Kirjoittaja Aihe: Läppäri ei startannut "kivi" mutta toipui  (Luettu 2197 kertaa)

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 129
Läppäri ei startannut "kivi" mutta toipui
« : 05-08-2017, 17:41:44 »
Olipa parin tunnin erikoinen vianetsintä....vieläkin tunne että koko prosessi oli irrationaalinen

Lähtötilanne: Lenovo Ideapäd X201, luotettava sotaratsu, ostettu käytettynä, aina matkoilla, purettu pari kertaa, kerran WIFI-kortti käyttäytyi hunosti.

Tilanne: Käynnistäessä ei vaan startannut, "Kaikki" statusledit vilkkuu joka 3-4s, ei pääsee POST:nn asti eikä normaalit vianetsinätoimet tuota tulosta.

Normaalisti tietysti epäillään hardisvikaa, mutta kun ollaan kaukana korjauspaikoista, niin pitää tukia myös softaongelman mahdollisuus. Pitän hardisongelmien tutkimisen jälkeen hypoteesi oli että sammutus ei oikein ollut mennyt putkeen ja vaati kylmän bootin. Se toimi.

Pelkästään akun irrotus ja paikoileen laitto ei toiminut, vaan piti painaa viratkytkintä monta kertaa akku irrotettuna. Pari tän tapaista ohjetta löytyi:
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-U-and-S-Series-Notebooks/Ideapad-S-Series-Will-Not-Boot-Up-No-Screen-But-LED-Is-On/ta-p/238876


Miten voi käynnistys/sammutus mennä niin pieleen normaalissa käytössä, että se vaikuttaa hardisvialta?

****************
Pitkä tarina harharetkistä:

Jos sulki luukun, niin latausvalo vilkkui ja akkuledi oli merkipihkan värinen, eli viittais akkuvikaan. Kuitenkin akku käyttäytynyt hyvin ja jatkuvasti ollut 70% tms. latauksessa, ei mitään viitettä aiemmasta oireilusta. Irrotettu akku ja kokeiltu verkkovirralla. Samat oireet.

Sitten luettu viralliset vianetsintäohjeet:
http://blog.lenovo.com/en/blog/battery-indicator-light-behavior
Vaikuttaa hardisvialta ja googlaus tukee sitä, mutta googlaus tukee hajonneita emolevyjä ja kaikkia varhaisvaiheen vikoja, vanhuuden vaivoja ei näkynyt.

Suuri osa oli tälläistä:
https://forums.lenovo.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/tp02_en/thread-id/47780/page/2

Parin tunnin googlammisen lopuksi löyty tälläinen:
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-U-and-S-Series-Notebooks/Ideapad-S-Series-Will-Not-Boot-Up-No-Screen-But-LED-Is-On/ta-p/238876

Ja sen jälkeen löyty toinenkin, jossa oli aivan samat oireet ja ratkaisu oli irrottaa akku ja painella viratakytkintä toistuvasti, kiinnittää akku + poweri ja painaa 30s virtakytkintä.....sanottiin tekstissä että joskus power down ei sammuta läppäriä oikein, jolka jälkeen se ei kännisty normaalisti?????

Pekka

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 382
Vs: Läppäri ei startannut "kivi" mutta toipui
« Vastaus #1 : 07-08-2017, 00:58:14 »
Aika helvetistä nämä uudet vehkeet. Minulla oli WiiU:n kanssa sellainen ongelma että sen *ohjaimen laturi* (käytännössä tuommoinen muuntaja) on mennyt jotenkin sekaisin ja se on pakko pitää yön yli irti (siis seinäsähköstä) että se jotenkin resetoituu ja suostuu taas lataamaan sitä ohjainta.
Stupid is as stupid does

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 243
Vs: Läppäri ei startannut "kivi" mutta toipui
« Vastaus #2 : 07-08-2017, 10:13:58 »
Pöytäkoneessa tuolla johto irti virtakytkimen painelulla tyhjennetään kondensaattorit. Yleensä eka painalluksella valot vilkahtaa ja joskus joku tuuletinkin pyörähti.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 954
Vs: Läppäri ei startannut "kivi" mutta toipui
« Vastaus #3 : 09-08-2017, 13:55:45 »
Yllättävä yhteensattuma, tänään aamulla töihin tultua käytin läppäriä vähän aikaa ja sitten suljin kannen about 5 minuutiksi.
Kun otin koneen taas käyttöön, ei se suostunutkaan heräämään, ei niin millään. Ei näppäimistöltä eikä virtakytkimeltä, ei kannen sulkemisella/aukaisulla eikä edes akun irroittamisen jälkeen.
Onneksi olin service pointin vieressä ja sain lainakoneen käyttöön.
Servicedeskiltä tuli 3,5h myöhemmin tieto, että kone oli saatu käyntiin ja vikaviesti oli "oli jäänyt jumiin lepotilaan" :o
Laite on Fujitsu Lifebook E Series, joten ilmeisestikään kyseessä ei ole valmistajaspesifinen vika.

/Antti
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 129
Vs: Läppäri ei startannut "kivi" mutta toipui
« Vastaus #4 : 09-08-2017, 16:22:51 »
Kun googlailin tota alkuperäistä vikaa, niin tuli niin monta hibernate-tyylistä ongelmaa vastaa, joten otin sen pois päältä kokonaan verkkovirralla ja vasta 2h päästä akulla.

Ilmeisesti redmontin ja valmistajan softat eivät pysy ikinä synkroonissa - valmistajasta riippumatta.

Pekka

Paikalla (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 129
Vs: Läppäri ei startannut "kivi" mutta toipui
« Vastaus #5 : 20-08-2017, 19:05:14 »
Kyselin töissä ja parille oli sattunut sama kesäloman aikana sekä pari "pitkää buuttia".

Asiasta helikopteriin. Eilen ilmestyi uudelle läppärille, jolla ei pitäis olla mitään ylimääräistä ByteFence....tarjos lapselle kesken Viaplayn katselun popuppia jossa oli vain "OK" painike. "PC:lle on tarjolla uusi päivitys....tarjolla oli chromeen päivitystä ja yahoota....tapoin sen prosessin ja poisti ohjelman.

https://www.pcrisk.com/removal-guides/9191-bytefence-redirect#a5

Kaikkea sitä onkin tarjolla...kokeillaan nyt agressiivisempaa adblokkeria.


Pekka