Kirjoittaja Aihe: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?  (Luettu 12050 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 136
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #45 : 28-04-2017, 14:28:40 »
Tapani, kun tuohon 20mm levyyn ruuvaat 2 kpl 20x30 huonekaluprofiilia (teräs), jotka jää kuvassa olevan alapeitelistan taakse heti, niin yhdistelmä ei tuolla 40 kg kuormalla vielä paljon taivu, eli siihen voi tukea myös ylemmät hyllyt. Henrik jo tuossa sanoi että alle ei tule mitään, mutta tuo kuvassa peitelista on jo, eikä tuo paljon asiaa siltä osin muuta. No voihan nuo sitten laittaa tuonne ylös ja ripustaa koko homma siitä, mutta hankalampi. Tuo nyt olisi normaalikonstein ja budjetilla ratkaisu. Levyjä voisi jopa silloin ohentaa n. viitentoista, jos tavaran sijoittelussa hieman kuormitusta huomioi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 100
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #46 : 03-05-2017, 21:28:59 »
Pystyykö tähän laskemaan lämpö- ja kosteusvaihtelun aiheuttamat pituusmuutokset runko vs. lasi? Jos teen uriin perustuvan kiinnityksen, niin mikä on käytännössä lämpö- ja kosteusvaihtelun aiheuttama riski? Kuinka monta milliä uriin pitää jättää ilmaa, että uriin laskettavat takalasit ovat riittävän väljästi eikä mitään halkea itsestään?

Rakenne (ensimmäisessä postauksessa viitteelliset kuvat):

L160 x K105 x S30 cm. Runkoon puumateriaali X vasemmalle, oikealle, alas, ylös. Pohja vaikkapa 3 cm paksu, niin ehkä ei tarvitse painavaa teräsprofiilia? Takana 4 kpl laseja, joiden paksuus 4 tai 6 mm. Massiivikoivusta 3 kpl 2 cm paksuja hyllyjä, jotka nojaisivat siis [-muodon päällä. Pohjan alle led-profiilivalo, jonka elektroniikka piilotetaan kaapin päälle.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 342
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #47 : 17-05-2017, 08:48:54 »
Olen huonolla menestyksellä  (sivutoimisena) hakenut koivupuun materiaalivakioita, erityisesti liukumodulia ja sitäkin siinä tasossa/suunnassa, joka esiintyy kun koivupalkkia kuormitetaan vääntömomentilla pituusakselin ympäri. Kyllä kimmomodulin löytää ja senkin pituusssuntaisena. Tästä on apua, kun koivupuusauvaa vedetään/puristetaan pituusakselin (kasvuuunta) suunnassa ja taivutetaan.  Kun kierretään (vääntömomentti), niin pitäisi löytää liukumoduli tai edes poissonin vakio. Umpikujassa olen ollut vähän aikaa.

Ratkaisumallini on (alemman tason insinöörinä => ingenjörina => ingen göra => tyhjäntoimittaja => rouvan siskon näkemys/tulkinta kyseisestä ammatista. Heikon Ruotsin(kin) suorittaneet ymmärtävänevät tuon sanaleikin) ratkaista tuo kuormitustapauksen taipumat seuraavasti. Tuo palkki on tuettu toisesta reunastaan ja päistä vapaasti ja kuormitus on epäkeskeinen kuorma keskellä. Tapaus on melkein identtinen semmoisesta, missä tuon palkin päät ovat tuettu vapaasti ja puhdas taivutusmomentti (voimapari) vaikuttaa palkin keskellä. Pitäisi pystyä laskemaan kiertymä(kulma) palkin keskellä. Kirjat on tapauksia pullollaan kyllä. Kyllä kaavoja riittää maailmassa. Tosi insinöörit niitä laatii ja keksii ja ingenjörit käyttää vaihtelevalla menestyksellä.
Kun sen palkin toinen sivu on tuettu ja se momentti muodostuu epäkeskeisestä kuormasta, niin tuon epäkeskeisen massan/kuorman vaikutuksesta sen sivusuuntaisen tuen päällä oleva palkin reuna pysyy likimain suorana ja taipuma (kiertymisestä) on kaksinkertainen siihen edelläolevaan tapaukseen verrattuna.

Harmittaa tämä nuukuus näinkin haastavan tieteellisteknillisen ongelman kanssa. Jos ei pysty (ei tarkoita -ei osaa) analysoimaan/laskemaan tuota tapausta (liki-)teoreettisesti, niin  pitäisi hankkia/ostaa tuollainen 1.6 m pitkä, 0.3 m levyinen ja 20 mm paksuinen koivulauta ja tukaea se yllämainitulla tavalla ja kuormittaa vaikkapa 40 kg massalla keskellä pituussuunnassa ja leveyssuunnassa toisessa (tukemattomassa) reunassa.

