä ja oikein tehtynä myös näyttävä, kuin myös miellyttävä jalan alla. Keittiö, eteinen, pukuhuone ja pesutilat saunan kanssa saavat pinnaksi liuskekiveä. Ei kuitenkaan ihan niin krouvia pinnaltaan kuin kesäkeittiössä vaan hiukan tasaisempaa ja sileämpää. Pieniä eroja saa olla sillä mitään sileää ja kiiltäväpintaista marmorifiilistä en halua. Kivilattioille asennetaan lattialämmitys. Tämän takia pesuhuoneesta sekä saunasta poistetaan käytöstä vesikiertopetterit sekä vesikiertoinen lattialämmitys. Vanha talo, enkä halua ottaa riskiä siitä kuinka kauan nämä vielä kestävät. Talon muuta osaa lämmityksen suhteen en vielä ole tarkemmin miettinyt. Ilmalämpöpumppu varmaan tulee mutta mitä teen olemassaoleville muille vesipattereille on vielä mietinnässä. Remppa etenee tila kerrallaan tietenkin kun asua pitää samanaikaisesti talossa.

Tulen kirjoittelemaan ja päivittämään etenemistä tänne sitä mukaan kun hanke etenee. Näin alkuun ei tule tapahtumaan varmaan muuta kuin pohdintaa tulevasta mutta viimeistään keväällä kun alkaa taas kesäkiireet töiden osalta painamaan päälle, pääsen aloittamaan remppaa isommalla kädellä.

Ulkona tapahtuu uuden peltikaton asennus ja rapistuneen tiiliseinien rappaus värillisellä rappauslaastilla sekä sokkelin pinnoittaminen. Kaikki puuosat vaihdetaan kerralla uusiksi. Ikkunat jos emme niitä rupea vaihtamaan, niin ainakin käyn huone kerralla läpi ne ja kunnostan mitä pitää kunnostaa.  Myös terassi takapihan puolelle olisi suunnitelmissa ja ylimääräinen ulko-ovi terassille sekä samanaikaisesti pääoven nykyaikaistaminen uudella. Nyt talossa on vain pääovi ulos.

No niin, nämä ovat karkeasti tulevat suunnitelmat mutta kuten varmaan olette ehtineet jo huomata, mulla saattaa suunnitelmat vaihtua jopa lennosta.

Laitan tuohon kuvan omasta mielestäni hyvännäköisestä 2 x 4 pystypuulattiasta. Kuva löytyi Pinterestistä.

Vapaasti saa kommentoida ja heittää mielipiteitä sekä ideoita kehään.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 284
 • (Piilotettu)
Hieno projekti Rimppis O0

Laitetaan seurantaan.. Akvaariosuunnitelma kuullostaa hienolta O0 Eikös noissa akvaarioissa ole niin että mitä isompi sen vähemmän on puhdistettavaa ja kalat viihtyy paremmin..

Hienoa jos vielä ehdit raportoida työn etenemistä remontin lomassa O0

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 828
Juu, kyllähän olot pysyy vakaampina helpommin mitä enemmän vettä on. Ei pääse tapahtumaan heilahduksia vesiarvoissa niin helposti ja jos tapahtuu niin ehtii helposti puuttumaan niihin ennen isompaa vahinkoa kun heilahdukset tapahtuvat hitaammin.

Tuossa edellisessä 900 litrasessa huomas jo kuinka helpolla arvot sai pysymään vakaina vaikka olikin Malawi-allas. Nyt olisi tarkoitus mukailla Kaakkois-aasian viidakkopuroa. Kalat eivät tule olemaan pääosassa vaan vedenalainen kasvillisuus unohtamatta maanpäällisiä kasveja. Rehevää kasvustoa haen.

Tuon suhteen mää oon ihan liekeissä...  ;D

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 416
Turengissa on yhdellä kaverilla isot akvaariot taloon upotettuna. Meillä on pikkuinen akvaario ja oli myös merivesiakvaario. Sen verran tuli aiheeseen tutustuttua että kannattaa ja varmaan on suunnitelmissakin kiinteän veden vaihdon hoito. Merivesi akvaariossa käytetään erillistä ala allasta jossa pidetään mm pintaa että akvaario ei tyhjene kun vettä haihtuu. Merivesi käytössä on näppäriä ja tehokkaita pumppuja jos haluaa virtauksia ja tarviihan sitä vettä pumpata että siihen tulee happea. Niin merivesi akvaariossahan ei ole kasveja ja jos niitä laittaa niin niiden kitkeminen tarvii hoitaa jotenkin.

