Kirjoittaja Aihe: Valurautapannun ehostus  (Luettu 4857 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 259
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #15 : 16-08-2017, 17:36:22 »
Muistaakseni oli just äskettäin keväällä tai jotain joku michelinkokki tai vastaava hömppälehden jutussa ja ihan satavarmasti muistan että sanottiin että about 11 kerrosta ja ohutta laittoi tuo kokki, kaasuliekillä, tai jotain. Käsittääkseni pitää olla lämpöä paljon, ainakaan ei minulla muuten muutu mustaksi tai ruskeaksi. Itsellä ei ole hirveästi kokemusta, about 30 vee sitten piti yksi arkkitehtooninen projekti tehdä, työselityksessä oli  " poltetaan rasvalla mustaksi" ja mitä muutaman paistinpannun Muurikan silavalla tehnyt, aavistus ja uskomus on että totta on että liian paksut kerrokset ei onnistu kestämään.

Muurikan ohjeessa on tuo kuuma vesi heti käytön jälkeen ja karkeaa suolaa. Yksi tosi eräjorma kerran paisteli meille rantatulilla ja vannoi tuon suolan nimeen, nopea putsaus heti käytön jälkeen, suunnitelmissa on ollut varata karkeaa suolaa retkireppuun mutta kohta oñ kesä mennyt ja niin poispäin. Tulikuuma suolavesi vahvana tuhoaa kaikki oravaa pienemmät kyllä, ei kaverin pannussa ruostetta eikä korroosiota. Tuossa oli hyvä olla kaveri vettä kaatamassa niin menee sutjakkaasti. Vielä kun oppisi lettujen paiston...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 259
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #16 : 16-08-2017, 19:09:04 »
Saattoi olla myös 17 kerrosta mutta itsellä loppunut aika ennen sitä. Katsoin tuon videon ja siinä sanottiin että suola vahingoittaa pintaa. Näköjään Muurikan suolavinkki on siis erittäin likaiselle retkipannulle ja löytyy yotubesta sekin, hiukka eri ohje kuin kuvasin (karkeaa merisuolaa ruskistetaan kuivana) ja vasta sitten vettä kun suolat on kaavittu pois

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 990
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #17 : 22-08-2017, 14:31:17 »
Mä oon kokeilut  muutamia eri öljyjä tuohon, auringonkukkaöljy paras tähän asti. Lämpötila vaihtelee eri öljyillä enkä ole mitannut kun teen tuon homman grillillä yleensä. Jutun juoni on se että öljyn savuamislämpötila pitää ylittää.

Minä teen niin että pannu kuumana hieron talouspaperilla sitä öljyä sinne sen verran kun näpit kestä. Muutama toisto niin se on siinä. Liiallinen lämpötila polttaa pinnoitteen pois.
Tapa se on tämäkin, joskin aika pikaisen kuuloinen vrt. aiempaan.  :)

Mä teen samaan tapaan kaasulla. Pannu kuumaksi ja muurikan silavaa pintaan paperitullolla, kun savuaminen vähenee, niin uutta kierrosta samalla tullolla (joka kerralla on vähemmän ja vähemmän rasvaa siinä paperissa). Pari kertaa lisää rasvaa ja taas levittelyä. Menee aikaa ehkä 15 min kun tekee huolella ja rauhassa :)

Vielä vähän hakusessa, notta kuinka usein tuota tarvitsee tai kannattaa tehdä, mutta ainakaan 2kk käyttö ei vielä ole merkittävästi pintaa kuluttanut. Käytetty myös teräksisillä työkaluilla.

/Antti
Ei voi mitään, joskus vaan hymyilyttää...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 332
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #18 : 31-08-2017, 07:42:36 »
Vielä vähän hakusessa, notta kuinka usein tuota tarvitsee tai kannattaa tehdä, mutta ainakaan 2kk käyttö ei vielä ole merkittävästi pintaa kuluttanut. Käytetty myös teräksisillä työkaluilla.

Periaatteessahan "perusrasvausta" ei pitäisi tarvita tehdä muulloin kun pannu poltetaan puhtaaksi. Normikäytössä pannuun pitäisi aina jäädä pesun jälkeen sen verran rasvaa ettei "perusrasvausta" tarvitse uusia/tehdä.

Terästyökalut eivät rasvaa poista tai kuluta. Ne koskettavat pintaa niin pieneltä pinta-alalta ja kun paistorasvaa on koko ajan pannussa niin rasva heti peittää paikan, josta työkalu on kulkenut pannun pinnassa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 702
  • Mikan puutyösivut
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #19 : 02-09-2017, 17:50:30 »
Hommattiin tässä hiiliteräspannu ja se toimii hyvin. mutta mietein noitten reunojen käsittelyä, eikös sen pitäs toimia ihan hyvin et lämmittää ensin hiukan hellalla, levittää öljyn reunoille ja sit toholla polttaa sen siihen?

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 726
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #20 : 02-09-2017, 23:15:16 »
 Emäntä vouhkasi pari vuotta sitten ja piti saada Hackmanin jokin ohut valurautapannu. Alkuun oli pahuksen hyvä, mutta nyttemmin kaikki palaa kiinni ja pannua on vielä väärin käytetty. Eli on hieman kieroutunut pohja eikä ole mokoma enää tasainen. Kaverilla olisi 250 tonnin prässi, kai se sillä voisi oieta. Liekkö kellään ideaa miten valurautapannun pohjan oikaiseminen tulisi toteuttaa ilman halkeamisen tms. vaaraa?

 Nuo rasvan polttelut sun muut temput pitää taas uusia ja kokeilla tällä kertaa pellavaöljyä.
"One good test is worth a thousand expert opinions." - Wernher von Braun.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 497
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #21 : 03-09-2017, 07:44:58 »
Sorvaamalla suoraksi? Meillon valurautainen pikkulettupannu joka menee lämpimänä vähän kieroksi. Välillä tulee mieleen sorvata pohjasta, mutta pitäisi tässä tapauksessa tehdä kuumana tai kylmänä tehdä oikea muoto. :)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 642
  • Remonttiblogi
Vs: Valurautapannun ehostus
« Vastaus #22 : 10-05-2018, 21:40:14 »
Pikkasen kesti enkä tiedä, että tuliko siitä mitään:
 [ Sinulla ei ole oikeuksia liitteiden katsomiseen ]

Olisinko 4 kertaa polttanut ohuet silavat aina pannun kuivuttua.
Tuo musta laikku tuli jostain grillin pudottamasta karstasta.

Ja paistelin sitä pari tuntia.
Ensin tunti meni tulisilla hiilillä ja toinen lämmön hiipuessa ja pannun "kuivuessa".
« Viimeksi muokattu: 10-05-2018, 21:45:30 kirjoittanut (Piilotettu) »