Kirjoittaja Aihe: Ongelma emäspuikon syttymisessä  (Luettu 4552 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 197
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #15 : 09-09-2017, 11:41:16 »
Kuristin saturoituu ja poistuu saturoinnista kokolailla nopeesti, en ole labrannut millainen kuristin pitää olla että toimii verkkojännitteen vauhdissa. Tiedän että on käytetty sivuvirtapiirillä/tasajännitteellä saturoitavaa kuristina, jolla on vaikutettu vaihtovirtapiirin dynamiikkaan MIG-hitsausvehkeessä.

Oletko googlannut konkan käytöstä puikkohitsauskoneessa hitsausvirran piirissä? Löytykö sieltä mielenkiintoista? Mulle ei ole sattunut sellaista konetta vastaan, eikä ole tullut mieleen, mutta eihän se vielä mitään tarkoita.

Suurikapasiteettiset konkat, etenkin jos pitäis kestää tuo hitsausjännite ja virta eivät ole ihan ongelmattomia. Konkkahan vastaanottaa ja luovuttaa virtaa pienellä sisäisellä vastuksella, joten jos vetästään muutama mutka suoraksi ja ajatellaan normaalia tasajännitelähdettä. Kun laitetaan virrat päälle ja sykli sattuu ikävästi niin että samalla pitää magnetoida muuntajaa samalla kun toisio on oikosulussa (tyhjät konkat) niin melkoisen ison virran tälläinen piiri ottaa. Etenkin kun käytetiin rengassydänmuutajia ja toisiossa olla kondensaattoria ihan kunnolla, niin ensiössä piti olla "soft start" jos ei muuten, niin vastus jonka oikosulki rele jonka kela oli toisiossa. Tämä ei ole käyttökelpoista hitsausvehkeessä.

Toinen juttu on se että isommat konkat luovuttavat virtaa tehokkaammin kun kestävät, joten virtaa pitäis rajoittaa. Netissä on ollut jotain juttuja kapasitiivisesta pultinhitsauslaitteesta itserakennettuna ja etenkin "autohifi" käyttöön markkinoidut konkat osoittautuivat huijauksiksi lupausten suhteen. Pahimmissa oli kuoressa paljon pienempi konkka ja pohjalla betonia luomassa illuusiota paremmastakin konkasta.

En tiedä yhtään hitsauskonetta jossa konkaa olisi käytetty tasasuuntaimen jälkeen niin isona että sen energialla vaikutetaan hitsaustapahtumaan. Pieniä häiriönpoisto yms. konkkia on näkynyt kaavioissa.

Tuo olis kyllä mielenkiintoinen asia ja labraamisen arvoinen jos satuu tipahtamaan sopivat konkat.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 126
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #16 : 09-09-2017, 17:00:59 »
http://aijaa.com/l8eqR6

Hitsasin parilla pellinpalalla tuon kuristimen rungon yhteen. Tuli oikein kaunis erivirta-monipalkosauma tuohon käämilakkojen jämien päälle hitsattuna. Kokeilin vielä kertaalleen poltella emäspuikkoja tuolla ja kyllähän sillä tasavirtapuikko palaa kuten kunnon koneella kuuluukin. Siitä hitsausaggregaatista pelastetut resistoritkin löytyvät, eli taidanpa yhden sellaisen laittaa tuon kuristimen kanssa rinnakkain myös, kunhan ensin nyt teen koteloinnin noille komponenteille. Koteloon tulee puhallinjäähdytys.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 126
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #17 : 11-09-2017, 20:43:32 »
http://aijaa.com/tvnFXr

Ylemmässä kuvassa komponenttien sommittelua paikoilleen. Lisäsin vielä tuon vastuksen kanssa toisen vastuksen sarjaan, kun tuntui, että vastus vaikutti "liikaa" ja liian pieni osa virrasta meni kuristimen läpi.