Siinä ala-altaassa annetaan levän kasvaa eli ravinteet saa sieltä kitkettyä pois.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 525
Tuo lattiaidea on hieno. Minkälaiselle pohjalle ne tulee, miten kiinni ja millä käsitellään? Saumataanko jollain?
Itselle tuli ekana mieleen Laitaatsillan telakan konepaja, jossa oli "aito" pystypuulattia eli varmaan ne tolpat jotain 30-50cm oli? Kotona tuo kaiketi tehdään 1-3cm paksuista palasista?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 138
  • Renkaanvaihdot Keski-Uudellamaalla
Kannattaa miettiä vielä vesikiertoisen (lattia)lämmityksen säilyttämistä. Ilmalämpöpumppu on ihan ok, mutta aiheuttaa turhaa vedontunnetta sisällä kovaa puhaltaessaan. Vesikiertoiseen lämmitykseen on kuitenkin helppo laittaa vaikka joku lämpöpumppu, vesitakka, tms.

Lähetetty minun H60-L04 laitteesta Tapatalkilla


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 828
Tuo lattiaidea on hieno. Minkälaiselle pohjalle ne tulee, miten kiinni ja millä käsitellään? Saumataanko jollain?
Itselle tuli ekana mieleen Laitaatsillan telakan konepaja, jossa oli "aito" pystypuulattia eli varmaan ne tolpat jotain 30-50cm oli? Kotona tuo kaiketi tehdään 1-3cm paksuista palasista?

Tasoitettu betoni levytetään 9mm havuvanerilla liimaten sekä 20 x 20cm ruudukkoon proppaamalla. Levyjen asennuksen jälkeen pitää näiden yksittäisten pienien 2 x 4 siivujen takia käydä levyjen saumat hiomalla läpi, jotta saadaa ne samaan tasoon joka puolelta. Pieni kapula keikkuu ikävästi jos levyyn jää saumojen korkeuseroa. Sitten vain mietitään asennussuunta sekä kuvio. Asennetaan kuin asennettaisiin mitä tahansa aluslattiaan liimattavaa parkettia. Kammataan liima pintaan ja asennetaan kuin asennettaisiin vaikkapa klinkkeriä puskuun.

Isoin työhän tuossa on näiden kalikoiden sahaus 2 x 4 kangesta. Pöytäsirkkelillä ajattelin lähteä sahaamaan näitä n.20mm paksuja siivuja. Tuossa mun pöytäsirkkelissä on kelkka joka mahdollistaa useamman kakksonelosen yhtäaikaisen sahaamisen. Sitä ennen pitää ajaa kakkosneloset vaikka rumpuhiomakoneesta läpi että saa pinnat sileiksi ja mitallistettua kaikki samaan mittaan.

Asennuksen jälkeen annetaan liiman kuivua ja liimassa olevan kosteuden poistua viikon ajan. Tämän jälkeen hiontatyö. Tuossa kuvassa on selkeästi viistetty reunoja kalikoiden korostamiseksi ja sen ajattelin myös tehdä omaani. Tällöin pintaa ei voikkaan enää hioa normaalisti parketinhiomakoneella vaan käydä pinta esim lattianhoitokoneella läpi ja käyttää heti paperia joka on vähintään karkeudeltaan 80 - 100. jos sirkkeli on tehnyt hyvän sahausjäljen riittää että pinta vain putsataan tällä menetelmällä. Se miten tuossa on tuo sävy saatu aikaiseksi on mulla siitä teoria. Nähtävästi aika on patinoitanut pintaa siten että huokoisiin kohtiin on kerääntynyt tummaa likaa joka saa tuon pinnan eläväisen näköiseksi. Ilmeisesti kuitenkin käsitelty jollain vahalla tai lakalla jossa on mieto sävy ollut mukana. Omaani tulee ensin öljyvaha ja tämän jälkeen puuvahalla hukoset umpeen ja perään vain kiilotus. Aika saa sitten patinoida pintaa. Vaha alkaa kulumaan pinnasta ja huokoiset kohdat alkavat keräämään ajan saatossa likaa ym joka viimeistelee pinnan kun pitää huolen että ei pääse vaha kuitenkaan kulumaan puupuhtaalle.

