Kirjoittaja Aihe: Miksi suomailen yleihyödyllisen yrityksen pitää lobata EU:ssa?  (Luettu 2028 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 132
Randomi haku toi randomin tuloksen...
https://www.csc.fi/sivut/kotoistus/suositukset/vahv_valuuttojen-nimet-ja-symbolit-suomeksi_cldr1_4.pdf

Linkki johti eksoottiselta kuulostavaan IT-yhtioon, jolla on osoite suomessa, mutta huonosti toimiva etusivu vaikutti jotenkin epäuskottavan toimimattomalta....epäilys heräsi ja nopea googlaus..

Ainakin lobbaustoimintaa:
https://lobbyfacts.eu/representative/16bc2c2b613942b09445e39b4a22fa5f/csc-it-center-for-science-ltd

Siis kaksi lobbaria palkkalistoilla, kulut 120k€/vuosi. Tasaseen.....Jäätävä tulo. Ketähän nuo on.

Ja toiminnan kuvaus on:
CSC - IT Center for Science Ltd. is a non-profit company, owned by the state of Finland and Finnish universities and universities of applied sciences. CSC is administered by the Finnish Ministry of Education and Culture. Äkkisistää kaikki vaikuttaa aivan legitiimiltä ja henkilö haku antaa uskottavia tuloksia.

Olenko minä ainoa josta tämä näyttää oudolta? Vai on aivan normaalia että valtio/kunta/yleishyödyylinen yhdistys käyttää paljon rahaa lobbaukseen, mutta lobbauksen syy ei oikein käy ilmi.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 4 204
 • (Piilotettu)
Eikös CSC käytössä ole suomen supertietokoneet ja tekevät laskentaa mm. Ilmatieteen laitokselle.
Aiempi nimimerkki Viilari

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 849
 • (Piilotettu)
CSC:n suomenkieliset sivut toimii, löytyy hallituksen ja joryn kokoonpano jne.

https://www.csc.fi/
Aiempi nimimerkki Janne-K

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 313
Onpahan yksi foorumilainenkin tuolla. Kauppojakin kanssaan tehty.
Aiempi käyttäjänimi sepän poika

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 340
Siis kaksi lobbaria palkkalistoilla, kulut 120k€/vuosi. Tasaseen.....Jäätävä tulo. Ketähän nuo on.

Olenko minä ainoa josta tämä näyttää oudolta? Vai on aivan normaalia että valtio/kunta/yleishyödyylinen yhdistys käyttää paljon rahaa lobbaukseen, mutta lobbauksen syy ei oikein käy ilmi.

Ihan normijuttuhan tuo on. Joku virka/politiikan kaveri/tuttu on pitänyt saada hyviin hommiin, niin perustetaan firma puuhastelemaan jotakin yleishyödyllisen tahon nimissä(yhdistys/säätiö/jne.). Maksetaan rahat erilaisina avustuksina ja kaverilta saa taas vastapalveluksen kun tarve tulee.

Näiden ja vastaavien(esim. maahanmuuton kähmintäbusiness ja yhdistykset&organisaatiot) kautta menee satoja miljoonia parempiin taskuihin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 9

Tokihan aina voisi olla myös lobbaamatta ja ihmetellä miksi vaikkapa ranskalaiset tai ruotsalaiset tuntuvat saavan enemmän EU lähtöistä rahoitusta. CSC:n toimintaan liittyy paljon EUn hankeohjelmia yms. joissa päätetään miten meiltä kerättyjä rahoja käytetään.
Monenlaista höttöä on isoissa organisaatioissa melkein aina, enkä tiedä onko rahat käytetty tehokkaasti, mutta toi 120k€ lobbaamisbudjetti vaikuttaa minusta pieneltä, ei isolta.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 669
Miten tämä kuuluu tänne, vaikka tämä hukkapätkä-osasto onkin...  EU:ssa ja lobbauksessa on jotenkin poliittista vivahdetta. Ei pätkääkään kv-touhua.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 132
Etsin tietoa wikipediasta ja parista artikkelista oli rikkinäiset linkille ko. sivulle. Googlasin 5 min toimijaa ja olen aina ihmetellyt näitä "Harmaan talouden" toimijoita valtiollisen ja yksityisen rahan välimaastossa. Ajattelin että täällä joku osais valistaa, kun en oikein ymmärrä tälläistä sektoria.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 103
Yleensä yritän pitää harrastukset ja työn erillään niin hyvin kuin mahdollista, mutta kun Tapani mut puolittain mainitsi niin vastaan tähän.

Harmi, että www-sivuista tuli epäuskottava kuva. Sivut on räätälöity meidän asiakkaille ja palveluiden käyttäjille, joten ehkä ne ovat vaikeaselkoisia muille? Toki niissä varmasti on parantamisen varaa.

CSC on tosiaan yleishyödyllinen valtion omistama yritys. Tuotamme palveluita lähinnä yliopistoille ja ammattikorkeakouluille, sekä jonkin verran myös valtionhallintoon. Palveluihin sisältyy mm. tieteelliseen laskentaan soveltuvat supertietokoneet, tieteelliset softat, tieteellisen datan varastointi ja hallinta, korkeakoulujen välinen tietoverkko ja kaikkien näiden käyttöön liittyvä koulutus ja konsultointi. Tuotamme palveluita myös korkeakouluille palveluita mm. opiskelijahallinnon suhteen. CSC on yksi menestyneimmistä suomalaisista yrityksistä tutkimuksen ja innovaatioiden EU-rahoituksen suhteen. Sivulta 46 Tekesin raportista löytyy numeroita: https://www.tekes.eu/globalassets/tekeseu/nyt/tilastot/h2020-suomi-12_2015v3.pdf
EU-lobbaustoiminta liittyy nimenomaan tuohon EU-rahoitukseen. Sanoisin, että hyötysuhde on aika hyvä. Meillä ei ole kahta täysipäiväistä lobbaria, vaan tuo työmäärä koostuu usean eri projektissa työskentelevän ihmisen panoksesta.