http://aijaa.com/LXecGo

Tuon näköisen kotelon siihen tein. Ilma tuossa kotelossa vaihtuu ainakin "riittävästi". Tuntuu silti vähän vaihtelevan laatuisesti polttelevan noita puikkoja, osa puikkoyksilöistä palaa helposti kerralla alusta loppuun ja joissain taas valokaari katkeaa yhtäkkiä, jonka jälkeen se on todella hankalaa saada syttymään uudestaan. Eipä noista IKH:n myymistä puikoista tosin edes ota selvää, mitä puikkoja ne ovat - paketissa ja puikkojen leimoissa lukee joko E7018 tai E7016, mutta käsketään polttamaan plusmaadoitteisina vaikka kummankin standardin puikot olisivat kyllä oikeasti ensisijaisesti miinusmaadoitteisia tasavirralla poltettaessa. Toki E7018 palaa myös plusmaadoitteisena ja sitä napaisuutta usein juuripalon tekemiseen käytetäänkin. E7016 taas palaa myös vaihtovirralla, mutta IKH:n myymät E7016:t eivät jostain syystä pala.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 604
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #18 : 11-09-2017, 22:35:58 »
mulla tuli joskus vastaan märkiä puikkoja ihan kaupan paketissa. oli kyllä sekatavarakaupasta ostettuja ja pahvipaketissa. ihmettelin, kun ei toimi millään. sitten kokeilin toholla lämmittää niistä kosteutta poies. sen jälkeen ne kyllä toimi huomattavasti paremmin, muttei koskaan mitenkään hyvin. koita huvikses kuivatella niitä, josko olis jossain kylmässä ulkovarastossa olleet ja juuri nostettu sisiin, ennenkun olet ne käynyt ostaan.

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 5 172
 • (Piilotettu)
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #19 : 11-09-2017, 22:38:13 »
Pääasia, että on koteloitu, säästyy monilta vahingoilta.  Noiden tunnetumpien laatumerkkienkin ensimmäiset hitsauskoneet olivat vanerikoppaisia ja muuntajien "puristusraudat" koivulankkua.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 126
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #20 : 12-09-2017, 14:27:46 »
Emäspuikkojen kuivaaminen on tarkkaa hommaa. Se päällyste sulaa jos vain isket puikon oikosulkuun ja annat mennä puna-keltahehkuun. Rutiilipuikon päällyste ei ole moisesta moksiskaan, ja jäähdyttyään on varmasti kuiva puikko.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 126
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #21 : 13-09-2017, 16:57:09 »
Taisikin löytyä syy sille, miksi nelimilliset emäspuikot paloivat huonosti. Äsken nimittäin aloin hitsaamaan moottorinorsuun uutta nostokoukkua, kun ei sopivasta kohdasta puomia löytynyt vielä koukkua. Kun tökkäsin puikon (tällä kertaa kyseessä ihan E6013-rutiilipuikko) kiinni teräkseen, niin hitsausmuuntajan koteloinnin sisältä kuului töräys ja lensi kipinöitä. Toisiokäämin ja maadoitusleuan kaapelin välinen alumiini-kupari-liitos oli räjähtänyt. Ilmeisesti kosketus oli siis jo valmiiksi vähän huono ja virran anto oli sen takia heikkoa. Korjasin liitoksen puristamalla kontaktipinnat yhteen vaijeriliittimillä ja tein hitsaushomman loppuun. Nyt testasin sitä tasavirtapuikkoakin taas hukkarautaan ja hyvin paloi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 126
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #22 : 24-12-2017, 16:28:39 »
http://aijaa.com/otA4JE

Virittelin vielä kondensaattorin tasavirtapuolen kanssa rinnakkain. Tyhjäkäyntijännite nousi noin 47 voltista noin 67 volttiin ja puikon sytytys helpottui paljon, kun raapaisun yhteydessä kondensaattori vapauttaa sen verran energiaa että syntyy varmasti riittävä määrä plasmaa valokaaren aloitukseen. Nythän tuolla on jo niin helppo polttaa tasavirtapuikkoja, että on kuin rutiilipuikolla hitsaisi.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 126
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #23 : 25-12-2017, 13:02:29 »
Tein tuosta kytkentäkaavion.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 5 197
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #24 : 25-12-2017, 13:12:40 »
Mitä kokoluokkaa nuo komponenetit on?

Mikä mitoitusperiaate oli? Mä keksin vaan Stetson-Harrison -menetelmän yhdistyneenä miljoonalaatikon löytyöihin ja siitä iterointi jatuskudelman mukaisesti jos eka ei toimi.

Pekka

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 126
Vs: Ongelma emäspuikon syttymisessä
« Vastaus #25 : 25-12-2017, 15:18:19 »
Arvasit mitoitusperiaatteen täysin oikein. Vastusten yhteenlaskettu resistanssi oli muistaakseni noin 0,5 ohmia. Kuristin on itse käämitty eikä sen induktanssista ole mitään hajua. Kondensaattorin kapasitanssi on merkintöjen mukaan 25 000 µF. Kondensaattorin yli olevan jännitteen vaihtelun amplitudi on oskilloskoopilla mitattuna noin 15 volttia hitsausvirtapiirin ollessa suljettu. Kuinkahan suurella teholla tuo kondensaattori lämpenee?
« Viimeksi muokattu: 25-12-2017, 15:49:50 kirjoittanut (Piilotettu) »