Kirjoittaja Aihe: Tig AC/DC 220A  (Luettu 12341 kertaa)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #15 : 13-09-2017, 13:19:49 »
HF/LIFTIG-toiminnon avulla sytytys voi tapahtua suurtaajuuden kanssa tai ilman sitä.

Mitä tuo tarkoittaa?


Antaako voimavirtakäyttö lisätehoa tai muuta etua?
« Viimeksi muokattu: 13-09-2017, 13:25:03 kirjoittanut (Piilotettu) »

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 327
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #16 : 13-09-2017, 13:25:31 »
Kun osaisikin pyytää juuri niitä olennaisia ja samalla halpikset karsivia ominaisuuksia tarjouspyynnössä. Toki eihän nytkään hankita konepajalaitteita, mutta ihan halvimmat kiinalaiset pitäisi karsia pois. Takuun pituus, huolto ja varaosien saatavuus yli 5 vuoden päästä, tärkeimmät säädöt jne. Telwin 252 tai tuo Migatronic vaikuttavat soveltuvilta. Mutta onko Everlast mitenkään huonompi?

Hankintalainsäädäntö ei käsittääkseni koske näin pieniä hankintoja, kun hinnat on nyt parissa tonnissa. Silloin tilaaja saa valita mitä haluaa, eikä ole pakko kilpailuttaa tai voi kilpailuttaa rajoitetulla menettelyllä. Eli kysyt tarjoukset vain niiltä toimijoilta, joilta saat haluamaasi tavaraa. Aikaisemmin viittasit kunnan hankinkasääntöihin, jotka voi poiketa hyvinkin lainsäädännöstä. Jos kuitenkin joudut kilpailuttamaan niin sitten laitetoimittajan kanssa neuvotteleen ennen kilpailutusta miten pitää speksata, neuvottele hinta samalla valmiiksi.  ;D
Hyvin suunniteltu on vielä tekemättä.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #17 : 13-09-2017, 13:26:53 »
Joo kyse kunnan omista säännöistä. Minikilpailutus 3 jälleenmyyjän kanssa, ellei joku innostu laajentamaan hommaa.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 210
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #18 : 13-09-2017, 13:59:53 »
Mulla on hetken nyt ollut vastaavassa käytössä Everlast 200DX eli valovirtakone. Ei mitään pahaa sanottavaa, vakiokolvin tilalle vaan sirompi.
Voimavirtakoneessa kuormitus olisi ymmärtääkseni vaiheilla tasaisempi, mutta ei ole vielä ainakaan saatu 16A nallia palamaan tuolla valovirtakonellakaan.

Uskaltaisin siis huoleti ostaa koulukäyttöön kalliimankin Everlastin. Mulla ei raha riittänyt isompaan kun ostin plasman samalla kertaa. Tässä mittakaavassa missä touhutaan nuo 230V laitteet ovat riittäneet täysin.

Mikään ei ole niin törkeää kuin lautatarhan hoito, eikä sekään kovin törkeää

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #19 : 13-09-2017, 14:16:48 »
Plasmaksi olisi tulossa Esabin Cutmaster 40. valovirtakone sekin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 575
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #20 : 13-09-2017, 17:08:37 »
Laki julkisista hankinnoista antaa mahdollisuuden suorahankintaan erityisen edullisen tilaisuuden tullessa vastaan:

7) tavarat hankitaan erityisen edullisesti liiketoimintansa lopettavalta toimittajalta, pesänhoitajalta tai selvittäjältä maksukyvyttömyysmenettelyn, akordin tai vastaavan menettelyn seurauksena;

Tuota käsittääkseni voisi soveltaa esim konkurssipesistä käytetyn kaman ostamiseen.

