Kirjoittaja Aihe: Lamino tuolin liimaus  (Luettu 6996 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 47
Lamino tuolin liimaus
« : 08-02-2017, 13:00:59 »
Sain risan Lamino tuolin, joka vanhana ja huonokuntoisena rikkoutui istujan alla. Toinen tammiviiluista laminoiduista jalka-käsinojarakenteista taipui ja räsähti rikki, lisäksi pienempää vauriota siellä täällä. Millä liimalla ja menetelmillä tuota kannattaisi alkaa harsimaan kokoon? Tuolia on aikaisemmin ilmeisesti korjailtu, eli ainakin kahta vanhaa liimaa löytyy pinnoilta. Kovastihan tuo houkuttelisi saada kuntoon  :)

Täällä näkyy lähikuvina käsinoja-jalkarakenne https://www.husandhem.co.uk/seating/1645-swedese-lamino-chair-sahara.html

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Valvoja
 • Viestejä: 2 544
 • (Piilotettu)
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #1 : 08-02-2017, 13:07:22 »
Kyllä tuon korjaaminen on hankalaa. Jos viilut ovt murtuneet, niin siitä ei kyllä enää saa kestävää. Rakenne perustuu siihen että viilut on jatkuvia ja istuvat tiukasti yhteen. Korvaamalla koko rikkoutuneen osan homma voisi onnistua.

- Halpa ja hyvä on yleensä eri paketeissa -

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 47
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #2 : 08-02-2017, 13:46:57 »
Näin olen vähän itsekin tuumaillut jo parisen vuotta, minkä tuoli on odotellut hommaan ryhtymistä, vintagetuolien ystävänä olen vain odotellut, josko siihen tulisi joku tolkun ratkaisu. Ilmeisesti tuohon olisi mahdollisuus saada jalka-noja-osa tilattua valmistajalta, taidan suosiolla alkaa selvittämään tuota mahdollisuutta. Joskus vaan vanhasta ei saa uutta ja toimivaa. Tylsäähän se olisi istahtaa aina niin, että olisi pelko perssiissä, leviääkö tuoli alta  O0

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 326
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #3 : 08-02-2017, 18:37:20 »
Miten toimisi hiilikuidun laminointi/upottaminen sille puolelle jalkaa, jolla on vetoa? En tarkoita välttämättä katkenneen jalan koko alapinnan pinnoittamista kuitukankaalla vaan esim. uran jyrsimistä ja kuitujen liimaamista uraan epoksilla tms.

Olen myös nähnyt kitaroiden vääntyneitä kauloja oikaistavan jyrsimällä kaulaan ura, johon upotetaan sopivan muotoinen jäykkä hiilikuitutanko.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 47
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #4 : 13-02-2017, 10:50:04 »
Jälleenmyyjälle tehdyn alustavan kyselyn mukaan uuden osan hankkiminen tulee niin kalliiksi, että meinaan kokeilla tuon jalan korjaamista/liimaamista. Hiilikuitu on itselleni uusi asia, mistä sitä voi hankkia ja missä muodossa? Säleiksi menneen jalan jyrsiminen ei onnistu, mutta jotain ohutta viilujen väliin olisi ehkä mahdollista saada. 

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 115
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #5 : 13-02-2017, 18:35:55 »
Laitapa kuva vaurioista, niin pystyy paremmin hahmottamaan tilanteen. Yleensä puuta (tai vaneria, tai laminoimalla tehtyjä juttuja) pystyy aika paljon korjaamaan, mutta riippuu tietty tilanteesta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 47
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #6 : 15-02-2017, 13:36:29 »
Laitan kun saan kuvan otettua. Kokeilin toisen jalan liimausta, siinä kerrokset oli ehjät, mutta liimasaumat auenneet. Käytin Cascolin polyuretaania. Nätisti meni pinnat yhteen, lopputulos siisti ja vaikuttaisi lujalta. 

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 115
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #7 : 15-02-2017, 14:05:09 »
Tuli mieleen, että puun liimaukseen tarkoitetut epoksit voisivat olla myös hyvä vaihtoehto liimaamiseen, koska epoksiliima ei tarvitse tarttuakseen puristamista samalla tavoin kuin esim. tavan puuliima. Epoksin liimaantuvuus on yleensä aika hyvä (paitsi jos pinnoissa on öljyä tms. rasvaisuutta). Jos epoksilla täyttää esim. raon (jota ei saa puristettua kiinni, eli jää lopputulokseen näkyviin), se ei välttämättä aiheuta ongelmaa lujuuden suhteen tuon kaltaisessa korjauskohteessa. Ainakin osa muista liimoista tarvitsee tiiviisti toisiinsa istuvat liimapinnat+riittävän puristuksen jotta lopputulos on luja, mikä ei korjaamisessa ole ehkä aina mahdollista? En tarkoita tässä kohtaa pikaepokseja (liian paksuja ja ehkä nopeitakin), vaan esim. veneliimauksissa käytettäviä epoksiliimoja jotka ovat notkeampia. Jos liiman täyttökykyä tarvitsee jostain syystä lisätä, voi epoksin seikaan laittaa vähän jotain sopivaa täyteainetta.

