Kirjoittaja Aihe: Minkälaisia kokemuksia variaattorivetoisista sorveista?  (Luettu 4294 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 115
Minkälaisia kokemuksia verstaslaisilla on variaattorivetoisista sorveista kuten esim. woodtecin sorvit. (Lukaisin jo toki haulla löytyneitä keskusteluja woodtecistä jne., ja hihnan vaihto/kulumiseen liittyviä asioita, eli nyt en siitä varsinaisesti kysele) Miten hyvin variaattoriveto toimii silloin kun kaikki on kunnossa/onko niissä jotain selkeästi ikävältä tuntuvia ominaisuuksia ilmennyt? Eli onko tuo variaattori ratkaisuna osoittautunut toimivaksi? Taajuusmuuttajahan lienee se paras vaihtoehto kierrosten säätämiseen, joskin myös kallein.

Minkäkokoisia kulhoja olette tuollaisella n. 500 kierrosta/min nopeudella pystyneet suurimmillaan sorvailemaan?

Onko kukaan muuten ostanut sorviaan briteistä? Mitä mahtoi rahti Suomeen kustantaa (suurinpiirtein)?


Edit: muokattu otsaketta osuvammaksi
« Viimeksi muokattu: 07-01-2017, 11:06:27 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 300
 • (Piilotettu)
  • www.facebook.com/puutyoahonkivi/
Vs: Minkälaisia kokemuksia?
« Vastaus #1 : 03-01-2017, 08:52:00 »
Mulla on Luna, eli se Woodtec eri värillä ja pitempi malli. Mitään murhetta ei oo ollu siitä variaattoriverosta ja suurin kulho ollut 70x500mm, joten saa sillä isompaakin sorvattua. Ton kokoset täytyy jo saara hyvin tasapainoisesti kii ettei sorvi karkaa alta, painoo sais olla lisää. Jos Porissa päin kuljet, tuu kokeileen sorvia. Nyt on hommat siten ettei pariin viikkoon pääse sorvin lähelle, tarttis ittekin tehrä yks sorvaus.
Aikaisempi nimimerkki ArtoA  - www.facebook.com/puutyoahonkivi/

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 115
Vs: Minkälaisia kokemuksia?
« Vastaus #2 : 04-01-2017, 10:29:30 »
Kiitoksia tarjouksesta tulla tutustumaan. Satun vain asumaan toisella puolella Suomea, joten sorviin tutustuminen jäänee tällä kertaa väliin. Muuten olisin itseasiassa varmaan tullutkin käymään. Ei tuo 50 senttinen kulho enää ihan pieni ole, voisi riittää hyvin minullekin. Painoa saa varmaan lisää jalustan vaihtamalla, jos tarvetta ilmenee. Tuo Woodtec-malli taitaa olla yksi edullisin valurautarunkoinen vaihtoehto, jossa kierrostensäätö ei edellytä hihnansiirtelyä pyörältä toiselle, lisäksi woodtecin laitteita on ollut saatavilla melko näppärästi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 138
Vs: Minkälaisia kokemuksia?
« Vastaus #3 : 04-01-2017, 17:12:54 »
Minulla on tuollainen variaattori vetoinen. Nyt se on lainnassa tuolla meidän sorvauspajalla kaikkien käytettävissä. Se on toiminut muuten ok mutta 2 remmiä on vaihdettu ja variaattorin lautaspyörät jääny jumiin parikertaa  kun niitä ei voideltu. Myös nopeuden muutoksissa on parempi tehdä moottorin pyöriessä. lautaset liikkuu silloin jouheemmin. Sitte tossa on vain 500 w moottori . 750 wattinen on parempi riittää teho paremmin. Verstaallamme on myös toinen vastaava siihen on kerran uusittu noi lautaset kun olivat kulunut akseli reijistään, niitä myy varaosina mm IKh. Muut varmaan hyvä harrastuksen aloitus sorvi. Itselleni hommasin joitain vuosia sitten Isomman sorvin joka painaa lähes 200 kg ja 1500 w moottori portaattomalla nopeuden säädöllä. Nälkä kasvaa syödessä sanotaan niin myös mulla.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 333
  • Arto Sillanpää
Vs: Minkälaisia kokemuksia?
« Vastaus #4 : 05-01-2017, 10:01:28 »
Kymen Puunsorvaajilla oli pääosin variaattorisorveja, kun aloittelivat toimintaa parikymmentä vuotta sitten. En muista merkkiä, mutta kovasti oli sillain ongelmia koneissa. Ehkä Ilkka Snelman voisi kertoa lisää asiasta.
Arto Sillanpää
Vantaa

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 561
Vs: Minkälaisia kokemuksia?
« Vastaus #5 : 06-01-2017, 16:50:23 »
Variaattorikäyttöhän toimii juuri nimeen omaan että kierroksia muutetaan koneen pyöriessä.Muistaakseni jossain  varoitetaan nopeuden muuttamisesta kun kone ei pyöri.Paikallaan nopeuden vaihtaminen voi vääntää nopeuden säätömekanismeja.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 765
Vs: Minkälaisia kokemuksia?
« Vastaus #6 : 07-01-2017, 10:54:52 »
Jetin sorvi toimii ihan ok variaattorilla. On sillä kolmesatasia kippoja ja isompia lautasiakin pyöritelty.