On kyllä mielestäni yllättävää, jos kunnan säännöt ei luokittele tän kokoista hankintaa arvoltaan vähäiseksi varsikin kun hankintalakikin koskee vain yli 60 000€ ostoksia.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 604
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #21 : 13-09-2017, 23:40:09 »
tuo hf lift tarkoittaa, että valokaaren saa syttymään napista. se taitaa tätä nykyä löytyä joka koneesta. ennen vanhaan se valokaari pantiin alulle raapasemalla elektrodilla hitsattavaa kappaletta. homma onnistuu kummallakin tavalla, mutta tuo kipinäsytytys helpottaa käyttäjää ja säästää elektrodia. elektrodi on aika tarkka siitä, ettei sillä sörkitä sinne hitsattavaan kappaleesee, kun korkeintaan siinä alotuksessa. jos kesken hitsauksen menee kosketukseen, niin sulaa tarttuu elektrodin päähän ja valokaaresta tulee epävakaa.

en oikein osaa sanoa, että mistä johtuu, mutta mulla kun oli kempin valovirta mig samaan aikaan, kun tuo everlaastikin. molemmat samojen nallejen takana. everlaastin voi laittaa päälle ja virrat voi säätää kokolailla tappiin ja automaattisulake/varoke/johdonsuojarele tms, mikä lie sitten oikealta nimeltään kestää kuormituksen. mutta se kempin mig oli sellanen, että kun koneen laittoi päälle, niin 1/2 kerroista tuo sulake napsahti alas. ja kesken hitsauksenkin monen monta kertaa napsahti sulake alas, vaikka virrat oli aika pienellä. n. 1/3 teholla suurinpiirtein. täysillä ei voinut edes kokeilla, kun nalli napsahti aina. mutta kun veti roikalla vanhasta taulusta posliinisulakkeen takaa sähköt, niin 16 ampeerin sulake toimi ihan moitteetta. ilmeisesti nykyaikasemmalla tekniikalla hitsauskoneen piikki ottotehot on pienempiä, kun vähän vanhemmilla koneilla. en tiedä onko mitään merkitystä tässä tapauksessa, jos ei osteta käytettyä konetta. ja varmaan siellä, minne kone on tulossa on hitaat sulakkeet. mulla noi automaattisulakkeet on muistaakseni C tyyppiä.

kerkesin nyt vähän paremmin paneutuun noihin nyky everlaasteihin. kun pisti googleen vain everlast 200, niin tuli joku sivu, mikä oli osittain huonosti suomennettu, välissä englantia ja osassa oli vallan väärää tietoa. aloin katteleen noita speksejä ja ihmettelin, että onko koneiden ominaisuudet tulleet alaspäin ja hinnat ylöspäin..?!? ei sentään. eli jos tuolta sivulta olet kattellut tietoja, niin on ihan puutaheinää osa noista tiedoista. http://www.everlastwelds.fi/tuotteet/PowerTig200DX.html

mutta sitten kattelin tuolta jforcen sivuilta, mistä kattelin aikanaan, kun oman koneenikin ostin, niin sieltä löyty ihan suomeakin ja vähän oikeammat speksit. tuossa tuo linkki tonne lahtelaiseen firmaan. http://www.jforce.fi/

ja tuossa linkki itte esitteeseen eri koneista. http://www.everlastwelds.fi/everlast_esite_web.pdf

tuosta esitteestä selviää aika pitkälle noiden koneiden tärkeimmät speksit. jos valovirtakonetta on kattomassa sekä tasa-, että vaihtovirta mallia, niin tuo PowerTIG 200DX on ihan ok vekotin. kokolailla sama kone, kun mullakin, mutta päivitetympi versio. hinta näkyis olevan Hinta 1169 € sis alv 24 %. ei mielestäni kovin paha. sitten näytti olevan jollain paremmalla pulssilla varustettu malli PowerTIG 210 EXT ja hintaa heti huomattavasti enemmän, 1 529 € sis alv 24 %. en oikein ymmärrä, että mihinkä tarttee parempaa pulssia.. no itte en ole juuri koko pulssia edes käyttänyt, niin en voi siitä sen enempää sanoa, että onko hyödyllinen, vai ei. mulle on riittänyt ihan hyvin noi kaikki muut säädöt.