Lämmin tuollainen on kuitenkin tuntumaltaan jalan alla jos käyttää pinnassa vahaa eikä lakkaa.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 828
Kannattaa miettiä vielä vesikiertoisen (lattia)lämmityksen säilyttämistä. Ilmalämpöpumppu on ihan ok, mutta aiheuttaa turhaa vedontunnetta sisällä kovaa puhaltaessaan. Vesikiertoiseen lämmitykseen on kuitenkin helppo laittaa vaikka joku lämpöpumppu, vesitakka, tms.

Mulla ei ole mitään tietoa miten tuo on toteutettu. Kuvia ei ole olemassa. Mitenkä nuo tuohon aikaan on yleensä toteutettu? Minkälainen on systeemin tekninen käyttöikä?

Nythän ei lattialämmityksestä luovuta vaan uusitaan... tai näin on ajatus nyt. Saunan ja pesutilan lisäksi tulee lattialämmitys kaikkialle minne tulee kivipinta eli eteinen, pukuhuone ja keittiö pesutilan ja saunan lisäksi.

Kuvassa näkyy tuon lattialämmityksen säätövena ja miten se yleensäkin on toteutettu. Nämä ovat siis saunassa lauteiden alla.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 280
Hienoo että remontoidaan ettei kaikkea vain vedetä maantasalla ja rakenneta uutta. Vielä hienompaa että niistä raportoidaan, näitä seuraa aina mielenkiinnolla.

Tuosta akvaariosta tulee aika iso massa joten varmaan kannattaa kiinnittää huomiota alustan rakenteeseen että varmasti kestää painumatta.

Noiden putkistojen kunto on aina vähän arvoitus joka riippuu monesta tekijästä. Jos ne on hyvin tehty ja kunnossa pidetty niin ei ne välttämättä ole mennyt miksikään. Toisaalta ei ne koskaan ikusiakaan ole joten ainakin itse käyttäisin useampaakin asiantuntijaa katsomassa ja päättäisin sitten.

Tässä vaiheessa itse kiinnittäisin huomiota käyttövesiputkiin samaten kuin sähköihin. Nekin on helppoa uusia/laajentaa tässä kohtaa jos tarve.

Tsemppiä projektiin ja varaa aikaa jo nyt toiset viisi vuotta.... Sen se vie kuitenkin  ;)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 828
Tuosta akvaariosta tulee aika iso massa joten varmaan kannattaa kiinnittää huomiota alustan rakenteeseen että varmasti kestää painumatta.

Taisin vetää reippaasti yläkanttiin tuon arvion vesitilavuudesta. Laskin sen ensin vain kaistaleena tuosta tilasta mutta todellisuudessahan vesitilassa on matalikkoa ja syvänteitä kuten luonnossakin ja varmaan sellainen 4 -500 litraa on todenmukaisempi arvio. Somisteet tehdään styroxrungolla joten siitä ei massaa niin paljoa enää synny. Tuo litramäärähän levittäytyy laajalla alalle ja tila on kokolailla keskellä taloa. Pohja tulee olemaan vähintään n.36mm filmivaneria kahdella kerroksella liimaten ja ruuvaten toisiinsa. Lattiaa vasten tulee 50mm styrox koko alalle tasaamaan kaiken mahdollisen kuorman. Isossa kirjahyllyssä täynnä kirjoja on varmaan enemmän painoa. Maavarainen laattahan tässä on ja sen kunto (halkeamat) tulee esille kun vanhat muovimatot revitään ylös.

Tässä vaiheessa itse kiinnittäisin huomiota käyttövesiputkiin samaten kuin sähköihin. Nekin on helppoa uusia/laajentaa tässä kohtaa jos tarve.

Sähköt menee aikalailla uusiksi. Ulkona ei ole missää pistorasioita ja talliin menee ainoastaan kympin paukun takaa piuhat. Olohuone ja makuuhuoneet on tältä osin ok, mutta noiden mainittujen lisäksi keittiöön joutuu miettimään uudelleen kaikki sähköt muutosten takia, samoin pesuhuoneeseen.

Käyttövesiputket vedetään pintaan samalla kun paludaariolle tehdään omat vedot.

