tuo hf lift tarkoittaa, että valokaaren saa syttymään napista. se taitaa tätä nykyä löytyä joka koneesta. ennen vanhaan se valokaari pantiin alulle raapasemalla elektrodilla hitsattavaa kappaletta. homma onnistuu kummallakin tavalla, mutta tuo kipinäsytytys helpottaa käyttäjää ja säästää elektrodia. elektrodi on aika tarkka siitä, ettei sillä sörkitä sinne hitsattavaan kappaleesee, kun korkeintaan siinä alotuksessa. jos kesken hitsauksen menee kosketukseen, niin sulaa tarttuu elektrodin päähän ja valokaaresta tulee epävakaa.
en oikein osaa sanoa, että mistä johtuu, mutta mulla kun oli kempin valovirta mig samaan aikaan, kun tuo everlaastikin. molemmat samojen nallejen takana. everlaastin voi laittaa päälle ja virrat voi säätää kokolailla tappiin ja automaattisulake/varoke/johdonsuojarele tms, mikä lie sitten oikealta nimeltään kestää kuormituksen. mutta se kempin mig oli sellanen, että kun koneen laittoi päälle, niin 1/2 kerroista tuo sulake napsahti alas. ja kesken hitsauksenkin monen monta kertaa napsahti sulake alas, vaikka virrat oli aika pienellä. n. 1/3 teholla suurinpiirtein. täysillä ei voinut edes kokeilla, kun nalli napsahti aina. mutta kun veti roikalla vanhasta taulusta posliinisulakkeen takaa sähköt, niin 16 ampeerin sulake toimi ihan moitteetta. ilmeisesti nykyaikasemmalla tekniikalla hitsauskoneen piikki ottotehot on pienempiä, kun vähän vanhemmilla koneilla. en tiedä onko mitään merkitystä tässä tapauksessa, jos ei osteta käytettyä konetta. ja varmaan siellä, minne kone on tulossa on hitaat sulakkeet. mulla noi automaattisulakkeet on muistaakseni C tyyppiä.
kerkesin nyt vähän paremmin paneutuun noihin nyky everlaasteihin. kun pisti googleen vain everlast 200, niin tuli joku sivu, mikä oli osittain huonosti suomennettu, välissä englantia ja osassa oli vallan väärää tietoa. aloin katteleen noita speksejä ja ihmettelin, että onko koneiden ominaisuudet tulleet alaspäin ja hinnat ylöspäin..?!? ei sentään. eli jos tuolta sivulta olet kattellut tietoja, niin on ihan puutaheinää osa noista tiedoista.
http://www.everlastwelds.fi/tuotteet/PowerTig200DX.htmlmutta sitten kattelin tuolta jforcen sivuilta, mistä kattelin aikanaan, kun oman koneenikin ostin, niin sieltä löyty ihan suomeakin ja vähän oikeammat speksit. tuossa tuo linkki tonne lahtelaiseen firmaan.
http://www.jforce.fi/ja tuossa linkki itte esitteeseen eri koneista.
http://www.everlastwelds.fi/everlast_esite_web.pdftuosta esitteestä selviää aika pitkälle noiden koneiden tärkeimmät speksit. jos valovirtakonetta on kattomassa sekä tasa-, että vaihtovirta mallia, niin tuo PowerTIG 200DX on ihan ok vekotin. kokolailla sama kone, kun mullakin, mutta päivitetympi versio. hinta näkyis olevan Hinta 1169 € sis alv 24 %. ei mielestäni kovin paha. sitten näytti olevan jollain paremmalla pulssilla varustettu malli PowerTIG 210 EXT ja hintaa heti huomattavasti enemmän, 1 529 € sis alv 24 %. en oikein ymmärrä, että mihinkä tarttee parempaa pulssia.. no itte en ole juuri koko pulssia edes käyttänyt, niin en voi siitä sen enempää sanoa, että onko hyödyllinen, vai ei. mulle on riittänyt ihan hyvin noi kaikki muut säädöt.
koitan tähän laitella tälläin vähän maalaisjärkisemmin noita tärkeimiä juttuja sen, minkä itte noista olen sisäistänyt:
- tästä en ole ihan 100% varma, joku joka tietää paremmin, niin voi oikasta, jos olen väärässä. mutta käsittääkseni tuo paloaikasuhde esimerkkinä nyt tämä powertig 200dx antaa tig hitsaukselle sekä ac, että dc puolelle 200 ampeerilla 60%. tarkottaa käytännössä sitä että kun hitsaat täysillä tehoilla pidempää siivua, niin ajasta 60% saa hitsata ja loput 40% joutuu jäähdytteleen konetta. tai jotenkin niin se tais mennä. käytännössä voi kuitenkin hitsata ihan jonkun aikaa täysilläkin tehoilla, eikä kone kyykkää. sitten, kun aikansa on hitsannut, niin lämpiää liikaa ja joutuu jäähdytteleen tuon ilmottamani suhteen mukaan. puikkopuolella vastaavat arvot on 160 ampeerilla. ja kun tuota tutkin vähän syvemmin, niin tig puolella voi 160 ampeerilla hitsata loputtomiin yhtäsoittoa.