koitan tähän laitella tälläin vähän maalaisjärkisemmin noita tärkeimiä juttuja sen, minkä itte noista olen sisäistänyt:

- tästä en ole ihan 100% varma, joku joka tietää paremmin, niin voi oikasta, jos olen väärässä. mutta käsittääkseni tuo paloaikasuhde esimerkkinä nyt tämä powertig 200dx antaa tig hitsaukselle sekä ac, että dc puolelle 200 ampeerilla 60%. tarkottaa käytännössä sitä että kun hitsaat täysillä tehoilla pidempää siivua, niin ajasta 60% saa hitsata ja loput 40% joutuu jäähdytteleen konetta. tai jotenkin niin se tais mennä. käytännössä voi kuitenkin hitsata ihan jonkun aikaa täysilläkin tehoilla, eikä kone kyykkää. sitten, kun aikansa on hitsannut, niin lämpiää liikaa ja joutuu jäähdytteleen tuon ilmottamani suhteen mukaan. puikkopuolella vastaavat arvot on 160 ampeerilla. ja kun tuota tutkin vähän syvemmin, niin tig puolella voi 160 ampeerilla hitsata loputtomiin yhtäsoittoa.

-rampeilla tarkotetaan virran nousua/laskua, kun alotetaan hitsaus, tai lopetetaan hitsaus. eli säädetään käytetty hitsausvirta ja sitten säädetään rampeille omat ajat. alotukseen voi laittaa (jos sellanen löytyy koneesta) vaikka 3 sekunttia ja lopetukseen 5 sekunttia. tuossa säädetyssä ajassa järjestelmä nostaa virtaa nollasta maksimiin säädettyyn hitsausvirtaan ja lopetuksessa sitten laskee sieltä maksimista takasin nollaan tuossa säädetyssä ajassa. alotusrampilla ei niin kauheasti tee mitään, mutta tuo lopetus ramppi on tärkeä olla olemassa.

- esi- ja jälkikaasulla tarkotetaan aikaa kauanko suojakaasua virtaa ennen ja jälkeen varsinaisen hitsauksen. noikin on ihan hyvät olla olemassa, varsinkin, jos rst hommia hitsailee. tai pakollisia, jos harvinaisempia titaaniperustaisia seoksia hitsailee. alumiini ei niin tartte jälkikaasua. esikaasulla lähinnä riittä, kun sitä kaasua vaan on siinä olemassa, ennenkun valokaari syttyy. ei tuhoa elektrodia, eikä hitsattavaa kappaletta.

-pulssilla säädetään pulssia.. eli tavallaan säädetään kaksi maksimi tehoa, esim vaikka 30 ampeeria ja 100 ampeeria, tai miten nyt sitten ikinä haluaakin sen säätää. sitten säädetään pulssin taajuus, että kuinka tiuhaan tuo noiden suhde vaihtelee. 2 x sekuntissa...100 kertaa sekuntissa tms. itte en tosiaan ole juuri pulssia käyttänyt, kun en ole havainnut sille kauheesti mitään järkevää käyttöä, niin en osaa siitä sen paremmin kertoa. joku joka sitä on enemmänkin käyttänyt, niin osaa varmaan kertoa paremmin mitä sillä oikeasti tekee.

-ac taajuuden säätö. ei mielestäni mikään supertärkeä olla laajaa skaalaa tässä asiassa. tuolla säädetään hertsimäärää, kun hitsataan vaihtovirralla. käytännössä vaikuttaa sillain, että mitä matalampi taajuus, niin sitä lepattavampi ja epävakaampi valokaari, mutta jotenkin paremmin toimiva hitsaustapahtuma. ja korkeammalla taajuudella valokaari on vakaampi ja saumasta tulee kampeempi, mutta jotenkin ainekset ei tykkää sulaa niin hyvin toisiinsa. tämä siis vain omien käyttökokemuksieni mukaan havaittua. käytetään siis lähinnä alumiinin hitsaukseen, tai titaanin tai joidenkin muiden erikoisempien materiaalien hitsaukseen. itte en ole noista hitsannut, kun alumiinia, mutta sitä ihan jonkun verran.