Kenelläkö olisi likimain tuollainen koivulauta tai hätätilassa käy paskalaatua oleva mäntyliimapuukin. Pitäisi vaan testata samalla tuon koekappaleen ominaisuuksista tuo kimmokerroin, siis taipuma kun tuetaan päistä ja sopivalla kuormalla kuormitettuna saavutetaan joku taipuma, sanotaan vaikkapa 1/50 L = 2% tukivälistä/pituudesta.

Pitää miettiä voisiko investoida itse tuommoiseen liimapuulautaan. Kun on jotakin mittoja, niin voisi tiettyjen lainalaisuuksien perusteella antaa kysyjälle tarvitsemansa lukuarvo, siis etureunan taipuma. Siis jos hän enää tarvitsee apuamme. Joka tapauksessa selvitettävä asia on mielenkiintoinen kyllä.

Nyt rupeaa aivokurkiainen ylikuormittumaan älyllisestä haasteesta ja lähden perunaa istuttamaan. Se on niin yksinkertaista hommaa, jotta ehtii jotakin ajattelemaan aivopuoliskoillakin, ainakin toisella.

Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 765
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #48 : 17-05-2017, 09:54:16 »
Miksi kaikki ehdottelee jotain hunajakennoa, eikö tässä haettu ohutta eikä kevyttä.

Ei tässä kai haettu pelkästään ohutta, vaan ohutta ja notkumatonta. Ja edellä kysyjä mainitsi 10mm, se siis voisi olla kai vielä hyväksyttävä paksuus?
Risteilyaluksien sisäseinissä käytetään tuollaista n. 10mm paksua hunajakennolevyä, halutulla kuviolla pinnoitettua alumiinia. Erittäin kevyttä ja erittäin jäykkää.
Voisi toimiakin, tai sitten ei.
Sitä muuten valmistetaan suomessa
http://www.potma.fi/fi/kennorakenteet.html

http://www.potma.fi/fi/kennorakenteet/potmacore/potmacore-taivutustesti.html
« Viimeksi muokattu: 17-05-2017, 10:03:03 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 100
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #49 : 17-05-2017, 14:14:39 »
Kiitos, olin myös löytänyt tuon kennorakenteen. En ole vielä selvittänyt hintaa, mutta pitääpä kysyä. Kyllä tämä projekti on edelleen tekeillä, mutta vielä ei ole ratkaistu tai aloitettu rakentamaan. Kirjoittelen kun tiedän taas uutta. Testi olisi tosiaan hyvä. Itselläni ei tällä hetkellä riittävän lähellä olevaa pitkää lankkua, josta saisin oikeaa tietoa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 203
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #50 : 17-05-2017, 16:26:10 »
Tutkisin kuitenkin ensin liimapuulevyn ja sellaiset materiaalit joista saa helpommin valmista ja jonka materiaalin ominaisuudet ja liitostavat ovat tutumpia.

Hunajakenno on vaihtoehto vaahdolle laminoidussa komposiittirakenteessa. Jokseenkin ainoa järkevä syy käyttää hunajakennoa on keveys.

Toki tilanne on hieman eri jos löytää sopivaa valmista hunajakennolevyä, jonka pinta kestää aiotun käytön ja siihen sopivaa profiilia reunukseksi (leikatun hunajakennolevyn reuna on helevetin ruma ja haperoa eikä reunaan saa helposti kiinni mitään, joten vaatii jonkun profiilin reunukseksi).

Seuraava ongelma on liittämisessä. Pinnat ovat kovia ja sydän on harva, joten reunasta ei mitään pulttiliitoksia tms. Käytännössä tässä menee jollain elastomeerilla pinnasta liimaamiseksi. Vai onko parempi ehdotus? Jos ei ole ennen näitä käyttänyt, niin voi insertti/epoksi + ruuvi mennä opetteluksi.

Mutta onhan sitä hyvä tutkia ja harrastaa.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 235
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #51 : 17-05-2017, 20:13:29 »
Alumiinihunajakennolevyä en ainakaan itse löytänyt mistään klaffipöytää varten (en tainnut saada yhtään vastausta edes tiedusteluihini), noin niinkuin tällaisessa mittakaavassa tarvittavaa määrää. Valmiiksi laminoidun vaahtoydinlevyn kanssa oli yhtä heikko menestys.

Tai sain yhen tarjouksen, mutta eivät siten toimittaneetkaan koskaan. Tarjosivat minulle IKI-laminaatti molemmin puolin ja välissä jokin vaahto, reunoilla puuta (jossa voi kiinnittää johonkin). Mulla tosin levyn paksuus oli 3cm ja tueton väli väli jotain 1.4m ja päätavoite oli saada siitä kevyt, paksuuden kanssa ei ollu niin justiinsa.

Tässä tapauksessa kun kyseessä sentään useampi samanlainen hylly niin voisi onnistaa.. Tuo iki laminaattipintainen ja puureunainen laminaatti olisi siitä hyvä, että pinta on jokseenkin suoraan käyttökelpoinen keittiössä. Itse asiassa varsin hyvän näköinen levyn kyljestä, kun reunassa koivua ja pinnat iki-laminaattia. Ei mitään käsitystä olisiko tällainen yhtään toimivampi kuin vastaava umpipuu.


Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 878
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #53 : 18-05-2017, 16:19:05 »
Jos itse pääsee liimapuulevyä tekemään, voi siitä yrittää tehdä vahvempaa syiden suuntia valkkaamalla. Ei ole kokemusta, paljonko sillä on vaikutusta, mutta kai jonkin verran.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 326
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #54 : 18-05-2017, 20:17:32 »
En lukenut koko ketjua läpi, mutta miten mahtaisivat hiilikuitusauvat toimia? Jotain tähän tyyliin http://www.easycomposites.co.uk/#!/cured-carbon-fibre-products/carbon-fibre-strip .Jos hyllyn tekee puusta ja jyrsii siihen vaikka useita uria ja liimaa niihin epoksilla noita hiilikuitusauvoja särmälleen.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 342
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #55 : 18-05-2017, 21:22:20 »
Nuo hiilikuitunauhat eivät kovinkaan paljon auta, varsinkaan laudan pituussuunnassa, koska kuormitusapa on lähinnä vääntö. Silloin nauhojen orientaatio pitäisi olla 45° kulmassa. Ja lisäksi ristikkäin. Suurimmat leikkausjännitykset ovat pitkän sivun keskellä.  Aiemmin jo kerroin näkemykseni tuosta vääntöjännityksen syntymisestä ja taipumatyypistä. Edelleenkään en ole löytänyt noita materiaalivakioita. Löysin mäntypuisen liimapuulevyn. Paksuus noin 19 mm, leveys 40 cm ja pituus 1.2 m. Koetin väännellä mutta tarkempi koejärjestely odottaa vielä. Tuntuma on, että tuommoisen koivulevyn vapaan reunan taipuma on melko pieni kuvatuilla kippojen massoilla. Toki voisi tehdä testin mutta uskon tuon taipuman olevan riittävän pienen.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 527
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #56 : 18-05-2017, 22:58:13 »
 Auttaisiko hiilikuitu jos sen laittaisi mattona ja ulkonäköhuolet karsiutuisivat puuviilupinnalla.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 100
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #57 : 03-06-2017, 16:58:25 »
Nyt olen kysynyt läpi kaikki tässä ketjussa ehdotetut matskuvalmistajat + muitakin (Plexwood ym.). Näyttää siltä, että tämä päätyy massiivikoivuun, vaikka varsinaista testiä ei ole nyt tehty koivumatskun vielä puuttuessa.

Tällä hetkellä suurin kysymys on, että kestääkö lasi. Se olisi 6mm paksua ja lasit on 2 kpl 160 x 28 cm ja 2 kpl 160 x 18 cm. Kun 6mm paksu painaa 15kg/m2, niin laseista tulee painoa 22 kg. Lasien paino on varmaan ihan ok, mutta jos kullekin hyllylle tulee (lastiksi) n. 5–40 kg painoa, niin kestääkö pystyssä oleva lasi sellaisia lasteja? Toki vasemmalle ja oikealle tulee tärkeät tukipisteet, mutta suuri osa hyllytavaran painosta tulee lasin kannateltavaksi. Lasi liimattaisiin uurin (neljässä suunnassa).

Voin kysellä tuosta vielä lisää lasifirmoilta, mutta ehkä täältä löytyy vielä tietoa?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 34
  • Palkkaa minut töihin
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #58 : 06-06-2017, 21:52:08 »
Entä miten ois turkkipelti? Onko liian rajun näköinen?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 179
Vs: Vahva, mutta ohut hyllymateriaali?
« Vastaus #59 : 12-06-2017, 14:33:39 »
Liitytäänpä Pelle Peloton -kerhoon. "Rummun kalvoksi" jännitetty teräslevy varmaan toimisi. Tosin vaatisi "aika" jämyn rungon  :crazy2: :idiot2:

Hyllyn keskikohdan 10mm pystysuuntaiseen siirtymään 40kg kuormalla pääsisi noin 16kN(1600kg) tukivoimalla per hylly. Millin paksuinen pelti kantaisikin jo tuollaisen vetokuorman helposti 300mm leveänä. Ainakin teoriassa. Ja jos satuin laskemaan oikein. Epäkeskeinen kuormituskin varmaan aiheuttaisi ongelmia.

Vauriotilanteessa rakenteen käyttäytyminen saattaisi olla vähintäänkin mielenkiintoista :D

Jos ihan toteutettavia vaihtoehtoja miettii niin:
- helpointa varmaan tehdä vaan riittävän paksut hyllyt
- keskituki, kuorma kannettava joko ylä- tai alapuolisella rakenteella = korkea valolista tai yläsokkeli.
- korkea "yläsokkeli", joka kantaa kuorman tai ripustus katosta. Kuorma siirretään ylös jollain huomaamattomalla/sirolla rakenteella. Esim pianolanka/akseliteräs joka lävistää hyllyjen etureunan puolesta välistä hyllyä ja kannattelee niitä.