En tarkoita, etteikö tekemäsi liimaus voisi olla onnistunut aivan hyvin. Itse vain saatan käyttää epoksia jos on jokin haasteellinen liimattava kohde työn alla, ja siksipä ajattelin sen tuoda tässä esiin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 122
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #8 : 16-02-2017, 00:50:02 »
Joo, ehdottomasti epoksilla niin kuin HFrondelius jo kertoi. Laminointiepoksi on nestemäistä ainetta joka menee pieniinkin rakoihin ja tunkeutuvuutta voi lisätä lämmityksellä. Silloin toki kovettumisaika lyhenee, mutta lienee riittävä kuitenkin.

Vanhat huonot liimat pitäisi saada mahdollisimman hyvin pois. Tämä saattaa olla suurin kysymysmerkki korjauksen onnistumisen suhteen.

Jos ja kun puuta ei puutu epoksilla saa lujan lopputuloksen. Jos laminaatit ovat katkeilleet lyhyeltä matkaa joutuu lisäämään puuta tai lasikuitua/hiilikuitua, mutta se kannattaa tehdä vasta kun on saanut kursittua kaiken liimauskelpoisen epoksilla kiinni.

Puristuksena kannattaa käyttää kuminauhaa jota voi leikata pyörän sisuskumista tai vielä paremmin auton tai traktorin sisuskumista. Kumin alle elmukelmu puristus, jotta kumi ei tartu kiinni ja nauhaa voi käyttää myöhemminkin. Erityistä puristusta epoksi ei vaadi, mutta osan muodon säilyttämisen takia pitää puristaa.
 
Tuollainen arvotuoli kannattaa tietysti korjata.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 47
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #9 : 17-02-2017, 10:13:40 »
Katsotaas onnistuuko kuvan lisäys  [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]  [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]  [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 468
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #10 : 17-02-2017, 11:41:13 »
Olisiko varminta hoitaa liimaaminen kerros kerrokselta antaen välillä liiman kuivua? Saisi ainakin tehtyä homman tarkasti, joskin aikaahan siihen sitten kuluu.
Elämässä kaikkein vaikeinta lie se kun hyvin tehty kaiken aikasi vie...

Poissa (Piilotettu)

 • (Piilotettu)
 • Valvoja
 • Viestejä: 2 544
 • (Piilotettu)
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #11 : 17-02-2017, 14:21:46 »
Voi olla hankalaa liimata noita erikseen. Riittävän lirua epoksia väleihin ja puristetaan koko paketti yhteen. Silloin viilut voisi asettua oikeille paikoilleen.

Jos liimaa erikseen, niin voi käydä niin että kaksi viilua asettu niin, että kolmatta ei enää saa oikealle kohdalleen.

Melkoiseksi päreeksi on mennyt.
- Halpa ja hyvä on yleensä eri paketeissa -

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 115
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #12 : 20-02-2017, 11:19:12 »
Edellisen kirjoittajan kanssa pohdin samaa: aika päreinä. Voi olla vaikea korjata kunnolla pelkästään kasaan liimaamalla. Pitäisiköhän tuossa miettiä rikkoutuneen kulman uusimista kokonaan? Eli valmistaisi ensin erillään uuden kulman, jonka sitten liittäisi pitkillä viistoliitoksilla vanhaan tuolin osaan. Jos niissä osissa joihin uusi kulma liitettäisiin on jotain liimasaumaa auki tms., niin yrittää ne liimata ensin kokoon. Viistoliitoksen pituus olisi esim. yli 5 kertaa osan paksuus. Viisteiden liimaus esim. epoksilla kiinni. Liimaamisen ja sovittelun voisi ehkä tehdä jonkun tason päällä, jolloin korjattava pala pysyisi suorana? Esim. vanerilevyyn voisi piirellä samalla tarvittavia merkintöjä jne. missä asennossa jne. kaikki asettuu alkuperäiseen muotoon ja mittaan? Viistoliitoksen voi tehdä monellakin eri systeemillä japaninsahasta nauhahiomakoneeseen.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 877
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #13 : 20-02-2017, 12:54:43 »
Onko tuo tuoliyksilö niin korvaamaton, että noin päreenä olevaa kannattaa entrata? Uusi kaari tarttee ainakin tehdä ja sen liittäminen voi tuottaa oman probleeman. Toki harrastuksen vuoksi kannattaa värkätä tiettyyn rajaan asti.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 47
Vs: Lamino tuolin liimaus
« Vastaus #14 : 22-02-2017, 16:52:39 »
Kiitos vastauksista  :). Tuoli ei ole korvaamaton, minulla ei siihen edes liity mitään historiaa, olen sen saanut tässä kunnossa. Arvo- ja lempituolistani kun on kyse, niin mieli olisi saada se kuntoon. Vepsäläisen kautta jos tilaa uuden jalat, tarkoittaa se aina kumpaakin paria ja hinta oli n. 550€. Taidan laittaa risan tuolin edelleen varastoon odottelemaan jos vaikka siihen iskisi ihmeparantuminen kun aikansa säilöö..