-ac aallon tasapainolla tarkotetaan sitä, että kun hitsataan vaihtovirralla (koskee taas lähinnä noita alumiineja ja muita erikoisempia materiaaleja), niin napaisuus vaihtuu jatkuvasti kesken hitsauksen. tuo tasapaino sitten säätää, että kuinka paljon ajasta ollaan plus voittosella puolella, tai miinusvoittosella puolella. esim. säätö voi olla 30-70%. jos säädön laittaa tuonne 30 prosenttiin, niin hitsaus on miinusvoittoinen kolvinpäässä, jollonka elekrtodi kestää paremmin virtaa kuumiamatta liikoja, mutta oksidikalvon puhdistustapahtuma on heikompi. jos taas säädetään toiseen ääripäähän, tuonne 70%, niin elektrodi kuumiaa huomattavasti enemmän, mutta myös hitsattavat kappaleet puhdistuu paremmin oksidista.

siinä kait ne oleellisimmat asiat. koskee ihan muitakin merkkejä, jos haluaa vertailla. ja kannattaakin vertailla, niin pääsee vähän paremmin jyvälle, että mitä milläkin rahalla saa. ja mainittakoon vielä, että en ole missään kytköksissä tuohon everlastiin, sen myyntiin, maahantuontiin, tai mihinkään muuhunkaan millään muulla tavalla, kun että omistan yhden sen merkkisen koneen. ja tuon omistamisen ja käyttökokemuksieni takia uskallan sanoa, että kone on oikeasti hintasekseen ihan kärkipäätä vaihtovirta tig hitsauskoneista.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 604
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #22 : 14-09-2017, 00:03:18 »
niin ja piti vielä tohon laittaa, että kun en tiedä kysymyksen alottajan tietämystä hitstaamisesta ylipäätään, niin tarkotus ei ole pitää mitenkään tyhmänä. jos enemmän on hitsaillut, niin nuo saattavat olla ihan peruskauraa. kun taas joku toinen ei välttämättä ymmärrä noista yhtään mitään. lähdin siitä lähtökohdasta, että tietää hitsaamisen perusperiaatteen, muttei kuitenkaan ihan kaikkea. no, ihan kaikkea en tiedä itsekkään, mutta sen mitä tiedän, niin koitin kertoa niin selkeesti, kun osaan.

ja sekin jäi sanomatta, että yleensä, tai varmaan lähes aina tig koneessa tulee samassa paketissa puikkokone. ja noissa everlasteiss ainakin on se puikkohitsauksen alotusta helpottava toiminto. ei tule liimapuikkoja ihan niin helposti, kun perinteisemmillä koneilla.

ja sekin pitää vielä mainita, että sillon, kun ostin tuon oman koneeni, niin ymmärsin, ettei jalkapoljin kuulu kauppaan. ylläri oli, että se kuitenkin löytyi paketista. ihan mukava lisä ja toisinaan helpottaa hommia varsinkin alumiinin kanssa. joku vähän isompi köntti alumiinia, niin sillä kestää oman aikansa lämmetä, ennenkun alkaa saumaa syntymään. ja sitten, kun se lopulta lämpiää, niin pitää virtaa pienentää, ettei sula koko homma käsille. jalkapedaali on tuossa juuri ideaalinen. kannattaa varmistaa, että kuuluuko se kauppaan, vaiko ei.