 

Paikalla (Piilotettu)

 • Viestejä: 878
 • (Piilotettu)
Pysähdytään hetkeksi miettimään mistä EU:n ja tekesin rahat tulevat. Suomalainen yritys maksaa yhteisöveroa. Iso pörssiyritys maksaa hyvänä vuotena pari tonnia verosuunnittelun ansiosta. Nakkikioski saman verran. Tästä hyvä siivu maksetaan EU:lle. Samalla joka vuosi teollisuuden tuet suomessa on saman verran kuin yhteisöveron tuotto. EU:lle maksettu ero katetaan lainaamalla. Osa EU:lle maksetusta rahasta saadaan lobbaamalla takaisin. Teollisuuden tuet jaetaan takaisin pörssiyhtiöille joilla on resurssit pistää insinöörejä tekes-projekteihin.
Koko yhteisövero on siis tulonsiirto pk-yrityksiltä pörssiyhtiöille jotka sinänsä tarjoavat työtä, mutta eivät tässä kohtaa tuottavaa työtä. EU:n välikäsi katetaan lainalla.
Mikä meni pieleen?
Alkaisko tämä keskustelusäie olemaan tässä? Voi tietty vapaasti osoittaa mun olevan väärässä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 132
Toki sisältä on erilainen näkökulma kun ulkoa.

Suurella yleisöllä on sellainen kuva että EU-raha on jotenkin ilmaista. Seuraava avautuminen on hyvin subjektiivinen kokemus ja ehkä enempi fiiliksiä kun 100% tarkkoja faktoja, joten jos anteeksipyyntö jo valmiiksi jos projektissa mukana olleet jostain syystä tunnistaa asian, pahoittaa mielensä tai kokevat tpahtumat hyvin eritavalla. Osa on vielä elossa ja osa varmasti hyvin tyytyväisiä elämäänsä.

Olin vastentahtoisesti mukana yhdessä projektissa -90-luvulla. Siinä oli parin yliopiston tutkijaa, Tekes, VTT:stä pari tyyppiä projektiluonteisesti, pari konsulttia, satunnaisesti tapasin eri valtionpuulakien ja ministeriön virkamiehiä aivan ohimennen. Minun rooli ei liittynyt mitenkään suoraan tähän.

Viereisessä työhuoneessa oli kohtalaisen hyvä työkaveri sekä erään tuotekehitysprojektin pomo. Hänen aikansa meni "byrokratiaan"....meillä ei oikeestaan ollut intressiä koko ulkoiseen projektiin, mutta kehittsprojekti oli jotenkin onnistuttu ketjuttamaan TEKES-rahaan ja heidän projektiin. Heidän rooli oli pieni meidän kokonaisuuden kannalta, mutta homma meni jotenkin hämärästi että he tarvitsivat projektiinsa joitakin yrityksiä koska hallinnollisiin kuluihin tai siksi tulkittavaan perustoimintaan ei olisi tullut tukiaisia.

Joten sieltä tuli siten jonkinlainen koplaus, jolla viereisen huoneen kaveri kirjoitteli anomuksia, raportteja, kävi palavereissa ja matkusteli seminaariin Tolouseen kuuntelemaan virkamiesten kanssa puheita, joista ensimmäisen 15 minuutin aikana pitivät ranskana, mutta vähitellen selvisi että se oli periaatteessa englantia.

Koska tuotekehtisbudjetti oli sitä mitä se oli, niin me tehtiin töitä iltamyöhään puolitoista vuotta ja vähitelleen "suorittava porras" lakkasi osallistumasta ko. projektiin, koska kaikki pakeni sovellettavasta tekniikasta poispäin.

Virkamiehillä ja tutkijoilla oli oikein mukavat ajat. Loistavat verkottumismahdolisuudet. Paereita syntyi ja hankerahoitusprojekteja tuli lisää. Tittelit ja homman kiinostavuus ajoi meidän tarpeista ohi.

Saatiin toki loppuraportit ja käytiin parissa seminaarissa yms. jossa pukumiehet kovasti olivat kiinnostuneet kaikesta meidän aikaan saamasta ja etenkin verkostumaan.

Tuotekehitysprojekti onnistui puskemalla se läpi kaikesta huolimatta, kaikkea muuta tulikin koko porukka laiminlyöneeksi kovasti, joten jokaisella irtisanomiskierroksella meitä suorittavaa porrasta irtisanottiin ja siirrettiin vähämerkityksellisiin tehtäviin. Eli homman kehittäminen tyssääntyi viideksitoistavuodeksi ja nyt isot pomot ovat kuulleet uusista tekniikoista ja hillittömästä säästöpontentiaalista verkostojensa ansioista...meille esitellään asioita uutuuksina joita on tehty yli 10 vuotta.

Muille se EU/Tekes kuvio oli kovasti menestys ja kosultit myivät kehitystyön toteuttamiskelpoiset osat moneen kertaan.

Minä näen entistä vähemmän järkeä verorahojen käyttöön näin organisaatorisesti rikkaassa ekosysteemistä. Ehkä se on toisten rahaa jolla leikitään ja jota riittää jaettavaksi. Mutta minun kokemusmaailma on hyvin suppea.

Oikeestaan olisi kiva jutella projektiinosallistuneiden kanssa joku kerta, mutta tarviin pari olutta pohjalle.

Enää en lähde jänikseksi näihin projekteihin. Toisaalta en yhtöön epäile eteikö se olisi olisi ollut loistava tilaisuus jos olisin ollut toisella puolella.

Pekka