Kirjoittaja Aihe: Terassi/pergolan maalaus ? Onko huono idea ?  (Luettu 2527 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 474
Terassi/pergolan maalaus ? Onko huono idea ?
« : 14-07-2017, 13:52:22 »
Kaipaisin yksinkertaiseen asiaan kokeneemmilta asujilta mielipiteitä. Eli tein viime vuonna tuollaisen perus pergola/terassi-yhdistelmän tähän tyyliin kestopuusta:

Perus pergola. Sillä erotuksella, että tolppien välit ovat, niin trendikästä, vaaka vinorimaa.

Alkuperäisenä ajatuksena oli maalata pergola vinorima näkösuojineen valkoiseksi ja kansilaudoitus sitten ruskealla terassiöljyllä. Olin jopa sen verran kaukaa viisas, että tein nuo vinorimakaiteet elementeiksi tolppien väliin, joten ne saa helposti irti käsittelyn helpottamiseksi.
Nyt kuitenkin kun värjäys olisi ajankohtainen, tulee väkisinkin mieleen, että ampuuko tässä nyt itseään nilkkaan jos tuota lähtee maalailemaan.
Kokemuksesta tiedän, että vinorima on ehkä se kaikken inhottavin maalattava ahtautensa vuoksi (rimojen väli 30mm) vaikka nuo elementit vaakatasoon saakin käsittelyn ajaksi.

Tuo rakennelma on ympäri vuoden säiden armolla eli aurinko porottaa siihen koko päivän ja minkään näköistä sateen/lumen suojaa sillä ei myöskään ole.
Mitä mieltä kokeneemmat ovat; voiko tuollaisessa kestää mikään maali pari vuotta kauempaa? Öljymaalilla se olisi pakko maalata joka tapauksessa, kun puuta ympäriinsä maalaa. Vai vedänkö vaan kylmästi ruskealla terassiöljyllä koko rakennelman ?

Alunperin meinasin myös kasvattaa villiviiniä kiipeämään pergolaa pitkin, mutta se on yhä harkinnassa. Siinä tapauksessa uusintakäsittelyn yhteydessä joutuu putsaamaan kasvin pois rakennelmasta.

Kiitoksia.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 071
Vs: Terassi/pergolan maalaus ? Onko huono idea ?
« Vastaus #1 : 14-07-2017, 18:15:26 »
Meillä entisessä talossa oli tuollainen vinorimasäleikkö. Maalasin sen öljymaalilla ja maali pysyi ainakin sen neljä vuotta minkä sitä kerkesin katselemaan. Se oli erona että oli räystään suojassa. Siitä syystä vetäisin itse kysyjän asemassa sitä terassiöljyä koska on alttiimpi säärasitukselle, ei ainakaan alkaisi maalit hilseilemään ja huolto olisi melkoisesti helpompaa.

Villiviini ja muut kiipeilevät kasvit vielä erityisesti rasittavat maalattuja pintoja (eivät saa kuivua koskaan kunnolla) joka sekin mielestäni tukee terassiöljykäsittelyä.
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 58
Vs: Terassi/pergolan maalaus ? Onko huono idea ?
« Vastaus #2 : 14-07-2017, 18:16:20 »
Aika paljon työn puolesta näkee ihmesten maalaamia kestopuurakenteita jolloin yhdellä sanalla voi tuota maalaamista kommentoida:ÄLÄ!

Varsinkin taivasalla oleva puu,oli sitten kyllästettyä tai raakaa,on harvinaisen huono pohja maalille.Öljymaali hilseilee ja akrylaatti irtoaa nahkana.
Näin yleisellä tasolla en kestopuulle muita pintakäsittelyjä osaa suositella kuin öljyäminen.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 071
Vs: Terassi/pergolan maalaus ? Onko huono idea ?
« Vastaus #3 : 14-07-2017, 18:35:47 »
Komentti omaan viestiini: tein säleikön lämpökäsitellystä, tarttui maali ihan hyvin.
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 474
Vs: Terassi/pergolan maalaus ? Onko huono idea ?
« Vastaus #4 : 17-07-2017, 13:43:17 »
Ilmeisesti kokemukset vahvistavat epäilyksiäni. Olisihan se huomattavasti hienompi valkoisena, mutta taidan kuitenkin päätyä tuohon öljyyn. Katsoo sitten joskus jaksaako aloittaa ikuisen huoltomaalaus-rumban. Aurinko kun polttaa tuolla päädyssä selvästi nopeammin maalit seinästäkin. Kertoo sekin jotain, että kestopuun väri hävisi vuodessa, normaalisti se kuitenkin kestää sen 2-3 vuotta ennen totaalista harmaantumista.

Vaikka kiusaus olisi kova koittaa tätä: 4 öljyn maalia Mainospuheet ja kokemukset ainakin on kovia.

Akrylaattimaalia en noihin "ympärimaalattaviin" laittaisi, vaikka helppouden houkutus onkin suuri. Valmistajat kyllä sanovat sen hengittävän, mutta omiin kokemuksiini perustuen alkaa kesimään irti. Enkä muuta selitystä sille keksinyt kuin huonompi hengittävyys, tosin noissa rakennelmissa lähes poikkeuksetta aurinkokin porottaa suoraan enkä tähän mennessä ole onnistunut ketään ylipuhumaan akrylaatti->öljymaali vaihto-rumbaan.
Kuitenkin talojen seinissä kestää öljymaalia paremmin jos vain on tuuletusrako takana.

Kestopuun maalaamisesta voin sanoa, että kyllä se ihan hyvin tarttuu. Jotkut myyjät/valmistajat väittävät että jopa paremmin kuin tavalliseen. Pitää vaan olla varma, että puu on ehtinyt kuivua. Mieluusti kaksi vuotta, mutta parhaiten sen näkee väristä. Harmaantunut on valmis käsittelyyn.

« Viimeksi muokattu: 17-07-2017, 13:58:10 kirjoittanut (Piilotettu) »