Tsemppiä projektiin ja varaa aikaa jo nyt toiset viisi vuotta.... Sen se vie kuitenkin  ;)

Tuo on varmaan aika realistinen arvio, kun pääosin kaiken teen, sen mitä saan tehdä... taas yksin.  :crazy2:

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 102
Lähin pystypalalattia jonka tiedän on Oulun Yliopiston Fysiikan laitoksen pajalla. Entinen naapuri on siellä labramestarina ja olen siellä silloin tällöin poikennut. Työtilassa jossa käsitellään teräkaluja tuo on ihan ehdoton, ei mene kallis terä pilalle kun putoaa puuhun joka on vielä päätypuu ylöspäin. Siellä Fysiikan pajalla pojat tekevät aika merkillisiä vehkeitä, kaukaisin sijoituspaikka taitaa olla maan kiertoradalla tai vieläkin kauempana.

Itselläni on jonkun verran kokemusta noista akvaarioista kanssa, sekä makeanveden että merivesien kanssa olen pulannut. Mitä isompi, sen helpompi pitää tasapainossa, erityisesti merivesiakvaarioissa joissa veden lisäyksen/vaihdon aikana oli aina sydän kurkussa että miten käy kalojen jos suolapitoisuus menee jostain syystä pieleen.
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 436
Tässä lähellä on AKT saunamaja, sinne on oleskelu tilojen puolelle tehty tuollanen palikka lattia liimaamalla palikat sivuista yhtenäiseksi levyksi joka on hiottu sileäksi ja lakattu. Oli muuten upean näköinen, vuosiin en ole nähnyt joten kestosta en voi sanoa mitään.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 12
Pikku hiljaa olisi tarkoitus aloitella talomme täydellistä remonttia ja saattaa talo näin nykyaikaan.

Tulemme käymään kaiken läpi julkisivuverhoilusta kattoon ja sisällä jokainen nurkka saa kohennuksen. Remppa ja sen eteneminen on täysin kiinni työtilanteesta sillä mitään lainarahaa emme halua ottaa vaan jos remppa kestää viisivuotta, sitten se kestää sen viisivuotta. Minulle on siunaantunut varsin ymmärtäväinen ja tilanteisiin soputuva emäntä ja tämä helpottaa monenlaisten, joskus hullujenkin ratkaisuiden läpi menemistä.
Kim

Meillä on 60-luvun omakotitalo, jota olen rempannut ja kohentanut aika paljon.
Suosittelisin aloittamaan salaoja- ja sadevesisysteemien päivityksellä. Miten on viemäriputkisto teillä. Onko valurautainen vai muoviputkisto? Jos on valurautaputkisto, niin suosittelisin sen uusintaa muoviseksi pikimmiten.
Eli noilla em. jutuilla itse aloittaisin. Sitten vasta pintarempan ja lämmityssysteemin vuoro.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 828
Muovia on viemäriputket. Se tuli todettua kun pari kesää sitten meni tukkoon ja paineella putsattiin. Talo on rakennettu sorapatjan päälle ja pientä rinnettä on talon joka puolella. Mutta tuohon sadevesien ohjailuun pitää kyllä puuttua. Jossain vaiheessa, jostain syystä on toiselta lappeelta poistettu ränni. Eli sen lisäksi olisi vain salaojan päivittäminen kesällä. Remppaahan voi tehdä sisällä jo sitä ennenkin. Salaoja homma ei paljoa kustanna ja sen voi sopivassa välissä kesän kuluessa tehdä.

Varmaan jo tässä pikapuolin aloitetaan keittiön ja paludaario osan remppa.

Kim

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 3 284
 • (Piilotettu)
Tuossa joku vuosi sitten remppasin -75 rakennetun rivitalokolmion..

Siellä oli kylppärin lattiassa lattialämmitys otettu lämpimän käyttöveden kierrosta (kaukolämpö).. Sen piikkasin pois ja se oli galvanoitua putkea, jotain 15-20mm..

Seinämävahvuutta oli vielä reilusti mutta onhan se melkoinen bakteeripesä käyttövedestä otettuna, se tulpattiin putkimiehen toimesta..

Toinen huono puoli tuossa oli että vuotoa ei huomaa vasta kun sukat kastuu.. kun ei ole suljettu piiri niinkuin normaalisti lattialämmityksessä..

Luulen että tuo sun lattian lämmitysputki on tuota samaa rautaputkea mikä tulee suntillekin (säätimelle)..