Kirjoittaja Aihe: Sisäilmamittausta  (Luettu 1649 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 339
Sisäilmamittausta
« : 14-08-2017, 23:09:05 »
Perjantaina postitoimistossa käydessäni (samassa tilassa toimii myös kookauppakin) oli taas kulutustemppelin eteisessä rahanvaihtajia, jotka pyrkivät vaihtamaan hyväuskoisen eurot ylihinnoiteltuihin vempaimiin. Sisäänmennessäni katse kohdistui Hedengrenin nimeen, millä kaupattiin jotakin. Poistuessani jäin tarkastamaan, mitä noin satavuotiaan maahantuontiyhtiön tuotetta rahvaalle tarjotaan. Suhteellisen epäaktiivinen esittelijä kertoikin tarjoavansa maksutonta/ilmaista sisäilmatutkimista. No, sitähän ottaa vaikka peräruiskeen kun ilmaiseksi saa. Ei puhunut hemmo mitään myymisestään. Toki mittaus kiinnosti ja annoin osoitteen ja puhelinnumeron ja sovittin mittaus puolen päivän seudulle täksi päiväksi.
Kaveri soitti ja tuli sovittuun aikaan. Autosta kantoi kaksikin suurehkoa kassia ja pienen nyssykän, jossa olikin se Dylos DC1100 ilmanlaatumittari.
Nopeasti se mittari mittasi muutamasta huoneesta lukemat, välttäviksi luokitellut. Oli hienot hiukkaset 0-5 mikrometriä ja ja karkeat hiukkaset yli 5 mikrometriä. Sitten otti isommasta kassista ilmanpuhdistimen ja sitä hetken käytettyään asetti mittarin sisäänottoaukon puhdistimen ulostuloaukon päälle. Pieneniväthän lukemat noin vajaaseen kymmenesosaan. Sitten esittely siitä mitä on kone syönyt. Olihan siellä karkeasuodatin, hebasuodatin, aktiivihiilisuodatin ja ultraviolettivalo eliminoimaan eläviä organismejä. Kaveri nimitti niitä viruksiksi. No mikä on suodatusaste kussakin suodatinelementissä, ei osannut kertoa. No, millaisella hiukkasmäärällä suodattimet tukkeutuvat tai teho putoaa, laitteen tietokone ilmoittaa. Mikä on sitten keskimääräinen vaihtoväli. Se on noin vuosi. Mikä on ansaintalogiikka, siis mitä, maksaa suodatussatsi? Se on noin 100 €. No, mikä on laitteen siirtämä ilmamäärä? On 500 kuutiometriä tunnissa. Kyllä on hiljainen puhallin, 150 L/s, enpä usko. No, mikä on laitteen käsittelemä tilavuus tai neliömäärä. Se on noin 96 neliömetriä. Entäpä mikä laite ja hinta. Se on Lux aeroquard 4S ja hinta 1960 € mutta jos ostaa tämän nyt tästä, niin se on tarjouksena 1510 €.
Totesin, että sisäilmanmittaustahan tässä tehtiin ja kiertäviltä kauppiailta en koskaan osta mitään. Kerroin selvittäväni asioita ja tarpeen vaatiessa palaan asiaan. Olihan kaveri vähän pettynyt, vaikka kehuin hienostunutta ja pakottamatonta esittelyä. Jotenkin se masentui, kun jossakin vaiheessa kysyi kuinka korkealle arvostan puhtaan ilmanlaadun tuomaa terveyttä ja kerroin, että se on ihan sama mitä näin vanha ihminen hengittää. Varsinkin, kun tupakalla en ole keuhkojani kiusannut. Kyllä kohteeksi pitäisi ottaa nuoria ihmisiä, joilla on vielä pieniä lapsia. Sellaiset on herkkiä vaikutuksille.

Kuka tuntee noita koneita ja niiden ominaisuuksia ja hintatasoa? Teinkö tyhmästi kun en etsikkoaikaani hyvin käyttänyt.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 340
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #1 : 14-08-2017, 23:16:47 »
Olishan nyt noin oikein tarjouksessa oleva laite kannattanut ostaa, kun esittelykin oli noin kattava.  O0 ;D

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 5 188
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #2 : 15-08-2017, 03:16:40 »
No, kuinka monta hiukkasta oli per m3?