-rampeilla tarkotetaan virran nousua/laskua, kun alotetaan hitsaus, tai lopetetaan hitsaus. eli säädetään käytetty hitsausvirta ja sitten säädetään rampeille omat ajat. alotukseen voi laittaa (jos sellanen löytyy koneesta) vaikka 3 sekunttia ja lopetukseen 5 sekunttia. tuossa säädetyssä ajassa järjestelmä nostaa virtaa nollasta maksimiin säädettyyn hitsausvirtaan ja lopetuksessa sitten laskee sieltä maksimista takasin nollaan tuossa säädetyssä ajassa. alotusrampilla ei niin kauheasti tee mitään, mutta tuo lopetus ramppi on tärkeä olla olemassa.
- esi- ja jälkikaasulla tarkotetaan aikaa kauanko suojakaasua virtaa ennen ja jälkeen varsinaisen hitsauksen. noikin on ihan hyvät olla olemassa, varsinkin, jos rst hommia hitsailee. tai pakollisia, jos harvinaisempia titaaniperustaisia seoksia hitsailee. alumiini ei niin tartte jälkikaasua. esikaasulla lähinnä riittä, kun sitä kaasua vaan on siinä olemassa, ennenkun valokaari syttyy. ei tuhoa elektrodia, eikä hitsattavaa kappaletta.
-pulssilla säädetään pulssia.. eli tavallaan säädetään kaksi maksimi tehoa, esim vaikka 30 ampeeria ja 100 ampeeria, tai miten nyt sitten ikinä haluaakin sen säätää. sitten säädetään pulssin taajuus, että kuinka tiuhaan tuo noiden suhde vaihtelee. 2 x sekuntissa...100 kertaa sekuntissa tms. itte en tosiaan ole juuri pulssia käyttänyt, kun en ole havainnut sille kauheesti mitään järkevää käyttöä, niin en osaa siitä sen paremmin kertoa. joku joka sitä on enemmänkin käyttänyt, niin osaa varmaan kertoa paremmin mitä sillä oikeasti tekee.
-ac taajuuden säätö. ei mielestäni mikään supertärkeä olla laajaa skaalaa tässä asiassa. tuolla säädetään hertsimäärää, kun hitsataan vaihtovirralla. käytännössä vaikuttaa sillain, että mitä matalampi taajuus, niin sitä lepattavampi ja epävakaampi valokaari, mutta jotenkin paremmin toimiva hitsaustapahtuma. ja korkeammalla taajuudella valokaari on vakaampi ja saumasta tulee kampeempi, mutta jotenkin ainekset ei tykkää sulaa niin hyvin toisiinsa. tämä siis vain omien käyttökokemuksieni mukaan havaittua. käytetään siis lähinnä alumiinin hitsaukseen, tai titaanin tai joidenkin muiden erikoisempien materiaalien hitsaukseen. itte en ole noista hitsannut, kun alumiinia, mutta sitä ihan jonkun verran.
-ac aallon tasapainolla tarkotetaan sitä, että kun hitsataan vaihtovirralla (koskee taas lähinnä noita alumiineja ja muita erikoisempia materiaaleja), niin napaisuus vaihtuu jatkuvasti kesken hitsauksen. tuo tasapaino sitten säätää, että kuinka paljon ajasta ollaan plus voittosella puolella, tai miinusvoittosella puolella. esim. säätö voi olla 30-70%. jos säädön laittaa tuonne 30 prosenttiin, niin hitsaus on miinusvoittoinen kolvinpäässä, jollonka elekrtodi kestää paremmin virtaa kuumiamatta liikoja, mutta oksidikalvon puhdistustapahtuma on heikompi. jos taas säädetään toiseen ääripäähän, tuonne 70%, niin elektrodi kuumiaa huomattavasti enemmän, mutta myös hitsattavat kappaleet puhdistuu paremmin oksidista.
siinä kait ne oleellisimmat asiat. koskee ihan muitakin merkkejä, jos haluaa vertailla. ja kannattaakin vertailla, niin pääsee vähän paremmin jyvälle, että mitä milläkin rahalla saa. ja mainittakoon vielä, että en ole missään kytköksissä tuohon everlastiin, sen myyntiin, maahantuontiin, tai mihinkään muuhunkaan millään muulla tavalla, kun että omistan yhden sen merkkisen koneen. ja tuon omistamisen ja käyttökokemuksieni takia uskallan sanoa, että kone on oikeasti hintasekseen ihan kärkipäätä vaihtovirta tig hitsauskoneista.