ja hinnasta vielä sen verran, että itte maksoin omasta koneestani muistaakseni tasan tonnin. vai olikohan se 900 euroa. se oli kuitenkin noitten varaston viimesimpiä tuota vanhempaa mallia joten sain tingattua hintaa ihan jonkun verran alaspäin, kun sanoin, että tulen heti kohta hakeen, jos päästään hinnasta sopuun. ja niin päästiin ja niin ajelin tampereelta lahteen.

ja kaasupullon hinta kannattaa huomioida myöskin. eihän tuolla juuri mitään tee ilman kaasua. saattaa olla itsestään selvyys tämäkin, mutta kirjotetaan nyt, niin ei jää epäselvyyksiä. argoniahan (tai heliumia, tai jotain muuta jalokaasua) tuo tarttee toimiakseen. jos ja kun tollaseen käyttöön menee, niin suosittelen ostaan oman pullon, tai vuokrapullon ja mielellään vähintään 20 litrasen. mulla on autotallikäytössä 20 litranen pullo ja välillä sitä saa olla tankkaamassa tämän tästä. noita albeita en missään tapauksessa voi suositella tollaseen käyttöön, missä konetta käytetään lähes päivittäin. ja oppilaat säätelee kaasunvirtauksetkin miten sattuu, niin kaasua saattaa mennä vähän enemmän, mitä oikeasti kuuluisi. (meillä on töissäkin välillä mig:in kaasunvirtaukset säädetty jonnekkin 20 litraa minuutissa arvoon, kun yksi kolmasosa riittäisi ihan hyvin sisätilossa hitsaamiseen..)

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 694
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #23 : 14-09-2017, 04:13:20 »
HF/LIFTIG-toiminnon avulla sytytys voi tapahtua suurtaajuuden kanssa tai ilman sitä.

Mitä tuo tarkoittaa?

http://www.everlastgenerators.com/blog/hf-start-vs-dc-lift-start-tig-vs-scratch-start

HF-sytkässä suurjännitteinen kipinä laittaa valokaaren alkuun kun hitsari painaa kolvin nappula. Kipinä hyppää kuten sytytystulpassa. Lift startissa kone tunnistaa kun elektrodilla kosketaan työkappaletta ja sitten kun elektrodi erkanee niin kone antaa lisää tehoa ja kaari syttyy. Vissiin vähän spesiaali tapa. Monta kirjoitusasua näkyy esiintyvän, liftig, lift start, lift arc start.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 871
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #24 : 14-09-2017, 06:47:31 »
Kiitos näistä! Selventää paljon tätä tig-asiaa. Olen kyllä migillä (mag) hitsannut paljon ja puikollakin jonkin verran, lähinnä rosterit, mutta tig on jäänyt tuntemattomaksi. Koulumaailmassa mennään niillä välineillä, mitä on. Nyt on sauma hankkia uutta kampetta niin tig on ekana mielessä.

Kotiinkaan en ole tigiä hankkinut, koska töissä niin hyvä paja. Mig on omassa tallissa, mutta tosi vähällä käytöllä sattuneesta syystä. 2 kilsaa töihin on kyllä aika bueno...

Eilen viimeksi hitsasin ruokalan maitoautomaatin pistehitsauksesta irronneen osan migillä. Tigillä se olisi pitänyt tehdä, mutta kun ei ole...

Näitä pitäisi vertailla keskenään:

http://www.migatronic.com/Files/Files/PDF/Welding_Machines/Brochures/Focus_Tig/200ACDC/52143051_Focus_Tig_200_ACDC.pdf

http://www.vakiopaine.fi/kuvat/20TECHNOLOGYTECNICATIGIT%202.11.2016.pdf   Tästä 222 VRD

https://www.tuontitukku.fi/tuote/tig-hitsausinvertteri-powertig-250ex-voimavirta-ac-dc-vesijaahdytetty/9977001603541/Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 604
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #25 : 14-09-2017, 12:00:33 »
minkähän maalaisia ja missä noi telwinit ja migatronic koneet tehdään? paha sanoa noista, että mikä on paras. kattelin koneiden painoja, niin everlast painaa valovirtakoneenakin abaut tuplaten, mitä noi muut. viittaakohan se vanhempaan tekniikkaan, vai parmepiin komponentteihin..


