Kirjoittaja Aihe: Tuolien pintakäsittely  (Luettu 3984 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2
Tuolien pintakäsittely
« : 29-08-2017, 11:11:01 »
Moikka! Täällä aloittelija pähkäilee.. Löysin halvalla melkein mieluiset, alkuperäiskuntoiset ruokapöydän tuolit. Kuva on huono, mutta josko siitä välittyisi tyylisuunta ja aikakausi. Istuinosat ovat verhoiltuja.

Ajattelin, että eihän tässä mene hyvä pilalle ja lähdin perinteiseen tyyliin yltiöitsevarmana ahteri edellä puuhun. En juurikaan käyttänyt aikaa vanhan lakkapinnan tutkimiseen, koska oletin sen automaattisesti olevan selluloosalakkaa. En myöskään ottanut yhtäkään lähikuvaa lähtötilanteesta. Hölväsin siis maalipesulla ja siklillä irti kaiken, mikä tuolien pinnoilta kohtuullisen vaivattomasti irtosi. Olihan tuoleissa kaikenlaista maalitahraa ja töhryä, mutta etenkin runko-osat olisi varmasti saanut siistittyä vähemmän järein keinoin. Nyt olen tilanteessa, että pinnassa on vielä jäämiä vanhasta lakasta, mutta ei enää varsinaista lakkapintaa jota tutkailla. Hätiköinti hävettää :embarrased:

Miten tästä kannattaisi edetä? Tutkin kyllä vanhoja keskusteluja, mutten oikein löytänyt sielä apua. Alkuperäinen ajatukseni oli, että vedän pintaan nitroselluloosalakan, mutta sen hankala saatavuus yllätti. Keskustelujen perusteella heräsi myös epäilys, noinko osaisin sutia sitä siististi. Kuten kuvasta kuuluu, niin "oikeaoppisesta" alkuperäisen vaalimisesta ei enää ole kyse. Tällaisia vaihtoehtoja olen siis pyöritellyt:

- Selluloosalakka Wanhasta Wiljamista: menee tilaushommiksi, mutta varmaankin varmin vaihtoehto
- Cab Uistinlakka: onko joku testannut kalusteisiin? taitaa myös olla nitroselluloosalakka ja tätä saisi paikallisesta kalastustarvikemyymälästä
- Öljyäminen (pellavaöljyvernissa? kiinanpuuöljy?): myös öljytty pinta miellyttää silmää, mutta noinko onnistuu vanhaan kalusteeseen, jossa mahd. jäämiä vanhasta lakasta?
- Sellakka (+vaha): Sellakkaa löytyisi omista taidetarvikkeista. Miten sellakka käyttäytyy, jos alla onkin jäämiä selluloosalakasta? Törmäsin tällaiseen blogitekstiin, ja lopputulos on mielestäni yllättävän tyylikäs! http://www.localartisan.fi/2017/07/restauroidut-saarnituolit.html
- Joku rautakaupan kalustelakka

Ideoista ja neuvoista kiittäen, Riksa Rinkeli
Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 992
    • Käsityöläisen kotisivut
Vs: Tuolien pintakäsittely
« Vastaus #1 : 29-08-2017, 11:14:31 »
Käy pinnat vielä huolellisesti läpi vaikkapa maalinpoistoaineella niin saat ne "jämätkin" pois. Meinaan vaan että huonot pohjatyöt näkyvät aika lopussa. Sen jälkeen laittaisin juurikin tuon selluloosalakan, se kun sopii sekä tyyliin että aikakauteen.

Poissa (Piilotettu)

  • Viestejä: 2
Vs: Tuolien pintakäsittely
« Vastaus #2 : 29-08-2017, 13:34:12 »
Kiitos, niin mä taidan tosiaan tehdä. Harmi, kun ne kesän viimisetkin lämpimät ulkomaalauskelit taisi jo mennä tätä pähkäillessä.

Paikalla (Piilotettu)

  • (Piilotettu)
  • Valvoja
  • Viestejä: 2 544
  • (Piilotettu)
Vs: Tuolien pintakäsittely
« Vastaus #3 : 29-08-2017, 16:51:38 »
Osmon kirkas puuvaha sopii myös tuohon. Saa aivan lositavan ja kestävän pinnan.
- Halpa ja hyvä on yleensä eri paketeissa -