Otsikkoon muuten kannattaisi lisätä enemmän infoa, ei tarvitsisi klikkailla auki säiettä tietääkseen mistä on kysymys - sanan varsinaisessa mielessä.  ;)

-K
- Qui scribit, bis legit.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 115
Vs: Minkälaisia kokemuksia variaattorivetoisista sorveista?
« Vastaus #7 : 07-01-2017, 11:29:49 »
Itseasiassa olisin halunnut muokata tuota otsikkoa jälkikäteen, mutta se ei taida onnistua kuin ylläpidolta (?) Mutta ylläpito näköjään korjasikin jo tilanteen. (kiitoksia!)

Yksinkertainen systeemihän tuo variaattori kyllä on ja ilmeisesti huolto (liikkuvien osien voitelu, hihnan uusinta) vain pitää muistaa tehdä ajallaan. Ja kaikki laitteethan kuluu ajastaan, joten ei se ehkä ole kovin iso asia jos joskus pitää sitten jotain remonttia tehdä. Taajuusmuuttajan kanssa kierrostensäädön  hinta nousee kuitenkin ns. seuraavalla tasolle, joten se on sitten kokonaan oma juttunsa (parempi/kalliimpi). Perinteinen hihnavetohan on varma ratkaisu, mutta no, kuten kaikki varmaan tietävät, ei niitä hihnoja kukaan huvikseen alkaisi vaihtamaan pyörältä toiselle.

Onko teillä ollut kopiolaitteita käytössä? Onko niissä ilmennyt jotain eroavaisuuksia toimivuudessa eri valmistajien välillä tai yleisesti ottaen jotain juttuja mitä kannattaisi huomioida kopiolaitetta hankkiessa?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 561
Vs: Minkälaisia kokemuksia variaattorivetoisista sorveista?
« Vastaus #8 : 10-01-2017, 19:09:00 »
Vanhemmissa sorveissa on yleensä muutama pyörimisnopeus ja vaihto tapahtuu hihnaa vaihtamalla.Ei tuo nopeuden vaihto ole mikään iso juttu.Aikoinaan itse tein puusorvin ja siinä on kaksi porrastettua hihnapyörää,kolme nopeutta.Moottori on kiinnitetty saranoituun petiin ja yhtä sormiruuvia löysäämällä voi hihnaa vaihtaa uralta toiselle.Moottorin paino kiristää hihnan ja sormiruuvi kiinni,nopeus on vaihdettu. Aikaa kuluu nopeuden vaihtoon alle 10 sek.Onhan tuo variaattoriveto hieno juttu mutta aika paljon kalliimpi toteutettava kuin perinteinen hihnaveto.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 115
Vs: Minkälaisia kokemuksia variaattorivetoisista sorveista?
« Vastaus #9 : 10-01-2017, 19:19:28 »
Siitähän se on kiinni, kuinka helppoa se hihnan vaihtaminen on. Osassa varmaan helpompaa kuin toisissa, kaikissa vaihdon helppoutta ei ehkä ole kovin pitkälle mietitty. Jos työkaluja pitää kaivaa vaihtaessa esiin, alkaa pitkän päälle herkästi tuntumaan kömpelöltä. Tuo sinun omavalmiste voi siis olla ainakin osaa kaupallisista sorveista näppärämpi. Ei se olisi poissuljettu vaihtoehto hankkia jokin vanha perinteisellä hihnavedolla oleva sorvi, jos hihnan vaihto kävisi helposti. Mulla on oikeastaan vanhoista sorveista kaikista vähiten kokemusta, muut vanha puutyökoneet on paljon tutumpia. Yleensähän kaikki vanha ja painava on laadukasta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 870
Vs: Minkälaisia kokemuksia variaattorivetoisista sorveista?
« Vastaus #10 : 10-01-2017, 19:21:25 »
Koulukäytössäkin riittää päivittäisessä sorvauksessa hihnapyöräperusteinen nopeudensäätö. Pohjois-Koreassa on vielä helpompaa, kun valtionjohto sallii vain yhden nopeuden...