yks, mitä vois kanssa kattoa vaihtoehdoksi oli joku ranskalainen merkki. pitää kaivaa se jostain, kun en nyt just muista. niillä oli kuitenkin saman tyyppinen kone markkinoilla, mitä tässä nyt on ollut muitakin esillä. hinta oli jossain puolentoista tonnin korvilla muistaakseni. sitä konetta oli kehuttu ja kaiketi ihan oikeastikkin hyvä peli. itteeni vaan pisti hirvittään ajatus tollasesta sähkölaitteesta ja valmistusmaa ranska, ni jäti pois.. se vähä, mitä ranskalaisten autojen kans räplännyt, niin ranskalaiset sähköt ei ole olleet kovin vakuuttavia. mut ehkä ne tänä päivänä osaa jo tehdä sähkölaitteitakin. :sealedlips:

Poissa (Piilotettu)

 • Valvoja
 • Viestejä: 2 868
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #26 : 14-09-2017, 12:04:51 »


yks, mitä vois kanssa kattoa vaihtoehdoksi oli joku ranskalainen merkki.
Varmaanni GYS/IMS.
Ei mitään kokemusta mutta tää näyttäs houkuttelevalta:
http://www.hitsikauppa.fi/ims-tig-202-acdc-vesijaahdytteinen-p-803.html

Ja jos pitäs valita kiinalaisen vesijäähdytteisen(kahvan) tigin ja ilmajäähdytteisen kempin väliltä alumiinin hitsailuun niin kyllä mää edelleen sen kiinalaisen mieluummin ottaisin...

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 2 604
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #27 : 14-09-2017, 12:08:05 »
joo, GYS kuulostaa tutulta. jos uskaltaa mennä sörkkäseen ranskalaiseen sähkökasaan, niin noiden valikoimaa kannattaa selata myöskin.

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 071
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #28 : 14-09-2017, 12:13:42 »
GYS puikkoinvertteri on toiminut viitisen vuotta ihan hyvin. Peräkärryn ja muuta sen tapaista olen sillä räkinyt kasaan. Kun katsoin kun ammattihitsari sillä veti saumaa niin se räkiminen johtuu kyllä hitsarista eikä koneesta.

Ihmetyttää tuo ranskalaisen sähkön hyljeksintä. Sitikassa on sähköt pelanneet paljon paremmin kuin Göbbelswagenissa.
Aiempi nimimerkki Jagr

Poissa (Piilotettu)

 • Viestejä: 1 553
Vs: Tig AC/DC 220A
« Vastaus #29 : 14-09-2017, 12:47:18 »
Minua ihmetyttää hieman jos koulukäyttöön hankitaan joku kiinalainen tai yleenskin ulkomailla valmistettu hitsauskone, kun kotimainekin on ominaiksuuksiltaan ja laadullisesti vähintäänkin yhtähyvä. Minusta koulun pitäisi olla esimerkkinä tuleville ammattilaisille kaluston laadusta ja totuttaa suosimaan kotimaista. Jokainen sitten voi omiin harrastuksiinsa harkintansa ja budjettinsa mukaan hommata mitä tahansa kiinalaisiakin.

Minua myös ihmetyttää Ranskalaisiin autoihin nekatiivinen suhtautuminen. Minulla on kolmas pösö, kaikki olen ostanut käytettynä, kaks edellistä oli mulla viisi vuotta, nykyinen on ollut jo kymmenen vuotta,paljon luotettavampia nämä on olleet kuin aikaisemmat Japanilainen ja Saksalainen automerkki. Ei ainakaan ruostevaurioita ole tarvinnut korjata pösöistä.