Siis tämäkö?
http://www.luxinternational.com/product/aeroguard-4s-air-purifier/60

Olis multakin jäänyt ostamatta noilla argumenteilla ja speksillä.

Mitenkäs ne oli ratakisseet sen HEPA filtterin yli tulevan painehäviön?

Siitä mainostetaan:Swiss HEPA™ Filter (H13)
The full composite synthetic SWISS HEPA™ FILTER is a highly efficient filter capable of removing up to 99.97% of micro particles, such as fine dust, pollen and mould spores.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 339
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #3 : 15-08-2017, 07:05:18 »
Keittiö; pienet partikkelit 1450/L, isot 250/L ja puhdistuksen jälkeen poistoilmassa 180/L ja 10/L. Olohuone 1200/L //170/ L sekä makuuhuone 730/L //90/L. Näissä tehty puhdistustestiä, kun tulokset oli niin dramaatisia jo keittiössä.

Tuo Dylos mittari on noin parinsadan euron paikkeilla Amazonilla, vaatii luultavasti USP-muuntajan toisen, jännitteelle 230 V

Kyllähän tuommoinen puhdistaja jokaisessa huushollissa pitäisi olla. Kukaan ei kuolisi, uskon, kun katsoin WHO:n tilastoja häneltä.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 388
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #4 : 15-08-2017, 07:24:14 »
 Oli tuossa ulkomaankin esitteessä uskomattomat 500m3, tuostahan sais jo pienen puruimurin suodatuksella! ;D

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2 339
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #5 : 15-08-2017, 07:51:10 »
Mistä tuon ilmoitetun tilavuusvirran löytää? Olisikohan tuo määrä vuorokaudessa oleva ilmamäärä. Olisi linjassa tehoon ja kokoon. Kyllä tuommoinen ilmanveivaus on kuin pieru nahkahousuissa. Kovin jää paikalliseksi vaikutus ja lähiympäristö saasteiseksi, ellei toinen puhallin tai muu laite tai liikutin kierrätä ilmaa ympäriinsä. Kyllä en usko tuon tehoon. Täytyisi saada Hedengreniltä tuo puhdistin ja mittari labrausta varten. Missä ihmeessä on olleet insinöörit tuotakin laitetta kehitettäessä? Ai jaa, on eri alojen insinöörejä. Mutta kun tuommoisten asioiden ymmärrys on jo kuuluttava insinööriyden perustaitoihin.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 1 340
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #6 : 15-08-2017, 12:06:21 »
Tuossa mittauksessa monesti enemmän merkitykselliset VOC-yhdisteet ja mikrobit taisi jäädä kokonaan mittaamatta. Jälkimmäisten mittaus tosin onnistuu järjellisesti vain talvella. Tuollakin perusteella myyjäkaverin olisi voinut laittaa kotimatkalle.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 622
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #7 : 15-08-2017, 14:43:38 »
Kai se mittasi hiilidioksidin pitoisuutta? Ilmanvaihdon tärkein tehtävä on pitää CO2-pitoisuus riittävävän alhaalla. Hiukkasten määrä riippuu aika paljon asuinpaikasta.
Listoilla peitellään huonoa työn jälkeä.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 671
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #8 : 15-08-2017, 15:27:05 »
Jos emäntä imuroi kerran päivässä imurilla, jossa ei ole hepa-suodinta, tuo hiukkaspeli on menetetty.
Ihmistä pelotellaan aina kaikella mitä ei silmin pysy näkemään, koska siitä saa parhaan katteen.
S

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 637
Vs: Sisäilmamittausta
« Vastaus #9 : 15-08-2017, 18:26:47 »
Meilläkin yritti vuosia sitten käydä sisäilman laatu mittaaja, ratkaisuna huonoon sisäilmaan oli Lux-merkkinen pölyimurin näköinen laite. Imurina tuo Lux on hyvä, mutta liian kallis.Meillä ongelma on ratkaistu Beam-keskusimurilla.
Aina on selvitty!!